Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

28.11.2020 10:50 Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

Susijengin ikäpresidentti Jamar Wilsonin mukaan Georgia- ja Serbia-ottelut määrittelevät vuoden saldon. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi asettui Helsingin Crowne Plaza -hotellin ja Espoo Metro Areenan muodostamaan EM-karsintakuplaan maanantaina ja on sittemmin valmistautunut viiden päivän ajan elintärkeisiin Georgia- ja Serbia-otteluihin.

Vaikka Wilsonilla on meriittejä yliopisto- ja ammattilaiskoripallosta kolmessa maanosassa ja takanaan kahdet arvokisat sinivalkopaidassa, on marraskuun lopun ”koronakupla” ollut hänelle ainutlaatuinen kokemus.

- Onhan tämä erikoista maailmanaikaa. Sitäkin onnellisempia olemme siitä, että meillä on mahdollisuus edustaa kotimaatamme maajoukkuetasolla ja antaa ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta, Wilson arvioi.

Kaiken nähnyt pelinrakentaja kehuu vuolaasti EM-karsintakuplan harjoittelu- ja asumisolosuhteita.

- Täytyy sanoa, että Koripalloliiton organisaatio, tukijamme ja Crowne Plazan ja Espoo Metro Areenan työntekijät ovat tehneet uskomatonta työtä. Olosuhteet ovat poikkeukselliset, mutta he ovat todellakin nostaneet riman korkealle.

Tuleva viikonloppu määrittää vuoden saldon

Helmikuun EM-karsintaikkuna oli Susijengille kimurantti. Joukkue lähti pelinrakennusrintamalla ikkunaan takamatkalta, sillä Petteri Koponen ei Bayern Münchenin Euroliiga-otteluiden vuoksi päässyt karsintoihin ollenkaan ja Wilsonia kiusasi varvasvamma, joka verotti hänen suoritustasoaan merkittävästi.

Tänäkin syksynä Wilson on joutunut viettämään viikkoja sivussa erinäisten kremppojen vuoksi, mutta marraskuun kolme viimeistä Korisliiga-kierrosta lupaavat hyvää: Wilson on kirjauttanut kolmessa viimeisimmässä ottelussa Kataja Basketille 15,0 pistettä, 5,7 syöttöä ja 2,7 levypalloa ottelua kohden.

- Tulevat maaottelut Georgiaa ja Serbiaa vastaan aika lailla määrittelevät tämän vuoden saldon. Jos voitamme, voin sanoa, että omalta osaltani kaikki hyvin, Jammu nauraa.

- Helmikuun ikkuna oli vaikea. Serbia antoi meille oppitunnin ja saimme juuri ja juuri kaadettua Sveitsin. Saimme kuitenkin yhden voiton alle, mikä helpottaa asetelmia näihin matseihin lähdettäessä. Se voi olla jo klisee, mutta tällä tasolla ei ole helppoja otteluita.

Wilson tietää mistä puhuu: maajoukkuetason koripallon arvaamattomuudesta kielivät mm. Tanskan perjantai-iltainen vierasvoitto Liettuasta sekä Turkin jämähtäminen EM-karsintojen D-lohkon hännänhuipuksi kolmella tappiolla yhtä monesta ottelusta.

- Tämä osoittaa, mihin suuntaan koripallo on menossa. Koripallosta on tulossa todella maailmanlaajuinen laji ja kotimaata edustaessa lajista tulee jotain suurempaa. Haastajana tunnetun joukkueen pelaajana on upeaa nähdä muidenkin haastajien menestyvän, Wilson kommentoi Tanskan eilisiltaista yllätystä.

Pelinrakennusrintamalla vastuuta jaossa

Susijengi sai heti EM-karsintakuplan alussa jobinpostia, kun viranomaiset asettivat ensimmäistä maaotteluesiintymistään puoleentoista vuoteen kärkkyneen Petteri Koposen karanteeniin koronavirusaltistumisen vuoksi. Tällöin koripalloilevan Suomen katseet siirtyivät Wilsoniin, joka vuosien 2017–19 MM-karsinnoissa osoitti moneen otteeseen arvonsa Koposen ollessa seurajoukkueen matkassa.

Wilsonin lisäksi päävalmentaja Henrik Dettmannin nimeämässä Georgia-kokoonpanossa pelinrakennusvastuuta on tiedossa helmikuun Sveitsi-ottelussa kunnostautuneelle Edon Maxhunille sekä kesän Viro-peleissä erinomaisia näyttöjä antaneelle Henri Kantoselle.

- Petteri on monella tapaa joukkueen avainpelaaja niin taitojensa ja kokemuksensa puolesta, mutta toisaalta MM-karsinnoissa jouduimme tulemaan useasti toimeen ilman häntä. Edon ja Henri ovat treeneissä ymmärtäneet tilanteen ja osoittaneet haluavansa ja pystyvänsä vastaamaan haasteeseen.

Tulevan karsintarupeaman vastustajia Wilson arvioi hankaliksi. Kahdella voitolla karsinnat aloittanut kisaisäntä Georgia voi pelata paineettomasti ja Serbialla on monista poissaoloista huolimatta laadukas joukkue, kiitos maan koripalloperinteiden.

- Georgialla on erinomainen korintekijä Thad McFaddenissa sekä kaksi Euroopan parhaimmistoon kuuluvaa isoa miestä Giorgi Shermadinissa ja Tornike Shengeliassa. He yrittävät varmasti saada meidät kävelemään, joten meidän on päästävä pelaamaan omantyylistämme peliä, Jammu arvioi lauantai-illan vastustajaa.

- Serbialta puuttuu kaikkein terävin kärki, mutta kaikki koripalloa seuraavat tietävät, että heiltä löytyy kansainväliselle tasolle kymmeniä ja taas kymmeniä pelaajia. He pelaavat huolellista, tehokasta koripalloa ja heidän kanssaan täytyy olla todella varuillaan.

Viikonlopun EM-karsintakupla tulee myös tarjoamaan Wilsonille aivan uudenlaisen kokemuksen.

- En ole kertaakaan elämäni aikana pelannut yhtä ainutta ottelua ilman yleisöä. Se tulee olemaan todella mielenkiintoista!

Susijengi ja Georgia kohtaavat EM-karsintakuplassa tänään lauantaina 28.11. klo 19.30. YLE TV2 televisioi ottelun klo 19.25.

Henkilöt

 
26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

25.11.2020 10:45 Susijengi

Max Besselink: ”Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta”

Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

24.11.2020 12:00 Susijengi

Matti Nuutinen: ”Pidetään huoli, että vastustaja saa tehdä ylitöitä”

Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

9.8.2011 EM-karsinnat

Shawn Huff luottavaisena Unkari-otteluun

Kahden viikon takainen Pohjoismaiden mestaruus oli hyvä alkusoitto, mutta vasta viime viikon vierasvoitto Saksasta oli tulikoe, joka antaa hyviä merkkejä Suomen kisakunnosta. Näin miettii miesten maajoukkueen luottolaituri Shawn Huff, 27, joka uskoo Suomen aloittavan tiivistahtisen EM-karsinnat perjantaina vierasvoitolla Unkarista.

6.8.2011 14:05 EM-karsinnat

Koponen Saksa-voitosta: ”Osoitus osaamisestamme”

Suomen korismaajoukkueen tähtitakamies Petteri Koposen äänessä ei ole havaittavissa tyytyväisyydentunnetta, kun hän ruotii perjantaina saavutettua maaotteluvoittoa Saksasta. Ei siitäkään huolimatta, että MM-kisakävijä Saksan kaataminen on Suomelle harvinaista herkkua. Koposen ja kumppaneiden katse on – ja on ollut koko ajan – tukevasti ensi perjantaina käynnistyvissä EM-karsinnoissa.

14.5.2009 EM-karsinnat

Henrik Dettmann fibaeurope.comin haastattelussa

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) Jeff Taylor tapasi kameroineen Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentajan Henrik Dettmannin Italian Bolognassa järjestetyn FIBA EuroChallenge -kilpailun päätösturnauksen jälkimainingeissa.

18.6.2005 EM-karsinnat

Möttölä täynnä virtaa maajoukkueeseen

Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä, 28, on tavallaan oudon, mutta samalla mieluisan tilanteen edessä.

8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

22.2.2021 11:43 Susijengi

Pähkinänkuoressa: EM-karsinnat 2020–21

Uusi kilpailujärjestelmä, pandemia, kuplajärjestelyt ja miehistönvaihdokset – vuosien 2020–21 EM-karsinnat olivat Susijengille vaiherikas ja haastava kokonaisuus, joka jännittävien kaarteiden jälkeen päättyi onnellisesti viidenteen perättäiseen EM-kisapaikkaan kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

21.2.2021 19:55 Susijengi

Susijengi säpisi Georgian kumoon päätösneljänneksellä

Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

21.2.2021 09:29 Susijengi

Daniel Dolenc: ”Upeaa päästä kilpailemaan tämän tason pelaajien kanssa”

Susijengin korin läheisyyteen on kuluvan vuoden aikana ilmestynyt uusi möyrijä. Espoo Basket Teamin kasvatti ja Itävallan liigan Swans Gmundenia edustava Daniel Dolenc, 205 cm ja 27 vuotta, kohosi susirinkiin kypsemmällä iällä ja ottaa nyt kaiken irti saamastaan mahdollisuudesta harjoitella ja pelata maan parhaiden pelaajien kanssa.

20.2.2021 19:17 Susijengi

Susijengi ja Georgia nimesivät kokoonpanonsa sunnuntaille

Susijengi ja Georgia ovat nimenneet pelaajatusinansa sunnuntai-iltapäivän EM-karsintahuipennukseen. Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimittänyt susitusinaan Mikko Koiviston ja Daniel Dolencin, kun taas Georgian kokoonpanoon kohosivat Luka Zakradze ja Kakha Jintcharadze.

20.2.2021 10:25 Susijengi

Horjumaton Georgia luottaa vahvuuksiinsa

EM-karsintalohko E:tä tappioitta johtanut Georgia sai perjantaina isän kädestä, kun Serbia nuiji joukkueen kumoon Tbilisin illassa. Susijengi odottaakin EM-karsintojen sunnuntaiseen päätösotteluun vastaansa sisuuntunutta kotijoukkuetta, joka hakee lohkovoittoa pelaamalla rutiinilla ja vahvuuksiensa kautta.

19.2.2021 19:50 Susijengi

Serbia nujersi Georgian, Susijengi jälleen EM-kisoihin!

Aiemmin päivällä Sveitsin nujertanut Susijengi päätti EM-karsintaperjantain riehakkaissa tunnelmissa, kun Serbia peittosi aiemmin tappiottoman lohkojohtaja Georgian lukemin 66–92 (31–47). Oman EM-kisapaikkansa varmistamisen lisäksi Serbia siivitti voitollaan kisoihin myös Susijengin, joka esiintyy syksyllä 2022 EM-näyttämöillä viidennen perättäisen kerran.

19.2.2021 17:02 Pääjuttu

Kenraali Koponen katkaisi Sveitsin kirin vapaaheittoviivalta

Periksiantamaton Sveitsi kiri EM-karsintaottelussa Susijengiä vastaan täsmäaseillaan 27 pisteen takaa kahden heiton päähän. Loppuhetkillä joukkuepuolustus ja Petteri Koposen seitsemän vapaaheittoa nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Susijengi otti 92–84 (49–31) voitolla jättiaskeleen kohti syksyn 2022 EM-kisoja.

19.2.2021 09:37 Susijengi

Petteri Koponen: ”Iso peli, lähdetään voittamaan”

Tänään perjantaina pelataan isoin panoksin, sillä voitto alkuiltapäivän EM-karsintaottelusta Sveitsiä vastaan veisi Susijengin millin päähän syyskuun 2022 EM-kisojen ovilta. Vaikka joukkueen pitkäaikainen keulakuva Petteri Koponen, 32, on kokenut urallaan lähes kaiken, on iltapäivän peli kutkuttava hetki myös hänelle.

Näytä lisää vastaavia