Japani hurmosvoittoon Susijengistä päätösjakson heittomyllyllä

27.8.2023 19:05 Susijengi johti Japania kahdeksallatoista pisteellä sunnuntain MM-kisaottelun kolmannen jakson lopussa ja pystyi jo maistamaan MM-avausvoittonsa. Keisei Tominaga herätti kuitenkin kotijoukkueen onnistumisillaan ja viitoitti tien villiin päätösjaksoon, jonka aikana Japani latoi kuin liukuhihnalta heittoa susisukkaan ja karkasi 98–88 (36-46) -voittoon.

Micke Jantusella ja Susijengillä oli vaikea ilta Japanin kotiluolassa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Otteluun lähtiessään Susijengi tiesi Japanin olevan joukkue, joka ei anna koskaan periksi.

Dominoituaan ottelun toista ja kolmatta jaksoa tiukalla joukkuepuolustuksella ja nopeilla vastahyökkäyksillä saattoi Susijengi kenties antaa hetkellisen hyvänolontunteen uida puseroonsa. Se riitti Keisei Tominagalle ja Yudai Baballe, jotka kutistivat kolmannen jakson lopun onnistumisillaan komean suomalaisjohdon vain kymmeneen pisteeseen.

Hetkessä myös uinunut 7000-päinen kotikatsomo syttyi. Japanilaisyleisö äityi yhä kovempaan hurmioon, kun Japani heitti koko päätösjakson aikana vain neljä kertaa ohi pelitilanteista. Minuuttien käydessä kellossa vähiin karkasi Susijengiltä yhtä aikaa peliajatus ja itseluottamus ja Japani pääsi juhlimaan ensimmäistä MM-kisavoittoaan seitsemääntoista vuoteen.

- Ensimmäisessä ottelussa tiesimme tasan tarkkaan, mitä Australia tekee ja tänään tiesimme tasan tarkkaan, mitä Japani tekisi. Siitä ei ollut kysymys. Tiesimme kyllä, että jos lähdemme hyppyheittokilpailuun Japania vastaan, teemme itsellemme vaikean illan. Lopputuloksen voi nähdä taululta ja kuulla yleisön metelistä, päävalmentaja Lassi Tuovi summasi illan saldon.

Japani tykitti viimeisellä kymmenminuuttisella armottomat 35 pistettä ja vei ottelun viimeiset kolmetoista minuuttia näytöstyyliin 45–17.

- Tämä sattuu, ja niin pitääkin sattua. Mutta nyt meillä on vielä kolme ottelua pelaamatta tässä turnauksessa ja tarvitsemme juuri näitä joukkueita, jotta kasvamme joukkueena yhteen, Tuovi jatkoi.

”Näistä pitää vain nousta ja kehittyä”

Kenties kirvelevintä tappiossa on, että Susijengi onnistui jo kertaalleen illan aikana syömään Japanin pelihuumorin ja -ajatuksen.

Japani osoitti vaarallisuuttaan ensimmäisellä kymmenminuuttisella pakottamalla Susijengin jatkuviin pallonmenetyksiin ja repimällä taitavien pallonkäsittelijöidensä johdolla aukkoja susipuolustukseen.

Toisen kymmenminuuttisen alusta alkaneen 17-minuuttisen aikana Lauri Markkanen (27/12) upotti pisteitä ja kauhoi levypalloja rutiinilla, Mikael Jantunen (13/3/5 syöttöä/3 riistoa) ja Elias Valtonen (7/0) kunnostautuivat Japanin korintekijöiden pakkopaitoina ja Edon Maxhuni (12/1/5 syöttöä) löysi heittojyvänsä.

Siitä huolimatta Japani puski uudelleen päälle ja otti pelin kouraansa kuin kypsän omenan.

- Tässä tilanteessa ei auta selitellä mitään, Susijengin tehoykköseksi kohonnut Lauri Markkanen huokaili.

- Jokainen pelaaja tästä joukkueesta tietää sen tunteen, kun vastustaja saa hengen päälle ja tuntuu siltä, että kaikki heidän heittonsa menevät sisään. Nämä ovat vaikeita hetkiä, mutta näistä pitää vain nousta ja kehittyä.

Susijengi päättää MM-alkulohkonsa tiistaina iltapäivällä paikallista aikaa ottelulla ylemmän jatkosarjapaikkansa jo varmistanutta Saksaa vastaan. Tuon jälkeen Susijengi pelaa sijoitusottelut (17.-32.) F-lohkon kahta viimeiseksi jäänyttä joukkuetta vastaan.

Japani – Susijengi 98–88 (22–15, 36–46, 63–73), miesten maaottelu, alkusarjaa (MM-kisat), Okinawa City (Japani) 27.8.2023

Susijengi: Lauri Markkanen 27/12, Mikael Jantunen 13/3/5 syöttöä/3 riistoa, Edon Maxhuni 12/1/5 syöttöä, Sasu Salin 8/1/5 syöttöä, Olivier Nkamhoua 7/6/3 syöttöä, Elias Valtonen 7/0, Miro Little 5/2/5 syöttöä, Alexander Madsen 5/0, Henri Kantonen 2/2, Jacob Grandison 2/0, Alex Murphy 0/1, Ilari Seppälä.

Japani: Joshua Hawkinson 28/19, Yuki Kawamura 25/1/9 syöttöä, Keisei Tominaga 17/1/3 riistoa, Makoto Hiejima 17/0/3 syöttöä.

 
1.9.2023 09:29 Susijengi

Olympiakävijä Venezuela Susijengin koetinkivenä MM-huipennuksessa

Susijengin MM-kisat huipentuvat lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa otteluun Venezuelaa vastaan. Vaikka Venezuela onkin edennyt Okinawalla tappiosta toiseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä korostaa, että vastustajan kokemus niin olympiakisa- kuin MM-näyttämöiltäkin on kovaa valuuttaa.

31.8.2023 13:46 Susijengi

Fanien energisoima Susijengi juoksi Kap Verdeltä jalat alta

Susijengin fanit kunnostautuivat jälleen kerran kuudennen pelaajan ominaisuudessa, kun Suomi haki MM-kisojen avausvoittonsa nujertamalla Kap Verden 77-100 (39-54). Susifanit löivät voiton alkutahdit tiistai-illan fanitapaamisella ja antoivat Susijengille virtaa läpi intensiivisen 40-minuuttisen.

29.8.2023 13:23 Susijengi

Saksa rankaisi Susijengin virheistä MM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi sai kokea Saksa-ottelussa perjantain Australia-pelin toisinnon. Susijengin toteuttaminen ja pelikuri riittivät viidentoista minuutin ajan, kunnes tappioton Saksa alkoi rankaista suomalaisvirheistä isolla kädellä ja purki susipuolustuksen kirurgintarkasti Dennis Schröderin johdolla. Saksa takoi tauluun 101–75 (47-39) -voittolukemat.

25.8.2023 14:24 Susijengi

Australia näytti mestarin elkeitä MM-avauksessa

Suomalaisyleisö rokkasi, Australian pelaajat kiukuttelivat ja Susijengin johto kasvoi parhaimmillaan kahdeksaan pisteeseen perjantain MM-avausottelussa. Sen jälkeen olympiapronssimitalisti Australia oppi virheistään, valjasti odotetut aseensa käyttöön ja karkasi 72–98 (40–45) -voittoon.

8.5.2017 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsinnat vieraskentällä marraskuussa

MM-karsintojen alkulohko F:ssä pelaava Susijengi aloittaa karsintaurakkansa 24. marraskuuta, kun se kohtaa vieraskentällä myöhemmin selviävän MM-esikarsintojen lohkovoittajan. Karsinnat jatkuvat Suomen osalta 27. marraskuuta kotiottelulla Tshekkiä vastaan.

4.9.2014 17:40 Maaottelu

Uupunut Susijengi taisteli lopussa, Uuden-Seelannin etumatka liikaa

Keskiviikon myöhäisillan Turkki-tappion jälkeen Susijengillä oli suuria vaikeuksia saada peliään käyntiin Bilbaon alkulohkon päätöspelissä Uutta-Seelantia vastaan. Teemu Rannikon ja Gerald Lee juniorin herättämä Suomi nousi huutomyrskyssä 20 pisteen takaa pisteen päähän ja sai lopussa potentiaaliset voitto- ja tasoitusheitot ilmaan, mutta Uusi-Seelanti piti pintansa.

3.9.2014 20:45 Maaottelu

Turkki jatkoajalla voittoon Susijengistä, jatkopaikka vielä mahdollinen

Susijengin keskiviikon MM-kisaottelu päättyi pettymykseen, kun Susijengin vahva ote Turkista lipesi ja taistelevat turkkilaiset rynnistivät tuhansien suomalaiskannattajien harmiksi 77–73 (27–41, 68–68)-jatkoaikavoittoon. Tappiosta huolimatta Susijengin paikka Barcelonan jatkopeleissä on vielä voitolla mahdollinen saavuttaa.

3.9.2014 00:45 Maaottelu

Dominikaaninen Tasavalta kaivoi Susijengille sudenkuopan

Susijengin kolmas MM-kisaottelu päättyi huokauksiin, kun korinalustaa hallinnut Dominikaaninen Tasavalta vei suomalaisilta pelihuumorin. Petteri Koponen ja Mikko Koivisto toivat loppuhetkillä Susijengin 16 pisteen takaa heiton päähän, mutta karibialaiset jäädyttivät pelin hyökkäyslevypalloillaan ja jäivät juhlimaan 68–74 (32–41)-voittoa.

31.8.2014 19:00 Maaottelu

Susijengi selviytyi Ukrainan hermopaineesta, avasi voittotilinsä MM-kisoissa

Suomen Susijengin historian ensimmäinen MM-kisavoitto irtosi sunnuntaina Bilbaossa, kun viime kesän EM-kisoissa kuudenneksi sijoittunut Ukraina kaatui Susijengin kynsiin 81–76 (35–37). Ukraina kiri toisella puoliajalla kahdesti Susijengin runsaan johdon miltei umpeen, mutta Suomi osoitti tahtonsa lujuuden sekuntien kiertyessä kellosta vähiin.

31.8.2014 Maaottelu

Maailmanmestari USA juoksi Susijengiltä tassut alta

Historiansa ensimmäisissä MM-kisoissa pelaava Susijengi pysyi hallitsevan maailmanmestarin ja olympiakultamitalistin USA:n kyydissä kuutisen minuuttia täyteen ammutun Bilbao Areenan todistaessa. Saatuaan nopean vastahyökkäyspelinsä kulkemaan USA painoi kaasun pohjaan ja imi toisella neljänneksellä energian ja itseluottamuksen Suomen pelistä. USA kuittasi voiton pistein 114–54 (60–18).

14.7.2014 Maaottelu

Susijengin valmistautuminen MM-kisoihin alkaa

Suomen miesten Susijengi huhki viime viikolla preseason -harjoitusten merkeissä Helsingin Pasilassa ja aloittaa virallisen yhteisharjoituskautensa tänään maanantaina. Kahdenkymmenen miehen kokoonpanolla leireilevän Susijengin kesä huipentuu elo-syyskuussa Espanjassa pelattaviin MM-kisoihin.

10.9.2023 19:20 Susijengi

Herbert luotsasi Saksan maailmanmestaruuteen

Suomen kansalaisuuden jo 30 vuotta sitten saanut kanadalaislähtöinen Gordon Herbert, 64, liittyi suomalaisten palloilulajien maailmanmestarivalmentajien harvaan joukkoon luotsaamalla sunnuntaina Saksan koripallon miesten MM-kultaan. Saksa päihitti MM-finaalissa Serbian lukemin 83–77 (47–47).

31.8.2023 07:17 Susijengi

Kokenut Kap Verde ratsastaa jättiläinen Tavaresin hartioilla

Susijengin avausvastustaja MM-sijoitusotteluissa on tänään torstaina vastaan ryhmittyvä, historiansa ensimmäisiä MM-kisoja pelaava Kap Verde. Joukkueen peli rakentuu pitkälti Portugalin liigassa pelaavien veteraanien varaan, joskin ryhmän kulmakivenä komeilee Real Madridin järkäle, 221-senttinen Edy Tavares.

30.8.2023 16:47 Susijengi

Kap Verde ja Venezuela Susijengin vastustajiksi MM-sijoitusotteluissa

Okinawalla pelattavan MM-alkulohko F:n ottelut saatiin päätökseen keskiviikkoiltana. F-lohkosta ylempään jatkosarjaan etenevät lohkovoittaja Slovenia ja lohkokakkonen Georgia, kun taas Susijengi ottaa alemman MM-jatkosarjan sijoitusotteluissa mittaa lohkokolmonen Kap Verdestä ja lohkojumbo Venezuelasta.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

29.8.2023 16:29 Susijengi

Giddey johti Australian ylempään MM-jatkosarjaan

Japani väläytteli vaarallisuuttaan jo toisena perättäisenä iltana kohoamalla 27 pisteen takaa-ajoasemasta kolmentoista pisteen päähän Australiaa vastaan vajaat kolme minuuttia ennen MM-alkulohko E:n päätösottelun loppua. Australia hyydytti Japanin kuitenkin rutiinilla ja karkasi 109-89 (57-35)-voittoon.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

28.8.2023 09:11 Susijengi

Mitalisuosikki Saksa Susijengin seuraava koetinkivi

Okinawan MM-kisalohko E:tä kahdella voitollaan johtava Saksa saapuu Susijengin seuraavaksi vastustajaksi tiistaina aamupäivällä Suomen aikaa. Saksa peittosi edellisessä ottelussaan olympiapronssimitalisti Australian ja kaahaa vahvasti kohti Manilan MM-loppusarjaa Dennis Schröderin, Wagnerin veljesten ja Daniel Theisin johdolla.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 11:37 Susijengi

MM-isäntä Japani luottaa kaukoheittoihin ja kaaokseen

Okinawan MM-alkulohko E:n isäntäjoukkue Japani on pienikokoinen, mutta huolellisesti yhteen pelaava ryhmä täynnä erinomaisia kaukoheittäjiä kahdella maailmanluokan atleetilla ryyditettynä. Hanno Möttölän mukaan parhaat aseet Japanin peittoamiseksi ovat maltti, joukkuepelaaminen ja fyysisyys.

Näytä lisää vastaavia