Helsingin kaupunki palkitsi 100 urheilusankaria – joukossa koripallolegendoja

13.6.2019 10:49 Tänä vuonna 100 vuotta täyttävä Helsingin kaupungin liikuntapalvelu nimesi juhlavuoden kunniaksi sata legendaarista henkilöä, jotka ovat jättäneet suuren jäljen helsinkiläiseen urheiluun ja liikuntaan.

Pentti Salmi luotsasi Helsingin Kisa-Toverit Euroopassa kahdeksan parhaan joukkoon kaudella 1963-64.

Helsingin kaupunki on vuodesta 1964 palkinnut Vuoden helsinkiläisurheilijan. Palkinnon saajat nimettiin automaattisesti sadan legendan joukkoon. Lopuissa valinnoissa apua kysyttiin yleisökyselyllä, jota urheilun ja liikunnan asiantuntijoista koostuva raati käytti apunaan valinnoissa.

Listalle valittiin urheilijoiden lisäksi myös liikuntavaikuttajia ja henkilöitä, jotka ovat jättäneet jälkensä helsinkiläiseen liikunta- tai urheiluhistoriaan.

Legendaarisia koripallohahmoja sadan joukkoon mahtui kahdeksan: Lea Hakala, Kari Liimo, Hanno, Möttölä, Helge Nygren, Anssi Rauramo, Juhani Salmenkylä, Pentti Salmi ja Niilo Tammisalo.

Palkitut koripalloihmiset

Lea Hakala pelasi uransa aikana 251 naisten maaottelua ja voitti 16 Suomen mestaruutta – molemmat lukemat ovat Suomen koripalloennätyksiä.

Lea Hakala seuraa 1980-luvun naistenmaajoukkuekaksikon, Eero Saarisen ja Jukka Mantereen, opastusta.
Lea Hakala seuraa 1980-luvun naistenmaajoukkuekaksikon, Eero Saarisen ja Jukka Mantereen, opastusta.

Kari Liimo oli ensimmäinen suomalainen NBA-varaus, kun Los Angeles Lakers varasi hänet vuonna 1969. Valmentajana Liimo oli voittamassa kuutta Suomen mestaruutta.

Kari Liimo kiertää Real Madridin Robert Burgessia.
Kari Liimo kiertää Real Madridin Robert Burgessia.

Hanno Möttölä oli ensimmäinen suomalainen NBA-pelaaja, kun hän pelasi kaksi kautta Atlanta Hawksin riveissä. Möttölä teki mittavan uran eurooppalaisessa huippukoripallossa ja valittiin kahdeksan kertaa Vuoden koripalloilijaksi. Nykyisin Möttölä valmentaa suomalaislupauksia HBA:ssa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Anssi Rauramo teki upean uran pelaajana edustaen Suomea vuoden 1977 EM-kisoissa. Korisliigassa 10620 pistettä ja neljä Suomen mestaruutta. Peliuran jälkeen Rauramo toimi kansanedustajana sekä Helsingin liikuntajohtajana.

Pentti Salmi johdatti päävalmentajana Helsingin Kisa-Toverit Eurooppa Cupin puolivälieriin kaudella 1963-64. Urheilutoimittajana työskennellyt Salmi pelasi urallaan itsekin pääsarjassa ja toimi kansainvälisenä erotuomarina. Koripalloliiton tilastovastaavana edelleen toimiva Salmi toimitti mm. koripallon vuosikirjaa 40 vuoden ajan.

Juhani Salmenkylä voitti pelaajaa seitsemän Suomen mestaruutta. Peliuran jälkeen Salmenkivi toimi Koripalloliiton puheenjohtajana vuodet 1969-72 sekä useissa luottamustehtävissä. Toimi tuomarina Tokion olympiakisoissa. Koripalloliiton kunniajäsen.

Salmenkylä ojentaa mestaruuspokaalin vuonna 1962 HKT:lle.
Salmenkylä ojentaa mestaruuspokaalin vuonna 1962 HKT:lle.

Helge Nygrén pelasi 1940-luvulla HKT:n edustusjoukkueessa. Lisäksi Nygrén toimi koripallomaajoukkueen johtajana EM-kisoissa 1951 ja 1957 sekä toimi Koripalloliiton varapuheenjohtajana 70-luvulla. Nygrén toimi päätoimisena urheilukirjailijana.

Niilo Tammisalo voitti urheilijana Suomen mestaruuksia niin jalkapallossa, jääkiekossa kuin jääpallossakin. Koripalloliitossa Tammisalo toimi ensimmäisenä puheenjohtajana vuodet 1939-43. Tammisalo on valittu Koripalloliiton kunniapuheenjohtajaksi.

 

Asiat

 
21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

20.3.2024 20:45 Naisten Korisliiga

HBA nappasi viimeisen pudotuspelipaikan – ToPo vei runkosarjan suvereenisti

Naisten Korisliigassa pelattiin runkosarjan viimeiset ottelut. Voitot kirjattiin HBA:lle, FoA:lle, PeKa:lle sekä ToPo:lle.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

19.3.2024 12:15 Koripalloliitto tiedottaa

Suomen koripallojoukkue matkaa innolla down-urheilijoiden MM-kisoihin Turkkiin

Trisome Games 2024 järjestetään Turkin Antalyassa 19.–26. maaliskuuta. Suomen down-koripallojoukkue osallistuu MM-kisoihin nyt toista kertaa.

19.3.2024 11:47 NCAA

Annukka Willstedt ja Anna Kahelin juhlivat konferenssimestaruuksia

Yhdysvaltojen naisten yliopistosarja NCAA:ssa Annukka Willstedt (Texas A&M-Corpus Christi) ja Anna Kahelin (Maine) juhlivat konferenssimestaruuksia ja täten automaattista paikkaa NCAA:n valtakunnalliseen lopputurnaukseen. Suomalaisista lopputurnauksessa nähdään myös Sara Bejedi (Florida State) ja Henna Sandvik (Indiana).

19.3.2024 06:41 NBA

Markkanen palasi kentille 22 pisteen ja 12 levypallon tupla-tuplalla – Jazzille tappio Wolvesia vastaan

Lauri Markkanen palasi pelikentille NBA:ssa, kun Utah Jazz hävisi kotikentällään Minnesota Timberwolvesille 114-104 (53-59). Edelliset kuusi peliä sivussa ollut Markkanen tilastoi 22 pistettä ja 12 levypalloa.

18.3.2024 12:00 NCAA

Mustapha Amzil konferenssin vuoden kuudes mies ja New Mexico konferenssimestaruuteen

Yhdysvaltojen miesten NCAA:ssa konferenssin vuoden kuudenneksi mieheksi valittu Mustapha Amzil juhli konferenssimestaruutta ja suoraa paikkaa NCAA:n lopputurnaukseen. Amzilin lisäksi lopputurnauspaikan saivat Eemeli Yalaho (Texas Tech), Miro Little (Baylor), Morris Ugusuk (South Carolina) ja jo aiemmin Longwood, jossa pelaa Jesper Granlund ja Leo Nordberg.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

Näytä lisää vastaavia