Henrik Dettmann Ranskan, Eurocupin hopeajoukkue Strasbourgin päävalmentajaksi

24.6.2016 13:35 Susijengin pitkäaikainen päävalmentaja Henrik Dettmann, 58, on solminut sopimuksen Ranskan ProA:n hopeajoukkue Strasbourgin kanssa. Dettmann korvaa Strasbourgin ruorissa Ranskan maajoukkuetta vuodesta 2009 luotsanneen Vincent Collet’n. Dettmann jatkaa myös Susijengin päävalmentajana.

Henrik Dettmann on valittu ranskalaisen Strasbourgin peräsimeen.

Dettmann jatkaa myös Susijengin päävalmentajana. Kuvat: Ville Vuorinen.

Strasbourg sijoittui päättyneellä seurajoukkuekaudella ProA:n runkosarjan kakkoseksi ja jäi finaalisarjassaan yllätysjoukkue ASVEL:ia vastaan voiton päähän Ranskan mestaruudesta.

Lähelle mestaruutta Strasbourg pääsi myös Eurocupissa, johon joukkue hyppäsi mukaan Euroliigan alkulohkovaiheen jälkeen. Strasbourg eteni aina Eurocupin finaaliin saakka, jossa turkkilainen Galatasaray oli lopulta parempi kahden ottelun yhteistuloksella 144-130.

- Positiivinen juhannusyllätys, naurahti Dettmann, joka on parhaillaan seuraamassa Suomen 17-vuotiaiden poikien otteita ikäluokan MM-kilpailuissa.

- En osaa ottaa valintaani henkilökohtaisesti, vaan pidän sopimusta suurena kunnianosoituksena koko suomalaiselle koripalloilulle. Se, että yksi Ranskan viime vuosien menestyneimmistä seuroista tarjoaa tällaisen mahdollisuuden, on osoitus siitä millaisia askeleita suomalainen koripallo on ottanut.

Dettmann seuraa pestissään jättiläisen jalanjäljillä, sillä hänen edeltäjänsä Strasbourgissa on Vincent Collet, joka komensi Ranskan vuoden 2013 Euroopan mestaruuteen. Strasbourg voitti Collet’n alaisuudessa myös vuoden 2015 Ranskan cupin mestaruuden. Ranskan mestaruuden Strasbourg voitti keväällä 2005.

Dettmannin pesti on yksivuotinen. Tulevan työnsä Ranskassa Dettmann näkee jälleen yhtenä mahdollisuutena ammentaa oppia, kehittyä matkalla EM-kotikisoihin, jotka ovat edessä syyskuussa 2017. 


- Ne, jotka minut tuntevat myös tietävät, että olen koko ajan läsnä suomalaiselle koripallolle. Se ei ole riippuvaista fyysisestä sijainnistani. Olen innoissani mahdollisuudesta toimia hienossa organisaatiossa ja erinomaisen joukkueen valmentajana. Samalla näen tämän hienona mahdollisuutena kerätä uutta oppia, tietoa lajista – harrastaa julkisesti hyväksyttyä teollisuusvakoilua, Dettmann kommentoi.

Kaikkien aikojen voitokkain

Dettmann on valmentanut miesten maajoukkueita yhtäjaksoisesti vuodesta 1992, jolloin hän otti – 34-vuotiaana – ensimmäisen kerran vetovastuun Suomen maajoukkueen penkin päässä. Saksan maajoukkuetta Dettmann valmensi menestyksekkäästi vuodet 1997-2003 johdattaen maan sensaatiomaisesti MM-pronssille 2002.

Susijengi on Dettmannin komennossa tehnyt määrätietoista nousua Euroopan eliittiin siitä lähtien, kun hän palasi Saksasta Suomeen päävalmentajaksi 2004. Suomi valmistautuu paraikaa ensimmäisiin EM-kotikisoihinsa 50 vuoteen ja on osallistunut kuluvan vuosikymmenen aikana kolmasti EM-turnaukseen ja kerran MM-turnaukseen.

Dettmannin edellinen seurajoukkuekomennus on vuodelta 2015, jolloin hän siirtyi tappioputkeen jumittuneen istanbulilaisen Besiktasin päävalmentajaksi. Besiktas käänsi Dettmannin komennossa kurssinsa ja säilytti paikkansa Turkin liigassa. Dettmann jatkoi Besiktasin päävalmentajana Turkin liigassa ja Eurocupissa saman vuoden syksyyn.

Ennen Besiktasin komennustaan Dettmann on luotsannut kansainvälisellä seurajoukkueurallaan Mitteldeutscheria (Saksa, 2003-04), Braunschweigia (Saksa, 2004-06) ja JDA Dijonia (Ranska, 2010). Saksassa Dettmann johdatti Mitteldeutscherin FIBA Euroopan Cupin voittoon 2004.

Suomessa Dettmann on palkittu vuoden valmentajana kahdesti: Saksan MM-pronssin myötä 2002 ja Susijengin EM-kisaotteiden siivittämänä 2013. Susijengi voitti vuoden 2013 EM-kisoissa neljä maailman silloista Top 15 -maata ja eteni EM-jatkosarjaan.

Suomen maajoukkueiden historiassa Dettmann on jo omassa kategoriassaan. Dettmann on komentanut miesten maajoukkuetta yhteensä 245 ottelussa, joista joukkue on voittanut 121.

Ennen kansainvälisen uransa alkua Dettmann komensi Helsingin NMKY:n Suomen mestaruuteen vuosina 1987, 1989 ja 1992.

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Näytä lisää vastaavia