Greg Gibson Katajan ja Nokian toisesta puolivälierästä: ”Oli aika keskittyä uudelleen”

6.4.2020 09:28 Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2017, jolloin Kataja Basketin ja BC Nokian välisessä puolivälieräsarjassa joensuulaiset joutuivat uudelleenkasaamaan rivinsä edellisvuoden trauman vuoksi. Puolivälieräsarjan toisessa ottelussa Näädät kaatoi Katajan hurjan loppukirinsä myötä.

Kiihkeä toinen ottelu on yksi Katajan ja Nokian kolmivuotisen puolivälieräpelien jännimpiä. Kuva: Ville Vuorinen.

Edelliskeväänä 2016 nokialaiset arpoivat vielä runkosarjan kalkkiviivoilla, onko edessä putoaminen vai pudotuspelit. Kahdeksannelle sijalle yltäneet Näädät pudotti runkosarjan paraatityyliin voittaneen Katajan jo ensimmäisellä kierroksella ja nokialaiset marssivat seurahistorialliseen pronssimitaliin saakka.

Kauden 2016/17 Kataja-päävalmentaja Greg Gibson ei silloin ollut mukana, mutta tukullinen pelaajia oli. Vuoden 2017 puolivälieräsarjan ensimmäinen ottelu oli Katajan näytös, jossa BC Nokia pysyi hädin tuskin mukana, mutta toisessa ottelussa Näädät äityi loppuhetkillä hurjaan loppukiriin haltioituneen kotiyleisönsä edessä.

– Kun selvisi, että Nokia tulee vastaan ensimmäisellä kierroksella, niin kyllä, ihmiset sanoivat, että edessä on jo toinen yllätysvoitto altavastaajalle. Ensimmäisessä pelissä saimme homman hoidettua. Toisessa Nokia heitti kovia heittoja sisään ja me teimme virheitä puolustuspäässä, Gibson kertoo.

Papa Dia nousi kauden aikana nokialaisyleisön suosikiksi. Kuva: Ville Vuorinen.

Vajaat seitsemän minuuttia ennen loppusummeria Kataja johti Nokian palloiluhallilla vielä seitsemän pistettä, mutta kotijoukkueen Papa Dia ja Javier Duren johdattivat nokialaiset 16-0-juoksuun, josta joensuulaiset eivät enää toipuneet.

– Koko pudotuspelien kannalta oli aika keskittyä uudelleen. Kun häviää, niin se on helpompaa. Muistan pelin jälkeisen videopalaverin, jossa puhui sekä video että Teemu Rannikko. Hän kritisoi itseään kuten parhaat johtajat ja kapteenit tekevät.

”Killer Bees” vastaan Dia ja Duren

Javier Duren on omimmillaan Nokian loppukirissä. Kuva: Ville Vuorinen.

Ennen Nokia-tappiota Katajalla oli takanaan loistokausi, joka myöhemmin kirkastui Korisliigan kultamitaliksi. Mestareiden liigassa Kataja eteni lohkovaiheeseen asti ja nappasi kovia päänahkoja kerta toisensa jälkeen.

– Kyseessä oli ainutlaatuinen joukkue, jossa löytyi voitontahtoa ja työntekoa. Vesa Mäkäläinen ja Teemu Rannikko olivat johtajia. Rion Brown eteni vielä kovempiin sarjoihin. Daniel Mullings toi energiaa; Tommi Huolila ja Ilari Seppälä täyttivät roolinsa täydellisesti. Jarekious Bradley alkoi tekemään töitä kauden edetessä ja oli tappavan tarkka kaaren takaa loppukaudella, Gibson muistelee.

Ennen puolivälieräsarjaa Katajalla oli hiukan synkkiä pilviä yllä, kun Mullings ei pystynyt pelaamaan loukkaantumisen vuoksi.

– Olimme onnekkaita, että meillä oli viiden ulkomaalaispelaaja. Kutsuin heitä nimellä ”Killer Bees” eli Kervin Bristol, Rion Brown, Jarekious Bradley ja Darryl Bryant.

Teemu Rannikko osoitti ottelun jälkeen johtajuutta, jota vain Teemu Rannikko voi näyttää. Kuva: Ville Vuorinen.

BC Nokian kausi oli eläväinen ja joukkue löysi lopullisen muotonsa vasta ennen vaihtorajan lähestyessä. Suomalaisrunko ja Papa Dia tekivät tuhojaan alusta asti, mutta päävalmentaja vaihtui Ilpo Rantasesta Ville Tuomiseksi ennen joulua, ja kovanluokan korintekijä Javier Duren liittyi nokialaisryhmään vuodenvaihteen jälkeen.

Kaadettuaan tappion jälkeen Nokian puolivälierissä 3-1, joensuulaiset saivat seuraavaksi vastaansa Helsinki Seagullsin. Stadilaiset kaatuivat Katajan toimesta 4-1 ja finaaleissa tuli vastaan Kauhajoen Karhubasketin kanssa seitsemänteen peliin asti mitellyt Salon Vilpas.

– Pelasimme Seagullsia vastaan todella hyvin, jos ei ota huomioon toista ottelua. Nokiaa vastaan pelattu toinen peli antoi meille niin paljon itseluottamusta, että se tuntui ainakin näin jälkikäteen helpommalta ottelusarjalta. Finaalit ovat tietenkin täysin oma juttunsa.

Kataja juhli seurahistoriansa toista mestaruutta kaataen Vilppaan loppuotteluissa 2-4.

Klassikko-ottelu ma 6.4. 18:00 2. puolivälierä BC Nokia – Kataja Basket, pelattu 5.4.2017

 
30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

Näytä lisää vastaavia