Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

14.11.2023 13:51 Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

Mestarivalmentaja Jussi Laakso lähtee Saksan Bundesliigaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Korisliiga.

Viime kevään mestaruuden jälkeen Susiladiesien ja Suomen naisten universisadijoukkueen valmennusjohdoissa toiminut Laakso sai Crailsheimistä yhteydenoton viikonloppuna ja lensi maanantaiksi Frankfurtiin työhaastatteluun. Haastattelun seurauksena seura tahtoi kiinnittää Laakson uudeksi päävalmentajakseen.

- Joukkue on hävinnyt kuusi perättäistä ottelua, mikä on luonnollisesti vaikuttanut pelaajien ja staffin itseluottamukseen. Näen kuitenkin, että Merlinsissä on paljon potentiaalia esimerkiksi Ranskan maajoukkuepelaaja Leo Westermannin ja amerikkalaispelinrakentaja Brandon Childressin muodossa, Laakso arvioi Merlinsin nykytilannetta.

Saksan Bundesliigassa on viime vuosina esiintynyt paljon suomalaisia valmentajia ja pelaajia. Nyky-Bundesliigan seuroista kenties kaikkein ”suomalaisin” on nimenomaan Merlins, jonka päävalmentajana Tuomas Iisalo toimi vuosina 2016-21 apunaan Joonas Iisalo ja Vesa Vertio.

Laakso näkee oman roolinsa Merlinsissä nimenomaan suomalaisen valmennusosaamisen perinteenjatkajana.

- Merlinsissä on jäljellä pari pelaajaa Iisalon veljesten ja Vertion valmentaja-ajalta ja tuon varmasti turvaa heille siinä mielessä, että ajan sisään samantyyppisiä asioita kuin suomalaiskollegani aiemmin, hän selventää.

- Ensisijainen tavoitteemme tässä tilanteessa on saada miehet taas uskomaan joukkueeseen ja itseensä. Tarkoitukseni ei ole pistää pelikirjaa uusiksi, vaan pikemminkin yksinkertaistaa joitain asioita ja selventää roolituksia.

Daniel Herbert valmentajakollegaksi, laaja suomalaistuki taustalla

Laakson valmennusstaffissa toimii jo entuudestaan yksi suomalaisvalmentaja – jo vuosia Bundesliigassa viihtynyt 29-vuotias Daniel Herbert, joka aloitti Crailsheimissä kesällä 2022.

- Danielilla on taustallaan pitkä kokemus Saksan Bundesliigan joukkueista ja olosuhteista ja ensi käden tietoa Merlinsin nykytilanteesta. Omalta osaltani koen myös tärkeänä sen, että pääsen kommunikoimaan ensimmäisessä ulkomaan valmennuspestissäni osittain suomen kielellä, Laakso kiittää.

Suomalainen koripallovalmennusosaaminen on ollut viime vuosina kovassa nosteessa ja Laaksosta tulee uuden pestinsä myötä neljäs suomalaisvalmentaja Saksan Bundesliigassa tällä kaudella Herbertin, Daniel Janssonin (Tigers Tübingen) ja Joonas Iisalon (Heidelberg) rinnalla.

Kollegaverkostoon kuuluvat niin ikään mm. Paris Basketballin päävalmentaja Tuomas Iisalo ja Virtus Bolognaa Euroliigassa ja Italian Serie A:ssa valmentava Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi – unohtamatta edellisen sukupolven valmentajia Henrik Dettmannista Gordon Herbertiin.

- Henkan (Dettmann), Lassin (Tuovi) ja Tuomaksen (Iisalo) kanssa olemme jo ehtineet viestitellä ja Gordielta (Herbert) tuli ihan tuoreeltaan viesti, että voin milloin tahansa laittaa hänelle viestiä. On ilo lähteä uuteen tilanteeseen, kun saa näin paljon tukea kollegoiltaan, kiittelee Laakso.

- Erityiskiitoksen tahdon antaa Seagullsin päävalmentajalle Vesa Vertiolle, joka on ollut viime vuosina suurin tukeni valmentajakollegoista.

Suomalaisissa koripalloympyröissä Laakso on kokenut tekijä, joka on mm. valmentanut joukkueensa kolmesti Korisliigan mestaruuteen (Karhu Basket 2018 & 2019, Helsinki Seagulls 2023) ja luotsannut Naisten Korisliigassa Tapiolan Honkaa ja Helsingin NMKY:a.

Vyöllään Laaksolla on myös kohta kahdenkymmenen vuoden kokemus naisten ja nuorten maajoukkuevalmentajana. Laakso luotsasi mm. Suomen 18-vuotiaat tytöt B-divisioonan Euroopan mestaruuteen 2019 sekä oli mukana valmentamassa Suomen naisia pronssille Chengdun universiadeissa viime kesänä.

- Tämä on iso muutos minulle ja ensimmäinen kerta ulkomailla valmentajana, mikä herättää samaan aikaan suurta innostusta ja jännityksen tunteita. Tiedän kuitenkin, että minulla on seuran, kollegoiden ja kotijoukkojen tuki puolellani näissä uusissa kuvioissa.

Lisätietoja: Crailsheim Merlinsin tiedote

Henkilöt

 
31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

Kuusi uutta legendaa Suomi-koriksen Hall of Fameen

Suomen itsenäisyyden 100-juhlavuonna valintaraati päätti täydentää Hall of Famea kuudella uudella ansioituneella legendalla. Tänä vuonna kunniagalleriaa täydentävät Martti Huhtamäki, Mikko Koskinen, Sakari Pehkonen, Anja Suomalainen, Timo Suviranta ja Veikko Vainio.

Tunnelmia ikimuistoisesta koripallovuodesta 2016

Suomi-koripallon nousukiito jatkui tasaisena vuoden 2016 aikana. Basket.fi kokosi koripalloväelle vuoden uutisotsikot yhteen vuodenvaihteessa muisteltavaksi aina kevään mestaruuksista 20-vuotiaiden miesten EM-kisoihin ja suomalaispelaajien kansainvälisillä kentillä niittämään menestykseen.

Koripallovuosi 2012 oli ikimuistoinen

Nilan Bisonsin ikimuistoinen Suomen mestaruus ensimmäisenä liigakautena, Susijengin voitokkaat EM-karsinnat ja tienraivaus vuoden 2013 EM-kisoihin, ToPo:n seurahistorian 1000. voitto, Alex Murphyn debyytti nuorisomaajoukkueissa… Lue täältä vuodenvaihteen ratoksi päättyvän vuoden ikimuistoisimmista koripallohetkistä!

27.11.2023 11:46 Suomalaiset ulkomailla

Koskimies tuuletti Saksan suomalaiskohtaamisen voittoa – Aarnisalo loisti Belgiassa

Elina Koskimies pääsi kuittailemaan suomalaishengessä, kun Keltern kaatoi Roosa Lehtorannan Angels Nördlingenin Saksassa. Elina Aarnisalo säkenöi Belgian liigan kärkiottelussa ja Sofia Pelander dominoi koria Ruotsissa.

24.11.2023 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Kuierin ja Lahtisen joukkueet varmistivat jatkopaikan EuroCupissa

Awak Kuierin Reyer Venezia ja Lotta-Maj Lahtisen Sedis Basquet varmistivat paikkansa EuroCupin pudotuspeleissä nappaamalla voitot. Elina Koskimies ja Linda-Lotta Lehtoranta juhlivat myös voittoa.

20.11.2023 10:14 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier ja Helmi Tulonen loistivat Italiassa

Awak Kuier ja Helmi Tulonen palasivat vahvasti maajoukkuetauon jälkeen tositoimiin seurajoukkueissaan. Lotta-Maj Lahtinen ja Sara Rokkanen esiintyivät myös edukseen.

2.11.2023 11:18 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier pääsi viettämään murskajaisia EuroCupissa

Awak Kuier pääsi nautiskelemaan todellisista murskajaisista, kun Reyer Venezia jatkoi voittoisasti EuroCupissa. Voittoja pääsivät juhlimaan myös Lotta-Maj Lahtinen sekä Elina Aarnisalo.

30.10.2023 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander hurjana Ruotsin cupissa – Awak Kuier tippasi Venezian sarjakärkeen

Sofia Pelander oli johdattamassa Norrköpingiä Ruotsin cupin välieriin loisto-otteillaan ja Awak Kuier ratkaisi summeritippauksella Venezialle voiton. Anissa Pounds ja Elina Koskimies olivat hyvässä iskussa Saksassa.

27.10.2023 09:15 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier järjesti blokkibileet EuroCupissa

Awak Kuier pisti pystyyn melkoisen blokkishow’n hänen torjuessaan vastustajan heiton peräti seitsemästi Reyer Venezian jatkaessa voittoisasti EuroCupissa. Voiton kunniaksi pääsivät tuulettavamaan myös Elina Aarnisalo sekä Lotta-Maj Lahtinen.

23.10.2023 08:00 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier vei suomalaiskohtaamisen Italiassa

Italiassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Awak Kuier ja Helmi Tulonen iskivät yhteen. Roosa Lehtoranta puolestaan debytoi Saksan liigassa.

22.10.2023 09:33 Susiladies

Roosa Lehtoranta käytti ulkomaanoptionsa ja siirtyy Nördlingeniin, Saksan Bundesliigaan

Aiemmin tällä kaudella hallitsevaa Suomen mestaria Peli-Karhuja edustanut Roosa Lehtoranta, 26, on käyttänyt sopimuksessaan olleen ulkomaanoption ja siirtyy Saksan Bundesliigassa pelaavaan EIGNER Angels Nördlingeniin.

20.10.2023 09:11 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo säkenöi EuroCupissa - Awak Kuier jatkoi vahvasti

Elina Aarnisalo ja Awak Kuier esittivät erinomaisia otteita EuroCupissa johdattaessaan joukkueensa voittoihin. Myös Elina Koskimies ja Linda-Lotta Lehtoranta pääsivät juhlimaan voittoa hyvien esitysten päätteeksi.

16.10.2023 10:07 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier huippuiskussa kauden debyytissään

Awak Kuier juoksi pelikentälle ensimmäistä kertaa tällä kaudella Reyer Venezian riveissä ja oli heti loistovireessä. Lotta-Maj Lahtinen puolestaan juhli Espanjan liigan suomalaiskohtaamisen voittoa ja Sara Rokkanen esiintyi vahvasti Tshekin liigassa.

12.10.2023 23:44 Suomalaiset ulkomailla

EuroCup starttasi: Lotta-Maj Lahtinen juhli voittoa – Awak Kuier Reyer Venezian mukana

Naisten EuroCupissa nähdään tällä kaudella yhteensä viisi suomalaispelaajaa, joista neljä pääsi avauspäivänä tositoimiin. Lotta-Maj Lahtinen pääsi juhlimaan voittoa ja Awak Kuier oli ensimmäistä kertaa tällä kaudella Reyer Venezian kokoonpanossa.

8.10.2023 22:29 Susiladies

Helmi Tulonen hurjaan tupla-tuplaan - useita Susiladies-onnistujia

Helmi Tulonen oli ottelun ehdoton ykköstähti, kun hän johdatti 23 pisteen ja 14 levypallon tupla-tuplalla Sagna Milanon kauden avausvoittoon. Muutenkin Susiladiesin pelaajat esiintyivät laajalla rintamalla edukseen Euroopan koriskentillä.

1.10.2023 10:16 Suomalaiset ulkomailla

Linda-Lotta Lehtoranta jatkosopimukseen Saksan mestarin Kelternin kanssa

Keväällä Saksan mestaruutta juhlinut Linda-Lotta Lehtoranta, 31, on tehnyt jatkosopimuksen Rutronik Stars Kelternin kanssa. Bundesliigan lisäksi Eurocupia pelaavassa Kelternissä nähdään tällä kaudella siis kaksi suomalaispelaajaa, kun joukkueessa on jo ennestään Elina Koskimies.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

25.9.2023 08:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten kaudet saatiin käyntiin Espanjassa ja Belgiassa

Ensimmäiset naisten korissarjat pyörähtivät käyntiin Euroopassa, kun pallo nousi ilmaan Espanjassa ja Belgiassa. Elina Aarnisalo ja Lotta-Maj Lahtinen tekivät samalla debyyttinsä ammattilaissarjoissa.

23.9.2023 09:52 Susijengi

Henri Kantonen Liettuaan Daniel Dolencin joukkuetoveriksi

Heti MM-kisojen jälkeen sopimuksen Karhu Basketin kanssa solminut Henri Kantonen, 26, käyttää sopimuksessaan olleen ulkomaanpykälän. 198-senttinen ToPo Junioreiden kasvatti ja Susijengin kaksinkertainen arvokisakävijä liittyy yksivuotisella sopimuksella Liettuan liiganousija M Basket Mazeikiaihin Daniel Dolencin joukkuetoveriksi.

Näytä lisää vastaavia