Kaisa Lind: Minun valmentajani

10.4.2020 10:42 Kaisa Lind, 32, on Kouvottarien monivuotinen kapteeni, jolta löytyy pääsarjakokemusta Naisten Korisliigasta jo kahdentoista kauden verran. Lindin taustalta löytyy neljä valmentajaa, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen pelaajakaaressaan: Eero-Pekka Lind, Riku Parkatti, Mikko Tupamäki ja Tuomas Oja.

Konkari Kaisa Lind nostaa neljä valmentajaa uransa merkittävimmiksi. Kuva: Ville Vuorinen.

Eero-Pekka Lind

Koripallouransa Lind on aloittanut Jyväskylän kupeen Säynätsalon Riennossa, jossa häntä valmensi minitytöistä B-tyttöjen loppuun asti hänen oma isänsä Eero-Pekka Lind. Säynätsalolaisittain lahjakas ikäryhmä ylsi B-tyttöjen viimeisenä vuonna SM-sarjaan asti. Saavutus, joka pienelle seuralle ei ole arkipäivää ja johon ei ole enää sittemmin tyttöpuolella ylletty.

– Isällä oli sellainen old school -meininki, mutta se riitti siinä vaiheessa. Hän teki ilmaiseksi kaikki vuodet, mikä ei nykypäivänä ole ihan normaalia, eikä pidäkään olla, Lind aloittaa.

– Tietysti oli vähän erilaista, kun valmentajana oli oma isä. Sain ehkä vähän karumpaa palautetta. Jos kotona sai kehuja, niin siitä tiesi, että oli varmasti pelannut tosi hyvin.

Keskisellä alueella on perinteisesti ollut tarjolla vähän sarjaotteluita, joten joukkue kiersi turnauksia saadakseen lisäpelejä. Kun Lind päätti siirtyä A-tyttövuosiksi jyväskyläläiseen HoNsUun, niin isä jatkoi mukana – tällä kertaa kuljettajana Päijänteen saaristomaisemista maakuntakeskukseen.

– Isä käy edelleen katsomassa monia pelejäni. Isän valmentamina vuosina minulla ei muuten ollut lupaa heittää, vaan pelasin vitospaikkaa, sittemmin juuri heittotaidostaan tunnettu Lind hymyilee.

Riku Parkatti

A-tyttövuosina HoNsUn päävalmentajaksi tuli Riku Parkatti, jolle kuuluu kiitos Lindin heittotaidon kehittymisestä sekä kunnollisen punttitreenin käynnistyminen.

– Rikussa arvostan sitä todella paljon, että hän on hyvä ihminen ja kohtaa ihmiset kokonaisuutena, eikä vain sellaisena pelaavina robotteina. Hän oli omistautunut ja käytti paljon omaa aikaansa meidän kehittymiseen, Lind aloittaa.

– Meissä, jotka pelattiin ja treenattiin naisten joukkueen kanssa, hän arvosti paloa ja työntekoa. Muistan aina yhdet vähän huonommat treenit, joissa Riku räjähti yhtäkkiä muille. Riku sanoi, että Kaisa on aivan hermona ja te muut vain naureskelette. Se avasi silmiä siihen, että jollain tavalla erottuu omassa ikäluokassa ja on erilainen palo koripalloa kohtaan kuin muilla.

Mikko Tupamäki

Parkatin kylkeen Lind nostaa toisen jyväskyläläislähtöisen valmentajan eli Mikko Tupamäen, joka taas ehti valmentaa Lindiä HoNsUn riveissä sekä naisten ykkösdivisioonassa että Naisten Korisliigassa.

Tupamäki oli päävalmentajana, kun kaudella 2006/07 HoNsU nousi pääsarjaan vetäen kokonaisen ykkösdivari kauden voittamattomana.

– Silloin tarkoitus oli, että opetellaan treenaamaan kovaa, että ollaan valmiina liigatahtiin heti ensimmäisenä vuonna. Mentiin kovaa ja kukaan ei kyllä uskaltanut löysäillä tai rikkoa Mikon sääntöjä. Se divarikausi oli todella hyvä ja meillä oli hieno joukkuehenki. Totta kai, kun voittaa jokaisen pelin, Lind hymyilee.

– Mikkoa, Rikua ja Tuomasta kaikkia yhdistää se, että he ovat kaikki olleet todella omistautuneita ja antanut omaa aikaansa. Jos on halunnut tehdä henkilökohtaisia juttuja tai saada palautetta, niin he ovat olleet valmiita haaskaamaan omaa aikaansa siihen.

Tuomas Oja

Tuomas Oja on päätynyt Lindin tavoin Kouvolaan. Kuva: Ville Vuorinen.

2010-luvun alussa HoNsUn päävalmentajaksi nousi aiemmin apuvalmentajana toiminut Tuomas Oja, jonka alaisuudessa jyväskyläläiset pelasivat pari erinomaista kautta vääntäen pudotuspelejä.

– Tuomas lähti kehittämään minussa sellaisia ominaisuuksia, joita itse ajattelin, etten ikinä kykenisi kehittämään. Pelasin kolmospaikkaa, jota olin aiemmin ajatellut, etten siihen pystyisi. Meillä oli neljä treeniä viikossa, joissa yksi uhrattiin siihen, että tehtiin henkilökohtaisia juttuja, Lind kertoo.

– Tuomas oli myös sellainen ihminen, ettei hän suhtautunut meihin minään pelinappuloina tai robotteina. Hän antoi palautetta, keskusteli ja pelaajia kuunneltiin. Kaikelle oli peruste, miksi jotain tehdään ja miksi näin toimitaan. Se helpotti sitoutumista tekemiseen.

 
12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

8.10.2020 08:19 Naisten Korisliiga

EBT:n Lotta Hämäläinen on jo 24-vuotiaana Korisliiga-veteraani

EBT:n pelinrakentaja ja luottopuolustaja Lotta Hämäläinen, 24, vasta kolkuttelee ikänsä puolesta urheilijan kulta-aikoja. Korisliiga-kokemusta Hämäläiseltä ei kuitenkaan puutu, sillä hän aloittaa ensi viikonloppuna ja kymmenennen kautensa naisten Korisliigassa.

5.8.2020 08:59 Susiladies

Magdalene Agyei: Rautoja hipova atleettinen laituri

Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan maajoukkuekesän 2020 versio Susiladiesista on urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen. Malliesimerkki näistä kolmesta ominaisuudesta on rautoja hipova 21-vuotias Magdalene Agyei.

3.6.2020 09:24 Haastattelu

Ella Salminen: Odysseia altavastaajasta

Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

17.4.2020 08:17 Naisten Korisliiga

Lotta Aaltonen: Minun valmentajani

Lotta Aaltonen, 34, on Raumalta ponnistanut Naisten Korisliiga -konkari, joka pelasi päättyneellä kaudella EBT:n kakkosjoukkueessa naisten ykkösdivisioonaa. Aaltonen käy Minun valmentajani -juttusarjassa lävitse uransa kolme tärkeintä valmentajaa, jotka ovat auttaneet häntä kasvamaan raumalaisesta juniorista kolmekymppiseksi Susiladies-debytantiksi.

17.1.2019 14:31 Naisten Korisliiga

Joulukuun pelaaja Brittany Starling: "Aloittaessani olin todella huono"

Joulukuun pelaajaksi valittu Brittany Starling on esittänyt läpi kauden vakuuttavia otteita mestaruutta jahtaavissa Peli-Karhuissa. Starling siirtyi joukkueen riveihin hieman jälkijunassa, mutta kertoo viihtyvänsä seurassa erinomaisesti ja ylistää naisten Korisliigan tasoa.

9.1.2019 12:34 Pääjuttu

Sudenpentujen Emerita Mashaire: ”Vahvat ajot kohti koria on mun juttu”

Viime viikolla perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa nähtiin jälleen kerran Suomen tulevaisuuden koripallolupauksia. Yhtenä tähtenä tuikki Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen Emerita Mashaire, 17.

18.11.2018 15:05 Susiladies

Saara Wahlgren: ”Hallilla oli mahtava tunnelma”

Töölön Kisahallissa käydyssä kamppailussa Slovenia lunasti itselleen paikan 2019 EM-kisoihin päihittämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Häviöstä huolimatta naisten maajoukkue esitti parketilla monia valon pilkahduksia, ja yksi heistä oli hallia sytyttänyt taistelija Saara Wahlgren.

Näytä lisää vastaavia