Kaisa Kuisma innokkaana ensimmäiseen ammattilaiskauteensa

4.10.2019 11:40 Kaisa Kuisma, 25, toimii tulevalla kaudella suomalaisena uranuurtajana, kun hän siirtyy ensimmäisen suomalaiskoripalloilijana Portugalin liigaan hänen tehdessä sopimuksen Vitoria SC:n kanssa. Kuisma lähtee ensimmäiseen kauteensa ulkomailla intoa puhkuen.

Kaisa Kuisma aloittaa ensimmäisen kautensa ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kuisma ehti pelata Korisliigassa seitsemän kautta ennen kuin mahdollisuus ulkomaan kentille avautui.

- Kun lähdin Äänekoskelta vuonna 2016, niin mietin ulkomaille lähtemistä. En hankkinut silloin vielä agenttia, mutta kuulostelin ja olin yhteydessä tuttuihin valmentajiin. Päätin pelata vielä pari vuotta, että olisin varmempi ja valmiimpi. Menin Honkaan sillä ajatuksella, että kehityn sieltä ulkomaille. Viime kausi oli sellainen, että tähtäin oli selkeästi ulkomailla, Kuisma valottaa.

Kuisma näkee Portugalin liigan hyvänä astinlautana ulkomaan kentille.

- Nyt tuntuu ainakin siltä. Ensiksi oli vähän jännitystä millainen taso täällä on, kun ei ollut ketään keltä kysyä. Täällä pystyy kuitenkin harjoittelemaan ammattimaisesti eikä taso ole liian kova, mutta parempi kuin Suomessa, joten siinä mielessä tämä tuntuu hyvältä.

Kaisa Kuisma ehti pelata seitsemän kautta Korisliigassa. (Kuva: Matti O. Koskinen)

Orimattilan Jymyn kasvatti on ehtinyt jo huomata pieniä eroja Korisliigaan verrattuna, mutta samalla pelityylissä on myös paljon yhtäläisyyksiä.

- Peli on fyysisempää ja saa pelata kovemmin. Muuten on paljon samaa. Hyökkäyksessä on paljon spacingia ja puolustuksessa palloskriinit, taktiset asiat ja rotaatiot ovat aika samanlaisia. Täällä on kuitenkin enemmän puolinopeita hyökkäyksiä ja kuljetuksesta otetaan hyppyheittoja paljon enemmän. Hongassa pelatessani se oli joko kolmen pisteen heitto tai layup, mutta täällä pistetään pallo ilmaan aina kun mahdollista. Pitää vain itse ottaa ne heittopaikat, kun niitä on, vertailee Kuisma.

Suurimmat erot Kuisma onkin kokenut pelikentän ulkopuolella.

- Etelä-Euroopan erilainen päivärytmi ei tullut suoranaisena yllätyksenä, mutta se on vaatinut hieman totuttelua. Aamutreenimme alkavat kello 14 ja iltatreenit ovat 21-23. Siinä on ollut pikkaisen totuttelemista, naurahtaa Kuisma.

Iso rooli tarjolla

Viime kaudella Vitoria sijoittui runkosarjassa kuudenneksi, mutta putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Quinta dos Lombosille otteluvoitoin 1-2. Se osoitti kuitenkin iskukykyään päästessään Portugalin cupin finaaliin. Finaaliesiintyminen toi paikan myös Portugalin tämän kauden Super cupiin, jossa Vitoria kohtaa viime kauden tuplamestari Olivais Coimbran.

- Joukkue tuntuu olevan vahvasti sitä mieltä, että meillä on hyvä jengi kasassa ja mahdollisuudet ainakin mitaleille. Super cup on meille hyvä testi heti alkuun.

Kuismalle on tarjolla heti iso tontti joukkueen pelaamisessa.

- Olen tullut tänne vahvistukseksi ja minun pitää ottaa sitä roolia. Minulla on vahva heittäjän rooli ja olen täällä aika iso laituriksi, että välillä tulee myös post-pelaamista pienempiä puolustajia vastaan. Meillä on aika tiivis 6-7 pelaajan rotaatio, joten pelata saa niin paljon kuin jaksaa. Minulla on kuitenkin hyvä luotto omaan kuntoon kesän jälkeen, Suomen universiadijoukkueeseen kuulunut Kuisma toteaa luottavaisena.

Super cupin ottelu on edessä lauantaina 5.10. ja varsinainen sarjakausi käynnistyy sunnuntaina 13.10.

Henkilöt

 
25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

27.11.2019 11:04 Suomalaiset ulkomailla

Saara Wahlgrenilla edessään taas pitkä toipumisjakso – ”Tullaan vahvempana takaisin”

Saara Wahlgren, 26, debytoi Belgian liigan Sparta Laarnessa juuri ennen maaottelutaukoa oltuaan sivussa pelikentiltä lähes vuoden verran. Harjoituksissa harmittomassa tilanteessa sattunut loukkaantuminen päätti kuitenkin Wahlgrenin kauden.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

11.10.2019 15:06 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen aloittaa kautensa Ranskassa – ”Kiva päästä testaamaan itseään uudessa sarjassa”

Annika Holopainen, 26, aloittaa kolmannen kautensa Euroopassa ammattilaisena, kun hän solmi kesällä Ranskan Ligue Femenine 2:ssa pelaavan Reimsin kanssa sopimuksen. Vaikean viime kauden jälkeen Holopainen hakee menestystä sekä joukkue- että henkilökohtaisella tasolla.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

1.10.2019 14:45 Susiladies

Veera Pirttinen valmiina isoon rooliin Islannissa

Veera Pirttinen, 22, pelasi vahvan viime kauden Saksan Bundesliigassa ChemCats Chemnitzissä ja siirtyi täksi kaudeksi Islantiin Snæfell joukkueeseen. Pirttistä odottaa Islannissa iso rooli.

20.9.2019 17:27 Susiladies

Heta Äijänen ja Anissa Pounds valmiina kauteen Saksassa

Saksan koriskentillä nähdään tulevalla kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Heta Äijänen, 21, aloittaa toisen kautensa Bundesliigassa Donau-Riesissä ja Anissa Pounds, 26, pelaa sarjaporrasta alempana MSP Bergische Löwenin joukkueessa.

14.9.2019 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta aloittaa kautensa lauantaina – ”Vastuuta tulee paljon ja rooli on iso”

Kesällä belgialaisen Antwerp Giantsin kanssa sopimuksen tehnyt Roosa Lehtoranta, 22, aloittaa kautensa uudessa seurassaan lauantaina. Loukkaantumisista uransa aikana kärsinyt Lehtoranta toivoo ehjää kautta.

2.5.2019 11:20 Susiladies

Anniina Äijänen tietää nyt mitä huipulle pääseminen vaatii

Neljän USA:n yliopistossa vietetyn kauden jälkeen Anniina Äijänen, 23, otti viime kesänä ensimmäisen askeleen ammattilaisena, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan liigassa Sedis Basquetin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle menestyksekäs, sillä se selvitti tiensä aina välieriin saakka ja samalla Äijänen sai vyölleen arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

25.4.2019 12:02 Susiladies

Kausi Islannissa oli Vilma Kesäselle hieno kokemus

Vilma Kesäsellä, 30, oli vahva kausi Islannin liigassa KR:n riveissä. Joukkueen taival päättyi välierissä, mutta Kesäselle kausi oli menestyksekäs ja hieno kokemus.

20.4.2019 11:11 Susiladies

Anniina Äijänen aloittaa Espanjan liigan välierät sunnuntaina - Anissa Pounds kehittyi kauden aikana

Anniina Äijäsen kausi Espanjassa jatkuu sunnuntaina, kun hänen edustamansa Sedis Basquet aloittaa välierät Gironaa vastaan. Anissa Poundsin kausi sarjaporrasta alempana sen sijaan loppui viime viikonloppuna.

5.4.2019 12:15 Susiladies

Kausi Puolassa oli Annika Holopaiselle erilainen ja mielenkiintoinen kokemus

Annika Holopainen pelasi ensimmäisen kautensa Puolan kovassa pääsarjassa. Holopaisen kauteen mahtui paljon uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia.

2.4.2019 11:42 Susiladies

Vilma Kesänen hyvässä iskussa Islannin liigan pudotuspeleihin

Islannin liigan pudotuspelit pyörähtävät käyntiin Vilma Kesäsen KR:n osalta keskiviikkona, kun vastaan asettuu runkosarjan voittaja Valur. Otteluparissa on erityistä jännitettä, sillä kyseessä on paikallisottelu.

1.4.2019 12:57 Susiladies

Sofia Pelanderilla vahva kausi Ruotsissa

Sofia Pelanderin, 26, neljäs kausi Ruotsissa tuli päätökseen viime viikolla, kun Norrköping Dolphins putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kauden päättyminen otti koville, niin kokonaisuudessaan Pelanderin kausi oli positiivinen.

21.3.2019 14:36 Susiladies

Suomalaisnaiset onnistuivat hienosti Saksan Bundesliigassa

Naisten Saksan Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelasi peräti viisi suomalaispelaajaa. Vaikka joukkueiden kaudet olivat vaikeat, ylsivät pelaajat hyviin suorituksiin.

27.2.2019 14:54 Susiladies

Anniina Äijänen jahtaa Espanjan cupin voittoa – ”Cup on tosi iso asia”

Espanjassa pelataan viikonloppuna cupin lopputurnaus Copa de la Reina. Anniina Äijäsen, 23, Sedis Basquet aloittaa oman urakkansa torstaina turnauksen emäntäjoukkue Araskia vastaan.

30.1.2019 19:52 NCAA

Viimeistä NCAA-kauttaan pelaava Elina Koskimies: ”Isompaa roolia ei saa ilmaiseksi”

American Universityä edustava Elina Koskimies on noussut neljässä vuodessa joukkueensa avainpelaajaksi. Tällä kaudella tähtäimessä on konferenssivoitto sekä NCAA-turnaus, sen jälkeen Euroopan ammattilaiskentät.

25.1.2019 12:14 Susiladies

Sofia Pelander nauttii pelaamisesta – ”Kaikki tuntuu hyvältä”

Sofia Pelander, 26, pelaa vahvaa kautta Ruotsin liigan Norrköping Dolphinsin riveissä. Kolmasti tällä kaudella kierroksen tähdistöjoukkueeseen valittu Pelander nauttii pelaamisesta, kun pelit kulkevat ja voittoja tulee.

Näytä lisää vastaavia