FIBA vapautti pelaajamarkkinat

6.5.1999 Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallitus kokoontui 4.-5.5. Barcelonassa. Kokouksessaan se teki tukun tärkeitä päätöksiä, joista merkittävin on pelaajamarkkinoiden vapauttaminen maailmanlaajuisesti koskien kansainvälisiä seurajoukkuekilpailuita. Myös koripallosääntöjä rukattiin uusiksi.

FIBA:n hallituksen päätöksen mukaisesti pelaajien vapaa liikkuminen astuu voimaan 1. heinäkuuta 2000. Päätös koskee ainoastaan FIBA:n hallinnoimia kansainvälisiä seurajoukkuekilpailuita, jotka Euroopan alueella käsittävät miesten ja naisten Euroliigat, miesten EuroCupin (nyk. Saporta Cup) ja Korac Cupin sekä naisten Ronchetti Cupin. FIBA:n päätös sisältää seuraavat kolme kohtaa:

a) Poistetaan kahden ulkomaalaispelaajan kiintiö kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa. Kansallisilla koripalloliitolla tulee jatkossa olemaan kuitenkin oikeus määrätä omiin sarjoihinsa ulkomaalaiskiintiöitä.

b) Säilytetään maajoukkueita koskevat periaatteet;

 • Ainostaan pelaajat, joilla on maan virallinen kansalaisuus, voi edustaa maansa maajoukkuetta.
 • Pelaaja, joka on aiemmin edustanut jonkin maan maajoukkuetta FIBA:n virallisissa kilpailuissa ikäluokista huolimatta, ei voi edustaa enää minkään muun maan maajoukkuetta.
 • Maajoukkue saa peluuttaa kansainvälisissä kilpailuissa vain yhtä kansalaisuuttaan vaihtanutta pelaajaa.

c) Koska koripallokansalaisuutta ei voida enää pitää edellytyksenä osallistumiselle kansainvälisiin seurajoukkuekilpailuihin, poistetaan kolmen vuoden odotusaika, joka on aiemmin koskenut pelaajia, jotka ovat saaneet maansa kansalaisuuden.

Koripallokansalaisuuden saaminen on monivaiheinen prosessi FIBA:n nykysäännöillä; kun pelaaja saa maan virallisen kansalaisuuden, voi hän hakea FIBA:lta koripallokansalaisuutta, joka myönnetään hänelle heti käsittelyn jälkeen, mutta maajoukkueessa ko. pelaaja on edustuskelpoinen vasta kolme vuotta koripallokansalaisuuden myöntämisen jälkeen.

FIBA:n hallitus hyväksyi suuria sääntömuutoksia

Kokouksessaan FIBA:n hallitus hyväksyi myös seuraavat Maailman teknisen komission ehdotukset, jotka tulevat voimaan vuoden 2000 olympialaisten jälkeen (Sydneyn kilpailut päättyvät 1.10.2000).

Peliaika

 • Neljä 10-minuutin jaksoa (nyk. 2 x 20 min.)
 • Joukkuevirheet täyttyvät jaksokohtaisesti neljän virheen jälkeen
 • 15 minuutin puoliaika
 • Kahden minuutin tauko 1. ja 2. sekä 3. ja 4. jaksojen välissä
 • Joukkueilla käytettävissään yksi aikalisä 1., 2. ja 3. jaksolla sekä kaksi aikalisää 4. jaksolla
 • Aikalisien on kestettävä kokonainen minuutti.

Hyökkäysaika

 • Lyhennetään nykyisestä 30 sekunnista 24 sekuntiin.

Kahdeksan sekunnin sääntö

 • Pallo on tuotava puolen kentän yli (hyökkäysalueelle) kahdeksassa sekunnissa (nyk. 10 sekuntia).

Kolme tuomaria

 • FIBA:n hallitus hyväksyi ehdotuksen, että kolmen erotuomarin järjestelmää voidaan käyttää olympialaisissa ja maailmanmestaruuskilpailuissa.
 • Kilpailuja hallinnoiva elin (esim. kansallinen koripalloliitto) voi päättää, ottaako se sarjoissaan käyttöön kolmen erotuomarin järjestelmän.
 
12.5.2000 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.7.2000

Suomen Koripalloliiton liittohallitus kokoontui Helsingissä perjantaina 12.5. Kokouksen merkittävin päätös oli se, että pelisääntöihin tulevat muutokset otetaan käyttöön Suomessa jo 1. heinäkuuta alkaen, kun kansainvälisesti säännöt muuttuvat vasta Sydneyn olympialaisten jälkeen (1.10.).

3.12.1999 Pohjoinen alue

FIBA vahvisti sääntömuutoksiaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallitus kokoontui 2.-3. joulukuuta Münchenissä, Saksassa. Kokouksessaan se vahvisti tukun sääntömuutoksia, jotka astuvat voimaan Sydneyn olympialaisten jälkeen eli 1.10.2000 alkaen.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

17.5.1999 Pohjoinen alue

FIBA:n seurakilpailuihin muutoksia kaudella 2000-2001

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Euroopan pysyväiskonferenssi kokoontui Maltalla 15.-16. toukokuuta. Kokouksessa olivat paikalla 41 maan koripalloliittojen edustajat Euroopan 50:stä jäsenmaasta.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

13.9.2010 Pohjoinen alue

Koripallon uudet pelisäännöt, pelikentän muutokset ja niiden voimassaolo

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät sääntömuutokset astuivat voimaan Suomessa kaikilla sarjatasoilla 1.7.2010. Kauden kynnyksellä ja otteluiden käynnistyessä on aika kerrata muutokset. Tähän artikkeliin on koottu tuhti paketti, johon koottu niin koosteet kuin yksityiskohtaisemmatkin tiedot.

16.5.2000 Pohjoinen alue

Pistelasku muuttuu kaikissa sarjoissa

Suomen Koripalloliiton liittovaltuusto on tehnyt päätöksen, jonka mukaisesti Suomessa pelattavien sarjojen pistelasku muuttuu. Pelikaudesta 2000-2001 alkaen kaikilla sarjatasoilla voitosta saa kaksi pistettä eikä tappiosta enää pisteitä jaeta.

1.7.2015 Pohjoinen alue

Koripallolisenssit pelikaudelle 2015-2016

Koripallokausi 2015-2016 käynnistyy 1.7.2015 ja samalla tulevat myyntiin uuden kauden koripallolisenssit. Seuraavassa pikaohjeet lisenssin lunastamiseen.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

10.12.2003 Pohjoinen alue

Naisille pienempi pallo 1.7.2004 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.

Näytä lisää vastaavia