Jatkuuko nousija-Bisonsin hurmos perinteikkään LrNMKY:n käsittelyssä?

7.4.2012 Loimaalainen liiganousija Nilan Bisons selvisi seurahistoriansa ensimmäisellä pääsarjakaudella kertaheitolla runkosarjan kakkoseksi. Puolivälierissä kovakuntoisen biisonilauman kintereille astuu menestymään tottunut Lappeenrannan NMKY.

Mikko Koiviston Bisons kohtaa puolivälierissä LrNMKY:n.

Selkävammasta kärsineen Ryan McDaden odotetaan palaavan kentälle pudotuspeleissä.

Greg Gibsonin käskyttämä tulokasjoukkue voitti 40 runkosarjaottelustaan 28.

Kokenut Pasi Riihelä tietää, mitä playoff-sarjan voittaminen vaatii.

Namikan DeAndre Haynes nimettiin Korisliigan maaliskuun pelaajaksi.

Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan LrNMKY lähtee Bisonsia vastaan "repimään ja raastamaan". Kuvat: Tytti Nuoramo, Francois Perthuis, Kimmo Metsälä & Matti O. Koskinen.

Loimaalaisen koripallon nousujohde viimeisten vuosien aikana on ollut kova – keväällä 2008 alueellisesta II divisioonasta I divisioonaan, keväällä 2011 divarista Korisliigaan ja tänä keväänä runkosarjan kakkossijalle. Nilan Bisonsin tulokaskauden runkosarjasaavutus oli kaikkiaan kiitettävä: 40 ottelusta 28 voittoa ja kotisalissa kaupungin kokoon nähden huima 782,7 katsojan keskiarvo.

 

– Tämä on ollut todella hieno kausi kaikkinensa. Luonnollisesti menestyksemme johtuu ensisijaisesti hyvistä pelaajista, joita minulla on ollut ilo valmentaa, kuten johtajuutta ja kokemusta joukkueeseen tuoneet Jeb Ivey ja Mikko Koivisto. Kun on koossa tällainen nippu elementtejä, yleensä hyviä asioita tapahtuu, arvioi päättynyttä runkosarjakautta toista kauttaan Loimaalla valmentava Greg Gibson.

 

Viime kesänä ToPosta Loimaalle siirtynyt maajoukkuetakamies Mikko Koivisto on ollut Bisonsin etulinjassa varmistamassa joukkueelle runkosarjan kakkostilaa yhdessä Iveyn, Martin Zenon, Ryan McDaden, Matti Nuutisen, Clifton Jonesin sekä Ville Mäkäläisen kanssa. Koivisto on latonut kausikeskiarvoikseen 13,0 pistettä ja 2,5 levypalloa ottelua kohden ja upottanut kolmosensa 42,6% tarkkuudella.

 

– Minulla on pelkkää hyvää sanottavaa Loimaasta. Se, että pelit ovat sujuneet, on tietenkin helpottanut monia asioita. Suosittelen ehdottomasti pääkaupunkiseudulla asuville pelaaville, että kävisivät tarkastamassa, mitä maakuntien koripalloilevalla Suomella on tarjottavanaan, kehuu kesän 2011 EM-kisajoukkueeseen kuulunut Koivisto.

 

Ensi viikon tiistaina Loimaan Liikuntahallilla astutaan jälleen uuteen aikakauteen, kun Bisons pelaa seurahistoriansa ensimmäisen playoff-ottelun. Puolivälierissä Bisonsin haastajaksi saapuu runkosarjan seitsemänneksi sijoittunut Lappeenrannan NMKY. Vaikka paperilla Bisons on sarjan ennakkosuosikki, voimasuhteet ovat luultua tasaisemmat: runkosarjassa joukkueet voittivat toisensa kertaalleen niin kotona kuin vieraissa.

 

– Jokainen tilanne on tästä eteenpäin suurennuslasin alla. Jokainen tilanne ja jokainen peli on paitsi tärkeä, myös oma haasteensa. Tämä on hienoa aikaa. Kaikki kohtaamisemme Lappeenrantaa vastaan ovat olleet taisteluja ja pitää muistaa, että he ovat yksi kahdesta joukkueesta, joka on onnistunut voittamaan meidät kotikentällämme, Gibson tiivistää.

 

Viime viikkoina loukkaantumisista kärsineen Bisonsin tilanne on pudotuspelien aattona paranemaan päin. Martin Zeno ja Clifton Jones ovat jo palanneet kentälle, ja Ryan McDaden odotetaan liittyvän ryhmään ensi tiistain ottelussa.

 

– McDade on kärsinyt selkävammasta, jotka ovat aina arvaamattomia, mutta olemme optimistisia sen suhteen, että hän pääsisi pelaamaan tiistaina. Se tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan pelipäivänä tehtävä päätös.

 

LrNMKY lähtee ”repimään ja raastamaan”

 

Viime vuosikymmenellä kaksi Suomen mestaruutta sekä neljä Suomen cupin kultaa voittanut Lappeenrannan NMKY palaa vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka lohkesi Saimaan rannoille maaliskuussa, jolloin ensimmäistä vuottaan päävalmentajana toimivan Lassi Tuovin, 25, suojatit ylsivät viiden perättäisen ottelun voittoputkeen.

 

- ”Opettavainen” on varmaan se termi, joka kaikkein parhaiten kuvaa nyt päättynyttä runkosarjakautta. Pudotuspeleissä ollaan eli siellä, missä tähän aikaan vuodesta pitikin olla. Meillä on porukka ollut terveenä lähes koko kauden paria pientä loukkaantumista lukuun ottamatta, ja siitä suuri kiitos staffillemme ja heidän tekemälleen työlle, Tuovi arvioi.

 

Tulokasvalmentajan suurimpia tukia ja turvia pitkän kauden aikana on ollut jo uransa 12. SM-pudotuspeleihin valmistautuva Pasi Riihelä, 37. Pääsarjauransa aikana kaiken kotimaassa voitettavissa olevan voittanut Riihelä kiittelee joukkuetovereidensa ja LrNMKY:n valmennusryhmän sekä taustajoukkojen työmotivaatiota.

 

– Jengi on tiivistynyt kevättä kohden mukavasti. Helmikuussa meillä oli vaikeuksia suoriutua ja pystyimme vetämään vain 30–35 minuuttia ottelussa hyvällä tasolla, mutta maaliskuussa homma alkoi kulkea. Olen ylpeä ja tyytyväinen saavuttamastamme seitsemännestä sijasta, Riihelä hymyilee.

 

Tuovi ja Riihelä tiedostavat, että LrNMKY lähtee puolivälieräsarjaan Bisonsia vastaan haastajan asemasta. Kuitenkin Lappeenrannassa tiedostetaan, että joukkue on onnistunut kaatamaan loimaalaiset jo kahdesti runkosarjan aikana.

 

– Bisons on vaarallinen vastus. Potentiaalia joukkueella on tosi paljon ja haastajan roolissahan tässä ollaan, mutta voittamaan tietenkin lähdetään, Riihelä vannoo.

 

– Emme varmasti tule esittämään ottelusarjassa kaunista 5-5-koripalloa. Jos lähdemme sellaiseen, Biisonit voittaa meidät. En sano, että lähdemme pelaamaan rikollisesti, mutta revittävä ja raastettava meidän on. Taisteltava on joka tilanteessa ja haastettava Biisonit pois mukavuusalueeltaan.

 

Keskinäiset ottelut

 

22.10. LrNMKY – Bisons 100–89 (44–37)

7.12. Bisons – LrNMKY 84–78 (37–38)

1.2. LrNMKY – Bisons 67–79 (31–38)

21.3. Bisons – LrNMKY 86–88 (49–42)

 

Keskinäisten otteluiden hahmot

 

Jeb Ivey, Nilan Bisons:

Pts 18,5 Lev 4,5 Sy 5,3 Ri 1,3 2p 44,4% 3p 44,8% 1p 79,2%

 

Lawrence Hamm, LrNMKY:
Pts 20,3 Lev 8,3 Sy 1,8 Bl 1,0 2p 62,8% 3p 31,6% 1p 64,3%

 

Tärpit

 

 • Vielä vuosi sitten Loimaan Korikonkareina tunnetun Nilan Bisonsin ensimmäistä pääsarjakautta voidaan pitää historiallisena. Bisons voitti runkosarjassa 70,0% otteluistaan, kun edeltäneen viiden vuoden aikana liiganousijoiden keskimääräinen voittoprosentti on ollut 29,6%.

 

 • Tilastokategorioiden vertailuissa Bisons oli runkosarjan toiseksi tarkin kaukoheittojoukkue (36,2%) LrNMKY:n ollessa vasta yhdeksänneksi tarkin (32,5%). Vastaavasti LrNMKY oli toiseksi tarkin vapaaheittojoukkue (74,8%) Bisonsin ollessa yhdeksänneksi tarkin (68,4%).

 

 • Bisons oli runkosarjan huolellisin pallonkäsittelyjoukkue. Loimaalaiset menettivät palloa vain 12,7 kertaa ottelua kohden.

 

 • Keskinäisten otteluiden tilastoissa merkittäviä eroja suuntaan tai toiseen ei tullut lukuun ottamatta LrNMKY:n selkeästi parempaa kahden pisteen heittoprosenttia (55,4% vs. 48,2%). Bisonsin puolustus piti kuitenkin LrNMKY:n kaukana korista, sillä lappeenrantalaiset yrittivät neljässä kohtaamisessa keskimäärin 33,0 kertaa kolmosta ja vain 32,5 kertaa kahden pisteen heittoa ottelua kohden.

 

 • LrNMKY:n vuosien 2005–06 mestaruusjoukkueesta on pelaajistossa matkassa mukana enää Pasi Riihelä, mutta cupin mestareita rivistöstä löytyy useita: Henri Välimaa, Viljami Vanjoki, Jouko Järvinen, Tuukka Kulha, Anttoni Tapio, Aleksi Koskinen sekä Anton Kankaanpää. Lisäksi Vanjoki voitti Suomen mestaruuden Hongassa keväällä 2007.

 

 • Kun LrNMKY hävisi keväällä 2010 puolivälierissä KTP:ta vastaan otteluvoitoin 0-3, pelasi kotkalaisruodussa kaksi nyky-Bisonsin pelaajaa: Clifton Jones ja Ryan McDade. Myös Jeb Ivey koukkasi Loimaalle Kotkan kautta, sillä Ivey haki SM-pronssia KTP:n paidassa keväällä 2011.

 

 • Nilan Bisonsin miehistöstä maajoukkuekokelaiksi nimettiin jo viime kesänä EM-kisamiehistössä loistanut Mikko Koivisto sekä Matti Nuutinen. ”Susijengin” remmiin kuuluu myös LrNMKY:n päävalmentaja Lassi Tuovi, joka toimii maajoukkueessa videokoordinaattorin tehtävissä.

 

 • Korisliigan kuukauden pelaaja matkasi niin Loimaalle kuin Lappeenrantaankin kerran. Bisonsista palkinnon vei Jeb Ivey (lokakuu), LrNMKY:sta DeAndre Haynes (maaliskuu).

 

Otteluaikataulu

 • Ti 10.4. klo 18:30 Nilan Bisons – Lappeenrannan NMKY (Loimaan liikuntahalli)
 • To 12.4. klo 18:30 Lappeenrannan NMKY – Nilan Bisons (Lappeenrannan urheilutalo)
 • La 14.4. klo 17:00 Nilan Bisons – Lappeenrannan NMKY (Loimaan liikuntahalli)
 • Ma 16.4. klo 18:30 Lappeenrannan NMKY – Nilan Bisons (Lappeenrannan urheilutalo)*
 • Ke 18.4. klo 18:30 Nilan Bisons – Lappeenrannan NMKY (Loimaan liikuntahalli)*

 

* = tarvittaessa

 

 
20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

Näytä lisää vastaavia