Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

15.5.2023 17:08 Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

Henri Kantonen ja Karhu Basket tavoittelevat ryöstöretkeä Helsingistä. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga.

Maanantain kääntyessä illansuuhun on Karhu Basketin joukkuebussi edennyt jo hyvän matkaa kohti Helsinkiä ja Töölön kisahallia, missä Korisliigan kevään 2023 kuudes finaaliottelu pelataan.

Kantonen on vastikään katsonut tallenteelta Kauhajoella pelattua viidettä finaaliottelua, missä Karhu Basket nousi kahdentoista pisteen takaa kolmen pisteen jatkoaikavoittoon. Tarkkana ja analyyttisenä pelaajana Kantonen alleviivaa, että kauhajokiset saivat kammettua voiton Gullsista nimenomaan perusasioilla.

- Saatiin viimeisellä jaksolla ja jatkoajalla aika paljon hyökkäyslevypalloja ja niiden avulla tarvittavat korit kasaan. Puolustuspäässä pelattiin riittävän ehjästi eikä annettu Gullsille helppoja heittomahdollisuuksia. Emme varsinaisesti muuttaneet mitään, vaan teimme vanhat jutut vaan paremmin.

Finaalisarjan kaksi ensimmäistä osaottelua menivät verrattain kirkkaasti Seagullsin komennossa. Karhu Basket vei puolestaan kolmannesta ottelusta selkeän voiton ja oli lähellä voittoa myös neljännessä osaottelussa Töölössä.

Tässä piileekin finaalisarjan paradoksi: finaalisarja on samaan aikaan lyhyt ja pitkä. Perinpohjaisia muutoksia ei pysty sen aikana tekemään, mutta pienillä muutoksillakin saadaan aikaan valtavasti asioita.

- Ekan pelin hyökkäyspelaamisemme oli todella tukkoista. Tehtiin pieniä muutoksia ja toisessa pelissä saatiin jo sitä kiitettävästi auki. Mun mielestä me ollaan päästy koko ajan paremmin juoneen kiinni. Kaikki ymmärtää, että viidennestäkin pelistä jäi vielä paljon varaa parantaa.

Mestarin sydän ja hermokontrolli

Finaalisarjan kaltaisissa intensiivisissä tuokioissa keskiöön nousee hermokontrolli.

Karhu Basket oli jo taivuttaa Seagullsin neljännessä osaottelussa Töölössä, mutta Okko Järvi upotti ratkaisevat pisteet varsinaisen peliajan lopuksi. Viidennen osaottelun loppuhetkillä päärooliin nousi puolestaan Kantonen.

Kuudenteen osaotteluun lähdettäessä Seagulls tahtoo varmasti päästä juhlimaan mestaruutta kotiyleisönsä edessä, eli paineet ovat siirtyneet kauhajokisten päädyssä stadilaisten päätyyn.

- Tuollaisista asioista voi tietysti nousta ulkoista painetta, mutta itse en ainakaan koe ulkoista painetta juurikaan, Kantonen toteaa kylmän viileästi.

- Jos matsiin valmistautuessani tiedän tekeväni kaiken niin kuin pitää enkä ole jättänyt yhtäkään korttia kääntämättä, voin lähestyä kutakin ottelua turvallisin mielin. Pelaajana en hirveästi mieti sitä, ollaanko 1-3-tappioasemassa vai 2-3-tappioasemassa vai onko finaalisarja katkolla meille. Ihan liian kauas ei omissa ajatuksissa kannata mennä.

Seagulls on kuulunut Korisliigan kärkijoukkueisiin jo pitkään, mutta joukkue pelaa vasta historiansa ensimmäistä finaalisarjaa. Karhu Basket on puolestaan vienyt mestaruudet vuosina 2018 ja 2019 ja viimeksi viime keväänä Kantonen takakentällään.

Kantonen uskoo, että hallitsevan mestarin sydän voi nousta vielä arvoon arvaamattomaan.

- Voitimme viime keväänä mestaruuden suht samalla ryhmällä ja pelasimme FIBA Europe Cupia hyvällä menestyksellä. Nämä asiat tarkoittavat sitä, että meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta, kuten edellisessä ottelussakin näkyi, hän nyökyttelee.

- Vaikka tulevissa otteluissa tapahtuisi mitä tahansa, emme missään nimessä anna pelin valua käsistämme. Väännämme niin kovaa kuin pystymme ja uskomme, että meistä on hakemaan vielä kaksi perättäistä voittoa.

Helsinki Seagulls ja Karhu Basket kohtaavat Korisliigan kevään 2023 finaalien kuudennessa osaottelussa Töölön kisahallissa tiistaina 16.5. klo 18.30 alkaen.

Henkilöt

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

Näytä lisää vastaavia