In memoriam: Valmentajamme Seppo Sonkeri

28.2.2015 Kuluva viikko toi mukanaan koripalloperhettä laajasti koskettaneen suru-uutisen, kun tieto valmentaja Seppo Sonkerin poismenosta saavutti korisväen. Viikon aikana lukuisissa keskusteluissa on päädytty muistelemaan Sonkeria. Hänen ex-pelaajansa Turun NMKY:n 1970-luvun joukkueista kirjoittivat Mikko Koskisen johdolla muistokirjoituksen valmentajastaan. Kirjoitus kokonaisuudessaan seuraavassa.

Valmentajana ja kasvattajana tunnetun Seppo Sonkerin poismeno on koskettanut koripalloperhettä laajasti. Tämä on hänen Turun NMKY:n 1970-luvun pelaajien muistokirjoitus valmentajastaan.

Kupittaan Palloiluhalli täyttyi kerta toisensa jälkeen SM-finaaleissa keväällä 1975. Salama-alun saanut Turun NMKY juoksi valmentajansa Seppo Sonkerin suunnitelman mukaan taululle lukemat 20-2 heti ottelun alussa, eikä vastustaja Playboys enää saanut otetta peliin. Kuvassa muistokirjoituksen kirjoittaja nostaa sinipunavalkoisen pallon koriin. Vasemmalla Playvoysin Paavo Koskivaara, taustalla ovat Klaus Mahlamäki ja Mika Vuorio (nro6).

NBA:ssakin arvostettu Glenn Berry tehtaili Euroopan Cupin ensimmäisen kierroksen ottelussa Alvikille 33 pistettä Turun NMKY:tä vastaan. Mutta sekään ei riittänyt, sillä Namika meni jatkoon yhden pisteen turvin. Kuvassa Berry heittoa blokkaamassa Seppo Jalava (nro 7). Oikealla ihmettelee muistokirjoituksen laatija (nro 6). Päävalmentaja Seppo Sonkerille voitto oli ensimmäinen Euroopan Cupissa.

Seppo Sonkeri johti Turun NMKY:n seuran ensimmäiseen Suomen Cup-mestaruuteen syksyllä 1976. Finaalissa Namika voitti Joensuun Katajan. Joukkue saapui lentokoneella Joensuusta Turkuun. Kuvassa Suomen Cup-mestarit vasemmalta: toiminnanjohtaja Pentti Lausti, Ilpo Rissanen, Kjell Eriksson, Olli Honkaniemi, Mikko Koskinen, Jorma Pilkevaara, Tapio Sten, Jari Laurikko, Eero Kerppo, Lawrence McCray, valmentaja Seppo Sonkeri ja joukkueenjohtaja Kauko Nurmi. Kuvat: Mikko Koskisen arkisto.

-Kaarisilta rakenna, kaunis kaarisilta, aloitti Seppo Sonkeri pelaajapalaverin ennen ratkaisevaa koripallon SM-finaalia Turun NMKY-Playboys huhtikuussa 1975. Meiltä Namikan pelaajilta suut loksahtivat auki. Oliko kysymyksessä ”joke” vai oliko Seppo tosissaan? Runollisen puheen jatkuessa jopa Sepon paras ystävä ja opiskelukaveri, joukkueen kapteeni Jorma ”Jomi” Pilkevaara vakavoitui. Seppo oli tosissaan. Motivaatiopuheensa lopuksi äimistyneet pelaajat saivat kuulla strategian:

- Painetaan heti alussa kuin viitamaan pirut ja viedään vastustajalta heti luulot pois, päävalmentaja korotti lopuksi ääntään.

Ottelu meni piirustusten mukaan. Ennen ensi jakson puoltaväliä Kupittaan Palloiluhallin valotaululla loistivat lukemat 20-2, eikä Playboys koskaan toipunut täystyrmäyksestä täyden hallin, 3500 katsojan edessä. Seppo Sonkeri oli voittanut ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Turun Namikalle mestaruus oli tuolloin toinen kolmen vuoden sisään (1973). 

Seppo Sonkeri nimitettiin Turun NMKY päävalmentajaksi kesken pelikauden 1973-74 seuran sanottua irti Yhdysvalloista saapuneen Vesa Hiltusen sopimuksen. Olemukseltaan ja käytökseltään Seppo oli kaikkea muuta kuin tiukkapipoinen ja –huulinen käskyttäjä. Iloisesti tuikkivin silmin ja hyväntuulinen virne suupielissään Seppo opetti koripallo-oppia turkulaisille ja meille muualta tulleillekin. Hyvää taustaukea hän sai Jumpan-aikaiselta opiskelukaveriltaan Jorma Pilkevaaralta, joka tuolloin oli jo legenda suomalaisessa koripalloilussa.

Kohti Euroopan huippua

SM-kulta toi Turun NMKY:lle mahdollisuuden osallistua koripallon Euroopan Cupiin. Seurajohtajat Jukka ”Jummi” Vihanto ja Keijo Ketonen sekä toiminnanjohtaja Pentti Lausti saivat hyvää taustatukea varojen keruussa paikalliselta yrityselämältä, mm. Antti Aarnio-Vihurilta. Namika oli valmis Euroopan kentille.

Syksyllä 1975 arpa heitti Turun NMKY:n vastustajaksi kahdella NBA-miehellä vahvistetun Alvikin Tukholmasta. Lisäksi Alvikissa palloili useita Ruotsin maajoukkuemiehiä, mm. Anders Grönlund, Ulf Lindelöf ja Kjell Rannelid.

Koska Seppo Sonkeri oli aina ollut Suomen koripallon suurmiehen Robert ”Petteri” Petersenin kuuliainen oppilas, nimesi hän Namikaankin vakioviisikon periamerikkalaiseen tyyliin. Korin alla pelasivat Tapio Sten ja Roy Simpson, laidoissa David Walker ja allekirjoittanut ja takamiehenä Jorma Pilkevaara. Viisikko oli sama ottelusta toiseen ja vaihtojakin Seppo teki hyvin säästeliäästi –huolimatta siitä, että kauden 1975/76 aikana Turun NMKY:lle kertyi otteluita kaikkiaan 82.

Vahva Alvik nurin yhden pisteen turvin

Hävisimme vierasottelun Alvikille Tukholmassa yhdeksällä pisteellä. Kotona, Kupittaan rekortanilla oli siis voitettava kymmenellä pisteellä jatkopaikan turvaamiseksi. Seppo ei häkeltynyt lainkaan tilanteesta vaan valoi meihin uskoa. Voitimme matsin huikeiden vaiheiden jälkeen lukemin 68-58 ja pääsimme Euroopan Cupin toiselle kierrokselle.

Tuon ottelun taktiikasta en muista paljoakaan, sillä ottelu oli oman urani merkillisin. Ulvovan turkulaisyleisön metelissä pelasin kuin transsissa. Pistetililleni merkittiin puolet joukkueen pisteistä (34) 75% tarkkuudella.  Ratkaisevan korin onnistuin heittämään Pilkun nappisyötöstä viisi sekuntia ennen loppua.

Jälkikäteen olen muistellut, kuinka helppoa oli laittaa pallo koriin Jomin täsmäsyötöistä ja tilaakin oli heittää, koska ruotsalaiset joutuivat kiinnittämään kaiken huomionsa vahvoihin korinaluspelaajiimme Tapio Steniin ja Roy Simpsoniin. Ja tämän kaiken Seppo Sonkeri oli suunnitellut etukäteen Sirkkalankadun kantakuppilan alakerran pöydässä. Seppo tunsi pelaajiensa kyvyt ja ominaisuudet. Allekirjoittanutta hän ei koskaan kieltänyt heittämästä. Hän tiesi että se olisi kuitenkin ollut turhaa.

Suomen sanomalehdet kirjoittivat tuolloin paljon koripallosta ja otsikot tuon ottelun jälkeen oli revitty kahdeksalle palstalle aina sivun yli, aina Helsingin Sanomia myöten. Koripallo eli tuolloin kulta-aikaa Suomessa ja otteluitamme kävi seuraamassa enemmän yleisöä kuin SM-liigan jääkiekossa TPS:n ja TuTon peleissä.

”Suruttoman” loppupelit

Mutta mihin katosi Kupittaan hallilta Seppo Sonkeri mahtavan voiton jälkeen? Mies, joka viritti joukkueen äärimmilleen ja laati loistavan taktiikan ruotsalaisen Goljatin kaatamiseksi. Kiitettyään joukkuetta ottelun jälkeen, Seppo vetäytyi taustalle. Hän ei kaivannut huomiota tai kiitosta eikä hän ei jaellut lausuntoja. Pelaajien juhliessa Seppo myhäili taustalla vaatimatonta hymyään – ja lähti tapansa mukaan Jomin kanssa kaljalle kantapaikkaan Suruttomaan, Turun NMKY:n taloa vastapäätä olevaan ravintolaan.

Seuraavalla kierroksella saimme vastaamme vieläkin suuremman Goljatin, Kreikan mestarin Panathinaikoksen. Matka Ateenaan oli värikäs. Korttia lätkittiin, maisemia katseltiin ja tutustuttiin antiikin raunioihin. Kävimme jopa aukiolla, jossa demokratia luotiin.

Itse ottelu Kreikan ylpeyttä vastaan oli hankala. Olympiastadionin alaosaan rakennun koripallohallin seinät ja katto eivät olleet samansuuntaiset, joten kiintopisteiden ottaminen hallin rakenteista oli vaikeata. Ja kun lattia oli valettu sementistä, oli liukastuminen alati vaarana. Valtavassa tupakansavussa ja runsaan viidentuhannen katsojan edessä ei ottelussa meillä ollut juuri sanottavaa. Peräti 18 pisteen tappio sai pelaajat, Sepon kuin Ateenaan matkanneen joukkueenjohdonkin alakuloisiksi. Onneksi ouzo ei loppunut illalla Plakan kuppiloista ja Panathinaikoksen pelaajien kanssa vietetty yhteinen ilta siloitti pettymyksen karvaan kalkin.

Kupittaan ihme!

-Pojat, peli ei ole vielä menetetty. Otetaan ensi jaksolla rakoa kiinni kymmenen pinnaa ja sitten toisella yhdeksän ja mennään jatkoon, aloitti Seppo Sonkeri palaverin ennen toista ja ratkaisevaa ottelua Turun Kupittaalla. Nyt ei lattia luistanut. Päinvastoin, hallin rekortan pinta oli myrkkyä kreikkalaisille. Eräs heidän avainpelaajistaan nyrjäytti nilkkansa toisella jaksolla. Me emme myöskään antaneet periksi, sillä Seppo jaksoi valaa meihin uskoa. Ja ihme tapahtui! Voitimme ottelun 23 pisteellä ja ensimmäisen kerran suomalainen koripallojoukkue oli selvinnyt Euroopan Cupin loppusarjaan.

Tosin 1960-luvulla Pentti Salmen valmentama HKT menestyi myös erinomaisesti Euroopan kentillä Kari ja Martti Liimon, Pertti Laannin, Raimo Vartian ja Teijo Finnemanin johdolla, mutta tuolloin sarjasysteemi oli toinen.

Kahteen kuuden joukkueen lohkoon jaettu Euroopan Cupin loppusarja pelattiin lohkoissa sarjaperiaatteella eli jokainen joukkue pelasi 10 ottelua. Omassa lohkossamme pelasivat lisäksemme Euroopan mestaruuden sittemmin voittanut Italian Mobilgirgi Varese, Ranskan Villeurbanne, Belgian Maes Pils Mechelen, Bulgarian Sofia Academik ja Jugoslavian Zadar.

Matkaottelut ympäri Euroopan verottivat Turun NMKY:n kassaa, joten seuran johdolla oli kova urakka kerätä matkabudjetti kasaan. Taloutensa kanssa joutuivat ahtaalle myös pelaajat aina Seppo Sonkeria myöten. Hän oli voimistelunopettaja koulutukseltaan ja poissaolopäivinä hän joutui palkkaamaan sijaisen itselleen. Samoin oli laita useiden muidenkin pelaajien kanssa. Oikeita ammattilaisiahan me emme jenkkejä lukuun ottamatta olleet.

Merkillinen seurailija

Turun NMKY:lle valmistettiin myös hienot matka-asut Euroopan cupia varten: mustat housut, beige-pikkutakki, musta paita ja solmio. Joukkue oli tyylikäs nähtävyys Euroopan lentokentillä. Mutta jokaisella matkalla joukkoamme seurasi 20-30 metrin päässä villapuseroon ja farkkuihin pukeutunut, muovikassia yleensä kantanut parroittunut ja lievästi pyylevöitynyt mies. Jos kanssamatkustajille olisi kerrottu, että hän on joukkueen päävalmentaja, primus motor, meitä ei olisi uskottu. Seppo ei halunnut olla muodollinen. Hän halusi tuloksia.

Pelikausi 1975/76 oli sekä Sepolle että Turun NMKY:lle sen historian merkittävin. Euroopan cupin loppusarjassa joukkue sijoittui viidenneksi. Kun tuloksiamme verrattiin toisen lohkon sijoituksiin, voitiin todeta, että Turun NMKY oli Euroopan 10. paras joukkue. Saavutus mihin yksikään suomalainen seurajoukkue ei ole kyennyt tämän jälkeen. Ja menestyksen takaa löytyy yksi nimi: Seppo Sonkeri. Hänen saavutuksensa Turun NMKY:n päävalmentajana on valitettavasti unohdettu valtaosassa hänestä julkaistuista muistokirjoituksista.

Oiva taktiikkaveto toi mestaruuden 1977

Turun NMKY voitti Seppo Sonkerin johdolla myös toisen Suomen mestaruuden, kun Playhonka kaatui ratkaisevassa finaalissa lukemin 77-75 Espoon Mankkaalla keväällä 1977. Voitto oli järjen voitto ja sen takana oli Sepon ja Jomin saumaton yhteistyö kentällä ja kentän ulkopuolella.

Yllämainitut lukemat olivat valotaululla jo lähes kolme minuuttia ennen loppuvihellystä. Aikalisällä herrat ilmoittivat muulle joukkueelle:

-Nyt ei heitetä enää kertaakaan vaan annetaan niiden rikkoa. Sitten valitaan aina sivurajaheitto niin kauan kuin kellossa on peliaikaa jäljellä.

Näin tehtiin ja taktiikka puraisi. Tuolloisten sääntöjen mukaan joukkuevirheiden täytyttyä sai joukkue valita joko heitot tai sivurajan.

Seuraavalle kaudelle (1977/78) valmistauduimme huolella. Mestaruus toi jälleen Turun NMKY:lle Euroopan Cupin paikan. Pilkekevaaran Jomin kanssa menimme legendaarisen juoksijan Jussi Rintamäen pikajuoksuoppiin kesällä. Urheilupuistossa vedettiin kolmen, viiden ja seitsemän sekunnin vetoja. Myös Seppo oli intoa täynnä. Kun syksy koitti ja aloimme kysellä, kuka tulee Europan cupissa ensimmäisellä kierroksella vastaan, ilmoitti toiminnanjohtaja Pentti Lausti:

-Ei kukaan. Vedimme ilmoittautumisemme pois varojen puutteessa.

Pettymys oli suuri. Alkaneella kaudella Turun NMKY jäi SM-sarjassa neljänneksi ja viisi vuotta kasassa ollut joukkue hajosi. Seppo Sonkeri lähti takaisin Helsinkiin ja valmensi Pantterit mestaruuteen vuonna 1980. Finaalissa Panttereilla oli vastassa Tampereen Pyrintö, jonka riveihin olin muuttanut kaksi vuotta aikaisemmin. Tappio oli katkera tasaisten ja vaiherikkaiden finaaliotteluiden jälkeen. Seppoa oli kuitenkin helppo onnitella mestaruudesta, hän ei ottanut kunniaa itselleen vaan jakoi kaiken pelaajilleen.

Valmentajaamme Seppo Sonkeria sekä aikaisemmin joukostamme poistuneita Ilpo Rissasta ja Jorma Pilkevaaraa lämmöllä muistaen Turun NMKY:n pelaajat:

Tapio Sten, Kjell Eriksson, Seppo Jalava, Olli Honkaniemi, Esa Rosman ja Mikko Koskinen, joka laati muistokirjoituksen.

 
12.5.2021 12:07 Korisliiga

Miikka Marttinen Karhu Basketiin, Rousku joukkueen valmennukseen

Kauhajoki on solminut kaksivuotisen sopimuksen 29-vuotiaan Miikka Marttisen kanssa. Apuvalmentajaksi saapuvan Risto-Matti Rouskun sopimus on 1+1-mallinen.

11.5.2021 21:42 Korisliiga

Mestarit pysyvät yhdessä - Juho Nenonen Vilppaan kanssa jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Juho Nenosen kanssa. Tuleva kausi on Nenoselle 17. Korisliigassa.

7.5.2021 17:00 Korisliiga

Okko Järvi on Korisliigan Vuoden pelaaja, Pyrinnölle rutkasti tunnustusta

Kauhajoen Karhu Basketia edustanut Okko Järvi äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Tampereen Pyrintö putsasi palkintopöytää kolmessa eri kategoriassa.

6.5.2021 08:34 Korisliiga

Severi Kaukiainen Kauhajoelle – Malcolm ja Innamaa jatkavat oranssipaidoissa

Karhu Basket on solminut kaksivuotisen sopimuksen edelliset neljä kautta Kouvoja edustaneen Kaukiaisen kanssa. Seura käytti optiovuoden Collin Malcolmiin sekä sorvasi vuoden jatkosopimuksen Eero Innamaan kanssa.

4.5.2021 21:38 Korisliiga

Tuomas Hirvonen ja Kouvot vuoden mittaiseen jatkosopimukseen

Kausi 2021–22 tulee olemaan Kouvolan Poikien kasvatille jo kymmenes Kouvojen paidassa. Hirvosen sopimus sisältää ulkomaan option.

3.5.2021 15:30 Korisliiga

Juho Nenonen: ”Vilppaan mestaruus on rakennettu yhdessä”

Juho Nenonen saapui Salon Vilppaaseen syksyllä 2015. Nenonen on nähnyt läheltä sen työn, mitä salolaisjoukkueessa on tehty menestymisen eteen. Viime viikolla voitettu Suomen mestaruus on palkinto pitkäjänteisestä työstä.

3.5.2021 12:43 Korisliiga

Bojan Sarcévic palaa Korihaihin pitkällä sopimuksella

Uudenkaupungin Korihait ja taiturimainen takamies Bojan Sarcévic on solminut kolmivuotisen sopimuksen. Sarcévicin ansiokas ura Suomessa käynnistyi juuri Korihaissa.

27.4.2021 20:25 Korisliiga

Pantteri jäi Saloon! Vilpas raskaan puolustusväännön jälkeen seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen

Salon Vilpas nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Suomen mestaruuden, ja hopeamitalit jaettiin Kauhajoelle. Korisliiga-finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Vilppaan sentteri Jeremiah Wood.

25.4.2021 19:46 Korisliiga

Kauhajoki perui kesälomat – Karhun huikea energia venytti Korisliiga-finaalit vähintään kuudenteen otteluun

Kauhajoki kavensi kotivoitollaan miesten Korisliigan finaalit 3–2-tilanteeseen. Pelejä jatketaan tiistaina Salossa.

24.4.2021 12:02 Korisliiga

Koriksen supersunnuntai valtaa Ruudun – kuuden tunnin lähetyksessä katkolla miesten sekä naisten mestaruus

Tulevana sunnuntaina vietetään todellista korisfanien juhlaa, kun Ruutu välittää naisten 4. ja miesten 5. finaaliottelun suorana kanavillaan. Ennakkostudio käynnistyy jo klo 14.30. Peli-Karhut ja Vilpas voivat voitolla varmistaa Suomen mestaruuden.

23.4.2021 20:16 Korisliiga

Vilpas voiton päässä Pantterista – Mikko Koiviston tulitus takasi edun

Salon Vilpas kohensi voittotilastoaan 3–1:een kaatamalla kotonaan Kauhajoen.

21.4.2021 20:15 Korisliiga

Kauhajoki kavensi kotikentällään – vajaamiehisen joukkueen armoton puolustus tukahdutti Vilppaan

Salon Vilppaan johto Korisliiga-finaaleissa kaventui 2–1:een, kun Kauhajoen puolustus piti vieraat kurissa.

18.4.2021 18:03 Korisliiga

Vilpas jatkoi karhunkaatoa Korisliiga-finaaleissa – Rannikko tulessa kaaren takaa

Salon Vilppaan ja Kauhajoen välinen toinen finaaliottelu päättyi samoissa merkeissä kuin edellinenkin.

15.4.2021 21:51 Korisliiga

Seagullsille Korisliiga-pronssia – tahtipuikkoa heilutti kotimainen veteraaniosasto

Helsinki Seagulls juhli miesten Korisliigan pronssimitalia kotikentällään. Pronssimitalit olivat seuralle sen historian kolmannet.

15.4.2021 19:39 Korisliiga

Korisliiga-finaalit käyntiin Kauhajoella – Salon Vilpas ryöväsi kotiedun heti

Salon Vilpas nappasi sarjajohdon ensimmäisessä finaaliottelussa Kauhajokea vastaan.

14.4.2021 14:45 Korisliiga

Korisliigan finaaliennakko: Hallitseva mestari kohtaa karaistuneen ennakkosuosikkien kaatajan

Kauhajoen ja Salon Vilppaan välisessä finaalisarjassa kohtaavat kaksi hyvin erilaista polkua kulkenutta joukkuetta. Ruutu välittää kaikki finaaliottelut studioineen omassa palvelussaan.

14.4.2021 08:23 Korisliiga

Äänestä hulvattoman Hang Time -sarjan paras jakso ja voita Korisliigan virallinen pelipallo

Ruudussa kauden mittaan nähty Hang Time -sarja Korisliiga-pelaajista on tuonut ihastuttavat persoonat lähemmäksi kannattajia. Nyt on aika äänestää kauden paras jakso.

13.4.2021 12:00 Korisliiga

Korisliigan pelaajat valitsivat tähdistöpelaajat omaan Dream Teamiinsa Veikkausuutisissa

Korisliigan yhteistyökumppani Veikkauksen sivuilla Korisliigan tähtipelaajat valitsevat tämän kauden pelaajista ne suosikkinsa, jotka ottaisivat omaan tähdistökentälliseen.

12.4.2021 12:05 Korisliiga

Korisliigan finaalien otteluohjelma vahvistettu

Karhu Basket ja Salon Vilpas aloittavat finaalisarjan torstaina 15.4. kello 18.00 Kauhajoella. Mestariksi vaaditaan neljä voittoa. Ruutu-palvelu välittää kaikki finaalit kotikatsomoihin.

11.4.2021 19:29 Korisliiga

Vilpas finaaliin – Aatu Kivimäen kylmähermoinen ajo ratkaisi välierät

Salon Vilpas selätti vaikeat ennakkoasetelmat ja lähetti ennakkosuosikki Helsinki Seagullsin pronssipeliin.

Näytä lisää vastaavia