Juniorivalmennusverkosto jatkuu menestyksekkään ensimmäisen toimintavuoden jälkeen

22.1.2020 08:52 Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän juniorivalmennusverkoston toinen toimintavuosi käynnistyi tammikuussa 2020. Verkoston ensimmäinen vuosi menestys, joka tavoitti peräti 487 korisvalmentajaa ympäri Suomen.

Juniorivalmennusverkosto on Suomen Koripalloliiton ja Assist Centerin yhteinen hanke suomalainen juniorikoripallovalmennuksen kehittämiseksi ja arkisen seuratoiminnan auttamiseksi. Hanketta toteutetaan koripalloliiton Seurapalveluyksikön, kansainvälisen koripalloliiton, FIBA:n, ja Olympiakomitean tuella.

Ainutlaatuisen ohjelman avulla pystytään nostamaan päivittäisvalmennuksen tasoa laajalti ympäri Suomen, ja sen vaikuttavuutta pyritään moninkertaistamaan, kun koulutetut valmentajat jakavat osaamistaan keskenään sekä omissa koulutustilaisuuksissaan uudelleen laajalle sidosryhmälle.

- Ensimmäinen verkostovuosi oli todella onnistunut. Kaikki 13 verkostovalmentajaa sitoutuivat verkoston toimintaan esimerkillisesti. Verkostotapaamisissa vallitsi innostunut ja intohimoinen ilmapiiri, keskustelut koripallon kehittämisestä olivat intensiivisiä ja kaikki verkoston jäsenet kokivat vuoden hyödyllisenä ja opettavaisena, kommentoi Assist Centerin johtaja Jyri Lohikoski.

- Vuoden kohokohta oli syyskuussa Susi Training Centerissä järjestetty JVV:n pelaajaleiri, johon osallistui 49 alle 15-vuotiasta koripalloilijaa valmentajien kotiseuroista. Pelaajaleirillä sekä pelaajat että valmentajat oppivat toinen toisiltaan seura- ja ikäluokkarajat rikkoen.

Juniorivalmennusverkosto levisi ensimmäisen vuoden aikana laajasti ympäri Suomen.

- Vierailin vuoden aikana tapaamassa valmentajia ja seuraamassa heidän harjoituksiaan ja otteluitaan mm. Lahdessa, Oulussa, Valkealassa, Turussa ja Kaarinassa, Pohjois-Haagan yhteiskoululla sekä Espoossa. Vierailujen yhteydessä pääsin osallistumaan moniin hyviin harjoituksiin. Meillä Suomessa on paljon hyvää juniorivalmennusta.

Susi Training Centerissä järjestetty JVV:n pelaajaleirille osallistui 49 alle 15-vuotiasta koripalloilijaa JVV-valmentajien kotiseuroista.
Susi Training Centerissä järjestetylle JVV:n pelaajaleirille osallistui 49 alle 15-vuotiasta koripalloilijaa JVV-valmentajien kotiseuroista.

Verkostointitapahtumat tavoittivat jättimäärän juniorivalmentajia

Ensimmäinen juniorivalmennusverkosto käynnistyi vuonna 2019. Mukana verkostossa oli 13 valmentajaa, joista kuusi nautti koulutus- ja palkkaustukea. Viisi valmentajaa oli mukana FIBA:n Her World, Her Rules -tyttökoripallohankkeen myötä ja kaksi valmentajaa oli mukana verkostossa paikallisten urheiluakatemioiden rahoittamina.

Vuonna 2019 Juniorivalmennusverkosto vietti kuusi neljän päivän lähijaksoa Kisakallion Urheiluopistolla. Lisäksi järjestettiin 13 mentorointivierailua verkostovalmentajien arjessa, jotka kestivät 2-4 päivää. 

Juniorivalmennusverkoston toiminta perustuu pitkälti siihen, että jokainen valmentaja tuo tilaisuuksiin omaa osaamistaan, jota jaetaan ja jalostetaan eteenpäin.

Kaikkiaan viime vuonna verkostointitapahtumia järjestettiin 36 aina Helsingistä Rovaniemelle asti. Tapahtumat tavoittivat huimat 487 korisvalmentajaa, joten tapahtumia voidaan pitää äärimmäisen onnistuneina.

- Mielestäni kaikkein tärkeintä on laatu. On hienoa, että valmentajakerhotapaamisiin osallistui valmentajia suuri joukko. Erityisen tyytyväinen olen kuitenkin siitä, että valmentajakerhotapaamiset olivat laadukkaita. Raporttien ja omien seuravierailujeni perusteella voin todeta, että verkostovalmentajat todella panostivat valmentajakerhotapaamisten laatuun. Tilaisuudet olivat hyvin suunniteltuja ja monessa niissä ilokseni oli keskusteleva ote. Uskon, että juuri laadukas vuorovaikutus eri toimijoiden välillä on se tekijä, jolla suomalainen juniorikoripallo menee eteenpäin, Lohikoski näkee.

 

Toinen vuosi käyntiin pienillä viilauksilla

Verkoston toinen toimintavuosi pyörähti käyntiin tammikuussa. Tämän vuoden koulutuksessa on mukana 10 valmentajaa, joista neljä oli mukana jo viime vuonna.

- Verkostotapaamisissa jatketaan viime vuodelta tutulla ajatushautumo-periaatteella. Hyvät perustelut sekä miksi-, miten- ja milloin-kysymykset tulevat olemaan keskeisessä roolissa tämänkin vuoden verkostossa. Tapaamisten sisältöjä on hiukan viilattu verkostovalmentajien toiveiden mukaan.

- Esimerkiksi helmikuun verkostotapaaminen järjestetään 15-vuotiaiden maajoukkueleirien yhteydessä niin, että jokainen verkostovalmentaja saa valita sen, onko mukana apuvalmentajana vai tarkkailijana, tyttöjen vai poikien leirillä, Lohikoski avaa.

Tämän vuoden verkostossa on mukana neljä valmentajaa viime vuoden verkostosta (Emma Malm, Pekka Setälä, Juha Valkama ja Kimmo Ketola) ja kuusi uutta valmentajaa eri puolelta Suomea (Pena Ranta, Petka Lehtinen, Henri Clement, Jyri Lehtonen, Aleksi Iltanen ja Ilkka Palviainen).

 

Emma Malm: ”Tämä on hyvä tapa lisätä aitoa keskustelua yli seurarajojen”

Emma Malm on yksi heistä, jotka jatkavat verkostossa toisena toimintavuotena. Malm toimii arjessaan HNMKY:n U15-16-tyttöjoukkueen päävalmentajana. Ensimmäinen vuosi verkostossa oli opettavaa aikaa.

- Ensimmäinen vuosi Juniorivalmennusverkostossa oli mielenkiintoinen monella tapaa. Monta entuudestaan tietämääni valmentajaa tuli paremmin tutuksi, ja avoimien keskusteluyhteyksien myötä oppi paljon uutta muiden vetämistä lajiharjoituksista. Näitä asioita on pystynyt viemään suoraan käytäntöön, Malm kommentoi.

Malm kokee, että valmentajalle verkostolla on ollut merkittävä vaikutus:

- Verkostossa mukana oleminen ja etenkin sen kautta tapahtuvat valmentajakerhotapaamiset ovat hyvä tapa lisätä aitoa keskustelua koripallosta ja nuorten valmentamisesta yli seurarajojen. On tärkeää, miten me 10-15 vuotiaiden junioreiden valmentajat voimme ajatuksia vaihtamalla vaikuttaa siihen, että nuoret pelaajat saavat parempia harjoituksia ja siihen, miten ilmi tulleet asiat pystyttäisiin viemään käytäntöön.

- Odotuksia toiselle vuodelle on vieläkin parempi ja laadukkaampi verkostoituminen sekä konkreettisempia toimia myös omaan käytännön valmennustyöhön, jotta junioreiden harjoitusten laatua saataisi parannettua, Malm uskoo.   

 
4.12.2023 18:01 Juniorivalmennusverkosto

Haku vuoden 2024 Juniorivalmennusverkostoon käynnistynyt

Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän juniorivalmennusverkoston kuudes toimintavuosi alkaa tammikuussa 2024. Haku verkostovalmentajaksi on käynnistynyt.

7.12.2021 11:43 Pääjuttu

Haku vuoden 2022 Juniorivalmennusverkostoon on käynnistynyt

Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän Juniorivalmennusverkoston neljäs toimintavuosi alkaa tammikuussa 2022. Haku verkostovalmentajaksi on käynnistynyt.

16.1.2021 22:16 Valmentajat

Nuorisovalmennuswebinaarin esitykset ja materiaalit ovat Susi Campuksessa

Koripalloliitto tarjoaa valmentajille, joiden A- tai B-lisenssit vaativat päivitystä kuluvan kauden osalta, mahdollisuuden päivitykseen Nuorisovalmennuswebinaarin avulla. Päivitys tulee kuluvan kauden osalta olla tehtynä 31.1.2021.

4.12.2020 12:04 Juniorivalmennusverkosto

Haku vuoden 2021 Juniorivalmennusverkostoon käynnistynyt

Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän juniorivalmennusverkoston kolmas toimintavuosi alkaa tammikuussa 2021. Haku verkostovalmentajaksi on käynnistynyt.

19.11.2019 10:00 Pääjuttu

Haku vuoden 2020 Juniorivalmennusverkostoon käynnistynyt

Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän juniorivalmennusverkoston toinen toimintavuosi alkaa tammikuussa 2020. Haku verkostovalmentajaksi on käynnistynyt.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

13.3.2024 15:58 Susi All Star

Tyttöjen ja poikien SUSI All Stars -leirin ilmoittautuminen on alkanut

SUSI All Stars on Koripalloliiton maajoukkueohjelman, Suden polun, ensimmäinen askelma. Vuonna 2024 leiritykseen osallistuvat 2010-2011 syntyneet pelaajat.

23.1.2024 13:20 Valmentajat

II-tason koulutuskokonaisuus käynnistyy maaliskuussa

Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Koulutukseen hyväksytään varmasti 20 ensimmäistä ilmoittautumista, jotka täyttävät koulutuskriteerit. llmoittautuminen maaliskuussa alkavalle kurssille päättyy 11.3

8.12.2023 14:03 Pääjuttu

NVS 2024: Jari Nykänen esiintyy Nuorisovalmennusseminaarissa

Tammikuun Nuorisovalmennusseminaarin esiintyjäkattaus on täydentynyt, kun Jari Nykänen liittyy mukaan joukkoon. Näin ollen seminaarin esiintyjät on yhtä vaille kaikki vahvistuneet.

29.11.2023 12:21 Pääjuttu

NVS 2024: Ensimmäiset esiintyjät ovat vahvistuneet

Tammikuun Nuorisovalmennusseminaarin ensimmäiset esiintyjät aiheineen ovat nyt selvillä, kun Ilkka Palviainen, Niko Nyholm ja Jani Heino ovat vahvistaneet esiintymisensä. Lisäksi viime kesänä neljänneksi EM-kisoissa sijoittuneen WU16-maajoukkueen valmennusryhmä esiintyy seminaarissa kokonaisuudessaan.

Näytä lisää vastaavia