Jamar Wilson palaa Ranskaan vaiherikkaan Liettuan kauden jälkeen

12.6.2019 17:45 Erinomaisen kauden Liettuan liigan mitalipeleihin edenneen BC Lietkabelisin kanssa pelannut Susijengin takakentän tukipilari Jamar Wilson, 35, palaa yhden kauden jälkeen Ranskan pääsarjaan. 185-senttisen Albanyn yliopiston kasvatin uusi seura on suurin satsauksin 2019-20-kauteen lähtevä JL Bourg Basket.

Jamar Wilson jatkaa uraansa Ranskassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Wilson matkasi viime syksynä Liettuaan saatuaan BC Lietkabelisin päävalmentaja Ramunas Butautasilta tarjouksen näyttää taitonsa joukkueen aloitusviisikon pelinrakentajana. Wilson pelasikin yhden ammattilaisuransa parhaista kausista viimeistellen joukkueelleen 11,8 pistettä, 3,1 syöttöä ja 2,9 levypalloa ottelua kohden.

Kausi oli sekä Lietkabelisille että Wilsonille kaikkea muuta kuin helppo, vaikka lopputulema olikin hyvä. Vaikeudet kulminoituivat kesken kauden urheilutoimenjohtajaksi tulleeseen Jonas Vainauskasiin, joka lähti voimakkaasti tuulettamaan seuraa. Valmentaja vaihtui kesken kauden ja myös pelaajistossa tapahtui muutoksia. Wilson oli yksi, joka joutui Vainauskasin tulilinjalle, kun hän sai jouluna tiedon, ettei ole enää seuran suunnitelmissa ja edessä olisi uuden seuran etsintä. Pari päivää myöhemmin Vainauskas sai lähteä ja Wilson otettiin takaisin joukkueen. Sen jälkeen tilanne seuran ympärillä rauhoittui.

- Kausi oli tietynlainen sirkus. Oli yllättävää miten saimme pidettyä homman kasassa, kun miettii mitä kaikkea kauden aikana tapahtui. Kun pääsimme takaisin jaloillemme, niin neljäs sija oli sellainen, että voimme kävellä pää pystyssä kauden jälkeen, avaa Wilson kauden värikkäitä tapahtumia.

"Jammu" pelasi hienon kauden, vaikka kentän ulkopuolella oli haasteita. (Kuva: Ville Vuorinen)

Wilson myöntää kauden olleen hänelle koettelemus, mutta hän pystyi jättämään hälyn taka-alalle ja antoi työnsä pelikentällä puhua puolestaan.

- Tämä oli urani haastavin kausi henkisesti ja fyysisesti. Olen yleensä sellainen pelaaja, joka on paljon äänessä ja pidän hyvää tunnelmaa yllä, mutta tällä kaudella se oli aika vaikeaa. Monin tavoin tämä oli painajaismainen kausi.

- Kun ottaa olosuhteet huomioon, niin pelasin tietyissä tapauksissa urani parasta koripalloa. En halua soittaa omaa torveani, mutta pystyin suoriutumaan korkealla tasolla kaikesta sekasorrosta huolimatta. Olen ylpeä siitä miten pelasin kauden aikana.

Päättyneen kauden näyttöjen saattelemana Wilson tervehtii ilolla mahdollisuutta palata Ranskaan, missä hän on aiemmin edustanut Rouenia (2014-15) ja Nanterrea (2017-18).

- Sain Liettuassa tilaisuuden olla oma itseni ja päästä lähelle korkeinta pelillistä tasoani. Korkeimmalla mahdollisella tasolla pelaaminen on minulle edelleen tärkeää ja tuntuu, että minulla on vielä muutama vuosi huipputasolla jäljellä, Wilson kiittelee.

JL Bourg kovin satsauksin ensi kauteen

Ranskan Pro A tunnetaan yleisesti Euroopan atleettisimpana koripalloliigana. Wilson kuitenkin painottaa, että nimenomaan sopeutumiskykyiset, älykkäät pelaajat ovat perinteisesti kunnostautuneet Pro A:ssa.

- Minä olen aina pärjännyt nopeudellani ja lähtöaskeleellani ja tehnyt uraa pisteitä tekevänä pallonkäsittelijänä, mutta viime vuosina olen puhjennut kukkaan erityisesti pelin järjestäjänä, Wilson arvioi.

- Pro A:n historian parhaat pelaajat ovat sellaisia, jotka ovat pystyneet pelaamaan sekä nopeassa että hitaassa pelityylissä. Koen itseni nykyisin ennen kaikkea pelin organisoijaksi, joka osaa lukea peliä ja ymmärtää sen tempoa.

"Jammu" siirtyy kolmannen kerran urallaan Ranskaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Wilsonin uusi työnantaja JL Bourg Basket (Bourg-en-Bresse) jäi yhden voiton päähän Pro A:n pudotuspeleistä viime keväänä. Alkavaan kauteen JL Bourg on kuitenkin lähdössä suurin satsauksin – yksi niistä Wilsonin kiinnitys.

- JL Bourg ei ole historiansa aikana pelannut Pro A:n finaaleissa, mikä on ehdottomasti tähtäimessämme ensi keväänä. Seura on kasvattanut budjettiaan runsaasti ja tarkoituksena on päästä sijoille, jotka mahdollistavat europelit kaudella 2020-21.

Jännitysmomenttia lisää Pro A:n tuleva sarjauudistus.

- Ensi keväänä Pro A:sta tipahtaa kolme joukkuetta Pro B -liigaan, jonka mestari puolestaan nousee Pro A:han. Kolmen joukkueen putoamisuhka tekee Pro A:sta hyvin kilpailullisen huipusta tyveen, Wilson evästää.

- Bourg-en-Bresse on lisäksi hyvin miellyttävä kaupunki aivan Sveitsin länsirajan ja Lyonin läheisyydessä, mikä tekee asetelmasta erityisen viihtyisän perheelleni. Näistä asetelmista on hyvä lähteä odottamaan uutta kautta.

Jamar Wilsonin kauden tilastot Liettuan liigassa
Jamar Wilsonin kauden tilastot Mestarien liigassa

Henkilöt

 
16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

12.6.2023 11:10 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen kauteen mahtui käänteitä – ”Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista”

Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

Näytä lisää vastaavia