Karolina Andersson ohjasi naiserotuomariklinikan Iranissa

5.10.2005 Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on käynnistänyt koulutusprojektin naiserotuomareille yhteistyössä FIBA:n eri alueiden kanssa. Tavoitteena on kasvattaa naiserotuomareiden määrää viidestä prosentista kymmeneen vuoteen 2007 mennessä.

Ensimmäinen askel kohti naiserotuomareiden määrän kasvattamiseen otettiin syyskuussa Teheranissa, jolloin Women Islamic Games -turnauksen aikana pidettiin erotuomariklinikka naiserotuomareille.

Suomalainen FIBA erotuomari Karolina Andersson toimi klinikan toisena ohjaajana. Klinikalle osallistui 23 erotuomaria, jotka olivat kotoisin Iranista, Irakista, Yhdistyneistä Arabiemiraateista, Marokosta, Omanista ja Tajikistanista.

Anderssonin johdolla kandidaatit kävivät FIBA:n virallisen erotuomariohjelman läpi ja suorittivat siihen kuuluvat testit. Osallistujista kuusi läpäisi testit ja sai virallisen FIBA:n erotuomarilisenssin. Samanlainen klinikka on suunnitteilla seuraavaksi Aasiaan vuonna 2006.

Andersson pitää erittäin positiivisena FIBA:n tavoitteita nostaa naiserotuomarien määrää

- FIBA:ssa ollaan innostuneita, koska nyt ensimmäistä kertaa tehdään jotain sen eteen, että naiserotuomareita saataisiin lisää. Osallistujat olivat erittäin kiinnostuneita saamaan uusinta tietoa erotuomaritoiminnasta. He myös tekivät todella hyvää työtä käytännön testeissä, kertoi Andersson.

- Naiserotuomareiden määrää halutaan kasvattaa, mutta FIBA erotuomareiden valitsemisperusteisiin ei sukupuoli tule vaikuttamaan. Edelleen kriteereinä on erotuomarin taito ja laatu toteaa FIBAn Sports Director Lubomir Kotleba.

FIBA:n tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2004 FIBA erotuomareita oli yhteensä 996, joista naisia oli 55. On arvioitu, että kokonaisuudessaan maailmassa on noin 350.000 erotuomaria yhteensä 212 kansallisessa liitossa.  Alueittain jako oli seuraava: Asia 11 (3.6 %), Amerikka 29 (10.5%), Afrikka 4 (2.3%), Eurooppa 7 (3.2%), and Oseania 4 (18.2%).

Henkilöt

Asiat

 
Näytä lisää vastaavia