Huima palaa mestaruustahtiin

3.10.2008 Menestykseen tottuneelle Äänekosken Huimalle koripallokauden 2007-08 saldo oli pienoinen pettymys. Huima ponnisti runkosarjan kuudennelta sijalta välieriin, jossa joukkueen kohtalona oli tippua mestari Peli-Karhuille suoraan otteluvoitoin 3-0. Menovesi ei riittänyt myöskään pronssiottelussa, jossa HNMKY vei himmeimmät mitalit kotiin 15 pisteen turvin.

- Kenya Robinsonia lukuun ottamatta kokeneet pelaajat puuttuivat kokoonpanostamme lähes täysin, summaa pitkän päivätyön Huiman peräsimessä uurastanut valmentaja Mervi Nurmi viime kauden.

Urheilullinen ja vaativa Robinson saa alkavalla kaudella toverikseen taas tutun aisaparin. 183-senttinen, 29-vuotias Sanna Jämsen vietti suurimman osan viime kaudesta äitiyslomalla. Myös 185-senttisen ja 26-vuotiaan Saara Lindin paluu mestaruussarjatasolle on Nurmelle tervetullut muutos.

- Odotukset on nyt pitkästä aikaa tosi korkealla. Ei aina viitsi olla vaatimaton ja sanoa, että peli kerrallaan edetään. Nyt meillä on sen verran vahva nippu, että finaali on ainoa tavoite, Nurmi rummuttaa.

Huima ei kuitenkaan lepää kokonaan kokeneen kolmikon Lind-Jämsen-Robinson varassa. Nita Lahtinen ja Noora Kotisaari ovat osoittaneet ansainneensa peliminuuttinsa ja amerikkalaiset Carrie Bacon ja Erneisha Bailey saavat luonnollisesti paljon vastuuta.

- Tärkeää on se, että Kenya saa laajemman rotaation myötä hieman helpotusta omaan pelaamiseensa. Viime kaudella hän oli ehkä liiankin suuressa roolissa ja joutui pelaamaan monella pelipaikalla, kertoo Nurmi huojentuneena.

Tulisieluinen Robinson odottaa päävalmentajansa tavoin kaudelta menestystä ja kertoo Huiman harjoitusten tähtäävän siihen, että Äänekoskella pelataan tosissaan mestaruudesta keväällä.

- Olen hyvin kriittinen oman pelini suhteen ja vaadin tasan yhtä paljon muilta. Meillä on todella hyvät mahdollisuudet voittaa mestaruus, kunhan kaikki sitoutuvat yhteiseen tavoitteeseen. Toistaiseksi kaikki on mennyt sujuvasti, mutta vaatimustaso kasvaa matkalla, Robinson jyrisee.

Nuorentunut HoNsU luottaa omaan pelaajatuotantoon

Ensimmäisen pelikautensa naisten SM-sarjassa viime keväänä päättäneen HoNsUn kokoonpano on käynyt läpi melkoisen remontin. Kaudella 2007-08 säännöllisiä peliminuutteja saaneesta kuudesta pelaajasta peräti viisi on siirtynyt muualle – viimeisimpänä Saksaan vaihto-oppilaaksi lähtenyt Juuli Piiroinen. HoNsU:n ainoa jäljelle jäänyt runkopelaaja viime kaudesta on 21-vuotias Salla Viitanen.

- Siitä lähdetään liikkeelle, että joukkueen vanhin pelaaja on täyttänyt 22 vuotta ja vain parilla pelaajalla on oikeasti kokemusta SM-sarjasta. Meillä on hyvin erityyppinen joukkue kuin viime vuonna. Meillä on uudenlaisia vahvuuksia, mutta samalla ympärillämme leijailee isoja kysymysmerkkejä, aprikoi HoNsUn päävalmentaja Mikko Tupamäki.

Tulevaisuutta silmällä pitäen merkittävä voimavara HoNsUn organisaatiossa on nuorten maajoukkuepelaajien lukumäärä. Etenkin 1990-syntyneiden ikäluokkaa edustavat 183-senttinen Johanna Lemmetty ja 184-senttinen Titta Lepistö väläyttelivät viime kesänä potentiaaliaan.

- Monella pelaajalla on tänä vuonna mahdollisuus ottaa iso askel ylöspäin ja ottaa se vastuullinen rooli naisten SM-sarjapeleissä. Katsotaan, kuka on valmis nousemaan. HoNsUlle on suuri ylpeydenaihe, että meillä on mahdollisuus tarjota omille kasvateille merkityksellisiä minuutteja, Tupamäki kertoo.

Joukkueeseen värvätyt amerikkalaispelaajat Amanda DeCoud ja Raquel Collier ovat sopeutuneet hyvin nuoreen jyväskyläläisryhmään. 178-senttinen Collier uskoo, että pakollisten kasvukipujen jälkeen HoNsU pystyy haastamaan sarjassa kenet tahansa.

- Me vasta opettelemme pelaamaan yhdessä ja tietämään toistemme vahvuudet. Voi olla, että amerikkalaispelaajiin kohdistuu paljon painetta, mutta en ajattele sitä liikaa. Tavoitteeni on tehdä työtä mahdollisimman kovaa ja auttaa pelikavereitani kehittymään entistä paremmiksi.


Valmentaja Tupamäen teesi on Collierin tavoin tuttu: Hiljaa hyvä tulee.

- Lopullinen joukkueemme on ollut kasassa vain viikon. Kun saamme muutaman viikon tehdä rauhassa töitä tämän porukan kanssa, uskon, että pystymme pelaamaan kohtuullisen näköistä koripalloa. Edetään kuitenkin ihan rauhassa.

Orimattila lähtee varmistamaan sarjapaikkansa

Naisten mestaruussarjaan alkavaksi kaudeksi noussut Orimattilan Team S-Hämeenmaa aloittaa ensimmäisen SM-sarjakautensa jännittynein ja odottavin mielin. Joukkueen päävalmentaja Antti Koskelaisen mukaan sarjanousu on ollut suuri asia sekä joukkueelle että kaupungille.

- Kyllähän se nousu kaupunkilaisten puheissa näkyy. Meillä onkin nyt suuri pelto kynnettävänä. Uskomme, että olemme valmiita sarjatason nousun mukanaan tuomiin haasteisiin, hymyilee Team S-Hämeenmaan päävalmentaja Antti Koskelainen.

Orimattilan joukkue rakentuu pitkälti sensaatiomaisen vahvan 1990-syntyneiden ikäluokan ympärille. "Ysikymppisistä" suurinta panosta naisten SM-karkeloissa odotetaan etenkin Vilja Kesäseltä, Margareeta Mäkelältä, Hanna Vapamaalta ja Aino Tuomelta.

- Meillä on koko viime vuoden pakka kasassa ja joukkue on luotu omista junnuista kasatulle perustalle, tiivistää Koskelainen.

- Me aloitettiin aikoinaan kaveriporukan kanssa yhdessä tämä harrastus ja tuntuu upealta, että ollaan edetty SM-sarjaan asti. Emme ole aiemmin pelanneet näin kovalla tasolla – paitsi maaotteluissa, hymyilee Tuomi.

Omien junioreiden lisäksi Orimattilassa nähdään kentällä myös kokemusta. Viime kauden HNMKY:ssa palloillut maajoukkuetakamies Mari Puustinen sekä amerikkalaiset Jazz Covington ja Kieraah Marlow tuovat varmuutta ja tasapainoa kentälle tärkeitä otteluita ratkaistaessa.

- Puustisen Mari on pelannut koripalloa kauemmin kuin moni meidän pelaajistamme on edes elänyt. Hän tuo ilman muuta kokemusta ja johtajuutta peleihin ja harjoituksiin. Jenkkimme puolestaan tuovat merkittävän panoksen sekä puolustukseen että hyökkäykseen, kertoo Koskelainen odotuksistaan.

Nousijajoukkueen tavoin Team S-Hämeenmaa ei lähde hakemaan kuuta taivaalta ensimmäiseltä SM-sarjakaudeltaan. Nuoren joukkueen päätavoite on varmistaa nykytoiminnan jatkuvuus.

- Lähdemme varmistamaan sitä, että myös ensi vuonna Orimattilassa pelataan SM-koripalloa. Vasta tulevan viikonlopun aikana käymme joukkueen kanssa läpi, mitä uskallamme tavoitella SM-sarjakaudelta.

Lue Koris.netin koko kausiennakko

 • Catz aikoo kirkastaa hopeansa
 • Peli-Karhut ei kärsi mestaruuskrapulasta
 • Naisten SM-joukkueet esittäytyvät (pdf)
 • Naisten SM-seurat pähkinänkuoressa (pdf)
 • Miten pelataan naisten SM-sarja? (pdf)
 • Naisten SM-sarjan otteluohjelma


 • Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_sm-sarja/
   
  22.6.2022 20:30 Korisliiga

  Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

  Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

  21.6.2022 11:18 Naisten Korisliiga

  Catz sopimuksiin Farringtonin ja Battlen kanssa

  Lappeenrantalaisseura on solminut sopimukset tulevasta kaudesta takapelaaja Raziyah Farringtonin sekä korin läheisyydessä viihtyvän Terri Battlen kanssa.

  13.6.2022 08:35 Naisten Korisliiga

  Sara Behmille jatkosopimus Catziin

  Lappeenrannan Catz on solminut ensimmäisen pelaajasopimuksensa, kun pitkään seurassa pelannut Sara Behm jatkaa Catz-paidasssa.

  9.6.2022 09:25 Naisten Korisliiga

  Nenna Lindström yliopistokentiltä Forssan Alkuun

  Naisten Korisliigassa pelaava FoA on solminut ensimmäisen pelaajasopimuksen tulevaksi kaudeksi, kun Karhun Poikien kasvatti Nenna Lindström vahvistaa joukkuetta.

  6.6.2022 10:34 Naisten Korisliiga

  Petri Joukainen jatkaa Catzin päävalmentajana

  Päättyneellä kaudella niukasti pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt Catz on aloittanut tulevan kauden joukkueen rakentamisen nimittämällä edustusjoukkueen päävalmentajaksi jo viime kaudella kissalaumaa luotsanneen Petri Joukaisen.

  30.5.2022 12:40 Naisten Korisliiga

  Karstenille jatkosopimus, Anttila ja Arponen palaavat Hongan naisten liigajoukkueeseen

  Tapiolan Hongan naisten Korisliiga-joukkueen kapteeni Sandra Karsten solmi vuoden mittaisen jatkosopimuksen. Armi Anttila ja Carita Arponen puolestaan palaavat espoolaisjoukkueeseen.

  25.5.2022 09:40 Naisten Korisliiga

  Vuoden pelaaja Elena Melto päättää uransa: ”Olen onnellinen, että tein nuorena päätöksen muuttaa koripallon perässä Suomeen”

  Elena Melto on harvinainen tapaus, sillä hänet on palkittu Naisten Korisliigassa sekä vuoden ulkomaalaisvahvistuksena että vuoden kotimaisena pelaajana. Nyt Lappeenrannan Catzin tähtilaituri nostaa tossunsa naulaan.

  18.5.2022 20:13 Naisten Korisliiga

  Elena Melto naisten Korisliigan Vuoden pelaaja, sarjan nuorisokaarti putsasi palkintopöytää

  Naisten Korisliiga-seurojen valmentajat ja kapteenit valitsivat 36-vuotiaan, Catzia edustavan Elena Melton sarjan parhaimmaksi pelaajaksi. Palkinnot osuivat laajalla skaalalla eri joukkueille, kun finalistijoukkueet olivat ainoat kahden palkinnon saaneet.

  17.5.2022 14:51 Naisten Korisliiga

  Ristola ja Saarelainen jatkavat Hongassa

  Tapiolan Hongan naisten Korisliiga-joukkue on solminut kaksi jatkosopimusta. Emma Ristolan sopimus on kolmivuotinen, Saarelaisen sopimus puolestaan kattaa kaksi pelikautta.

  6.5.2022 21:11 Naisten Korisliiga

  Upean tulokaskauden pelannut Elsa Lemmilä jatkaa Hongassa

  Elsa Lemmilä, 17, on tehnyt kahden vuoden mittaisen (2022-2024) jatkosopimuksen Tapiolan Hongan kanssa. Upean debyyttikauden naisten liigakaudella pelannut Lemmilä tilastoi tupla-tuplakeskiarvot tulokaskaudellaan.

  6.5.2022 10:31 Naisten Korisliiga

  Juri Heinämäki Forssan Alun päävalmentajaksi

  Tällä kaudella puolivälieriin jäänyt forssalaisjoukkue on solminut kaksivuotisen sopimuksen Juri Heinämäen, 35, kanssa. Hän toimii jatkossa myös Feeniks Basketin valmennusvastaavana.

  2.5.2022 08:27 Korisliiga

  Äänestä Hang Time -sarjan kauden paras jakso ja voita virallinen pelipallo

  Ruudussa kauden mittaan nähty Hang Time -sarja Korisliiga-pelaajista on tuonut ihastuttavat persoonat lähemmäksi kannattajia. Nyt on aika äänestää toisen tuotantokauden paras jakso.

  27.4.2022 20:43 Naisten Korisliiga

  Peli-Karhut on Suomen mestari

  914 silmäparia seurasi Kouvolassa, kun Kotkan Peli-Karhut nappasi neljännen peräkkäisen Suomen mestaruuden. Se voitti neljännen ottelun 88-82.

  24.4.2022 18:54 Naisten Korisliiga

  Peli-Karhut siirtyi johtoon finaalisarjassa

  Naisten Korisliigan kolmas finaali pelattiin Kotkassa. PeKa nappasi kotikentällään voiton 74-64 ja siirtyi finaalisarjassa 2-1 johtoon.

  22.4.2022 13:06 Korisliiga

  Opetus- ja kulttuuriministeriöltä yli 1,2 miljoonaa euroa tukea Korisliigan seuroille

  OKM myönsi tukea eritysavustuksena Korisliigan ja naisten Korisliigan joukkueille koronapandemiasta aiheutuneiden tappioiden kattamiseksi. Kyseessä oli neljäs koronaan liittyvä OKM:n eritysavustus.

  21.4.2022 20:05 Naisten Korisliiga

  PeKa tasoitti finaalisarjan

  Naisten Korisliigan finaaleissa pelattiin toinen ottelu. Peli-Karhut tasoitti ottelusarjan vieraskentällä, kun se haki voiton 64-49.

  20.4.2022 15:35 Naisten Korisliiga

  Kouvottarien Taeler Deerille sakkorangaistus

  Suomen Koripalloliiton kurinpitopäällikkö Tero Kankaanpää on määrännyt Kouvottarien Taeler Deerille 300 €:n sakkorangaistuksen.

  20.4.2022 11:33 Naisten Korisliiga

  Reetta Piipari palaa Hongan valmennukseen, Niko Nyholm jatkaa naisten päävalmentajana

  Reetta Piipari liittyy Tapiolan Hongan naisten Korisliiga-joukkueen ja seuran alle 19- ja alle 17-vuotiaiden tyttöjen valmennukseen. Ensimmäisen kautensa seuran naisten Korisliiga-joukkueen päävalmentajana päättänyt Niko Nyholm jatkaa tehtävässään.

  19.4.2022 20:42 Naisten Korisliiga

  ToPo palasi mitalikantaan

  Helsinkiläisjoukkueet ToPo ja HBA ratkaisivat pronssimitalien kohtalon. ToPo oli ottelussa lopulta selvästi parempi ja nappasi pronssimitalit 80-60.

  18.4.2022 19:41 Naisten Korisliiga

  Kouvottarille ensimmäinen kiinnitys Suomen mestaruuteen

  Naisten Korisliigan finaalit käynnistyivät vierasvoitolla Kotkassa, kun Kouvottaret haki voiton 95-78.

  Näytä lisää vastaavia