Gordon Herbert valmensi 18-vuotiaiden poikien maajoukkueesta menestystarinan

6.8.2010 Lähes 20 vuotta valmentajan uraa mm. Euroliiga- ja NBA-kenttien laidoilla luonut Gordon Herbert vietti kesänsä poikkeuksellisessa tehtävässä juniorimaajoukkueen valmentajana. Viikko sitten Herbert sai "kesätyöstään" ansaitun palkinnon, kun Suomen 18-vuotiaat pojat nousivat hänen komennossaan Euroopan A-divisioonaan.

Gordon Herbert hoiti "kesätyönsä" mallikkaasti luotsaten 18-vuotiaat pojat Euroopan A-divisioonaan.

18-vuotiaat pojat kukistivat ratkaisevassa välieräottelussa Israelin.

Viime vuosina Herbert on valmentanut mm. Euroliigan jättiseura Aris Thessalonikia..

..ja Suomen cupin joulukuussa voittanutta Espoon Honkaa. Kuvat: Matti Koskinen, FIBA Europe, Euroleague Pictures ja Tytti Nuoramo.

Kun Koripalloliitto julkaisi toukokuussa uutisen Herbertin siirtymisestä 18-vuotiaiden poikien päävalmentajan tehtäviin, moni koripallon ystävä hämmästyi. Vain harva tiesi, että Euroliiga- ja NBA-kenttien laidoilla vuosikymmenen verran viihtynyt valmentaja oli odottanut pitkään mahdollisuuttaan työskennellä nuorten parissa.

- Nuorten maajoukkueen valmentaminen oli aivan uudenlainen ja tervetullut kokemus minulle, kertoo Herbert.

- Sain palata luvan kanssa takaisin perusasioihin, tehdä koripallosta mahdollisimman yksinkertaista. Nuorten kanssa työskenteleminen on kiitollinen tehtävä, koska nuoret pelaajat ovat hyvin varauksettomia. He tekevät kaikkensa oppiakseen ja tullakseen paremmiksi.

18-vuotiaiden poikien päävalmentaja Herbert sai pinnistää pedagogisen osaamisensa äärimmilleen, sillä maajoukkueringissä hikoili myös valmentajan oma poika, 17-vuotias Mikael.

- Jos ihan totta puhutaan, Mikael ei olisi tahtonut minun valmentavan joukkuetta, Herbert nauraa.

- Mikael aavisteli aivan oikein, että jos valmentaisin hänen joukkuettaan, olisin hänelle vielä ankarampi kuin muille pelaajille. Yritin opettaa pelaajille, kuinka tärkeää on ammattimainen suhtautuminen lajiin. Toisinaan se vaatii melko tiukkaa kuria.

Yksinkertainen on kaunista

Vaikka 18-vuotiaiden poikien maajoukkue ilmoitti viralliseksi tavoitteekseen A-divisioonaan nousun, Herbertin mukaan tärkeintä oli auttaa pelaajia kehittymään mahdollisimman paljon kesän aikana. Tärkeimpänä työkaluna oli joukkuepelin yksinkertaistaminen.

- Pelasimme koko ajan miespuolustusta ja jauhoimme kahta tai kolmea puolen kentän hyökkäyskuviota. Sen enempää ei tarvita. Tahdoin auttaa poikia ymmärtämään, että kunhan he tekevät perusasiat hyvin, heidän ei tarvitse seurajoukkueissaankaan pelata paikka- ja träppipuolustuksia tai hallita useita hyökkäyskuvioita.

Herbertin lähestymistapa oli joukkuekeskeinen, mutta yksilölähtöinen. Valmentajien tarkoituksena oli saada jokaisen pelaajan vahvuudet valjastettua joukkueen käyttöön, ja kehitysalueet selville myöhempää kehitystyötä varten.

- Teimme ehkä kaikkein eniten työtä 1-1-miespuolustuksen opettamisessa ja siinä, miten pelata erilaisia puolustuksia vastaan. Tahdoimme apuvalmentajien kanssa antaa pelaajille työkaluja kehittää itseään ja luoda koripallokulttuuria, joka antaisi heille eväitä vielä seuraavaksikin vuodeksi.

18-vuotiaille pojille muodostui valmistavien viikkojen aikana horjumaton itseluottamus sekä joukkuehenki, jota Herbert luonnehtii "poikkeukselliseksi".

- Pelasimme ensimmäisen ottelumme Hollantia vastaan epävarmasti, mutta sen jälkeen kasvoimme päivä päivältä paremmin yhteen. Pelaajat vetivät yhtä köyttä poikkeukselliseen tapaan.

- Ennen A-divisioonapaikan ratkaissutta ottelua Israelia vastaan näin pelaajieni silmistä, että he eivät pelänneet haastetta. Jokainen tiesi, että jos pitäisimme ottelun tasaisena, Israelilla olisi lopussa enemmän paineita kuin meillä.

Suomi puristi tuhatpäisen yleisön edessä voiton Israelista kahden pisteen erolla. Turnaus päättyi Suomen osalta sunnuntaina hopeamitaleihin Tshekkiä vastaan kärsityn finaalitappion jälkeen

- Totta kai toivoin, että olisimme pelanneet finaalissa paremmin, mutta olimme ladanneet kaikki henkiset voimavaramme välieräotteluun. Näin finaalin aamuna, että olimme aivan tyhjiä. Sellaisen tunnemyrskyn jälkeen itsensä kasaaminen on hyvin vaikeaa.

Kiitokset maajoukkuejärjestelmälle

Herbert ei osaa vielä sanoa sitovasti, nähdäänkö häntä Suomen nuorisomaajoukkueen valmentajana kesällä 2011. Mielenkiintoa tehtävään toki löytyy.

- Kaikki riippuu tulevasta kaudestani (Saksan Bundesliigan) Frankfurt Skylinersissa ja siitä, kuinka pitkälle pääsemme joukkueen kanssa. Alustavasti tahtoisin ilman muuta jatkaa työtäni joko 20-vuotiaiden tai 18-vuotiaiden maajoukkueen kanssa, kertoo Herbert.

- Uskon, että etenkin 1993/94-syntyneiden ikäluokille tuleva kausi tulee olemaan erittäin motivoiva, koska he saavat testata taitojaan ensi kesänä ikäluokkansa parhaita koripalloilijoita vastaan.

Suomen maajoukkuejärjestelmää Herbert pitää esimerkillisenä ja toimivana. Kiitoksensa Herbert lähettää Koripalloliiton päävalmentajan Henrik Dettmannin suuntaan.

- Monet pitävät Dettmannia ainoastaan miesten maajoukkueen valmentajana, mutta unohtavat, että hän on luonut koko maajoukkuejärjestelmämme, muistuttaa Herbert.

- Dettmannin työ miesten maajoukkueen kanssa on ansiokasta, mutta mielestäni hänen vielä suurempi ansionsa on ollut kansainvälisesti kilpailukykyisen, ammattimaisen maajoukkueympäristön luominen. Minun oli todella helppoa asettua tehtävääni ensimmäisestä päivästä alkaen, kun pikkuasioita myöten kaikki toimi juuri odotusten mukaisesti.

Pähkinänkuoressa: Gordon Herbert

 

 • Syntynyt 16.2.1959 Penticton, Kanada
 • Kansalaisuus: Kanada / Suomi

Valmentajaura

 • 1994-96 Uudenkaupungin Korihait (Suomi, SM-sarja)
 • 1996-99 Espoon Honka (Suomi, SM-sarja)
 • 1999-2000 Oberwart Gunners (Itävalta, Bundesliiga)
 • 2000-01 DJK Würzburg (Saksa, Bundesliiga)
 • 2001-04 Frankfurt Skyliners (Saksa, Bundesliiga)
 • 2004-06 Paris Basket Racing (Ranska, Pro A)
 • 2005-07 Georgian maajoukkue
 • 2006-07 Elan Bearnais Pau-Orthez (Ranska, Pro A)
 • 2007-08 Aris Thessaloniki (Kreikka, A1 Ethniki)
 • 2008-09 Toronto Raptors (NBA, apuvalmentaja)
 • 2009-10 Espoon Honka (Suomi, Korisliiga)
 • 2010 Suomen alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkue
 • 2010-11 Frankfurt Skyliners (Saksa, Bundesliiga)

Saavutuksia

 • Valittiin kaudella 1999-2000 Itävallan koripalloliigan vuoden valmentajaksi
 • Voitti kaudella 2003-04 Saksan mestaruuden Frankfurt Skylinersin valmentajana
 • Valittiin kaudella 2004-05 Ranskan liigan vuoden valmentajaksi
 • Valmensi kaudella 2006-07 Pau-Orthezin Ranskan cupin mestariksi
 • Toimi kaudella 2008-09 NBA-seura Toronto Raptorsin apuvalmentajana vastuualueenaan ulkomaalaispelaajien (mm. Andrea Bargnani, Nathan Jawaii) kehittäminen
 • Valmensi joulukuussa 2009 Espoon Hongan Suomen cupin mestariksi
 • Valmensi keväällä 2010 Frankfurt Skylinersin Saksan Bundesliigan hopealle runkosarjan 7. sijalta
 • Valmensi Suomen alle 18-vuotiaat pojat Euroopan A-divisioonaan kesällä 2010 

Henkilöt

 
21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

17.1.2018 EM-karsinnat

Sudenpentujen maajoukkuekesän EM-lohkoarvonnat suoritettu

FIBA Europe suoritti tiistaina 16. tammikuuta ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. A-divisioonassa Suomen 18-vuotiaat pojat saavat Latviassa pidettävissä EM-kisoissa C-lohkossa vastaansa Espanjan, Ukrainan ja Bosnia-Hertsegovinan.

13.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat tytöt puolustivat Hollannin kumoon

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue selätti alkukangertelun jälkeen kohenneella puolustuspelillään Hollannin B-divisioonan EM-kisoissa. Suomen 16-vuotiaat pojat hävisivät A-divisioonan EM-kisoissa Turkille.

13.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaiden tyttöjen EM-kisat päätökseen, 16-vuotiaille pojille tappio Saksaa vastaan

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sijoittui kymmenenneksi B-divisioonan EM-kisoissa Dublinissa, kun Suomi hävisi päätöspelissään Bulgarialle. 16-vuotiaat pojat hävisivät alkulohkonsa viimeisen pelin A-divisioonan EM-kisoissa Saksalle ja kohtaa tiistaina pudotuspeleissä Liettuan.

12.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat tytöt selättivät Itävallan, 16-vuotiat pojat tappioon EM-avauksessa

Suomen 18-vuotiaat tytöt päihittivät B-divisioonan EM-kisojen ensimmäisessä jatko-ottelussaan Itävallan. Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue taas taipui A-divisioonan EM-kisojen avausottelussaan Slovenialle.

7.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat pojat kymmenennelle sijalle EM-kisoissa, 18-vuotiaat tytöt löylyttivät Viron

Suomen 18-vuotiaiden poikien EM-urakka sai päätöksensä Slovakiassa, kun Sudenpennut hävisi Venäjälle päätöspelissään 69-75 (29-34). 18-vuotiaat tytöt taas palasivat voittokantaan B-divisioonan EM-kisoissa murskaamalla Viron ylivoimaisesti.

6.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat pojat EM-voittoon Ukrainasta, Sudenpennuille kaksi kotivoittoa Kisakalliossa

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue pelaa huomenna EM-kisojen päätöspäivänä Venäjää vastaan yhdeksännestä sijasta, kun Suomi voitti lauantaina Ukrainan 56-70 (31-31). Suomen 16-vuotiaiden maajoukkueet taas nappasivat kotivoitot Kisakallion Susi Training Centerissä.

4.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat pojat säilyttivät A-divisioonapaikan, 18-vuotiaat tytöt avausvoittoon EM-kisoissa

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue varmisti A-divisoonapaikkansa neljänneksi vuodeksi putkeen EM-kisoissa voittamalla Montenegron 67-82 (39-37). Suomen 18-vuotiaat tytöt taas avasivat B-divisioonan EM-kisansa selättämällä Luxemburgin.

2.8.2017 Maaottelu

Suomen 18-vuotiaat pojat hävisivät Ranskalle EM-kisoissa

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue hävisi A-divisioonan EM-kisojen pudotuspeleissä saappaat jalassa Ranskalle loppunumeroin 66-58 (34-33). Tappion vuoksi Suomi pelaa EM-kisojen sijoista 9.-16.

1.8.2017 Maaottelu

Slovenia hyökkäsi Suomen 18-vuotiaat pojat kumoon

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue kärsi EM-kisojen alkulohkonsa viimeisessä pelissä tappion, kun Slovenia käytti hyväkseen Sudenpentujen vuotavaa puolustusta ja ilotteli 80-90 (41-44) -voiton.

30.7.2017 Maaottelu

Kreikka selätti Suomen 18-vuotiaat pojat, 18-vuotiaille tytöille kotitappio Espanjaa vastaan

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue kärsi ensimmäisen tappionsa A-divisioonan EM-kisojen toisena päivänä, kun Kreikka oli parempi loppulukemin 81-78 (46-30). 18-vuotiaat tytöt hävisivät Espanjalle Kisakallion Susi Training Centerissä 68-77 (33-35).

29.7.2017 Maaottelu

16-vuotiaille pojille EYOF-pronssia, 18-vuotiaat peittosivat Liettuan

Sudenpennuilla oli maukas lauantai, kun Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue nappasi Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilla Suomen historian ensimmäisen palloilumitalin päihittämällä Kroatian pronssiottelussa. 18-vuotiaat pojat taas voittivat EM-avauksessaan Liettuan.

28.7.2017 EM-kilpailut

Suomen 18-vuotiaat pojat hakevat uusia ennätyksiä EM-kisoissa

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue aloittaa A-divisioonan EM-kisaurakkansa lauantaina 29. heinäkuuta Slovakian Bratislavassa. Sudenpennut hakevat uusia ennätyksiä, kun alkulohkossa vastaan tulevat Liettua, Kreikka ja Slovenia.

26.1.2017 EM-kilpailut

Suomen 18-vuotiaiden poikien EM-alkulohko arvottu

Suomen 18-vuotiaiden poikien ensi kesän A-divisioonan EM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin tänään kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n toimesta. Sudenpennut kohtaa Slovakiassa 29.7.-6.8.2017 pelattavien EM-kisojen C-alkulohkossa Slovenian, Kreikan ja Liettuan.

22.12.2016 Maaottelu

Venäjä Sudenpentuja vahvempi EM-kisojen päätöspelissä

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue sijoittui Turkin Samsunissa pelattavissa A-divisioonan EM-kisoissa kahdeksanneksi. Sudenpennut hävisivät päätöspelissään toisella puoliajalla ohiajaneelle itänaapuri Venäjälle 82-67 (31-32).

21.12.2016 Maaottelu

Bosnia-Hertsegovina selätti Suomen 18-vuotiaat pojat EM-kisoissa

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue ei jäänyt kahta sanottavaa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan Turkin Samsunissa pelattavissa EM-kisoissa. Heikosti esiintynyt Suomi putosi puoliaikaan mennessä bosniahertsegovinalaisten kyydistä ja joutui tyytymään 72-95 (31-45) -tappioon. Sudenpennut pelaa huomenna EM-kisojen sijoista 7-8 Venäjää vastaan.

20.12.2016 Maaottelu

Sudenpentujen taistelu ei riittänyt Italiaa vastaan

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkueen mitalipelihaaveet kaatuivat Turkin Samsunissa pelattavissa EM-kisoissa. Sudenpennut hävisi puolivälierissä Italialle niukasti 61-56 (27-27) ja Suomi pelaa täten sijoista 5-8. Panoksena on edelleen 19-vuotiaiden MM-paikka, jonne yltävät EM-kisoissa viisi korkeimmalle sijoittunutta.

18.12.2016 Maaottelu

Suomen 18-vuotiaat pojat EM-kisojen puolivälieriin

Suomen alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkue eteni Turkissa pelattavissa EM-kisoissa puolivälieriin jättäen alkulohkossaan taakseen keskinäisten pelien korieron turvin koripallon suurmaat Turkin ja Kreikan. Vaikka pahasti tappiolla olleiden Sudenpentujen toisen puoliajan hurja loppukiri ei riittänyt voittoon asti, niin kurottu koriero takasi jatkopaikan. Kreikka voitti Suomen lopulta kahdella pisteellä 71-73 (25-42).

17.12.2016 Maaottelu

Suomen 18-vuotiaat pojat puolustivat EM-isäntämaa Turkin kumoon

Suomen alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkue nappasi sensaatiomaisen päänahan Turkissa pelattavissa EM-kisoissa tänään lauantaina. Sudenpennut pitivät päänsä runsaslukuisen, villisti viheltävän ja buuaavan kotiyleisön edessä ja voittivat isäntämaa Turkin 65-53 (38-29).

16.12.2016 Maaottelu

Saksa jylläsi Suomen 18-vuotiaiden poikien yli EM-avauksessa

Suomen 18-vuotiaat pojat aloittivat perjantai-iltana A-divisioonan EM-kisaurakkansa Turkin Samsunissa. Avausottelussa superlupaus Isaiah Hartensteinin johdattama Saksa karkasi Sudenpentujen kynsistä selkeään 92-63 (47-28) -voittoon.

Näytä lisää vastaavia