Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

18.9.2012 Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin on totuttu asettavan riman korkealle. Seuraavaksi Dettmann haluaisi nähdä Suomen joka vuosi arvoturnauksissa.

Mennyt EM-karsinta tyydytti Dettmannia tuloksellisesti, joskin EM-kisapaikan ratkeaminen käytännössä varhaisessa vaiheessa yllätti. Kuvassa Dettmann ja Susijengi juhlivat vierasvoittoa Puolasta.

Dettmann uskoo Suomen pystyvän haastamaan Euroopan isot ja pitää MM-kisoja sekä olympiakarsintoja realistisena tavoitteena.

Kulunut kesä esitteli neljä uutta maajoukkuetulokasta ja Dettmannin mukaan kilpailu pelipaikoista vain kiristyy tulevina vuosina. Kuvassa läpimurron heti ensimmäisenä kesänään tehnyt Matti Nuutinen.

Dettmann on luottavainen, että ainakin toinen Murphyn veljeksistä nähdään Suomi-paidassa myös ensi kesänä. Kuvassa Suomen 20-vuotiaiden maajoukkuetta kuluneena kesänä edustanut, Duken huippuyliopistossa pelaava Alex Murphy.

Ensi vuoden EM-kisojen lohkoarvonnat suoritetaan Sloveniassa 18.11.2012, jolloin Gerald Lee Juniorille ja kumppaneille on luvassa jännittäviä hetkiä. Kuvat: Ville Vuorinen & Francois Perthuis.

Susijengi varmisti EM-kisapaikkansa käytännössä jo avaamalla karsinnat viidellä peräkkäisellä voitolla, mukaan luettuna kahden pisteen trillerivoitto Puolasta sekä mykistävät Belgia-murskajaiset Helsingin Jäähallin sudenpesässä. Kun karsinnoista on kulunut viikko, on Dettmann hyvillään kesän 2012 annista.

– Tuloksellisesti karsinnat menivät hyvin. Se, että kisapaikka oli käytännössä selvä viiden pelin jälkeen, oli tietenkin hieman yllättävää. Kesään lähtiessä ilmassa oli kuitenkin paljon kysymysmerkkejä joukkueen terveyden ja pelivalmiuden suhteen, Dettmann miettii.

Teemu Rannikon poissaoloon erinomaisesti sopeutuneen maajoukkueen taivaalle ilmestyi pilviä hetkeksi vierasotteluissa Sveitsiä ja Albaniaa vastaan.

– Siinä tapahtui kaikenlaista. Petteri Koponen loukkasi Sveitsi-pelissä kyynärpäätään, siihen tuli tulehdus ja se haittasi hänen harjoitteluaan. Albania-matkalta tuliaisiksi tarttui kuuluisa vatsatauti. Kundit halusivat Puola-kotipelissä näyttää, ettei yksi mahatauti meitä kaada, mutta kyllähän se iskukykyämme verotti, arvioi Dettmann Susijengin kohtaamia haasteita.

– Tulee muistaa, että vaikka EM-kisoissa pelirytmi on tiiviimpi, ovat karsinnat paljon haastavammat kaikkine matkustamisine ja taukoineen. Kisoissa virettä on itse asiassa helpompi pitää yllä, kun otteluita tulee kuin liukuhihnalta.

Marraskuussa tarvitaan arpaonnea

Vuoden 2012 EM-karsinnat olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun kansainvälinen koripalloliitto (FIBA Europe) päätti uuden puheenjohtajansa johdolla hajottaa eurooppalaisten maiden jaon A- ja B-divisioonaan. Vaikka karsinnoissa vältyttiin suuryllätyksiltä, joutuivat esimerkiksi vuoden 2009 EM-hopeamitalisti Serbia sekä vuoden 2010 MM-hopeamitalisti Turkki taistelemaan EM-kisapaikoistaan viimeiselle karsintakierrokselle asti.

– Karsintatulokset kertovat ennen kaikkea eurooppalaisen koripallon tasosta. Marginaalit ovat Euroopassa todella pieniä, miettii Dettmann, jonka luotsaama Susijengi pelasi Euroopan B-divisioonassa vuosina 2004–05 samassa lohkossa Makedonian ja Georgian kanssa. Kaikki kolme joukkuetta sijoittuivat vuoden 2011 EM-kisoissa Euroopan 12 parhaan joukkoon.

Slovenian vuoden 2013 EM-kisojen lohkoarvonnat suoritetaan 18. marraskuuta kuluvana vuonna. Suomi petasi päättyneissä EM-karsinnoissa tiensä hyviin arvonta-asemiin, mutta Dettmann muistuttaa, että arpaonnella on suuri merkitys.

– Arvontakorien sijoittelujen selvittely on vieläkin vähän kesken, kun olympiakisat olivat tuossa välissä sekoittamassa. On lopputulos mikä tahansa, onnella on suuri merkitys. Kisoista voi tulla vastaan lohko, jossa on Espanjaa, Liettuaa, Serbiaa ja Montenegroa tai sitten suotuisampi lohko, pyörittelee Dettmann.

– Sovitaan niin, että koko suomalainen urheiluväki laittaa 18. marraskuuta sormet ja varpaat ristiin ja toivoo, että meille käy arpaonni.

Tavoitteet kovenevat menestyksen myötä

Suomen Susijengin harjoitusrinki on kasvanut hiljalleen viimeisen kahdeksan vuoden aikana, ja uusi koripalloilijasukupolvi tekee taas tuloaan: tänä kesänä Susijengi-debyyttinsä tekivät nuoret Matti Nuutinen (s.1990), Roope Ahonen (1990), Antto Nikkarinen (1991) sekä Carl Lindbom (1991). Tämä vastaa Dettmannin pitkän tähtäimen visiota.

– Kun aikanaan aloitin Saksan maajoukkueen päävalmentajana, tavoitteeni oli, että meillä olisi kolme kilpailukykyistä viisikkoa käytössämme. Alkuun meillä oli vaikeaa saada 8-9 pelaajaa kasaan, mutta lopulta pääsimme kolmen viisikollisen tasolle. Suomessa olemme jo aika lähellä tätä, ja kilpailutilanne vain kohenee jatkossa.

Kotimainen urheiluväki on seurannut erityisesti Suomen passilla pelaavien amerikkalaisten Murphyn veljesten mahdollista liittymistä Susijengiin. Duken yliopistossa tulokaskautensa aloittava Alex Murphy (204 cm, 1993) debytoi Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueessa päättyneenä kesänä, kun taas Floridan yliopistossa opintonsa päättävä Erik Murphy (208 cm, 1990) lukeutuu miesten maajoukkuekandidaattien joukkoon EM-kisakesänä 2013.

– Isä-Murphylta (entinen NBA-pelaaja Jay Murphy) tuli sähköpostionnittelut heti EM-kisapaikan varmistuttua. Erik Murphy lopettaa koulunsa ensi keväänä, joten ensi kesän tilanne on hänen kohdaltaan hyvä, mutta Alex Murphyn suhteen kisojen ajankohta on haasteellinen, koska koulut ovat silloin jo alkaneet USA:ssa, selventää Dettmann.

– Olen kuitenkin varsin luottavainen siihen, että ainakin toinen Murphyn veljeksistä pelaa ensi vuonna kanssamme. Ja katsotaan, missä aikataulussa Joonas Cavénista tulee peluri, lähettää Dettmann terveisensä Badalonassa korkoa kasvavalle 211-senttiselle Tampereen Pyrinnön kasvatille.

Slovenian ensi syyskuun EM-kisoja odotellessa Dettmann asettaa jo pidemmän tähtäimen tavoitteita tulevaisuudelle: Susijengin pyrkimys on pelata arvoturnauksissa joka vuosi. Tavoite on kova, sillä Suomi on edellisen kerran saavuttanut kaksi peräkkäistä EM-kisapaikkaa vuosina 1965 ja 1967.

– Päättyneissä karsinnoissa näkyi, että meillä on jo hieman rutiinia, ja se on tärkeä asia. Havahduin tiedostamaan rutiinin merkityksen ensimmäisen kerran Saksan kanssa, kun selviydyimme EM-menestyksen kautta MM-kisoihin ja sitä kautta seuraaviin EM-kisoihin, Dettmann punoo.

– Kun joukkue pelaa joka vuosi arvoturnauksessa, saavat pelaaja ja joukkue tärkeää kokemusta, jolloin rutiini kasvaa. Tämä voisi olla meidän tavoitteemme: pelata arvoturnauksessa joka vuosi. Se vaatii toki kovia urotekoja, mutta MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat meille täysin mahdolliset.

Lue myös artikkeli: Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Lisätiedot: Suomen miesten maajoukkue  
 
18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

31.8.2017 14:55 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Nando De Colo on yksi Euroopan parhaista pelaajista”

Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.

12.6.2017 Haastattelu

Petteri Koponen odottaa innokkaana EM-kotikisoja: ”On hienoa olla suomalainen koripalloilija tällä hetkellä”

Ensimmäisen kautensa suurseura Barcelonan riveissä pelannut Petteri Koponen kertoo, että suomalainen koripallo elää kukoistuksen aikaa. Susijengin ”alfoihin” kuuluva pelintekijä odottaa kesältä ennen kaikkea kotikisahuumaa – kovia otteluita ja fanien luomaa tunnelmaa.

10.6.2017 EM-karsinnat

Yle sopimukseen miesten maajoukkuekoriksen näyttämisestä vuoteen 2021 asti

Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

22.1.2016 18:01 EM-karsinnat

Nuorisomaajoukkueiden EM-lohkot arvottu, 20-vuotiailla miehillä kivenkova alkulohko kotikisoissa

Sudenpentujen superkesän EM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin tänään Saksan Münchenissä. 20-vuotiaiden miesten kesän kotikisojen alkulohkossa pelaavat Suomen lisäksi huippumaat Espanja, Ranska ja Israel. 20-vuotiaiden EM-kisat pelataan Helsingissä 16.-24.7.2016.

12.12.2015 18:08 Haastattelu

Shawn Huff: ”EM-isännyys on suuri tunnustus koko suomalaiselle koripalloperheelle”

Susijengin kapteenin nauhan Hanno Möttölältä perinyt Ludwigsburgin laituri Shawn Huff, 31, pitää FIBA Europen päätöstä antaa EM-kisojen alkulohkoisännyys Suomelle suurena tunnustuksena koko suomalaiselle koripalloperheelle. Huff arvioi vuoden 2017 EM-kisoja osana Susijengin tuhkimotarinan luontaista jatkumoa.

Näytä lisää vastaavia