Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

15.5.2023 17:08 Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

Henri Kantonen ja Karhu Basket tavoittelevat ryöstöretkeä Helsingistä. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga.

Maanantain kääntyessä illansuuhun on Karhu Basketin joukkuebussi edennyt jo hyvän matkaa kohti Helsinkiä ja Töölön kisahallia, missä Korisliigan kevään 2023 kuudes finaaliottelu pelataan.

Kantonen on vastikään katsonut tallenteelta Kauhajoella pelattua viidettä finaaliottelua, missä Karhu Basket nousi kahdentoista pisteen takaa kolmen pisteen jatkoaikavoittoon. Tarkkana ja analyyttisenä pelaajana Kantonen alleviivaa, että kauhajokiset saivat kammettua voiton Gullsista nimenomaan perusasioilla.

- Saatiin viimeisellä jaksolla ja jatkoajalla aika paljon hyökkäyslevypalloja ja niiden avulla tarvittavat korit kasaan. Puolustuspäässä pelattiin riittävän ehjästi eikä annettu Gullsille helppoja heittomahdollisuuksia. Emme varsinaisesti muuttaneet mitään, vaan teimme vanhat jutut vaan paremmin.

Finaalisarjan kaksi ensimmäistä osaottelua menivät verrattain kirkkaasti Seagullsin komennossa. Karhu Basket vei puolestaan kolmannesta ottelusta selkeän voiton ja oli lähellä voittoa myös neljännessä osaottelussa Töölössä.

Tässä piileekin finaalisarjan paradoksi: finaalisarja on samaan aikaan lyhyt ja pitkä. Perinpohjaisia muutoksia ei pysty sen aikana tekemään, mutta pienillä muutoksillakin saadaan aikaan valtavasti asioita.

- Ekan pelin hyökkäyspelaamisemme oli todella tukkoista. Tehtiin pieniä muutoksia ja toisessa pelissä saatiin jo sitä kiitettävästi auki. Mun mielestä me ollaan päästy koko ajan paremmin juoneen kiinni. Kaikki ymmärtää, että viidennestäkin pelistä jäi vielä paljon varaa parantaa.

Mestarin sydän ja hermokontrolli

Finaalisarjan kaltaisissa intensiivisissä tuokioissa keskiöön nousee hermokontrolli.

Karhu Basket oli jo taivuttaa Seagullsin neljännessä osaottelussa Töölössä, mutta Okko Järvi upotti ratkaisevat pisteet varsinaisen peliajan lopuksi. Viidennen osaottelun loppuhetkillä päärooliin nousi puolestaan Kantonen.

Kuudenteen osaotteluun lähdettäessä Seagulls tahtoo varmasti päästä juhlimaan mestaruutta kotiyleisönsä edessä, eli paineet ovat siirtyneet kauhajokisten päädyssä stadilaisten päätyyn.

- Tuollaisista asioista voi tietysti nousta ulkoista painetta, mutta itse en ainakaan koe ulkoista painetta juurikaan, Kantonen toteaa kylmän viileästi.

- Jos matsiin valmistautuessani tiedän tekeväni kaiken niin kuin pitää enkä ole jättänyt yhtäkään korttia kääntämättä, voin lähestyä kutakin ottelua turvallisin mielin. Pelaajana en hirveästi mieti sitä, ollaanko 1-3-tappioasemassa vai 2-3-tappioasemassa vai onko finaalisarja katkolla meille. Ihan liian kauas ei omissa ajatuksissa kannata mennä.

Seagulls on kuulunut Korisliigan kärkijoukkueisiin jo pitkään, mutta joukkue pelaa vasta historiansa ensimmäistä finaalisarjaa. Karhu Basket on puolestaan vienyt mestaruudet vuosina 2018 ja 2019 ja viimeksi viime keväänä Kantonen takakentällään.

Kantonen uskoo, että hallitsevan mestarin sydän voi nousta vielä arvoon arvaamattomaan.

- Voitimme viime keväänä mestaruuden suht samalla ryhmällä ja pelasimme FIBA Europe Cupia hyvällä menestyksellä. Nämä asiat tarkoittavat sitä, että meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta, kuten edellisessä ottelussakin näkyi, hän nyökyttelee.

- Vaikka tulevissa otteluissa tapahtuisi mitä tahansa, emme missään nimessä anna pelin valua käsistämme. Väännämme niin kovaa kuin pystymme ja uskomme, että meistä on hakemaan vielä kaksi perättäistä voittoa.

Helsinki Seagulls ja Karhu Basket kohtaavat Korisliigan kevään 2023 finaalien kuudennessa osaottelussa Töölön kisahallissa tiistaina 16.5. klo 18.30 alkaen.

Henkilöt

 
7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

Näytä lisää vastaavia