Kataja karkasi paikkapuolustuksellaan Cupin finaaliin

21.1.2012 Korisliigan keskiviikon ottelussa KTP:n paikkapuolustuksellaan jäädyttänyt Joensuun Kataja turvautui tuttuun puolustusmuotoon lauantaisessa Suomen Cupin välieräottelussa Tampereen Pyynikillä. Kataja sai toisen jakson paikkavartioinnillaan Kauhajoen Karhun solmuun ja tyylitteli 67–52 (40–26)-voitolla paikan sunnuntaiseen Cupin finaaliin.

Jared Newsonin Kataja rymisteli Cupin finaaliin.

Sami Lehtoranta vei voiton Vesa Mäkäläisestä korin alla.

Ilpo PEhkonen kuului Katajan pirteimpiin. Kuvat: Tytti Nuoramo.

Karhu aloitti pelin silmittömällä aggressiivisuudella pakottaen Katajan pallonmenetyksiin ja vaikeisiin heittopaikkoihin, mutta Katajalta ei kestänyt kauaa saada peliä hallintaansa. Ensimmäinen jakso eteni tasatahdissa, mutta toisella kymmenminuuttisella Karhu näytti hyökkäyspäässä hajamieliseltä ja hätääntyneeltä.

 

Tauon jälkeen Karhu ei pystynyt nostamaan pelinsä tasoa mainittavasti, ja Kataja päätti välierän selkeään 67–52 (40–26)-voittoon. Kataja puolustaa Cupin mestaruutta sunnuntaina Nilan Bisonsin ja Tampereen Pyrinnön välisen välieräottelun voittajaa vastaan.

 

– Pelattiin täsmälleen suunnitelman mukaan. Joukkuepuolustus oli hyvin kasassa ja saimme hyökkäyksessä onnistumisia laajalla rintamalla, summasi ottelun ratkaisun Katajan hahmoihin kuulunut Sami Lehtoranta (11/11).

 

Kataja nylki Karhun turkin pelin jokaisella osa-alueella. Lehtoranta ja Jeremy Price (11/10) hakivat levypallot tehokkaasti kouriinsa, vaikka Karhu onnistuikin kaunistelemaan levypallolukemia viimeisen jakson hyökkäyslevypallopelillään. Puolustuspäässä Kataja puristi toisen jakson paikkapuolustuksellaan Karhun ruuvipenkkiin, josta kauhajokelaiset eivät onnistuneet missään vaiheessa irrottautumaan.

 

Katajan hyökkäyspään moottoreina hyrräsivät amerikkalaiset Jared Newson (13/7) ja B.A. Walker (17/1/3 syöttöä), joiden ajot viipaloivat Karhun ottelun edessä passivoituneen puolustuksen riekaleiksi. Pirteästi pelasi myös Ilpo Pehkonen (7/2), joka paimensi Karhun Clevin Hannahista (9/4) aran ja onnistui hyvin kaukoheitoissaan.

 

– Paikkapuolustusta emme ole harjoitelleet juuri ollenkaan, mutta tiesimme täsmälleen, miten paikka toimii. Jokaiselle pelaajalle on annettu henkilökohtainen tehtävä, ja jos jokainen on ajan tasalla, puolustus voi toimia juuri näin hyvin, analysoi Pehkonen.

 

Karhu hukkasi etsikkoaikansa

 

Vaikka Karhu näytti jäävän täysin joensuulaisten jalkoihin välierän toisella kymmenminuuttisella, joukkueella oli etsikkoaikansa palata takaisin peliin heti tauon jälkeen, kun Katajan korinalusjaoston edustajat Sami Lehtoranta ja Jeremy Price saivat neljännet virheensä peräjälkeen.

 

Pohjanmaalaiset hakivat määrätietoisesti korintekopaikkaa lähietäisyyksiltä, mutta joensuulaiset hallitsivat hermopelin ja pitivät johtonsa vähintään 11 pisteessä. Kataja johti ottelua parhaimmillaan 24 pisteellä lukemissa 65–41. Katajan johtoaseman jäädyttämistä avitti myös Karhun sysimusta heittopäivä: 25 kolmen pisteen heittoyritystä, neljä sisään.

 

– Meillä oli täydet mahdollisuudet palata peliin mukaan. Saimme vastustajan hyökkäyspelaamisen kohtuullisen hyvin koriin kolmannella jaksolla ja viimeistelimme pari kovaa layupia sisään, mutta kun heitto ei uppoa, niin se ei uppoa, harmitteli Karhun päävalmentaja Ari Tammivaara.

 

Karhu elää kauden hyvän alkupuoliskon jälkeen hienoisessa alavireydessä. Joukkueen tavallisesti luotettavat amerikkalaiset Clevin Hannah, Kelly Beidler (6/8/3 syöttöä) ja Todd Hendley (10/5) olivat lauantaina harvinaisen vaisuja.

 

– Tämä oli kolmas perättäinen ottelu, jossa jäimme alle 30 pisteen ensimmäisellä puoliskolla. On hyvä kysymys, mistä se johtuu. Jostain syystä meillä on vain ollut vaikeaa, Tammivaara huokaisi.

 

Karhun pelaajista ainoa omalle tasolleen yltänyt oli Vesa Mäkäläinen (14/6), joka piti avauspuoliskon onnistumisillaan joukkuettaan pelissä mukana. Tauon jälkeen Katajan puolustus sai Mäkäläisen kuriin muun joukkueen ohessa.

 

Toijala tyytyväinen omiinsa

 

Katajan päävalmentaja Jukka Toijala oli omiensa puolustuspään näytöksen jälkeen hyvillään, mutta samalla loi vakavan katseen sunnuntaihin.

 

– Pelasimme viimeksi keskiviikkona ja seuraava ottelu on huomenna, eli ottelutahti on tiivis. Pelaamme kahdeksan miehen rotaatiolla ja totta kai nousee esille kysymys siitä, miten energiat riittävät, Toijala mietti.

 

– Kuitenkin pitää olla ylpeä siitä, että pelaamme tällä joukkueella kolmannen kerran kolmannessa perättäisessä finaaliottelussa kaksi Cupia ja yksi SM-finaalisarja mukaan lukien. Nyt teemme kaikkemme sen eteen, että pystymme puolustamaan mestaruuttamme huomenna, Toijala jatkoi.

 

Toijala oli erityisen tyytyväinen tapaan, jolla Kataja piti konseptinsa koossa kolmannella jaksolla Pricen ja Lehtorannan virhevaikeuksien aikana.

 

– Meillä oli olemassa suunnitelma sitä varten, jos isot miehemme joutuvat virhevaikeuksiin. Meitä koeteltiin, mutta puolustuksemme pysyi kasassa ja miehet kentällä. On selvää, että tämän tason otteluissa tuomarit valitsevat oikeutetusti hivenen tiukemman linjan, emmekä ehkä olleet täysin valmistautuneita siihen tänään.

 

Joensuun Kataja kohtaa sunnuntaina Nilan Bisonsin ja Tampereen Pyrinnön välisen välieräottelun voittajan.

 

 

Joensuun Kataja – Kauhajoen Karhu 67–52 (19–18, 40–26, 58–41), miesten Suomen Cupin välieräottelu, Tampere 21.1.2012

 

Kataja: B.A. Walker 17/1/3 syöttöä, Jared Newson 13/7, Sami Lehtoranta 11/11, Jeremy Price 11/10, Ilpo Pehkonen 7/2, Petri Virtanen 4/3/3 syöttöä/3 riistoa, Antti Kanervo 4/1, Lasse Hintsala 0/0.

 

Karhu: Vesa Mäkäläinen 14/6, Todd Hendley 10/5, Clevin Hannah 9/4, Kelly Beidler 6/8/3 syöttöä, Henri Hirvikoski 5/2, Aleksi Huuskonen 5/0, Ilkka Vuori 3/4, Eldar Skamo 0/5, Jussi Eskola 0/0.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot


 
28.11.2022 11:45 Suomen Cup

Suomen Cupin valintatilaisuus maanantaina suorana YouTubessa klo 13

Molempien Korisliigojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta selvittivät tiensä Suomen Cupin puolivälieriin. Yksiosaiset puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella.

24.11.2022 13:30 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat ratkenneet

Korisliigan ja naisten Korisliigan tulevan talven Suomen Cupin rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä. Joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä. Valintatilaisuus järjestetään 28.11. ja se näytetään suorana YouTubessa.

15.1.2022 19:35 Korisliiga

Suomen Cup -finaali äityi jännäriksi, mutta Seagulls otti jälleen voiton

Helsinki Seagulls saalisti kolmannen perättäisen Suomen Cup -mestaruutensa, vaikka Salon Vilpas antoi loistavan vastuksen.

14.1.2022 11:15 Suomen Cup

Suomen Cup -ennakko: Lahti ja Seagulls mittelevät finaalipaikasta

Miesten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan tänään Helsingin uudessa Urhea-hallissa, vaikka valitettavasti asetelma onkin tiivistynyt vain final threeksi.

20.12.2021 07:39 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti käynnistyy maanantaina klo 10

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 14.–16. tammikuuta uudessa Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyy tänään maanantaina klo 10.

10.12.2021 12:00 Suomen Cup

Suomen Cupin puolivälierät vauhtiin perjantaina

Molempien sarjojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta yrittävät selvittää tiensä 14.-16.1.2022 pelattavaan Final Four –turnaukseen. Loppuhuipennus järjestetään Urhea-hallissa Helsingissä. Puolivälieriä pelataan perjantaina ja lauantaina.

22.11.2021 15:11 Suomen Cup

Miesten ja naisten Suomen Cupin puolivälieräparit on valittu

Suomen Cup -joukkueiden valintatilaisuus järjestettiin tänään. Korisliigojen runkosarjan kärkinelikon joukkueet valitsivat paremmuusjärjestyksessä vastustajansa joulukuussa pelattavaan puolivälierävaiheeseen.

17.11.2021 22:18 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat selvillä

Korisliigan ja naisten Korisliigan keskiviikon kierroksesta muodostui dramaattinen tulevan talven Suomen Cupin osallistumisoikeuksien suhteen. Rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä ja joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä.

17.11.2021 10:25 Suomen Cup

Suomen Cup -pakoista käydään tänään kova kilpailu Korisliigoissa – näistä lähtökohdista kierroksille lähdetään

Korisliigan ja naisten Korisliigan illan kierroksilla panokset ovat kovat. Kierroksen jälkeen ratkeaa molemmista sarjoista kahdeksan joukkuetta, jotka saavat osallistumisoikeuden tämän vuoden Suomen Cupiin.

10.11.2021 15:45 Suomen Cup

Taistelu Suomen Cup -paikoista käy kuumana molemmissa sarjoissa

Molempien sarjojen kahdeksan parasta joukkuetta osallistuvat Suomen Cupiin. Osallistujat ratkeavat 17.11. pelattujen otteluiden jälkeen. Final Four -huipennus järjestetään tammikuun puolessa välissä uudessa Urhea-hallissa Helsingissä.

30.9.2021 19:55 Suomen Cup

Miesten ja naisten Suomen cup uudistuu, kruununa Final Four -huipennus

Suomen cupin kilpailujärjestelmä uudistuu alkavaksi kaudeksi, kun puolivälierien voittajat pääsevät tammikuussa pelattavaan Final Four -huipennukseen. YLE seuraa Suomen cupia tiiviisti omilla kanavillaan.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

13.2.2021 19:32 Suomen Cup

Seagulls uusi cup-mestaruutensa Kisahallin heittorallissa

Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö kiskoivat vuoden 2021 Suomen cupin finaalissa kolmen pisteen heittoja kahteen pekkaan paitsi enemmän kuin yhdessäkään ottelussa aiemmin, myös erinomaisin tarkkuuksin. Lopussa Seagullsin kylmähermoisuus ratkaisi periksiantamattoman Pyrinnön rynnistyksessä ja cup-pokaali pysyi Helsingissä pistein 97–95 (51–46).

12.2.2021 08:56 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu Seagullsin ja Pyrinnön finaaliotteluun – Yle TV2 televisioi ottelun suorana

Lauantaina 13. helmikuuta klo 17:15 Töölön Kisahallissa pelataan Suomen Cupin finaaliottelu, jossa kohtaavat Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö. Ottelun televisioi suorana lähetyksenä Yle TV2, selostajanaan Antti-Jussi Sipilä.

29.1.2021 09:14 Suomen Cup

Miesten Suomen cupin finalistit ratkaistaan viikonloppuna

Perjantain välierässä Pyrintö kohtaa kotikentällään Kauhajoen. Lauantaina pelattavassa toisessa välierässä sarjakärki Seagulls isännöi BC Nokiaa. Ruutu näyttää suorana lähetyksenä molemmat välierät kanavallaan.

25.1.2020 22:05 Suomen Cup

Suomen Cupin finaali tarjosi huiman jatkoaikatrillerin, Seagullsille seurahistorian ensimmäinen mestaruus

Helsinki Seagulls ja Vilpas Vikings taistelivat Suomen Cupin mestaruudesta pitkän kaavan mukaan Töölön Kisahallissa. Kotijoukkue vei trillerin nimiinsä jatkoajan jälkeen 94-93 huiman koripalloillan pääteeksi.

24.1.2020 13:20 Suomen Cup

Ennakko: Kaksi parasta taistelee mestaruudesta, Vilpas lähtee kiusaamaan Seagullsia cup-finaaliin

Lauantaina pelattavassa Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan kaksi parasta joukkuetta, kun sarjakärki Helsinki Seagulls isännöi viime vuoden cup-mestari Vilpas Vikingsiä.

28.11.2019 14:31 Suomen Cup

Miesten Suomen Cupin puolivälieräparit ovat selvillä

Suomen Cup -joukkueiden valintatilaisuus järjestettiin tänään Helsingissä. Korisliigan runkosarjan kärkinelikon joukkueet valitsivat paremmuusjärjestyksessä vastustajansa joulukuussa pelattavaan puolivälierävaiheeseen.

23.11.2019 20:57 Pääjuttu

Suomen Cupien kahdeksikot selvillä – Puolivälieräparit valitaan torstaina

Sekä naisten että miesten Suomen Cupin finaalin voittaja saa kymmenen tuhannen euron ja hävinnyt kolmen tuhannen euron rahapalkinnon.

18.3.2019 16:53 Pääjuttu

Vilpas-leirissä iloitaan cup-voitosta, katseissa siintää jo Pantteri-jahti

Tuoreen Suomen Cup -mestarin Vilppaan joukkueenjohtaja Keijo Poutiaisen mukaan yksi kauden tavoitteista on saavutettu. Katseet siintävät keväässä ja toukokuussa, kun taistelu Pantteri-patsaasta huipentuu.

Näytä lisää vastaavia