Forssan Alun Petra Noponen: ”Tuntuu, että olen vasta vähän aikaa keskittynyt kokonaisvaltaiseen urheiluun”

23.9.2020 12:30 Alkavan naisten Korisliiga-kauden yksi mielenkiintoisimmista nimistä on Forssan Alun Petra Noponen, 24, jonka uraan mahtuu kaikenmoista. Yleisöäänestyksen vuoden kuudes pelaaja ja Viron mestari on kulkenut vuoristoratamaisen matkan tavoitteelliseksi urheilijaksi.

Tuleva kausi on Petra Noposelle kolmas täysi kausi naisten Korisliigassa. Kuva: Ville Vuorinen/Naisten Korisliiga

Noposen kasvu naisten maajoukkuetta kolkuttelevaksi Korisliiga-pelaajaksi on ollut ailahteleva. Vaikka nykypäivänä hän asettaakin tavoitteekseen ulkomailla pelaamisen, niin koris on joskus maistunut vähän kitkerältä. Tapiolan Hongassa vietetyt junnuvuodet poikivat edustuksia nuorisomaajoukkueissa, mutta uraan mahtuu myös lopettamisaikeita ja jäähdyttelyitä.

Noponen ehti jo tehdä junnuna debyyttinsä Korisliigassa Hongassa, mutta siirtyi pariksi kaudeksi Puhuttariin ykkösdivariin. Edessä on vasta kolmas täysipäiväinen Korisliiga-kausi, koska hän vietti kolme vuotta Tallinnassa opiskelemassa.

– Ura on lähtenyt vasta viime vuosina nousuun. Jotenkin tuntuu, että olen pelannut vasta vähän aikaa tosissaan ja keskittynyt kunnolla koripalloon ja kokonaisvaltaiseen urheiluun, Noponen kertoo.

Vaikka motivaatio on ajoittain lopahtanut, niin koripallo on aina kuitenkin pysynyt mukana elämässä. Tallinnan yliopisto-opiskeluissa hän pelasi kolme kautta Viro-Latvia-liigaa, jossa viimeisellä kaudella hän juhli Viron liigan mestaruutta ollen Tallinna Ülikoolin paras pistenainen.

Tuonkaan kauden jälkeen koripallon jatkaminen ei ollut selviö.

– Vaikka pääsin pelaamaan mahtavia pelejä esimerkiksi nykyistä Euroliiga-joukkuetta TTT-Riikaa vastaan, ja meillä oli Tallinnassa todella hyvä valmennus, olin kuitenkin viimeisellä Tallinnan kaudella siinä mindsetissä, että lopetan siihen kauteen. Keskityin etenkin urheilijan elämäntapoihin, ja aloin kiinnittää huomiota ravintopuoleen ja lepoon. Heitin kaiken peliin ja keskityin täysillä siihen kauteen, koska se oli mielessäni viimeinen, joten siitä kannattaa tehdä hyvä. Kesälläkin vielä ajattelin, etten enää pelaisi, Noponen aloittaa.

– Haksa (Mika Haakana) otti Catzista yhteyttä ja pohdinnan jälkeen halusin kokeilla pelaamista Korisliigassa. Olin hieman yllättynytkin, että joku Korisliiga-joukkue otti yhteyttä, sillä olin jo vähän "kadonnut" Tallinnaan. Kun viimeinen vuosi kuitenkin meni hyvin ja nautin pelaamisesta Virossa, niin ajattelin, että katsotaan, miltä koris Suomessa tuntuu, Noponen hymyilee.


Catz ja universiadit kasvattivat nälkää


Lappeenrantalaisessa Catzissa palaset loksahtivat kohdalleen. Noponen pelasi reilut 33 minuuttia ottelua kohden 7,7 pisteen ja 3,5 levypallon keskiarvoilla eli valtavassa roolissa joukkueessa, joka ylsi hopeamitaliin saakka.

Noponen teki Catz-kaudellaan läpimurtonsa naisten Korisliigassa. Kuva: Ville Vuorinen
Noponen teki Catz-kaudellaan läpimurtonsa naisten Korisliigassa. Kuva: Ville Vuorinen


– Todella hyvät muistot tuolta kaudelta, siitä miten noustiin joukkueena runkosarjan 5. sijalta taistelemaan mestaruudesta. Kausi Catzissa oli nousujohteinen niin joukkueena kuin yksilönäkin, ja nälkä pelaamiseen kasvoi. Ne tunteet, mitä koki kauden aikana, muistuttivat taas siitä kuinka kivaa koris onkaan. Kun selvisi, että pääsen Turkuun opiskelemaan, niin oli selvää, että haluan jatkaa pelaamista nimenomaan Korisliigassa. Universiadit toki vielä vahvistivat motivaatiota ja jatkamispäätöstä. 

Kesällä 2019 Suomen naisten haastajamaajoukkue osallistui Napolin universiadeihin. Noponen oli pitkästä aikaa maajoukkueleirillä, jossa hän oli yhdessä nykyisen joukkuetoveri Ella Salmisen kanssa altavastaajina – pelaajina, jotka eivät olleet kulkeneet perinteistä maajoukkueputkea, vaikka Noposelta löytyykin 26 ottelua 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueesta.

– Ella on nykyään yksi läheisimmästä ystävistäni ja meillä on samantyyppinen tarina: olemme kehittyneet paljon aikuisiällä ja molemmat ovat käyneet läpi urheilijan elämäntaparemontin. Lähdimme leiritykseen sillä fiiliksellä, että yritetään vain parhaamme ja ollaan kiitollisia että saadaan mahdollisuus treenata hyvien pelaajien kanssa. Kun päästiinkin molemmat kisajoukkueeseen, niin tuntui, että laadukas harjoittelu tuottaa hedelmää.

– Se on kyllä yksi tähänastisen urani kohokohtia, ja sellaisia urheilutapahtumia ei montaa pääse kokemaan. Itse kisatkin menivät loppua kohden hyvin ja joukkue hitsaantui yhteen. Sieltä jäi ihan mielettömiä muistoja ja oli mahtavaa päästä pelaamaan maaotteluita pitkän ajan jälkeen. 

Suomi sijoittui universiadeissa yhdeksänneksi voittaen viimeisessä ottelussaan Unkarin.

Opiskelut Turussa, koris Forssassa


Universiadien jälkeen Noponen liittyi Forssan Alun kokoonpanoon, jossa hän pelaa myös tulevalla kaudella. Koronaviruspandemian keskeyttäneellä kaudella Alku oli koonnut varsinaisen tähdistöjoukkueen: löytyi Taru Tuukkasta, Anni Mäkitaloa, Meral Bedretdiniä ja Laura Saarista. Noponen painoi vajaat 24 minuuttia ottelua kohden yhdistäen asumisen ja opiskelut Turussa sekä treenaamiseen Feeniksissä. Päivittäisiä tunnin ajomatkoja lievensivät aamutreenit Turun Akatemiassa.

– Välillä oli todella haastavaa ehtiä treenaamaan kaksi kertaa päivässä, käydä koulua ja levätäkin siinä välissä. Viime kausi oli aikamoista sykkimistä, kun halusin saada kaikki läsnäolokurssit tehtyä, ettei tarvitse tällä kaudella ravata koululla. Opiskelut tuovat silti hyvää vastapainoa korikselle. On toinenkin asia, johon käyttää energiaa, nykyisin Forssassa asuva Noponen sanoo.

Alkavaksi kaudeksi Alku ei ole aivan samanmoinen tähtisikermä, mutta joukkueesta löytyy runsaasti orastavia tulevaisuuden lupauksia. Noposen lisäksi suurta roolia uumoillaan Ella Salmiselle ja Heta Äijäselle. Edelliskauden kokeneemmasta kaartista mukana on enää Mäkitalo.

– Tuntuu, että meillä on oikea määrä pelaajia oikeille pelipaikoille ja meillä on monipuolinen rosteri. Heta ja Anni tuovat hyvää kansainvälistä kokemusta Saksasta, ja junnuissa on muutama todella lupaava pelaaja. Uskon, että tulemme pelaamaan suhtnopeaa korista, sillä meillä on hyvin liikkuva joukkue. Onnistumiset eivät ole vain yhden pelaajan harteilla, vaan ratkaisuvalmiutta löytyy useammalta pelaajalta.

Universiadi-kokemus on Noposelle yksi uran mieleenpainuvimmista. Kuva: Ville Vuorinen
Universiadi-kokemus on Noposelle yksi uran mieleenpainuvimmista. Kuva: Ville Vuorinen


Forssa nauttii harvinaisesta luksuksesta, jossa joukkueen molemmat ulkomaalaisvahvistukset Mia Loyd ja Keondria Calloway ovat jo ennestään pelanneet Korisliigaa ja nimenomaan Forssassa. Pelaajina he tietävät mihin tulevat, mutta myös joukkue tietää, minkälaisen persoonan ja pelaajan he saavat.

– Heillä tulee totutusti olemaan tärkeä rooli ja tiedämme, mitä odottaa molemmilta. Mia on johtajatyyppi, jonka vahvuudet ovat monipuolinen, vahva hyökkääminen ja levypallopelaaminen. Keke (Calloway) taas tuo erinomaista heittotaitoa ja hän on hieman rauhallisempi Miaan verrattuna. Molemmat ovat mahtavia tyyppejä, ja heidän persoonansa ovat hyvällä tavalla erilaisia tasapainoisen joukkuedynamiikan kannalta. 

Myös Alun valmennuksessa on nähty vaihdos, kun kolmivuotisen pätkän Forssassa valmentanut Risto-Matti Rousku siirtyi ToPon miesten edustusjoukkueen valmentajaksi. Päävalmentajan paikan nappasi edelliskauden apuvalmentaja Aleksi Suominen.

– Näen, että Aleksi on juuri oikea valmentaja, jotta oma ratkaisuvalmius ja luotto omiin kykyihin kasvaisi. Hän on todella paljon boostannut itseluottamustani, että en pelkäisi ottaa ratkaisuja ja roolia hyökkäyksessä. Sen, mitä treeneissä on nähnyt, niin hän on saanut tästä joukkueesta yhtenäisen joukkueen näköisen. Hän on myös todella vastaanottavainen valmentaja ja kuuntelee paljon pelaajien mielipiteitä.

Noposelle itselle koripallo tällä hetkellä maistuu ja ne ajat, jolloin hän on ollut kahden vaiheilla lopettamisen ja jatkamisen välillä ovat takanapäin. Tavoitteekseen hän asettaa ulkomaat ja naisten maajoukkuedebyytin, kun sille on oikea aika.

– Tärkeimpänä asiana on saada henkinen puoli siihen kuntoon, että pystyy käsittelemään ne haasteet, jotka ulkomailla pelaaminen tuo. Tällä hetkellä keskityn kuitenkin sata lasissa tähän kauteen ja toivon, että kaikki pysyvät terveenä ja saadaan hyvä kausi pelattua. Mutta ulkomailla pelaaminen sekä naisten maajoukkuedebyytin tekeminen tulevaisuudessa ovat selkeät tavoitteet, joita kohti mennään. Tärkeintä minulle on aina kuitenkin ollut pelaamisesta nauttiminen; että koris on kivaa ja oppii jotain uutta jatkuvasti.

Henkilöt

 
14.1.2021 20:17 Naisten Korisliiga

Kouvottaret haki voiton Helsingistä – Hongalle kotivoitto

Naisten Korisliiga jatkui kahdella ottelulla. Kouvottaret nappasi selvän voiton Märskystä. Honka puolestaan nousi voittoon viimeisellä jaksolla.

10.1.2021 19:29 Naisten Korisliiga

PeKa vei kärkikamppailun – myös Vimpeli ja Forssan Alku voittoihin

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Peli-Karhut vei kärkikamppailun Kotkassa. Kotivoittoihin ylsivät myös Vimpeli ja FoA.

7.1.2021 20:49 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut jatkoi voittoputkeaan – Kouvottaret kaatoi sarjakärjen

Naisten Korisliigassa pelattiin kaksi ottelua. Niissä voitot menivät Kotkaan ja Kouvolaan.

29.12.2020 14:20 Naisten Korisliiga

Marraskuun Valopilkku Linda-Lotta Lehtoranta: ’’Naiskoripallo sekä koripallo ylipäätään on täällä arvostettua ja tyttökoris on nosteessa’’

Naisten Korisliigan marraskuun Valopilkuksi valitun Linda-Lotta Lehtorannan mukaan Peli-Karhut pyrkii olemaan parhaimmillaan keväällä, kun pelataan tärkeimpiä pelejä.

19.12.2020 17:28 Naisten Korisliiga

EBT, FoA ja Honka joulutauolle voitoilla

Naisten Korisliigassa pelattiin viimeiset ottelut ennen joulutaukoa. Otteluissa voittoihin ylsivät EBT, FoA ja Honka.

17.12.2020 20:07 Naisten Korisliiga

HBA kaatoi Pyrinnön

Torstain ainoassa ottelussa HBA-Märsky sai vieraita Tampereelta. Helsinkiläisjoukkue nappasi ottelusta voiton 69-60.

16.12.2020 21:16 Naisten Korisliiga

Vimpeli ei pystynyt yllättämään EBT:tä

Espoo Basket Team sai vieraakseen Vimpelin. Vierasjoukkue oli ottelussa lähellä yllätystä, mutta lopulta pisteet jäivät Espooseen 84-77.

15.12.2020 21:25 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ratkaisi voiton viimeisellä neljänneksellä

Lappeenrannan Catz sai vieraita Kouvolasta. Vierasjoukkue kävi hakemassa pisteet Lappeenrannan Urheilutalolta 73-64.

12.12.2020 19:59 Naisten Korisliiga

Vimpeli, PeKa, Kouvottaret ja EBT etenivät Suomen Cupin välieriin

Naisten Suomen Cupissa pelattiin puolivälierät. Seuraavalle kierrokselle jatkavat PeKa, Kouvottaret, EBT ja Vimpeli, joka yllätti Hongan.

10.12.2020 19:30 Naisten Korisliiga

Hongalle vierasvoitto Märskystä

Naisten Korisliigassa pelattiin torstaina yksi ottelu. Siinä HBA-Märsky sai vieraakseen Mäkelänrinteen Uintikeskukseen Tapiolan Hongan. Sarjapisteet matkasivat Espooseen vakuuttavan esityksen jälkeen 108-60.

9.12.2020 20:58 Naisten Korisliiga

EBT liian kova Pyrinnölle – Catz kiilasi ToPo:n ohi

Naisten Korisliigassa pelattiin keskiviikkona kaksi ottelua. EBT kaatoi selvästi kotonaan Pyrinnön. Catz puolestaan haki tärkeät pisteet Helsingistä.

8.12.2020 20:02 Naisten Korisliiga

Anissa Pounds palaa Peli-Karhuihin

Naisten Korisliigan kärjessä oleva PeKa hankki riveihinsä Anissa Poundsin loppukauden mittaisella sopimuksella.

7.12.2020 15:00 Naisten Korisliiga

Pääsarjojen tulevien viikkojen otteluohjelma on varmistunut

Naisten Korisliigassa ja miesten sekä naisten divisioonissa pelataan otteluita kyseisenä ajanjaksona mutta ilman yleisöä.

5.12.2020 19:20 Naisten Korisliiga

FoA ja PeKa kotivoittoihin – HBA ja Vimpeli hakivat pisteet vieraista

Naisten Korisliigassa pelattiin neljä ottelua. Peli-Karhut otti kauden kymmenennen voittonsa. Muissa otteluissa voittoihin ylsivät FoA, HBA ja Vimpeli.

4.12.2020 18:00 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan Kuukauden Valopilkku on Peli-Karhujen Linda-Lotta Lehtoranta

Naisten Korisliigan Kuukauden Valopilkuksi marraskuussa on valittu Linda-Lotta Lehtoranta, jonka johdolla Peli-Karhut on pelannut tappioitta.

3.12.2020 20:30 Naisten Korisliiga

EBT:lle kauden toinen voitto paikallisvastustajasta

Espoossa pelattiin paikalliskamppailu, jossa kotijoukkueena oli tällä kertaa Tapiolan Honka. EBT otti kauden toisen voittonsa paikalliskilpailijastaan 81-58.

25.11.2020 10:18 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan kärkikamppailu Korisliigan TV-tuotannolla ja selostettuna tänään Ruudussa

Peli-Karhut matkaa keskiviikkona Espoo Basket Teamin vieraaksi. Tappiottomina kautensa aloittaneiden joukkueiden kohtaamista voi seurata Ruudussa kello 18.20 alkaen.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

17.11.2020 17:23 Naisten Korisliiga

Lokakuun pelaaja Hannah Little: ''Naisten Korisliiga on hyvä ja kilpailullinen sarja''

Lokakuun pelaaja Hannah Little pelaa toista kauttaan EBT:n riveissä. Päätös paluusta joukkueeseen oli helppo. Suurimmat syyt paluuseen olivat joukkuekaverit sekä päävalmentaja Niko Hellman.

5.11.2020 20:54 Naisten Korisliiga

Catz ja ToPo voittoihin trillereissä – EBT liian kova Kouvottarille

Naisten Korisliiga jäi parin viikon pituiselle tauolle. Catz nappasi avausvoittonsa. Myös ToPo:lle ja EBT:lle voitot.

Näytä lisää vastaavia