Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

18.12.2015 10:20 Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

Susijengi-sentteri Joonas Suotamo hurmaa Chewbaccan roolissa uudessa Star Wars -elokuvassa.

Joonas Suotamo ehti pelata Korisliiga-urallaan mm. Hongassa..

..ja Lappeenrannassa.

Suotamon (oik.) kanssa poseeraa alkuperäinen Chewbacca-näyttelijä Peter Mayhew. Kuvat: Brett Cove / Barcroft Media / All Over, Kimmo Metsälä, Koripalloliiton arkisto ja Milla Pohjasvaara.

Espoo Basket Teamissa koripallopolkunsa aloittaneen 209-senttisen Suotamon matka kohti kaukaista, kaukaista galaksia alkoi juuri ennen joulua 2013. Tuolloin Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann sai kansainväliseltä koripalloyhteisöltä utelun, tuntisiko hän yhtäkään näyttelemisestä kiinnostunutta, noin 210-senttistä vaaleaa ja sinisilmäistä koripalloilijaa.

Dettmann ja Koripalloliiton viestintäpäällikkö Mika Mäkelä kävivät yhdessä läpi noin kymmenen nykyisen ja entisen pelaajan nimilistan ja päätyivät poimimaan esille entisen Susijengi-, Korisliiga- ja nuorten maajoukkuesentteri Joonas Suotamon kolmesta syystä: pituus- ja ulkonäkövaatimusten täyttyminen, ulospäinsuuntautunut luonne sekä kiinnostus elokuva-alaa kohtaan, jota hän opiskeli Penn Staten yliopistossa 2005–08.

Mäkelä otti yhteyden Suotamoon, kysyi hänen kiinnostustaan ja lupaa toimittaa yhteystietoja eteenpäin.  Suotamon tiedot päätyivät maailmankuuluun lontoolaiseen Nina Goldin roolitustoimistoon, josta Suotamoa kehotettiin lähettämään Lontooseen kuvansa ja lyhyen videopätkän itsestään. Onnistuneen ensiesittelyn myötä Suotamo kävi kahdesti Lontoossa koekuvauksissa, ja loppu on historiaa.

– Toisen Lontoon reissun jälkeen sain puhelinsoiton, että nyt näyttää tosi hyvältä. Samassa yhteydessä he kertoivat, että koekuvaukset ovat Chewbaccan roolia varten uuteen Star Wars -elokuvaan. Mun oli pakko pysäyttää auto tien varteen ja varmistaa, että kuulin oikein, Suotamo nauraa.

Suotamon edesottamukset palkittiin vain muutamia päiviä myöhemmin.

– Lontoosta soitettiin jälleen ja kysyttiin, pystyisinkö seuraavana päivänä lentämään Lontooseen tapaamaan J.J. Abramsia. Vastasin, että minulla on kyllä pyykkipäivä, mutta voin silti tehdä poikkeuksen. Siitä pari viikkoa myöhemmin sain soiton, että ”onneksi olkoon, olet saanut roolin.”

Kuinka Chewbacca käyttäytyy

Star Wars -saagaan on tähän mennessä kuvattu seitsemän elokuvaa, joista rakastettu salakuljettaja/karvaturri Chewbacca esiintyy viidessä.

221-senttinen britti Peter Mayhew on aiemmin esittänyt Chewbaccaa yksinoikeudella. Vakavista polvivaivoista viime vuosina kärsinyt Mayhew sai ”The Force Awakens”-elokuvassa kumppanikseen Suotamon, jonka mukaan hän ja Mayhew esittävät roolin yhteistyössä.

– Sain esittää Chewbaccaa elokuvassa merkittävissä määrin, mutta en halua paljastaa, missä kohtauksissa näyttelen minä ja missä Peter (Mayhew). Haluan yleisön näkevän elokuvan ja päättelevän niin halutessaan itse, kertoo elokuvan lopputekstien näyttelijälistauksessa ”Chewbacca Doubleksi” merkitty Suotamo.

Elokuvan historian ikonisimpiin hahmoihin kuuluvan Chewbaccan rooliin valmistautuminen oli täyttä työtä Suotamolle, joka ei ole saanut näyttelijän koulutusta eikä esiintynyt aiemmin elokuvissa.

– Katsoin ajan kanssa nauhoja ja yritin oppia, miten Chewbacca liikkuu, miten hän käyttäytyy, minkälainen on hänen persoonansa. Fanina halusin olla tuottamatta pettymystä muille faneille, jotka ovat odottaneet yli 30 vuotta nähdäkseen Chewbaccan jälleen samalla valkokankaalla Han Solon kanssa.

Suomalaisjätti näki elokuvan ensimmäistä kertaa keskiviikkoiltana Suomen aikaa sen Lontoon ensi-illassa. Matkan Yhdysvalloista Englantiin Suotamo taittoi samalla koneella elokuvan suurimpien tähtien kanssa istuen itsensä kenraali Leian, Carrie Fisherin vieressä.

Lontoon ensi-illassa kuvaajat puolestaan asettivat Suotamon yhteiskuvaan elokuvan miespääosan esittäjän, enteellisesti ”Finn”:ksi nimetyn John Boyegan kanssa.

– John on hauska ja karismaattinen nuori lahjakkuus. Yhtenä päivänä hän pestasi kuljettajansa hakemaan minulle Playstation 4:n, jotta minulla olisi iltaisin jotain tekemistä.

Kaikki palaa koripalloon

Suotamon tie lontoolaisen elokuvateatterin punaiselle matolle Carrie Fisherin ja Harrison Fordin seuraan on ollut pitkä ja eriskummallinen.

Pitkään näytti siltä, että Suotamo olisi matkalla koripalloammattilaisuuteen. Hän ehti pelata Korisliigaa 146 ottelun verran, vetää Suomi-paidan ylleen 52 nuorten maaottelussa ja jopa kirmata kentälle kolmessa Susijengin ottelussa elokuussa 2005 Petri Virtasen, Kimmo Muurisen ja Juha Stenin rinnalla.

Siirryttyään Yhdysvaltoihin yliopistoon elokuva-ala vei kuitenkin mennessään. Suotamo oli ehtinyt siirtyä kameran taakse kotimaisten av-tuotantojen pariin, kun hänen nimensä päätyi Koripalloliiton toimiston sähköposteissa kiertäneestä ”pitkien miesten listasta” kansainvälisen roolitustoimiston tietoisuuteen.

– Ohjaaja Antti Jokinen, hänkin entinen koripalloilija, sanoi minulle aikanaan tv-hommia aloittaessani, että ”kotoasi sinua ei kukaan tule hakemaan”, Suotamo kertoo.

– Casting-tilaisuusmahdollisuuden avauduttua olin vielä kartoittamassa omia mahdollisuuksiani ja ehkä tehnyt koripallopiireissä riittävän pohjatyön, että juuri minun nimeni palautui oikeiden ihmisten mieleen. Olin myös silloin riittävän kypsä lähteäkseni kotoani ja toteamaan, että ihmisen ei pidä epäröidä, kun tilaisuus tarjoutuu. Ikinä ei voi tietää, minne tie johtaa.

Suotamo alleviivaa myös koripallon roolia elämäntarinassaan.

– Kiitos koripallon, mulle kehittyi vuosien aikana sellainen persoona, että opin olemaan tuntematta pelkoa. Pallo kainaloon ja suorinta tietä koria kohti kolisevien kyynärpäiden keskellä. Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.

Disneyn omistukseen siirtynyt Star Wars -saaga jatkuu tulevina vuosina paitsi kahden ”virallisen” Star Wars -elokuvan, myös useiden tarinasta johdettujen erillisten osien merkeissä. Mahdollisesta paluustaan jedien ja sithien maailmaan Suotamo ei tahdo vielä spekuloida.

– Olen fanittanut Star Wars -saagaa koko elämäni ja olen käsittämättömän onnellinen siitä, että olen saanut olla osa tätä kaikkea. Kaikki, mitä tulee Star Warsin suhteen eteen seuraavina vuosina, otan ilomielin vastaan.

 
8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

Näytä lisää vastaavia