Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

18.12.2015 10:20 Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

Susijengi-sentteri Joonas Suotamo hurmaa Chewbaccan roolissa uudessa Star Wars -elokuvassa.

Joonas Suotamo ehti pelata Korisliiga-urallaan mm. Hongassa..

..ja Lappeenrannassa.

Suotamon (oik.) kanssa poseeraa alkuperäinen Chewbacca-näyttelijä Peter Mayhew. Kuvat: Brett Cove / Barcroft Media / All Over, Kimmo Metsälä, Koripalloliiton arkisto ja Milla Pohjasvaara.

Espoo Basket Teamissa koripallopolkunsa aloittaneen 209-senttisen Suotamon matka kohti kaukaista, kaukaista galaksia alkoi juuri ennen joulua 2013. Tuolloin Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann sai kansainväliseltä koripalloyhteisöltä utelun, tuntisiko hän yhtäkään näyttelemisestä kiinnostunutta, noin 210-senttistä vaaleaa ja sinisilmäistä koripalloilijaa.

Dettmann ja Koripalloliiton viestintäpäällikkö Mika Mäkelä kävivät yhdessä läpi noin kymmenen nykyisen ja entisen pelaajan nimilistan ja päätyivät poimimaan esille entisen Susijengi-, Korisliiga- ja nuorten maajoukkuesentteri Joonas Suotamon kolmesta syystä: pituus- ja ulkonäkövaatimusten täyttyminen, ulospäinsuuntautunut luonne sekä kiinnostus elokuva-alaa kohtaan, jota hän opiskeli Penn Staten yliopistossa 2005–08.

Mäkelä otti yhteyden Suotamoon, kysyi hänen kiinnostustaan ja lupaa toimittaa yhteystietoja eteenpäin.  Suotamon tiedot päätyivät maailmankuuluun lontoolaiseen Nina Goldin roolitustoimistoon, josta Suotamoa kehotettiin lähettämään Lontooseen kuvansa ja lyhyen videopätkän itsestään. Onnistuneen ensiesittelyn myötä Suotamo kävi kahdesti Lontoossa koekuvauksissa, ja loppu on historiaa.

– Toisen Lontoon reissun jälkeen sain puhelinsoiton, että nyt näyttää tosi hyvältä. Samassa yhteydessä he kertoivat, että koekuvaukset ovat Chewbaccan roolia varten uuteen Star Wars -elokuvaan. Mun oli pakko pysäyttää auto tien varteen ja varmistaa, että kuulin oikein, Suotamo nauraa.

Suotamon edesottamukset palkittiin vain muutamia päiviä myöhemmin.

– Lontoosta soitettiin jälleen ja kysyttiin, pystyisinkö seuraavana päivänä lentämään Lontooseen tapaamaan J.J. Abramsia. Vastasin, että minulla on kyllä pyykkipäivä, mutta voin silti tehdä poikkeuksen. Siitä pari viikkoa myöhemmin sain soiton, että ”onneksi olkoon, olet saanut roolin.”

Kuinka Chewbacca käyttäytyy

Star Wars -saagaan on tähän mennessä kuvattu seitsemän elokuvaa, joista rakastettu salakuljettaja/karvaturri Chewbacca esiintyy viidessä.

221-senttinen britti Peter Mayhew on aiemmin esittänyt Chewbaccaa yksinoikeudella. Vakavista polvivaivoista viime vuosina kärsinyt Mayhew sai ”The Force Awakens”-elokuvassa kumppanikseen Suotamon, jonka mukaan hän ja Mayhew esittävät roolin yhteistyössä.

– Sain esittää Chewbaccaa elokuvassa merkittävissä määrin, mutta en halua paljastaa, missä kohtauksissa näyttelen minä ja missä Peter (Mayhew). Haluan yleisön näkevän elokuvan ja päättelevän niin halutessaan itse, kertoo elokuvan lopputekstien näyttelijälistauksessa ”Chewbacca Doubleksi” merkitty Suotamo.

Elokuvan historian ikonisimpiin hahmoihin kuuluvan Chewbaccan rooliin valmistautuminen oli täyttä työtä Suotamolle, joka ei ole saanut näyttelijän koulutusta eikä esiintynyt aiemmin elokuvissa.

– Katsoin ajan kanssa nauhoja ja yritin oppia, miten Chewbacca liikkuu, miten hän käyttäytyy, minkälainen on hänen persoonansa. Fanina halusin olla tuottamatta pettymystä muille faneille, jotka ovat odottaneet yli 30 vuotta nähdäkseen Chewbaccan jälleen samalla valkokankaalla Han Solon kanssa.

Suomalaisjätti näki elokuvan ensimmäistä kertaa keskiviikkoiltana Suomen aikaa sen Lontoon ensi-illassa. Matkan Yhdysvalloista Englantiin Suotamo taittoi samalla koneella elokuvan suurimpien tähtien kanssa istuen itsensä kenraali Leian, Carrie Fisherin vieressä.

Lontoon ensi-illassa kuvaajat puolestaan asettivat Suotamon yhteiskuvaan elokuvan miespääosan esittäjän, enteellisesti ”Finn”:ksi nimetyn John Boyegan kanssa.

– John on hauska ja karismaattinen nuori lahjakkuus. Yhtenä päivänä hän pestasi kuljettajansa hakemaan minulle Playstation 4:n, jotta minulla olisi iltaisin jotain tekemistä.

Kaikki palaa koripalloon

Suotamon tie lontoolaisen elokuvateatterin punaiselle matolle Carrie Fisherin ja Harrison Fordin seuraan on ollut pitkä ja eriskummallinen.

Pitkään näytti siltä, että Suotamo olisi matkalla koripalloammattilaisuuteen. Hän ehti pelata Korisliigaa 146 ottelun verran, vetää Suomi-paidan ylleen 52 nuorten maaottelussa ja jopa kirmata kentälle kolmessa Susijengin ottelussa elokuussa 2005 Petri Virtasen, Kimmo Muurisen ja Juha Stenin rinnalla.

Siirryttyään Yhdysvaltoihin yliopistoon elokuva-ala vei kuitenkin mennessään. Suotamo oli ehtinyt siirtyä kameran taakse kotimaisten av-tuotantojen pariin, kun hänen nimensä päätyi Koripalloliiton toimiston sähköposteissa kiertäneestä ”pitkien miesten listasta” kansainvälisen roolitustoimiston tietoisuuteen.

– Ohjaaja Antti Jokinen, hänkin entinen koripalloilija, sanoi minulle aikanaan tv-hommia aloittaessani, että ”kotoasi sinua ei kukaan tule hakemaan”, Suotamo kertoo.

– Casting-tilaisuusmahdollisuuden avauduttua olin vielä kartoittamassa omia mahdollisuuksiani ja ehkä tehnyt koripallopiireissä riittävän pohjatyön, että juuri minun nimeni palautui oikeiden ihmisten mieleen. Olin myös silloin riittävän kypsä lähteäkseni kotoani ja toteamaan, että ihmisen ei pidä epäröidä, kun tilaisuus tarjoutuu. Ikinä ei voi tietää, minne tie johtaa.

Suotamo alleviivaa myös koripallon roolia elämäntarinassaan.

– Kiitos koripallon, mulle kehittyi vuosien aikana sellainen persoona, että opin olemaan tuntematta pelkoa. Pallo kainaloon ja suorinta tietä koria kohti kolisevien kyynärpäiden keskellä. Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.

Disneyn omistukseen siirtynyt Star Wars -saaga jatkuu tulevina vuosina paitsi kahden ”virallisen” Star Wars -elokuvan, myös useiden tarinasta johdettujen erillisten osien merkeissä. Mahdollisesta paluustaan jedien ja sithien maailmaan Suotamo ei tahdo vielä spekuloida.

– Olen fanittanut Star Wars -saagaa koko elämäni ja olen käsittämättömän onnellinen siitä, että olen saanut olla osa tätä kaikkea. Kaikki, mitä tulee Star Warsin suhteen eteen seuraavina vuosina, otan ilomielin vastaan.

 
8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

6.2.2018 12:40 Pääjuttu

Susijengi-veteraani Mikko Koivisto jatkaa Salon Vilppaassa

Susijengin kanssa viidet kansainväliset arvokisat käynyt Vantaan Pussihukkien kasvatti Mikko Koivisto, 30, jatkaa Korisliigan kärkijoukkue Salon Vilppaassa. 194-senttinen, aiemmin urallaan mm. Loimaa Bisonsia ja Frankfurt Skylinersiä edustaneen tarkkakätisen Koiviston sopimus Vilppaan kanssa on yksivuotinen.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

20.12.2017 09:10 Pääjuttu

Teemu Rannikko jatkaa Vilppaassa kaudella 2018-19

Joensuulaisesta Kataja Basketista viime kesänä Saloon siirtynyt pitkäaikainen Susijengi-pelinrakentaja Teemu Rannikko, 37, jatkaa Vilppaassa myös kaudella 2018-19. Valmennuspuolella Vilpas on solminut jatkosopimuksen apuvalmentaja Juuso Konttisen kanssa.

17.12.2017 13:45 Pääjuttu

Konkari Juho Nenonen jatkosopimukseen Vilppaan kanssa

Kolmen kauden ajan Salohallia hurmannut Susijengi-laituri ja Tapiolan Hongan kasvatti Juho Nenonen, 30, allekirjoitti lauantaina jatkosopimuksen Korisliigan kärkijoukkue Salon Vilppaan kanssa. 202-senttinen kolmospyssy ja ikitaistelija nähdään Salossa myös kaudella 2018-19.

13.12.2017 Pääjuttu

Juho Nenoselle vuoden URAteko-tunnustuspalkinto

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) on myöntänyt Susijengin ja Salon Vilppaan Juho Nenoselle vuoden 2018 URAteko-tunnustuspalkinnon uudenlaisen ammattiurheilijan työnkuvan luomisesta.

2.12.2017 14:30 Pääjuttu

Carl Lindbom palaa Helsinki Seagullsiin

Suomalaisyleisöä viime syyskesän EM-kotikisoissa villinnyt Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, palaa Suomeen ja Helsinki Seagullsiin. Lindbomin ja Seagullsin välinen sopimus kattaa joulukuun. 206-senttinen Susijengi-laituri aloitti kauden Liettuan Juventus Utenosissa, jonka kanssa solmittu sopimus purettiin yhteisymmärryksessä kaksi viikkoa sitten.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

Näytä lisää vastaavia