Jatkuuko nousija-Bisonsin hurmos perinteikkään LrNMKY:n käsittelyssä?

7.4.2012 Loimaalainen liiganousija Nilan Bisons selvisi seurahistoriansa ensimmäisellä pääsarjakaudella kertaheitolla runkosarjan kakkoseksi. Puolivälierissä kovakuntoisen biisonilauman kintereille astuu menestymään tottunut Lappeenrannan NMKY.

Mikko Koiviston Bisons kohtaa puolivälierissä LrNMKY:n.

Selkävammasta kärsineen Ryan McDaden odotetaan palaavan kentälle pudotuspeleissä.

Greg Gibsonin käskyttämä tulokasjoukkue voitti 40 runkosarjaottelustaan 28.

Kokenut Pasi Riihelä tietää, mitä playoff-sarjan voittaminen vaatii.

Namikan DeAndre Haynes nimettiin Korisliigan maaliskuun pelaajaksi.

Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan LrNMKY lähtee Bisonsia vastaan "repimään ja raastamaan". Kuvat: Tytti Nuoramo, Francois Perthuis, Kimmo Metsälä & Matti O. Koskinen.

Loimaalaisen koripallon nousujohde viimeisten vuosien aikana on ollut kova – keväällä 2008 alueellisesta II divisioonasta I divisioonaan, keväällä 2011 divarista Korisliigaan ja tänä keväänä runkosarjan kakkossijalle. Nilan Bisonsin tulokaskauden runkosarjasaavutus oli kaikkiaan kiitettävä: 40 ottelusta 28 voittoa ja kotisalissa kaupungin kokoon nähden huima 782,7 katsojan keskiarvo.

 

– Tämä on ollut todella hieno kausi kaikkinensa. Luonnollisesti menestyksemme johtuu ensisijaisesti hyvistä pelaajista, joita minulla on ollut ilo valmentaa, kuten johtajuutta ja kokemusta joukkueeseen tuoneet Jeb Ivey ja Mikko Koivisto. Kun on koossa tällainen nippu elementtejä, yleensä hyviä asioita tapahtuu, arvioi päättynyttä runkosarjakautta toista kauttaan Loimaalla valmentava Greg Gibson.

 

Viime kesänä ToPosta Loimaalle siirtynyt maajoukkuetakamies Mikko Koivisto on ollut Bisonsin etulinjassa varmistamassa joukkueelle runkosarjan kakkostilaa yhdessä Iveyn, Martin Zenon, Ryan McDaden, Matti Nuutisen, Clifton Jonesin sekä Ville Mäkäläisen kanssa. Koivisto on latonut kausikeskiarvoikseen 13,0 pistettä ja 2,5 levypalloa ottelua kohden ja upottanut kolmosensa 42,6% tarkkuudella.

 

– Minulla on pelkkää hyvää sanottavaa Loimaasta. Se, että pelit ovat sujuneet, on tietenkin helpottanut monia asioita. Suosittelen ehdottomasti pääkaupunkiseudulla asuville pelaaville, että kävisivät tarkastamassa, mitä maakuntien koripalloilevalla Suomella on tarjottavanaan, kehuu kesän 2011 EM-kisajoukkueeseen kuulunut Koivisto.

 

Ensi viikon tiistaina Loimaan Liikuntahallilla astutaan jälleen uuteen aikakauteen, kun Bisons pelaa seurahistoriansa ensimmäisen playoff-ottelun. Puolivälierissä Bisonsin haastajaksi saapuu runkosarjan seitsemänneksi sijoittunut Lappeenrannan NMKY. Vaikka paperilla Bisons on sarjan ennakkosuosikki, voimasuhteet ovat luultua tasaisemmat: runkosarjassa joukkueet voittivat toisensa kertaalleen niin kotona kuin vieraissa.

 

– Jokainen tilanne on tästä eteenpäin suurennuslasin alla. Jokainen tilanne ja jokainen peli on paitsi tärkeä, myös oma haasteensa. Tämä on hienoa aikaa. Kaikki kohtaamisemme Lappeenrantaa vastaan ovat olleet taisteluja ja pitää muistaa, että he ovat yksi kahdesta joukkueesta, joka on onnistunut voittamaan meidät kotikentällämme, Gibson tiivistää.

 

Viime viikkoina loukkaantumisista kärsineen Bisonsin tilanne on pudotuspelien aattona paranemaan päin. Martin Zeno ja Clifton Jones ovat jo palanneet kentälle, ja Ryan McDaden odotetaan liittyvän ryhmään ensi tiistain ottelussa.

 

– McDade on kärsinyt selkävammasta, jotka ovat aina arvaamattomia, mutta olemme optimistisia sen suhteen, että hän pääsisi pelaamaan tiistaina. Se tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan pelipäivänä tehtävä päätös.

 

LrNMKY lähtee ”repimään ja raastamaan”

 

Viime vuosikymmenellä kaksi Suomen mestaruutta sekä neljä Suomen cupin kultaa voittanut Lappeenrannan NMKY palaa vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka lohkesi Saimaan rannoille maaliskuussa, jolloin ensimmäistä vuottaan päävalmentajana toimivan Lassi Tuovin, 25, suojatit ylsivät viiden perättäisen ottelun voittoputkeen.

 

- ”Opettavainen” on varmaan se termi, joka kaikkein parhaiten kuvaa nyt päättynyttä runkosarjakautta. Pudotuspeleissä ollaan eli siellä, missä tähän aikaan vuodesta pitikin olla. Meillä on porukka ollut terveenä lähes koko kauden paria pientä loukkaantumista lukuun ottamatta, ja siitä suuri kiitos staffillemme ja heidän tekemälleen työlle, Tuovi arvioi.

 

Tulokasvalmentajan suurimpia tukia ja turvia pitkän kauden aikana on ollut jo uransa 12. SM-pudotuspeleihin valmistautuva Pasi Riihelä, 37. Pääsarjauransa aikana kaiken kotimaassa voitettavissa olevan voittanut Riihelä kiittelee joukkuetovereidensa ja LrNMKY:n valmennusryhmän sekä taustajoukkojen työmotivaatiota.

 

– Jengi on tiivistynyt kevättä kohden mukavasti. Helmikuussa meillä oli vaikeuksia suoriutua ja pystyimme vetämään vain 30–35 minuuttia ottelussa hyvällä tasolla, mutta maaliskuussa homma alkoi kulkea. Olen ylpeä ja tyytyväinen saavuttamastamme seitsemännestä sijasta, Riihelä hymyilee.

 

Tuovi ja Riihelä tiedostavat, että LrNMKY lähtee puolivälieräsarjaan Bisonsia vastaan haastajan asemasta. Kuitenkin Lappeenrannassa tiedostetaan, että joukkue on onnistunut kaatamaan loimaalaiset jo kahdesti runkosarjan aikana.

 

– Bisons on vaarallinen vastus. Potentiaalia joukkueella on tosi paljon ja haastajan roolissahan tässä ollaan, mutta voittamaan tietenkin lähdetään, Riihelä vannoo.

 

– Emme varmasti tule esittämään ottelusarjassa kaunista 5-5-koripalloa. Jos lähdemme sellaiseen, Biisonit voittaa meidät. En sano, että lähdemme pelaamaan rikollisesti, mutta revittävä ja raastettava meidän on. Taisteltava on joka tilanteessa ja haastettava Biisonit pois mukavuusalueeltaan.

 

Keskinäiset ottelut

 

22.10. LrNMKY – Bisons 100–89 (44–37)

7.12. Bisons – LrNMKY 84–78 (37–38)

1.2. LrNMKY – Bisons 67–79 (31–38)

21.3. Bisons – LrNMKY 86–88 (49–42)

 

Keskinäisten otteluiden hahmot

 

Jeb Ivey, Nilan Bisons:

Pts 18,5 Lev 4,5 Sy 5,3 Ri 1,3 2p 44,4% 3p 44,8% 1p 79,2%

 

Lawrence Hamm, LrNMKY:
Pts 20,3 Lev 8,3 Sy 1,8 Bl 1,0 2p 62,8% 3p 31,6% 1p 64,3%

 

Tärpit

 

 • Vielä vuosi sitten Loimaan Korikonkareina tunnetun Nilan Bisonsin ensimmäistä pääsarjakautta voidaan pitää historiallisena. Bisons voitti runkosarjassa 70,0% otteluistaan, kun edeltäneen viiden vuoden aikana liiganousijoiden keskimääräinen voittoprosentti on ollut 29,6%.

 

 • Tilastokategorioiden vertailuissa Bisons oli runkosarjan toiseksi tarkin kaukoheittojoukkue (36,2%) LrNMKY:n ollessa vasta yhdeksänneksi tarkin (32,5%). Vastaavasti LrNMKY oli toiseksi tarkin vapaaheittojoukkue (74,8%) Bisonsin ollessa yhdeksänneksi tarkin (68,4%).

 

 • Bisons oli runkosarjan huolellisin pallonkäsittelyjoukkue. Loimaalaiset menettivät palloa vain 12,7 kertaa ottelua kohden.

 

 • Keskinäisten otteluiden tilastoissa merkittäviä eroja suuntaan tai toiseen ei tullut lukuun ottamatta LrNMKY:n selkeästi parempaa kahden pisteen heittoprosenttia (55,4% vs. 48,2%). Bisonsin puolustus piti kuitenkin LrNMKY:n kaukana korista, sillä lappeenrantalaiset yrittivät neljässä kohtaamisessa keskimäärin 33,0 kertaa kolmosta ja vain 32,5 kertaa kahden pisteen heittoa ottelua kohden.

 

 • LrNMKY:n vuosien 2005–06 mestaruusjoukkueesta on pelaajistossa matkassa mukana enää Pasi Riihelä, mutta cupin mestareita rivistöstä löytyy useita: Henri Välimaa, Viljami Vanjoki, Jouko Järvinen, Tuukka Kulha, Anttoni Tapio, Aleksi Koskinen sekä Anton Kankaanpää. Lisäksi Vanjoki voitti Suomen mestaruuden Hongassa keväällä 2007.

 

 • Kun LrNMKY hävisi keväällä 2010 puolivälierissä KTP:ta vastaan otteluvoitoin 0-3, pelasi kotkalaisruodussa kaksi nyky-Bisonsin pelaajaa: Clifton Jones ja Ryan McDade. Myös Jeb Ivey koukkasi Loimaalle Kotkan kautta, sillä Ivey haki SM-pronssia KTP:n paidassa keväällä 2011.

 

 • Nilan Bisonsin miehistöstä maajoukkuekokelaiksi nimettiin jo viime kesänä EM-kisamiehistössä loistanut Mikko Koivisto sekä Matti Nuutinen. ”Susijengin” remmiin kuuluu myös LrNMKY:n päävalmentaja Lassi Tuovi, joka toimii maajoukkueessa videokoordinaattorin tehtävissä.

 

 • Korisliigan kuukauden pelaaja matkasi niin Loimaalle kuin Lappeenrantaankin kerran. Bisonsista palkinnon vei Jeb Ivey (lokakuu), LrNMKY:sta DeAndre Haynes (maaliskuu).

 

Otteluaikataulu

 • Ti 10.4. klo 18:30 Nilan Bisons – Lappeenrannan NMKY (Loimaan liikuntahalli)
 • To 12.4. klo 18:30 Lappeenrannan NMKY – Nilan Bisons (Lappeenrannan urheilutalo)
 • La 14.4. klo 17:00 Nilan Bisons – Lappeenrannan NMKY (Loimaan liikuntahalli)
 • Ma 16.4. klo 18:30 Lappeenrannan NMKY – Nilan Bisons (Lappeenrannan urheilutalo)*
 • Ke 18.4. klo 18:30 Nilan Bisons – Lappeenrannan NMKY (Loimaan liikuntahalli)*

 

* = tarvittaessa

 

 
10.10.2018 21:07 Korisliiga

Pyrintö tulitti Ura Basketin nurin – KTP vei Kymenlaakson derbyn

Helsinki Seagulls aloitti kautensa vahvasti Korihaiden kustannuksella.

6.10.2018 11:13 Korisliiga

Korisliiga 2018-19 ennakko 1/3: Viime kauden finalistit ottavat varaslähdön kauteen – Ottelu sunnuntaina suorana Yle TV2:lla

Muutoksia kokenut Karhu Basket ja hyvin kasassa pysynyt Salon Vilpas hakevat jälleen paikkaa loppuotteluissa.

4.10.2018 14:59 Ajankohtainen

Kotimainen koriskausi vahvasti esillä Elisa Viihde Sportilla

Uutuutena katsottavissa on myös suomalaisia vilisevä Saksan Bundesliiga.

Rene Rougeau vei Karhu Basketin Korisliigan finaaleihin

Kauhajoen Karhu Basket selvitti ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana tiensä Korisliigan finaaleihin, joukkueen kaadettua BC Nokian välierissä otteluvoitoin 4-1. Ratkaisevassa ottelussa Kauhajoen liikuntahallilla BC Nokia johti ottelua vielä päätösjakson puolivälin jälkeen, mutta Karhu Basket käänsi ottelun nimiinsä Rene Rougeaun viime hetken korilla numeroin 84-82 (34-42).

Karhu Basket venyi jatkoajan kautta 3-1 -johtoon

Kauhajoen Karhu Basket nousi voiton päähän Korisliigan finaaleista, joukkueen kairattua jatkoajan kautta tiensä voittoon perjantai-illan neljännessä välieräottelussa BC Nokiaa vastaan. Takamatkalta neljännelle jaksolle lähtenyt Karhu Basket voitti varsinaisen peliajan viimeisen neljänneksen yhdeksällä pisteellä ja venyi jatkoajan jälkeen 105-102 (42-46, 93-93) -vierasvoittoon.

Vilpas suorin 4-0 voitoin finaaleihin

Salon Vilpas suoritti tyylipuhtaan lakaisun, viikinkipurren selvittäessä tiensä Korisliigan finaaleihin 4-0 -voitoin ohi Helsinki Seagullsin. Torstai-illan ottelussa lokkipaidat hallitsivat tapahtumien kulkua avausjakson, mutta viimeiset kolme neljännestä menivät salolaismerkeissä, Vilppaan juostua lopulta 86-69 (33-29) -vierasvoittoon.

25.4.2018 22:22 Huippu- ja kilpaurheilu

Karhu Basket jatkoi kotivoittojen sarjaa

Karhu Basketin ja BC Nokian välinen välieräsarja jatkoi keskiviikkona tutulla kaavalla, joukkueiden ottaessa kolmannen kerran mittaa toisistaan. Kauhajoen liikuntahallin 1147-päinen kotiyleisö sai todistaa Karhu Basketin karatessa vierailijoilta päätösjaksolla, mesikämmenten venyessä lopulta kotivoittoon lukemin 78-72 (38-34). Karhu Basket johtaa ottelusarjaa voitoin 2-1.

Salon Vilpas voiton päähän finaalipaikasta

Salon Vilpas kaatoi tiistaina Helsinki Seagullsin jo kolmatta kertaa peräkkäin välieräsarjassa. Vilpas kaatoi helsinkiläisvieraat numeroin 79–71.

BC Nokia tasoitti välieräsarjan

Sunnuntai-illan välieräkamppailu pelattiin Nokian palloiluhallissa, jossa näätäpaitainen BC Nokia onnistui tasoittamaan välieräsarjan Kauhajoen Karhu Basketia vastaan. Tasaisen avauspuolikkaan jälkeen BC Nokia nousi kuskin paikalle kolmannella jaksolla, pysytellen loppuun asti kuskin paikalla matkalla 89-84 (38-37) -voittoon.

Vilpas venyi jatkoajan kautta 2-0 -johtoon

Salon Vilpas otti tuiki tärkeän vierasvoiton lauantai-iltana, joukkueen matkattua välieräsarjan toisessa ottelussa Helsinki Seagullsin vieraaksi Töölön Kisahalliin. Kisiksen parketilla tahtipuikkoa heilutti pitkään Seagulls, mutta jatkoajalle venynyt Vilpas otti kuskin paikan ylimääräisellä viisiminuuttisella ja karkasi 77-86 (35-35, 72-72) -vierasvoittoon.

Lapuan Kobrat liigakarsinnan voittoon – jatkaa Korisliigassa kaudella 2018/19

Lapuan Kobrat päihitti HBA-Märskyn suoraan kahdessa ottelussa kuluvan vuoden liigakarsinnoissa. Paikka ensi kauden Korisliigassa varmistui Kobrien perjantaisella 84–72-voitolla.

Karhu Basket säilytti kotiedun

Kauhajoen Karhu Basket otti komealla tavalla välieräsarjan avausvoiton BC Nokiaa vastaan perjantai-iltana Kauhajoen liikuntahallilla. Jokaisen jakson nimiinsä vieneet mesikämmenet karkasivat lopulta 92-78 (39-31) -voittoon, kauhajokisten pitäessä täten tiukasti kiinni sarjasijoituksen tuomasta kotiedusta.

BC Nokia ja Karhu Basket vääntämään finaalipaikasta

Korisliigan toinen välieräsarja käynnistyy perjantai-iltana, kun runkosarjan kolmanteen sijaan päättänyt BC Nokia matkustaa sarjataulukon toisen sijan valloittaneen Karhu Basketin vieraaksi. Molemmat joukkueet selvittivät tiensä puolivälierien läpi suoraan kolmessa ottelussa ja ottelusarjasta onkin ennakoitavissa äärimmäisen tasainen.

Timo Heinonen kaikkien aikojen ykkönen pudotuspeliotteluissa

Helsinki Seagullsin ja Kouvolan Kouvojen välisen puolivälieräsarjan ratkaisuottelussa tehtiin viime sunnuntaina liigahistoriaa. Lokkipaitojen laituri ja puolustuspelaamisen kulmakivi Timo Heinonen siirtyi nimittäin kaikkien aikojen listalla ykköseksi pelatuissa pudotuspeliotteluissa.

Vilppaalle ensimmäinen kiinnitys finaalipaikkaan

Salon Vilpas otti ensimmäisenä välieräjoukkueena askeleen kohti finaalipaikkaa, joukkueen aloittaessa välieräsarjan Helsinki Seagullsia vastaan torstai-iltana Salohallissa. Päätösjakson alkupuolella vielä tasoissa ollut ottelu kääntyi lopulta Vilppaan aavistuksen leveämmän materiaalin ansiosta isännille lukemin 78 -71 (37-38).

Seagulls haastaa Vilppaan taistelussa finaalipaikasta

Korisliigan välierät polkaistaan käyntiin torstaina, kun Salon Vilppaan ja Helsinki Seagullsin välinen ottelusarja saa alkunsa Salohallin täpötäysien lehtereiden edessä. Runkosarjan ykkösjoukkue Vilpas eteni 3-1 -otteluvoitoin finaaliin, kuten myös lokkipaitainen runkosarjan nelonen.

Korisliigan välierien otteluohjelma

Miesten Korisliiga on edennyt välierävaiheeseen. Salon Vilpas saa vastaansa Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen Karhu Basket kohtaa BC Nokian. Kotiedut itselleen runkosarjassa pelasivat sarjataulukon ykkönen Vilpas ja kakkonen Karhu Basket. Välierät alkavat Salohallissa torstaina 19.4.

Seagulls Korisliigan välieriin

Helsinki Seagulls selvitti tiensä neljäntenä joukkueena Korisliigan välieriin, lokkipaitojen tiputtaessa Kouvolan Kouvot kesälomille otteluvoitoin 3-1. Ottelusarjan katkaisuottelu Kouvolassa suoritti ratkaisevan irtioton kolmannella jaksolla, matkaten lopulta 83-74 (35-33) -vierasvoittoon.

Näytä lisää vastaavia