Henri Kantonen: ”Ei Suomessa ihan hirveästi ole mun tyylisiä pelaajia”

25.7.2020 10:24 Tuskin yhdenkään Korisliigan pelaajan tähti on ollut viimeisen parin vuoden aikana yhtä kovassa nousussa kuin ToPo Juniorit-kasvatti Henri Kantosella, 198 cm ja 22 v. Kevään 2018 kehittynein pelaaja ja Suomen mestari, keväällä 2020 yleisöäänestyksessä Korisliigan MVP:ksi valittu Kantonen kärkkyy nyt mahdollisuuttaan lyödä läpi Susijengissä.

Fanien Korisliigan MVP:ksi valitsema Henri Kantonen kärkkyy läpimurtopaikkaansa Susijengiin. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Häikäistyään Korisliigan ystäviä ja Salon Vilppaan kannattajakuntaa viime syksynä keräämällä kerta toisensa jälkeen lähes tripla-tupla-lukemia Kantonen antoi Basket.fi:lle syvähaastattelun, jossa kertoi kirjanneensa vuosien aikana vihkoon kirjallisia luonnostelmia koripalloilijantavoitteistaan.

Kantosen pelikauden 2017–18 tavoitteet – Suomen mestaruus joukkueena ja Korisliigan kehittyneimmän pelaajan palkinto yksilönä – täyttyivät aikataulussa. Toinen aikataulun mukainen kvanttiloikka nähtiin 2019–20, jolloin Kantonen lunasti lopullisesti paikkansa Korisliigan eliitissä 10,7 pisteen, 5,1 levypallon, 3,9 syötön ja 1,0 riiston matsikohtaisilla keskiarvoilla.

Ei ihme, että koronan keskeyttämän kauden päätteeksi Kantonen valittiin faniäänestyksessä Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP).

Tavoitevihkoonsa Kantonen on viime vuosina kirjannut senkin, että etenee Korisliiga-läpimurtonsa jälkeen kansainvälisille kentille. Tulevalla kaudella hänen uusi joukkueensa löytyykin Ranskan Pro B-liigasta, missä hän ottaa Ilari Seppälän aiemmin menestyksekkäästi isännöimän paikan Aix-Mauriennen takakentällä.

- Agentilta (Jan Wieland) tuli huhtikuun lopussa tieto, että Aix-Maurienne on kiinnostunut minusta ensi kaudeksi. Valmentajan kanssa soiteltiin toukokuun alussa ja siitä parin viikon päästä sopimus oli allekirjoitettu, Kantonen kertoo.

- Ilarin (Seppälä) kanssa käytiin keväällä joitain asioita läpi ja tietääkseni Ilarin viime kauden asunto odottaa minua perillä, eli ihan turvallisille vesille mennään. Sellaista viestiä olen kuullut, että Ranskan korissarjat on keskimääräistä urheilullisempia liigoja, mutta sen näkee, kun paikan päälle menee.

Maajoukkuetason johtamisopinnot

Vaikka Korisliigan kärkipään pelaajien mittapuulla Kantonen on verrattain tuore tuttavuus, ei hän ole missään nimessä eilisen teeren poika.

Osviittaa ToPon kasvatin potentiaalista nähtiin esimerkiksi kaudella 2015–16, jolloin hän johdatti ToPon U19-poikien Suomen mestaruuteen 20,3 pisteen ja 5,9 levypallon ottelukeskiarvoillaan tai kautta myöhemmin, jolloin hän hurjasteli Korikouvojen paidassa miesten divarissa 20,4 pisteen, 9,5 levypallon ja 4,7 syötön matsilukemat.

Pallovarma, kookas ja ratkaisuvoimainen Kantonen onkin vuosi vuodelta voimistanut koripalloilijan työkalupakkiaan pala palalta ja imenyt kuin sieni lisää tietoa kehittyäkseen ammattilaisena, kuten viimeisen kahden kauden aikana Susijengi-veteraanien Teemu Rannikon ja Mikko Koiviston vierellä.

Kantonen onkin ei edes 23 vuotta täyttäneeksi hämmentävän kokenut ja meritoitunut pelaaja, mutta mielenkiintoista kyllä, samalla myös aivan ammattilaisuransa alkumetreillä. Aix-Maurienneen siirtyminen on pitkäksi kaavaillulla ulkomaan ammattilaisuralla vain ensimmäinen askel.

- Fyysisiä ominaisuuksia pitää kehittää jatkuvasti. Kansainvälisessä koripallossa pitää olla nopeampi ja vahvempi, Kantonen tiivistää akuuteimman kehitysaskeleen.

- Jos mennään ihan yksityiskohtiin, niin olen viime aikoina harjoitellut floaterilla viimeistelyä parin kolmen metrin etäisyydeltä ja kuljetuksesta heittämistä. Siinä on varmaan kaksi isointa pelillistä juttua, joiden käyttöönotto pelitilanteissa on sitten vielä oma lukunsa.

Merkittävää osaa Kantosen kehityskaaressa näyttelee myös Susijengi, jonka portteja hän paraikaa äänekkäästi kolkuttelee. Ensiesiintymisensä jengissä Kantonen teki kesällä 2018, jolloin hän viiletti kentällä Latviaa vastaan runsaan kolmen minuutin ajan.

Tänä kesänä Kantonen onkin ollut Susijengin leiritysryhmässä yllättäen veteraanin roolissa. Tälle on toki looginen selitys: leiritykseen on osallistunut peräti yhdeksän ensikertalaista ja leiritettävien pelaajien keski-ikä on ollut 22 vuotta. Tässä ympäristössä Kantonen on kuukautta vaille 23-vuotiaana lähes harmaapartainen pappa.

- Olenhan mä tämän kesän Susijengin mittapuulla aika keski-ikäinen, hän naurahtaa.

- Kentällä suurin ero (edelliseen maajoukkuekesään) tulee siinä, että olen viimeisen parin kauden aikana opetellut johtamista kentällä. Erityisesti viime kaudella Vilppaassa mun piti ottaa se rooli, että komennan joukkuekaverit asemiin. Koen myös, että mulla on jo jonkin verran kokemusta ja tietoa muille jaettavaksi. Siitä kiitos kuuluu tietysti joukkuekavereille ja valmentajille, joiden kanssa olen saanut viime vuosina työskennellä.

Kokoa ja urheilullisuutta EM-karsintoihin

Susijengin lyhyt mutta intensiivinen treenikesä 2020 huipentuu ensi viikon keskiviikkona ja torstaina pelattaviin maaotteluihin Viroa vastaan. Päävalmentaja Henrik Dettmann ei ole vielä nimennyt Viroa vastaan kentälle juoksevien susipelaajien nimiä, mutta varmaa on, että useampi täysin uusi pelaaja saa susikasteensa ja vähemmän maaotteluminuutteja pelanneet pelaajat kellottavat kosolti peliaikaa.

- Mun kannalta tämä on siinä jännä tilanne, että kun en ole hirveästi pelannut junnujen maaotteluita ja aikuisissakin vain yhden, käytännössä kaikki pelaajat ympärillä on sellaisia, joiden kanssa en ole aiemmin pelannut. Tietenkin me heinäkuun aikana tultiin kaikki toisillemme paremmin tutuiksi, mutta kentällä homma sitten punnitaan.

Puhe siirtyykin nopeasti pelikauteen 2020–21 ja marras- ja helmikuun EM-karsintaikkunoihin, joiden kansainvälinen koripalloliitto FIBA on ilmoittanut jatkuvan alkuperäisessä aikataulussaan.

Kun Susijengin valmennusjohto kartoittaa pelaajia tuleviin EM-karsintapeleihin, Kantonen kuuluu potentiaalisimpien uusien karsintavahvuuteen kärkkyvien susipelaajien joukkoon. Valmennusjohdolla onkin varaa mistä valita, kun Kantosen lisäksi kesän maajoukkuevahvuudessa ovat näyttöjä tulevia karsintoja varten antaneet muiden muassa Yhdysvalloista Eurooppaan palaavat Elias Valtonen ja Remu Raitanen sekä BC Nokiassa viime kaudella ihastuttanut kolmikko Daniel Dolenc-Shawn Hopkins-Lassi Nikkarinen.

- Jos tämän leirityksen perusteella pitäisi arvioida, niin kokoa ja urheilullisuutta on tarjolla jokaiselle pelipaikalle, Kantonen arvioi.

- Totta kai mulla on sellainen olo, että voisin auttaa Susijengiä. Koen, ettei Suomessa ihan hirveästi ole mun tyylisiä pelaajia.

Henkilöt

 
22.10.2021 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi lähti hakemaan uusia haasteita Belgiasta – ”Uskomattoman paljon lisää motivaatiota”

Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.

15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

8.10.2021 13:08 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen saanut jo oppia ammattilaisuransa alkutaipaleella – ”Tein urani kannalta oikean ratkaisun”

Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.

1.10.2021 12:28 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla uusi pelipaikka täksi kaudeksi – ”Peli muuttuu ja täytyy muuttua sen mukana”

Alexander Madsen aloittaa Latvian mestari VEF Riiassa kolmannen kautensa. Vielä viime kaudella nelos- ja vitospaikan välillä sukkuloinut Madsen lähtee kauteen nyt selkeänä sentterinä.

25.9.2021 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäki ei pelkää vahvistuksen paineita – ”Sitä on tultu hakemaankin”

Aatu Kivimäki, 24, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille tänä kesänä, kun hän siirtyi Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin riveihin. Kivimäkeä odottaa iso rooli Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa.

17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

5.8.2021 10:48 Susijengi

Petteri Koponen: ”Odotan vesi kielellä MM-karsintoja ja EM-kisoja”

Susijengin 2010-luvun keulakuva Petteri Koponen on esiintynyt viime vuosina maajoukkuepaidassa vain harvakseltaan Euroliigan ja Euroopan MM- ja EM-karsinta-aikataulujen päällekkäisyyksien johdosta. Marraskuussa alkavissa MM-karsinnoissa asia on kuitenkin toisin ja ”Kenraali Koposella” tulee olemaan merkittävä rooli.

28.7.2021 10:26 Susijengi

Luukas Vaara: ”Ihan tänne asti en uskaltanut itseäni unelmoida”

Susijengin kesän 2021 merkittävimpiin nousijoihin ja yllätyspelaajiin on lukeutunut viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja harjoitellut Lahti Basketball Junioreiden kasvatti Luukas Vaara, 20. Kimmoisa ja nopea 206-senttinen Vaara on päässyt pelaamaan vahvuuksillaan ja viime kaudella otetut kehitysaskeleet näkyvät nyt miesten maajoukkuetasolla.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

5.7.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

4.7.2021 10:28 Susijengi

Korisliigan MVP Okko Järvi Susijengissä: ”Taktiset puolet ja kokemus on mun valttikortteja”

Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Okko Järvi on kuulunut jo puolen vuosikymmenen aikana Korisliigan kirkkaimpiin tähtiin, mistä osoituksena mm. kevään 2021 arvokkaimman pelaajan palkinto. Uusi virstanpylväs Järven, 25, uralla on vuorossa ensi viikolla, kun hän matkustaa Susijengin kanssa kansainväliseen turnaukseen Okinawalle.

2.7.2021 10:11 Susijengi

Olivier Nkamhoua: ”Tässä on sellainen jengi, mistä meitsi tykkää”

Susijengin kesän 2021 uusien kasvojen joukkoon lukeutuu myös neljä vuotta sitten Helsingistä maailmalle lähtenyt, viimeiset kaksi kautta Tennesseen huippuyliopistoa NCAA-liigassa edustanut 203-senttinen ja 21-vuotias Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, joka tuo jengiin urheilullisuutta, kovuutta, monipuolisuutta ja intohimoa.

30.6.2021 09:38 Susijengi

Susitulokas Jacob Grandison: ”Voittaminen on tärkeintä!”

Susijengi on saanut kesäkuussa riveihinsä tukun mielenkiintoisia uusia vahvistuksia, joista kalifornialaislähtöistä, Illinoisin yliopistoa NCAA-liigassa edustavaa Jacob Grandisonia, 23, on syytä pitää tarkalla silmällä. 198-senttinen Grandison kuvailee itseään ennen kaikkea voitonhaluiseksi joukkuepelaajaksi.

26.6.2021 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla hieno kausi – ”Kokonaisuudessaan kausi oli tosi onnistunut”

Sasu Salinin kausi Espanjan liigassa Teneriffan kanssa päättyi välierään. Vaikka joukkue ei päässyt taistelemaan mestaruudesta, niin kausi oli kokonaisuudessaan sekä Salinille että Teneriffalle positiivinen.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

12.6.2021 09:56 Susijengi

Tomas Pihlajamäki: ”Nuorta jalkaa ja heittovoimaa”

Susijengin uusien kasvojen kategoriaan lasketaan mukaan myös viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja erinomaisen tulokaskauden jälkeen kaksivuotisen jatkosopimuksen Tampereen Pyrinnön kanssa sorvannut Tomas Pihlajamäki, 21. Taistelijaluonteinen Pihlajamäki luonnehtii Susijengiä kuin "vanhaksi, tutuksi" ympäristöksi.

11.6.2021 15:42 Susijengi

Susidebytantti Mubashar Ali: ”Työskentelen kovaa ja hyvällä fiiliksellä”

Susijengi on saanut alkukesän aikana vahvuuteensa mielenkiintoisen uuden tuttavuuden, kun viime vuodet Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläislähtöinen Mubashar Ahmed Ali, 213 cm ja 24 vuotta, on esitellyt ulottuvuuttaan, energisyyttään ja monipuolisuuttaan joukkueen harjoituksissa.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

Näytä lisää vastaavia