Hongan heittotarkkuus hämmästyttävää

21.3.2002 Espoolainen Honka voitti SM-Koriksen runkosarjan lähes näytöstyyliin. Kun tilastoihin luo katsauksen, on syy Hongan ylivoimalle helppo löytää. Joukkueen rutiinitaso on noussut korkealle ja se näkyy erityisesti Hongan heittotyöskentelyssä.

Erinomaisen esimerkin asiasta saa SM-Koriksen kolmen pisteen heittotarkkuuksien paremmuustilastosta. Kyseisen tilaston kolme kärkisijaa valloitti Hongan suomalaiskolmikko Jukka Matinen-Roope Mäkelä-Martti Kuisma ja kuudenneksi sijoittui vielä Lonnie Cooper. Matinen oli sarjan tarkin kaukoheittäjä onnistumisprosentillaan 46,1 (76/165) ja Honka puolestaan tarkin joukkue prosentilla 41,9 (326/778). Honka oli ykkönen myös kahden pisteen heittojen osumatarkkuudessa (57,0 %).

Espoolaisten materiaalin leveys on toinen menestystekijä ja se on havaittavissa Hongan pistetehtailun jakautumisesta joukkueen sisällä. Hongan kokoonpanosta löytyy peräti viisi pelaajaa, joiden ottelukohtainen pistekeskiarvo oli runkosarjassa vähintään 14,0 pistettä.

Viisi pistettä erotti Lehtosen ja korikuninkuuden

Tasaisuuden merkki on myös se, ettei honkalaisista yksikään pelaaja sijoittunut korintekijätilaston kärkiviisikkoon. Korikuninkuuden ratkaisivat muut miehet. Ratkaisusta tulikin harvinaisen tiukka, sillä ykkösen ja kakkosen erotti vaivaiset viisi pistettä. Pyrbasketin amerikkalaisvahvistus Ashante Johnson kariutti lopulta Äänekosken Huimaa edustavan Jyri Lehtosen toiveet nousta ensimmäiseksi suomalaiseksi korikuninkaaksi sitten vuoden 1980, jolloin Tapio Sten oli pääsarjan korilinko.

Lehtonen ei runkosarjan päätöskierroksella jalkavammansa vuoksi pelannut, joten hän ei voinut vaikuttaa viimeisessä ottelussa enää keskiarvoonsa 25,6. Mikäli Johnson olisi jäänyt keskiviikkona Honkaa vastaan alle 19 pisteeseen, olisi tittelin napannut Lehtonen. Johnson mätti kuitenkin 24 pistettä ja vei tilaston kärkipaikan keskiarvollaan 25,8.

Yhtä lähelle korikuninkuutta Lehtosen kanssa pääsi Uudenkaupungin Korihaiden Dondrell Whitmore. Hän takoi pisteitä 28,2 keskiarvolla, mutta Whitmoren pelaamat 21 ottelua jäi yhdellä uupumaan tilastointikriteeristä, jonka mukaan pelaajan pitää pelata 2/3 joukkueensa otteluista päästäkseen paremmuustilastoihin.

Jyri Lehtonen sijoittui myös toisessa tilastokategoriassa toiseksi. Syöttötilaston voitti Hongan Cooper jaeltuaan 5,23 "passia" joukkuetovereilleen. Lehtosen ottelukohtainen keskiarvo oli 4,76.

Riistotilaston vei nimiinsä BC Jyväskylän Ali Wilmot keskiarvolla 2,77 ja torjuntatilaston KTP:n Ronald DeGray 2,07 "blokillaan". Levypalloja kahmi näppeihinsä eniten (16,6) Salon Vilppaan Derrick Stroud.

Asiat

 
Näytä lisää vastaavia