Henri Kantonen: ”Ei Suomessa ihan hirveästi ole mun tyylisiä pelaajia”

25.7.2020 10:24 Tuskin yhdenkään Korisliigan pelaajan tähti on ollut viimeisen parin vuoden aikana yhtä kovassa nousussa kuin ToPo Juniorit-kasvatti Henri Kantosella, 198 cm ja 22 v. Kevään 2018 kehittynein pelaaja ja Suomen mestari, keväällä 2020 yleisöäänestyksessä Korisliigan MVP:ksi valittu Kantonen kärkkyy nyt mahdollisuuttaan lyödä läpi Susijengissä.

Fanien Korisliigan MVP:ksi valitsema Henri Kantonen kärkkyy läpimurtopaikkaansa Susijengiin. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Häikäistyään Korisliigan ystäviä ja Salon Vilppaan kannattajakuntaa viime syksynä keräämällä kerta toisensa jälkeen lähes tripla-tupla-lukemia Kantonen antoi Basket.fi:lle syvähaastattelun, jossa kertoi kirjanneensa vuosien aikana vihkoon kirjallisia luonnostelmia koripalloilijantavoitteistaan.

Kantosen pelikauden 2017–18 tavoitteet – Suomen mestaruus joukkueena ja Korisliigan kehittyneimmän pelaajan palkinto yksilönä – täyttyivät aikataulussa. Toinen aikataulun mukainen kvanttiloikka nähtiin 2019–20, jolloin Kantonen lunasti lopullisesti paikkansa Korisliigan eliitissä 10,7 pisteen, 5,1 levypallon, 3,9 syötön ja 1,0 riiston matsikohtaisilla keskiarvoilla.

Ei ihme, että koronan keskeyttämän kauden päätteeksi Kantonen valittiin faniäänestyksessä Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP).

Tavoitevihkoonsa Kantonen on viime vuosina kirjannut senkin, että etenee Korisliiga-läpimurtonsa jälkeen kansainvälisille kentille. Tulevalla kaudella hänen uusi joukkueensa löytyykin Ranskan Pro B-liigasta, missä hän ottaa Ilari Seppälän aiemmin menestyksekkäästi isännöimän paikan Aix-Mauriennen takakentällä.

- Agentilta (Jan Wieland) tuli huhtikuun lopussa tieto, että Aix-Maurienne on kiinnostunut minusta ensi kaudeksi. Valmentajan kanssa soiteltiin toukokuun alussa ja siitä parin viikon päästä sopimus oli allekirjoitettu, Kantonen kertoo.

- Ilarin (Seppälä) kanssa käytiin keväällä joitain asioita läpi ja tietääkseni Ilarin viime kauden asunto odottaa minua perillä, eli ihan turvallisille vesille mennään. Sellaista viestiä olen kuullut, että Ranskan korissarjat on keskimääräistä urheilullisempia liigoja, mutta sen näkee, kun paikan päälle menee.

Maajoukkuetason johtamisopinnot

Vaikka Korisliigan kärkipään pelaajien mittapuulla Kantonen on verrattain tuore tuttavuus, ei hän ole missään nimessä eilisen teeren poika.

Osviittaa ToPon kasvatin potentiaalista nähtiin esimerkiksi kaudella 2015–16, jolloin hän johdatti ToPon U19-poikien Suomen mestaruuteen 20,3 pisteen ja 5,9 levypallon ottelukeskiarvoillaan tai kautta myöhemmin, jolloin hän hurjasteli Korikouvojen paidassa miesten divarissa 20,4 pisteen, 9,5 levypallon ja 4,7 syötön matsilukemat.

Pallovarma, kookas ja ratkaisuvoimainen Kantonen onkin vuosi vuodelta voimistanut koripalloilijan työkalupakkiaan pala palalta ja imenyt kuin sieni lisää tietoa kehittyäkseen ammattilaisena, kuten viimeisen kahden kauden aikana Susijengi-veteraanien Teemu Rannikon ja Mikko Koiviston vierellä.

Kantonen onkin ei edes 23 vuotta täyttäneeksi hämmentävän kokenut ja meritoitunut pelaaja, mutta mielenkiintoista kyllä, samalla myös aivan ammattilaisuransa alkumetreillä. Aix-Maurienneen siirtyminen on pitkäksi kaavaillulla ulkomaan ammattilaisuralla vain ensimmäinen askel.

- Fyysisiä ominaisuuksia pitää kehittää jatkuvasti. Kansainvälisessä koripallossa pitää olla nopeampi ja vahvempi, Kantonen tiivistää akuuteimman kehitysaskeleen.

- Jos mennään ihan yksityiskohtiin, niin olen viime aikoina harjoitellut floaterilla viimeistelyä parin kolmen metrin etäisyydeltä ja kuljetuksesta heittämistä. Siinä on varmaan kaksi isointa pelillistä juttua, joiden käyttöönotto pelitilanteissa on sitten vielä oma lukunsa.

Merkittävää osaa Kantosen kehityskaaressa näyttelee myös Susijengi, jonka portteja hän paraikaa äänekkäästi kolkuttelee. Ensiesiintymisensä jengissä Kantonen teki kesällä 2018, jolloin hän viiletti kentällä Latviaa vastaan runsaan kolmen minuutin ajan.

Tänä kesänä Kantonen onkin ollut Susijengin leiritysryhmässä yllättäen veteraanin roolissa. Tälle on toki looginen selitys: leiritykseen on osallistunut peräti yhdeksän ensikertalaista ja leiritettävien pelaajien keski-ikä on ollut 22 vuotta. Tässä ympäristössä Kantonen on kuukautta vaille 23-vuotiaana lähes harmaapartainen pappa.

- Olenhan mä tämän kesän Susijengin mittapuulla aika keski-ikäinen, hän naurahtaa.

- Kentällä suurin ero (edelliseen maajoukkuekesään) tulee siinä, että olen viimeisen parin kauden aikana opetellut johtamista kentällä. Erityisesti viime kaudella Vilppaassa mun piti ottaa se rooli, että komennan joukkuekaverit asemiin. Koen myös, että mulla on jo jonkin verran kokemusta ja tietoa muille jaettavaksi. Siitä kiitos kuuluu tietysti joukkuekavereille ja valmentajille, joiden kanssa olen saanut viime vuosina työskennellä.

Kokoa ja urheilullisuutta EM-karsintoihin

Susijengin lyhyt mutta intensiivinen treenikesä 2020 huipentuu ensi viikon keskiviikkona ja torstaina pelattaviin maaotteluihin Viroa vastaan. Päävalmentaja Henrik Dettmann ei ole vielä nimennyt Viroa vastaan kentälle juoksevien susipelaajien nimiä, mutta varmaa on, että useampi täysin uusi pelaaja saa susikasteensa ja vähemmän maaotteluminuutteja pelanneet pelaajat kellottavat kosolti peliaikaa.

- Mun kannalta tämä on siinä jännä tilanne, että kun en ole hirveästi pelannut junnujen maaotteluita ja aikuisissakin vain yhden, käytännössä kaikki pelaajat ympärillä on sellaisia, joiden kanssa en ole aiemmin pelannut. Tietenkin me heinäkuun aikana tultiin kaikki toisillemme paremmin tutuiksi, mutta kentällä homma sitten punnitaan.

Puhe siirtyykin nopeasti pelikauteen 2020–21 ja marras- ja helmikuun EM-karsintaikkunoihin, joiden kansainvälinen koripalloliitto FIBA on ilmoittanut jatkuvan alkuperäisessä aikataulussaan.

Kun Susijengin valmennusjohto kartoittaa pelaajia tuleviin EM-karsintapeleihin, Kantonen kuuluu potentiaalisimpien uusien karsintavahvuuteen kärkkyvien susipelaajien joukkoon. Valmennusjohdolla onkin varaa mistä valita, kun Kantosen lisäksi kesän maajoukkuevahvuudessa ovat näyttöjä tulevia karsintoja varten antaneet muiden muassa Yhdysvalloista Eurooppaan palaavat Elias Valtonen ja Remu Raitanen sekä BC Nokiassa viime kaudella ihastuttanut kolmikko Daniel Dolenc-Shawn Hopkins-Lassi Nikkarinen.

- Jos tämän leirityksen perusteella pitäisi arvioida, niin kokoa ja urheilullisuutta on tarjolla jokaiselle pelipaikalle, Kantonen arvioi.

- Totta kai mulla on sellainen olo, että voisin auttaa Susijengiä. Koen, ettei Suomessa ihan hirveästi ole mun tyylisiä pelaajia.

Henkilöt

 
23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

3.10.2020 17:07 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

16.9.2020 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

31.7.2020 12:40 Susijengi

Kapteeni Shawn Huff: ”Meillä on laajin ja kovatasoisin pelaajamateriaali koskaan”

Kesän 2020 Open Gym-sessioihin ahkerasti osallistunut Susijengi-kapteeni Shawn Huff, 36, istahti tällä viikolla kentän laidalle todistamaan keski-iältään 22,5-vuotiaan Susijengin kahta voittoa Virossa. Jo 200 A-maaottelua pelannut Huff pitää kehityksen suuntana erinomaisena ja odottaa, että Viron peitonneista pelaajista löytyy taitoa ja tuoretta jalkaa myös tuleviin EM-karsintoihin.

29.7.2020 12:17 Susijengi

Susijengin tulokasviisikko uskoo vahvuuksiinsa

Päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi Viro-maaotteluihin valmistautuvan 14 pelaajan ryhmään peräti viisi Susijengin ensikertalaista. Susijengi-debytantit Daniel Dolenc, Tuukka Jaakkola, Lassi Nikkarinen, Remu Raitanen ja Touko Tainamo uskovat kykyynsä auttaa joukkuetta.

27.7.2020 16:49 Susijengi

Mikko Koivisto: ”Nuoremmilla kavereilla on tempo valmiiksi selkäytimessä”

Peräti 145 A-maaottelun ja 731 maaottelupisteen veteraani Mikko Koivisto otti ainoana arvokisoja käyneenä susipelaajana osaa Susijengin Lohjan Kisakallion leiritykseen viime viikolla. Susijengin tulevaisuuden jaosto teki Koivistoon vaikutuksen erityisesti vauhdinpidollaan ja urheilullisuudellaan.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 11:29 Susijengi

Edon Maxhuni: Itseluottamusta, säpinää ja korintekotaitoa

Edon Maxhunin juniorimaajoukkueura hakee vertaistaan. Pelaamassaan 125 nuorten ja haastajien maaotteluissa Hyvinkään Pontevan kasvatti on liekittänyt korisukkaa yhteensä 1809 pisteen edestä. Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten tehnyt Maxhuni on nyt murtautumassa jengiin ennen kaikkea pohjattomalla itseluottamukselle varustettuna energiapelaajana.

4.7.2020 11:05 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla positiivinen kausi lopputurnauksen pettymyksestä huolimatta – ”Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan paras kauteni”

Sasu Salinin Teneriffa lähti korkein odotuksin Espanjan liigan kauden päättäneeseen lopputurnaukseen, mutta joukkueen tie tyssäsi jo alkulohkoon. Se ei kuitenkaan himmentänyt joukkueen muuten vahvaa kautta.

2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

16.6.2020 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan lopputurnaus alkaa – Sasu Salin haluaa saavuttaa jotain hienoa Teneriffan kanssa

Espanjan koripallokausi viedään loppuun 12 joukkueen lopputurnauksena. Sasu Salinin Teneriffa lähtee hakemaan lopputurnauksesta menestystä.

5.6.2020 12:38 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen mestaruus mielessä Bundesliigan lopputurnaukseen – ”Tiukka rutistus on tulossa”

Saksan Bundesliigan lopputurnaus käynnistyy lauantaina ja Petteri Koposen Bayern München lähtee puolustamaan mestaruutta. Koposen mukaan lopputurnauksesta ei tule helppoa ja siinä piilee yllätysmomentti.

31.5.2020 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena – ”Kaudesta jäi tosi hyvä maku”

Edon Maxhuni, 22, vaihtoi täksi kaudeksi USA:n yliopistokentät Euroopan ammattilaisparkettiin pelattuaan espanjalaisen Gran Canarian reservijoukkueessa. Maxhuni oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

5.5.2020 08:10 Haastattelu

Elias Valtonen: Euran Veivin vitosdivarijoukkueesta Susijengiin

Elias Valtonen, 20, on yksi Suomen koripallon lupaavimmista pelureista, joka on kulkenut eriskummallisen matkan kasvattajaseurastaan Euran Veivistä nuoreksi Susijengi-debytantiksi. Junioriuran varrella vaikuttajina ovat olleet Veivin lisäksi LoKoKo ja Korihait.

22.4.2020 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi ulkomailla – ”Ihan tyytyväinen olen omaan peliini”

Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

19.4.2020 21:58 Suomalaiset ulkomailla

Päävalmentajapesti nosti Lassi Tuovin pyramidin huipulle – ”Stressitasot ja paineet ovat ihan eri sfääreissä”

Lassi Tuovin kauteen mahtui paljon, kun hän nousi kesken kauden SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja allekirjoitti seuran kanssa myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Seuraavaksi Tuovi yrittää nostaa Strasbourgin takaisin Ranskan kärkijoukkueiden joukkoon.

15.4.2020 16:11 Suomalaiset ulkomailla

Perheenlisäys piristi Sasu Salinin karanteeniarkea – ”Vaipanvaihtokin on sujunut ihan hyvin”

Sasu Salin odottelee edelleen kauden jatkopäätöksiä Espanjassa. Normaaleihin karanteenirutiineihin on tullut viime aikoina muutos, kun Salinin ja hänen avopuolisonsa perheeseen syntyi tyttövauva.

Näytä lisää vastaavia