Huippukuntoinen Rannikko nauttii isyydestä

25.1.2011 Aloitusviisikon pelinrakentajan tehtävät Italian Serie A:n pudotuspeleihin tähtäävän Cimberio Varesen riveissä ovat pitäneet Teemu Rannikon kiireisinä pelikentällä. Kentän ulkopuolella maajoukkueen takamiesveteraani nauttii laatuajasta vajaat kaksi kuukautta vanhan Lilja-tyttärensä kanssa.

Teemu Rannikon Varese on määrätietoisesti matkalla kohti Italian liigan pudotuspelejä.

Rannikko (vas.) iloitsee muiden suomalaistenkin lunastettua isot roolit Euroopan huippusarjoissa pelaavissa joukkueissaan. Kuvassa oikealla niin ikään Italian liigassa pelaava Petteri Koponen.

Jälleen vuoden pelaajaksi Suomessa valitusta Rannikosta tuli pari kuukautta sitten isä.

Kiihkeän sarjakauden keskelläkin Rannikon katseet ovat myös suunnattuna ensi elokuun EM-karsintoihin ja kisapaikan metsästykseen. Kuvat: Ville Vuorinen & Tomi Kaminen.

Viimeiset kolme kautta säästeliäästi peliaikaa venäläisen Himkin ja espanjalaisen Granadan paidassa saanut Rannikko, 30, suuntasi kesällä viiden kauden tauon jälkeen Italian huippuliiga Serie A:han päätavoitteenaan roima kohotus peliajasta. Kun Serie A:n runkosarja on puolessavälissä, Rannikon tavoitteiden voidaan sanoa toteutuneen, sillä Varesen päävalmentaja Carlo Recalcati on jakanut luottotakamiehelleen 24,9 minuuttia peliaikaa ottelua kohden ja asettanut tämän joukkueensa avausviisikkoon keskimäärin joka toisessa ottelussa.

- Tänne tullessani tiesin täsmälleen, että olen joukkueen kokoonpanossa ainoa perinteinen pelinrakentaja, joten rooliin asettuminen on ollut aika helppoa. Tehtäväni on ollut rakentaa peliä ja luoda heittopaikkoja muille, ja kaikki on sujunut luonnostaan, kertoo 6,7 pistettä, 2,9 syöttöä, 1,8 levypalloa ja 1,4 riistoa keskiarvoikseen rekisteröinyt Rannikko.

Kauden avaus oli Vareselle historiallisen hyvä. Joukkue voitti ensimmäisestä kahdeksasta ottelustaan kuusi ja kaatoi muiden muassa hallitsevan Italian mestarin Montepaschi Sienan sekä Euroliigaa pelaavan Lottomatica Roman. Huippualun jälkeen Varesen meno kuitenkin hyytyi, ja joukkue ajautui kuuden peräkkäistappion putkeen. Putki katkesi viimein viikko sitten, kun Varese kylvetti kotonaan liigakolmonen Cantun.

- Alkukaudesta pelattiin tosi hyvin joukkueena. Liikutimme palloa niin kuin piti, upotimme heitot vapaista paikoista hyvillä prosenteilla ja puolustuskin oli kohtalaista. Sen jälkeen kaikki kääntyikin päälaelleen, puolustus jämähtyi täysin ja hyökkäys meni yksinyrittämiseksi, kertaa Rannikko.

Kokonaisuudessaan Rannikko arvioi runkosarjakauden ensimmäistä puoliskoa rohkaisevaksi.

- Meillä on muutama todella hyvä matsi takana, kuten voitot Sienasta, Roomasta ja Cantusta. Tappioputken aikana puolestaan pelasimme todella huonoa koripalloa, mutta pystyimme estämään luisun ja palaamaan takaisin playoff-viivan tuntumaan. Viimeisen kuukauden aikana meillä on ollut paljon loukkaantumisia, mutta nyt joukkue on taas täysilukuinen ja tiedämme, että voimme voittaa kenet tahansa tässä liigassa.

Asiat tärkeysjärjestykseen

Italian asiantunteva urheilumedia on kuluvan kauden aikana hehkuttanut Serie A:n tason olevan korkeimmillaan vuosiin. Rannikko pelasi viimeksi Serie A:ssa vuosina 2002-05, jolloin liigaa pidettiin Espanjan ACB:n ohessa maanosan parhaana kansallisena sarjana.

- Sanoisin, että täällä pelataan aika saman tasoista koripalloa kuin viitisen vuotta sitten, Rannikko arvioi.

- Hyvä mittari on se, että kaikki italialaiset seurat ovat pärjänneet hyvin europeleissä. Sarjataulukossa Montepaschi Siena on selkeä ykkönen, mutta oikeastaan kaikki sijat sen jälkeen ovat täysin auki, joka kertoo siitä, että melkeinpä mikä tahansa joukkue voisi pärjätä yhtä lailla eurosarjoissa.

Viime viikkojen aikana Rannikko on totutellut kentän ulkopuolella aivan uudenlaiseen rooliin. Syyskuussa 30 vuotta täyttänyt takamieskonkari sai joulukuun alkupäivinä varhaisen joululahjan, kun perheen esikoistytär Lilja syntyi Varesen sairaalassa.

- Tämä on ollut mahtava kokemus. Viikot ovat menneet todella nopeasti. Joskus menee niin, että yöt valvotaan ja päivät nukutaan, mutta nämä ovat tuttuja juttuja kaikille vanhemmille, hymyilee Rannikko.

- Tyttären syntymän myötä asiat ovat menneet uuteen tärkeysjärjestykseen. Kun lähtee treeneistä kotiin, ei sitä enää ajattele ensimmäisenä päiväunia tai tulevaa matsia, vaan sitä, kuinka kiva on päästä puuhailemaan vauvan kanssa. Vauva-aika on niin lyhyt, että tästä haluaa nauttia niin kauan kuin tätä kestää.

Karsinnat mielessä

Kiihkeästä ammattilaiskaudesta huolimatta Rannikolta riittää jo ajatuksia elokuun 2011 EM-karsintoihin sekä syyskuun EM-kisoihin, joihin Suomella on mahdollisuus päästä 16 vuoden tauon jälkeen. Karsintoja Rannikko odottaa kasvavalla innolla etenkin siksi, koska Suomen maajoukkueella on käytössään ennätysmäärä täysammattilaisia Euroopan huippusarjoissa.

- Mitä useampi pelaaja pääsee näkemään, miten "isossa maailmassa" treenataan ja pelataan, sitä nopeammin me päästään kiinni maajoukkuekoripallossa vaadittavaan tempoon, Rannikko toteaa.

Rannikko kertoo seuraavansa Euroopan sarjoissa pelaavien maajoukkuetovereidensa pelejä viikoittain. Erityistä huomiota Rannikko on kiinnittänyt siihen, että hänen lisäkseen kaikki maajoukkueen vakiorotaation pelaajat Petteri Koposesta Kimmo Muuriseen ovat päässeet isoille minuuteille seurajoukkueessaan.

- Kaikki jätkät pelaavat todella hyvissä sarjoissa, eikä kukaan ole jämähtänyt penkille istumaan. Mitä kovempia pelaajia ja joukkueita vastaan kaverit pääsevät pelaamaan, sen valmiimpia he ovat EM-karsintoihin ja sitä myötä kisoihin.

Manner-Euroopassa pelaavia maajoukkuetovereitaan kehuessa Rannikko muistaa myös jakaa tunnustusta kotimaiselle Korisliigalle sekä Korisliigan maajoukkuemiehille.

- Kuulemani mukaan Korisliigan taso on nousussa ja seurat tekevät kaikkensa ammattimaistaakseen toimintaansa. Se on kehitystä, josta hyötyvät kaikki.

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

Näytä lisää vastaavia