Janne Muurinen ripustaa pillin naulaan

24.5.2016 Suomen ansioituneimpiin koripalloerotuomareihin kuuluva espoolaislähtöinen Janne Muurinen, 48, on päättänyt erotuomariuransa. Syksyllä 1987 pääsarjadebyyttinsä tehneen Muurisen 29-vuotinen pääsarjaura päättyi Korisliigan kevään 2016 finaalien viidenteen osaotteluun, jossa Kouvot kukisti Tampereen Pyrinnön kotonaan varmistaen Suomen mestaruuden.

Janne Muurisen ura liigatuomarina on ohi.

Muurinen ehti jakaa oikeutta yhteensä 796 Korisliigan ottelussa. Kuvat: Francois Perthuis & Matti O. Koskinen.

Peräti 796 Korisliigan (entinen SM-sarja) ottelussa viheltäneen Muurisen päätös uran lopettamisesta kypsyi vähitellen kevättalven aikana. Päätös kirkastui lopullisesti Korisliigan mestaruuden ratkettua.

- Uran lopettaminen mestaruuden ratkaisseen finaalin jälkeen oli parempi vaihtoehto kuin se, että olisin jatkanut vuosikaudet ja kuullut muiden sanovan, että olisi aika lopettaa. Parempi pitää ohjat omissa käsissä, Muurinen hymyilee.

Suomen koripalloerotuomareiden kermaan jo vuosikaudet kuulunut Muurinen kasvoi viimeistään finaalien aikana tietoisuuteen ajan kulusta katsoessaan mm. Kouvojen Alexander Madsenin (s. 1995) ja Tuomas Hirvosen (s. 1996) otteita kauden tärkeimmissä otteluissa.

- Osa lopettamisprosessia oli kasvaa ymmärrykseen siitä, että finaaleissakin on ratkaisurooleissa pelaajia, jotka eivät olleet edes syntyneet silloin, kun vihelsin ensimmäistä kertaa SM-finaaleissa. Pari vuotta kehitystä katsottuani tulin ajatukseen, että voisin ehkä ryhtyä katselemaan lajia toiselta kantilta.

Pilli voitti pelit

Muurisen tie koripallon ääreen alkoi tyypillisimmällä mahdollisella tavalla: lajia harrastanut isä antoi pallon käteen ja kaveriporukka hoiti loput.

- Ei faija koskaan mikään huippupelaaja ollut, mutta pelasi kuitenkin. Innostus ja kipinä lajiin syttyivät, kun katsoin pikkupoikana faijan pelejä kentän laidalta, kertoo Muurinen.

- Sakari Pehkosen ja kumppaneiden kanssa aloitettiin nykyisen EBT:n edeltäjiin lukeutuneessa EPS:ssa. Saku taisi jo C-poikaiässä siirtyä Helsingin Namikan puolelle, samoihin aikoihin minä aloitin viheltämisen.


Nuori Janne pysyi tiiviisti pelikentällä juniorivuodet, mutta pilli vei miehen mennessään A-poikaikään mennessä.

- Pääsin aika nuorena viheltämään suhteellisen korkeatasoisia pelejä ja vaakakuppi kallistui nopeasti. Jos piti A-poikaiässä valita, lähdenkö viheltämään Suomi-sarjan peliä vaiko treenaamaan, löysin itseni yhä useammin harmaapaidassa.

Ensimmäisen pääsarjaottelunsa Muurinen vihelsi lokakuussa 1987, vasta 20 vuotta täyttäneenä, Salon Palloilijoiden ja KTP:n välisessä ottelussa. Timo Hakamaa tyylitteli salolaisille 29 pistettä, mutta 43 pistettä heittäneen ja 13 levypalloa kaapineen Larry Poundsin KTP oli parempi.

- Pounds ja Jarkko Tuomala ja Pertti Marttila pelasivat silloin KTP:ssa. Sen verran siitä pelistä on jäänyt mieleen. Pitäisi oikein katsoa matsin tilastot erikseen.

Magic, Rodman ja kevään ’92 tulikaste

Muurinen mainitsee omina varhaisen tuomariuran esikuvinaan erikseen Martti Huhtamäen ja Timo Haukilahden, jotka kuuluivat kirjavaan joukkoon vanhempia ja ansioituneempia kotimaisia tuomarimentoreita.

Ikäläiskollegoiden kaartista Muurinen nostaa erikseen esille Carl Jungebrandin, joka nuoresta iästään huolimatta oli 1980-luvun lopulla jo kokenut konkari.

- Tunsin Callen (Jungebrand) oikeastaan jo ennen kuin aloin viheltää pelejä, ja Calle usutti minua hyvinkin ahkerasti koriksen pariin. Kun Calle alkoi menestyä tuomarina, mä ajattelin, että tuossahan olisi hitsi soikoon kiva harrastus.

Koripallo on vienyt neljän vuosikymmenen aikana Muurisen maanosan kolkasta toiseen ja tuonut hänelle samalle parketille jopa maailman suurimpien urheilijoiden kanssa.

- Tarinoitahan on vaikka kuinka. Eriskummallisimmat tapaukset tapahtuivat kumpikin Helsingin Jäähallissa; ensimmäinen 1990-luvun alussa, kun Magic Johnsonin johtama NBA All Stars -jengi tuli Suomeen pelaamaan, ja toinen syksyllä 2005, kun Dennis Rodman tuotiin ToPoon pelaamaan yksi Korisliigan ottelu, kaivelee Muurinen.

Varsinaisena tulikasteenaan Muurinen kuitenkin pitää kevään 1992 finaalisarjaa.

- Finaalit pelattiin silloin paras seitsemästä -järjestelmällä ja silloin kokeiltiin ensi kerran kolmen tuomarin systeemiä. Minä, Carl Jungebrand ja Jorma Ovaska vihellettiin kaikki pelit kolmeen pekkaan. Se oli aikamoinen kokemus nuorelle pojalle, muistelee Muurinen, jonka korvaan Henrik Dettmann (HNMKY) ja Eero Saarinen (Pantterit) runoilivat korvaamattomia neuvoja finaalisarjan ajan.

Tänä päivänä eurooppalainen huippukoripallo on ammattimaistunut ja kansainvälistynyt. Muurisen tuomariuran ensimmäisinä vuosina kehittyvän eurokoripallon olosuhteet antoivat oman, pikantin lisämausteensa kansainvälisen koripalloerotuomarin työhön.

- Mieleenpainuvimpia juttuja olivat ne reissut, kun lensin 1990-luvulla ypöyksin jonnekin Uralin taakse. Minun piti vain luottaa siihen, että siellä olisi joku vastassa, koska seuraavana päivänä olisi peli.

Presidentti kannusti jatkamaan

Muurinen on luonut työuransa Suomen merivoimissa, missä hän palvelee tällä hetkellä komentajana. Vaikka koripallotuomarin tehtävä vaatii luonnetta ja kritiikinsietokykyä, on tuomarina toimiminen ollut Muurisen mukaan erinomainen vastapaino vaativalle siviilityölle.

Eräs henkilö, josta koripallokansa saa kiittää Muurisen tuomarinuran jatkumista näinkin pitkään, onkin presidentti Tarja Halonen.

- Erotuomarin tehtävä on ollut aina minulle tarpeellinen työn vastapaino. Se on antanut minulle mahdollisuuden keskittyä täysin muihin asioihin kuin työhöni. Kuitenkin, kun aikanaan tulin valituksi presidentin ensimmäiseksi adjutantiksi, olin valmis laittamaan pillin naulaan, Muurinen paljastaa.

- Presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi ovat kuitenkin molemmat koripalloihmisiä. Kun keskustelin harrastuksestani tasavallan presidentin kanssa, hän kannusti minua jatkamaan koripallon parissa ja viheltämään silloin kun suinkin pystyn. Niinä vuosina en ehkä viheltänyt niin montaa peliä kuin yleensä, mutta mukana olin yhtä kaikki.

Tämän päivän nuorille tuomarinaluille Muurinen tarjoaa rohkaisun sanoja.

- Tuomarin on luotettava itseensä. Hänen on myös osattava olla oma itsensä, sitä kautta ansaitaan pelaajien ja valmentajien luottamus. Kukaan ei voi olettaa, että luottamus tulee siitä, että pukee harmaan paidan ylleen. Kaikki asiat on tehtävä mahdollisimman hyvin, luotettava itseensä ja uskottava itseensä.

Vaikka yksi Suomen tuomarisuuruuksista on nyt parketeilta poissa, koripallohalleille hän tulee löytämään tiensä myös jatkossa. Sitä Muurinen pitää varmana.

- Mikään ei tule pitämään minua poissa koripallohalleilta. Tämän lajin kanssa on oltava jollain tavoin tekemisissä.

 
23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

Näytä lisää vastaavia