Henrik Dettmann FIBA:n sivuilla: ”Markkasessa on All Star -potentiaalia”

22.7.2016 10:55 Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann keskusteli FIBA:n haastattelussa Suomen Sudenpentujen syömähampaan Lauri Markkasen, 19, urasta, potentiaalista ja kehityskaaresta. Dettmann näkee Markkasella olevan mahdollisuudet jopa lajin kirkkaimmalle huipulle asti.

Suomen miesten maajoukkueen päävalmentaja näkee, että joukkueen kiistattomalla tähdellä Lauri Markkasella on potentiaalia isommillekin areenoilla.

Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen debyytti Euroopan korkeimmalla tasolla on houkutellut kannattajia Helsingin Jäähalliin yli 5000 katsojan keskiarvolla.

Suomi toipui avaustappiostaan Israelilta Lauri Markkasen johdolla ottamalla peräkkäiset voitot lajin mahtimaista Espanja ja Ranskasta ennen tappiota Liettualle.

Kisojen tuoma kokemus on avainasemassa 19-vuotiaan sentterin kehityksessä, jota Dettmann seuraa tiiviisti.

- Kuten sanonta kuuluu, Laurin kanssa meidän on yritettävä ”kiiruhtaa hitaasti”, kertoi Dettmann, joka on ollut paikalla jokaisessa Suomen ottelussa Helsingissä.

- Yritämme huolehtia siitä, että hän kehittää peliään edelleen ja parantaa heikkouksiaan.

Tulemme antamaan hänelle kuuden kuukauden tavoitteen, ja sen ajan puitteissa tulemme keskittymään hänen peliinsä. Kun aika tulee nousta seuraavalle tasolle, hänen täytyy ottaa tämä askel.

”Lauri on harvinaisuus”

Seuraava etappi Markkasen uralla on liittyminen Arizonan yliopiston koripallojoukkueen vahvuuteen. Helsinki Basketball Academyn lahjakkuus on saanut maistaa jo aiemmin miesten maajoukkueen ilmapiiriä.


Dettmann uskoo, että Markkasen monipuolinen kokemus kansainvälisistä peleistä on ilman muuta etu nousussa suurten joukkoon myös ison meren takana.


- Olemme todella innoissamme hänen liittymisestään miesten maajoukkueen riveihin. On hienoa, että hän lähtee Arizonaan pelaamaan college-koripalloa, koska se tarjoaa hänelle uusia näkökulmia ja uusia kokemuksia lajista, päävalmentaja kertoi.

-Yliopistokoripallo on erilaista. Pelin tempo on erilainen, pelitapa on erilainen, ja tämä kokemus luo hänelle hyvää pohjaa ja helpottaa seuraavan askeleen ottamista.


-Seuraava askel on luonnollisesti NBA. Mutta NBA:han pääsemisen ei ole mitään sen rinnalla, että menestyy NBA:ssa. Minusta Lauri on riittävän lahjakas ollakseen hyvä, jopa All Star -tason NBA-pelaaja.


Kovia sanoja Dettmannin tasoiselta asiantuntijalta. Harva valmentaja on nähnyt enemmän eurooppalaisessa koripallossa kuin mies, joka on johtanut Suomen koripallon nousua viime vuosina.

Sellaisen lajituntemuksen myötä tulee myös varoittava sana: Markkasen on säilytettävä halunsa kehittää peliään ja oltava välittämättä ulkoisista häiriötekijöistä, jos hän haluaa todella hyödyntää koko potentiaalinsa.


- Olen seurannut tätä lajia jo aika tovin, olen nähnyt Toni Kukocin ja monien muiden pelaajien kehityksen, ja valmensin ensimmäiset nuorten EM-kisani vuonna 1984. Olen siis nähnyt muutamankin sukupolven ja Lauri on harvinaisuus.


- Hän on harvinaisuus kyvyiltään, taidoiltaan ja liikkuvuudeltaan, ja hän vain nauttii koripallon pelaamisesta. Hän ei mieti muita juttuja. Se ominaisuus on syytä säilyttää.

 
9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

31.8.2017 14:55 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Nando De Colo on yksi Euroopan parhaista pelaajista”

Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.

30.8.2017 Haastattelu

EM-kisojen ”Hype Man” Tidjân Ba odottaa koripallojuhlaa

Huomenna käynnistyvissä koripallon EM-kisoissa juontajan ja viihdyttäjän roolissa toimiva Kwan-yhtyeestä tuttu muusikko Tidjân Ba odottaa malttamattomana kisojen alkua.

12.6.2017 Haastattelu

Petteri Koponen odottaa innokkaana EM-kotikisoja: ”On hienoa olla suomalainen koripalloilija tällä hetkellä”

Ensimmäisen kautensa suurseura Barcelonan riveissä pelannut Petteri Koponen kertoo, että suomalainen koripallo elää kukoistuksen aikaa. Susijengin ”alfoihin” kuuluva pelintekijä odottaa kesältä ennen kaikkea kotikisahuumaa – kovia otteluita ja fanien luomaa tunnelmaa.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

22.11.2016 22:05 Haastattelu

Susikapteeni Shawn Huffin analyysi EM-vastustajista: “Kovia koripallomaita kaikki”

Susijengin kapteenin viittaa kantava Shawn Huff, 32, seurasi Helsingin EM-alkulohkon joukkuearvontoja hyvillä mielin. Maajoukkuekonkari kiittelee Susijengin kisavastustajien laatua ja leveyttä ja korostaa, että vastaan on tulossa pelityylillisesti toisistaan merkittävästi poikkeavia, mutta kukin omalla tavallaan hankalia vastustajia.

20.8.2016 Haastattelu

MU16-päävalmentaja Miikka Sopanen: ”Pelaajat uskoivat omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa”

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue teki suomalaista koripallohistoriaa tänään lauantaina, kun Sudenpennut kaatoivat EM-kisojen päätöspelissään Ranskan ja sijoittuivat viidenneksi. Kyseessä on Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras EM-sijoitus kautta historian. Suomen päävalmentaja Miikka Sopanen kertoo haastattelussa MU16-maajoukkueen EM-taipaleesta.

21.7.2016 11:40 Haastattelu

Arttu Saarijärvi: ”Haluamme, että seuraavatkin ikäluokat saavat pelata EM-kisoissa”

EM-alkulohkonsa ikimuistoisiin Espanja- ja Ranska-voittoihin päättänyt Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue joutui keskiviikkoiltana pettymään, kun Liettua pudotti Suomen alempaan loppusarjaan. Sudenpentujen energiapakkaus Arttu Saarijärven, 20, mukaan joukkueen prioriteetti on nyt varmistaa paikka A-divisioonan EM-kisoissa kotiyleisön tuella.

Näytä lisää vastaavia