Jukka Toijala johdattaa Steaua Bukarestin Romanian liigan pudotuspeleihin

10.4.2017 Kesken kauden romanialaisseura Steaua Bukarestin päävalmentajaksi siirtynyt Jukka Toijala aloittaa urakkansa Romanian liigan pudotuspeleissä tiistaina. Toijala ja Steaua Bukarest kohtaavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Pitestin.

Jukka Toijala toimii Steaua Bukarestin päävalmentajana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Toijala otti Steauan ohjakset käsiinsä helmikuun lopussa. Hän joutui sopeutumaan romanialaisen koripallon saloihin nopeasti, mutta puolentoista kuukauden pesti on sujunut Toijalalta hyvin.

- Tässä on omat haasteensa. Luin, että Iisalon Tuomaksen pitää Saksassa peluuttaa kahta saksalaista kentällä koko ajan ja meillä on sääntönä, että yksi romanialainen pitää olla koko ajan kentällä. Se tuo valmentajalle pohdittavaa miten rakentaa viisikoita, mutta maassa maan tavalla. Tässä on joutunut nopeasti ymmärtämään peliä, Toijala kertoo.

Romanian liigassa pelattiin ensin kaksinkertainen runkosarja, jonka jälkeen joukkueet jaettiin sarjasijoituksen perustella ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Kauden päätteeksi Steaua sijoittui kuuden joukkueen ylemmässä jatkosarjassa kolmanneksi ja saa pudotuspeleissä vastaansa Pitestin. Toijalan alaisuudessa joukkueet ovat kohdanneet kahdesti ja molemmat voittivat kotiottelunsa.

Ottelusarja alkaa Steauan kotikentällä, kun se isännöi tiistaina ja torstaina Pitestiä, jonka jälkeen joukkueet pelaavat ensi viikolla Pitestissä tarvittaessa kaksi ottelua. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

- Meillä on laajempi materiaalia ja heillä on yksi paljon pelannut romanialaispelaaja sivussa. Järjestelmä on hieman erikoinen, kun pelaamme kaksi peliä kotona muutaman päivän sisään ja sitten viikon päästä kaksi peliä vieraissa ja sen jälkeen peli kerrallaan. Se on erilainen kuin mihin Korisliigassa tottui.

Steaualla on otteluparissa kotietu, joka on Romaniassa isossa roolissa. Steaua on hävinnyt kauden aikana viisi kotiottelua, joista kaksi tuli sarjakärki Cluj'ta vastaan. Toijalan aikana ainoa kotitappio tuli nimenomaan Cluj’ta vastaan.

- Meillä on erikoinen sali, johon mahtuu 500 katsojaa ja se on sellainen luola. Kotikentästä on meille ehdottomasti hyötyä. Meidän pitää pystyä pelaamaan hyvin myös vieraissa. Edellinen vieraspelimme Cluj'ta vastaan oli erinomainen ja johdimme peliä pitkään, vaikka pelasimme vajaalla kokoonpanolla. Se osoitti, että olemme lähellä.

Toijalan mukaan Cluj lähtee pudotuspeleihin ennakkosuosikkina, mutta hän uskoo vakaasti myös Steauan menestysmahdollisuuksiin.

- Cluj on todella kova ja he ovat satsanneet paljon, sillä heillä on kahden miljoonan euron budjetti. Oradea on viime kauden mestari ja ne kaksi joukkuetta ovat varmasti suurimpia suosikkeja. Jos me pystymme saavuttamaan oman tasomme, meillä on mahdollisuudet mihin vain. Meidän täytyy vain mennä päivä, harjoitus ja peli kerrallaan. Pelaajatilanteemme on hyvä, sillä meillä on nyt koko joukkue kasassa, mutta Sharaud Curry on vielä hieman loukkaantuneena eikä ole täydessä iskussa, valottaa Toijala.

Lisätietoja: Romanian liiga

Henkilöt

 
16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

Näytä lisää vastaavia