Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

14.11.2023 13:51 Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

Mestarivalmentaja Jussi Laakso lähtee Saksan Bundesliigaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Korisliiga.

Viime kevään mestaruuden jälkeen Susiladiesien ja Suomen naisten universisadijoukkueen valmennusjohdoissa toiminut Laakso sai Crailsheimistä yhteydenoton viikonloppuna ja lensi maanantaiksi Frankfurtiin työhaastatteluun. Haastattelun seurauksena seura tahtoi kiinnittää Laakson uudeksi päävalmentajakseen.

- Joukkue on hävinnyt kuusi perättäistä ottelua, mikä on luonnollisesti vaikuttanut pelaajien ja staffin itseluottamukseen. Näen kuitenkin, että Merlinsissä on paljon potentiaalia esimerkiksi Ranskan maajoukkuepelaaja Leo Westermannin ja amerikkalaispelinrakentaja Brandon Childressin muodossa, Laakso arvioi Merlinsin nykytilannetta.

Saksan Bundesliigassa on viime vuosina esiintynyt paljon suomalaisia valmentajia ja pelaajia. Nyky-Bundesliigan seuroista kenties kaikkein ”suomalaisin” on nimenomaan Merlins, jonka päävalmentajana Tuomas Iisalo toimi vuosina 2016-21 apunaan Joonas Iisalo ja Vesa Vertio.

Laakso näkee oman roolinsa Merlinsissä nimenomaan suomalaisen valmennusosaamisen perinteenjatkajana.

- Merlinsissä on jäljellä pari pelaajaa Iisalon veljesten ja Vertion valmentaja-ajalta ja tuon varmasti turvaa heille siinä mielessä, että ajan sisään samantyyppisiä asioita kuin suomalaiskollegani aiemmin, hän selventää.

- Ensisijainen tavoitteemme tässä tilanteessa on saada miehet taas uskomaan joukkueeseen ja itseensä. Tarkoitukseni ei ole pistää pelikirjaa uusiksi, vaan pikemminkin yksinkertaistaa joitain asioita ja selventää roolituksia.

Daniel Herbert valmentajakollegaksi, laaja suomalaistuki taustalla

Laakson valmennusstaffissa toimii jo entuudestaan yksi suomalaisvalmentaja – jo vuosia Bundesliigassa viihtynyt 29-vuotias Daniel Herbert, joka aloitti Crailsheimissä kesällä 2022.

- Danielilla on taustallaan pitkä kokemus Saksan Bundesliigan joukkueista ja olosuhteista ja ensi käden tietoa Merlinsin nykytilanteesta. Omalta osaltani koen myös tärkeänä sen, että pääsen kommunikoimaan ensimmäisessä ulkomaan valmennuspestissäni osittain suomen kielellä, Laakso kiittää.

Suomalainen koripallovalmennusosaaminen on ollut viime vuosina kovassa nosteessa ja Laaksosta tulee uuden pestinsä myötä neljäs suomalaisvalmentaja Saksan Bundesliigassa tällä kaudella Herbertin, Daniel Janssonin (Tigers Tübingen) ja Joonas Iisalon (Heidelberg) rinnalla.

Kollegaverkostoon kuuluvat niin ikään mm. Paris Basketballin päävalmentaja Tuomas Iisalo ja Virtus Bolognaa Euroliigassa ja Italian Serie A:ssa valmentava Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi – unohtamatta edellisen sukupolven valmentajia Henrik Dettmannista Gordon Herbertiin.

- Henkan (Dettmann), Lassin (Tuovi) ja Tuomaksen (Iisalo) kanssa olemme jo ehtineet viestitellä ja Gordielta (Herbert) tuli ihan tuoreeltaan viesti, että voin milloin tahansa laittaa hänelle viestiä. On ilo lähteä uuteen tilanteeseen, kun saa näin paljon tukea kollegoiltaan, kiittelee Laakso.

- Erityiskiitoksen tahdon antaa Seagullsin päävalmentajalle Vesa Vertiolle, joka on ollut viime vuosina suurin tukeni valmentajakollegoista.

Suomalaisissa koripalloympyröissä Laakso on kokenut tekijä, joka on mm. valmentanut joukkueensa kolmesti Korisliigan mestaruuteen (Karhu Basket 2018 & 2019, Helsinki Seagulls 2023) ja luotsannut Naisten Korisliigassa Tapiolan Honkaa ja Helsingin NMKY:a.

Vyöllään Laaksolla on myös kohta kahdenkymmenen vuoden kokemus naisten ja nuorten maajoukkuevalmentajana. Laakso luotsasi mm. Suomen 18-vuotiaat tytöt B-divisioonan Euroopan mestaruuteen 2019 sekä oli mukana valmentamassa Suomen naisia pronssille Chengdun universiadeissa viime kesänä.

- Tämä on iso muutos minulle ja ensimmäinen kerta ulkomailla valmentajana, mikä herättää samaan aikaan suurta innostusta ja jännityksen tunteita. Tiedän kuitenkin, että minulla on seuran, kollegoiden ja kotijoukkojen tuki puolellani näissä uusissa kuvioissa.

Lisätietoja: Crailsheim Merlinsin tiedote

Henkilöt

 
31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

Kuusi uutta legendaa Suomi-koriksen Hall of Fameen

Suomen itsenäisyyden 100-juhlavuonna valintaraati päätti täydentää Hall of Famea kuudella uudella ansioituneella legendalla. Tänä vuonna kunniagalleriaa täydentävät Martti Huhtamäki, Mikko Koskinen, Sakari Pehkonen, Anja Suomalainen, Timo Suviranta ja Veikko Vainio.

Tunnelmia ikimuistoisesta koripallovuodesta 2016

Suomi-koripallon nousukiito jatkui tasaisena vuoden 2016 aikana. Basket.fi kokosi koripalloväelle vuoden uutisotsikot yhteen vuodenvaihteessa muisteltavaksi aina kevään mestaruuksista 20-vuotiaiden miesten EM-kisoihin ja suomalaispelaajien kansainvälisillä kentillä niittämään menestykseen.

Koripallovuosi 2012 oli ikimuistoinen

Nilan Bisonsin ikimuistoinen Suomen mestaruus ensimmäisenä liigakautena, Susijengin voitokkaat EM-karsinnat ja tienraivaus vuoden 2013 EM-kisoihin, ToPo:n seurahistorian 1000. voitto, Alex Murphyn debyytti nuorisomaajoukkueissa… Lue täältä vuodenvaihteen ratoksi päättyvän vuoden ikimuistoisimmista koripallohetkistä!

22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

1.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Kolme Susiladies-pelaajaa Bundesliigan välieriin – Espanjassa hienoja onnistumisia ja voittoja

Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern eteni vakuuttavasti Saksan Bundesliigan välieriin ja saivat Anissa Poundsista sekä Lions Hallesta seuraa. Espanjassa suomalaisten joukkueet ottivat tärkeitä voittoja.

Näytä lisää vastaavia