Kataja selätti Pyynikki-pelkonsa Cupin finaalissa

22.1.2012 Joensuun Katajan pitkä kuiva kausi Pyynikin Palloiluhallilla päättyi sunnuntai-iltana komeimmalla mahdollisella tavalla. Viime kevään ratkaisevassa finaaliottelussa täysromahduksen Pyrintöä vastaan kärsinyt Kataja hallitsi Cupin finaalia lähes täydet 40 minuuttia ja pääsi juhlimaan toista perättäistä Cup-kultaansa lukemin 78–68 (39–27).

Petri Virtanen ja Kataja tuulettelevat toista Cupin kultaa.

Nuori sentteri Jeremy Price lukeutui Katajan tukipilareihin.

Joensuun Kataja on Suomen Cupin mestari 2011. Kuvat: Tytti Nuoramo.

Katajan kipeät muistot Pyynikiltä ulottuvat kevääseen 2011, jolloin joensuulaiset hävisivät kaikki kolme otteluaan finaalisarjassa Pyrintöä vastaan. Finaalisarjan viimeinen ottelu päättyi Pyrinnölle suvereenin esityksen jälkeen pistein 89–57.

 

Sunnuntaina 22. tammikuuta Katajan Pyynikki-pelko karisi kertaheitolla. Pyrintö johti vielä alussa pistein 12-6, mutta seuraavan 25 minuutin ajan Kataja hallitsi kenttätapahtumia täydellisesti ja petasi tiensä toiseen perättäiseen Suomen Cupin mestaruuteen. Kataja hiljensi Pyynikin Palloiluhallin lukemin 68–78 (27–39).

 

– Pyynikin kotikentällä voittaminen on erittäin merkityksellistä. Todistimme, että voimme voittaa täällä, ja se antaa meille itseluottamusta kevättä ajatellen, hymyili Katajan selkäranka Jared Newson (18/11).

 

Newsonin kanssa Naantalin aurinkona loisti pitkäaikainen Kataja-konkari Petri Virtanen (15/3). Säynätsalon Riennon kasvatti nakutti kuudesta kolmen pisteen heittoyrityksestään neljä koriin ja johti peliä maltilla hankalillakin hetkillä.

 

– Olen useammankin kerran miettinyt, milloin voitin viimeksi Pyynikillä, ja uskon sen tapahtuneen edellisen kerran kevään 2009 neljännessä välierässä. Harvinaista herkkua tämä on, eikä olisi voinut mestaruus makeammassa paikassa tulla, Virtanen säteili.

 

– Kolmosia piti pistää ilmaan, kun paikkoja tarjoutui. Pyrintö on niin hyvä joukkue, että jos yhden heittotilaisuuden jättää käyttämättä, toista ei tule, jatkoi Virtanen.

 

Lehto ja Pyrintö kirivät viimeisellä jaksolla

 

Joensuun Kataja näytti viittä vaille Cupin mestarilta ottelun viimeisen jakson alussa, kun Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola kutsui omansa aikalisälle Katajan johtaessa pistein 45–59.

 

Pyrinnöltä löytyi kuitenkin vielä ruista ranteesta. Tamperelaisten pitkä paikkapuolustus alkoi purra, ja kapteeni Antero Lehto (17/2) säkitti pikatahtia 11 pistettä tuoden Pyrinnön tilanteeseen 62–64 alle kaksi minuuttia ennen loppua.

 

Kataja kuitenkin piti päänsä kasassa. Antti Kanervon (10/2) ja B.A. Walker (14/2) upottivat mielialaa nostattavat korit ja joensuulaisten vapaaheitot upposivat viime hetkillä hyvin tarkkuuksin.

 

– Oli vaikea peli, kahden väsyneen joukkueen kohtaaminen. Korinteko oli todella vaikeaa, ja vastustajalta löytyi parempia yksilöitä ratkaisemaan peli, huokaisi valmentaja Poikola.

 

– Nousimme vielä isolla viisikolla taistelemaan voitosta, mutta emme olleet lopulta liittävän aggressiivisia hyökkäyksessä. Kataja vartioi koriaan ja tällaista hyökkäystä vastaan se on ihan oikein, Poikola jatkoi.

 

Kataja on viime vuosina kärsinyt raskaita tappioita tiukkojen otteluiden loppuhetkillä, mutta sunnuntaina kontrolli piti. Mestarien sankarikaartiin kuulunut Virtanen arvioi joukkueensa kasvaneen voittamisen kulttuuriin kauden aikana.

 

– Ihan luottavainen mieli oli, vaikka Pyrintö tulikin kahteen pinnaan. Me olemme viime aikoina pelanneet paljon tiukkoja pelejä ja pystyneet voittamaan niitä loppuhetkillä. Tiedämme, miten kääntää nämä matsit voitoksemme.

 

Koko joukkueen voitto

 

Joensuun Katajan päävalmentaja Jukka Toijala näki Cupin finaalissa miehistönsä taistelevan leijonan lailla. Kaikki kentällä käyneet pelaajat onnistuivat jossain vaiheessa ottelua.

 

Newsonin ja Virtasen lisäksi Toijalalle väkevimmän ilonaiheen aiheutti nuori amerikkalaissentteri Jeremy Price (15/8/3 syöttöä), joka junttasi väkeviä donkkeja ja piti miehekkäästi puolensa Pyrinnön tornikaksikon Antti Nikkilä (2/4)-Olli Ahvenniemi (4/2) puristuksessa.

 

Katajan mestaruushengen ilmentymä oli takamies Ilpo Pehkonen (3/1), joka on vaikeassa loukkaantumistilanteessa raivannut tiensä rotaatiominuuteille. Pehkonen teki antaumuksella näkymätöntä työtä ja upotti tärkeän kolmosen Katajan viritellessä kiriä.

 

– Maukasta voittaa kahtena peräkkäisenä vuonna Cupin mestaruus vieraskentällä. Meillä oli Tampereelle tullessa pieniä uhkakuvia loukkaantumisineen kaikkineen, ja takana on aikataulullisesti raskas viikko. Hetken näytti siltä, että bensa loppuu viimeisellä kympillä, mutta jätkät kaivoivat vaadittavat voimavarat, Toijala kiitteli.

 

Kataja pelasi kolmannessa perättäisessä ottelussa paikkapuolustusta, jota joukkue ei ole Toijalan mukaan harjoitellut kertaakaan. Paikka puri viikon aiemmissa otteluissa KTP:hen ja Karhuun, ja nyt myös Pyrintöön.

 

– Meillä on niin vähän pelaajia, että joudumme pakon sanelemana pelaamaan paikkaa. Pyrintöä vastaan siihen on vielä suurempi pakko, koska meillä ei riitä match-upeissa koko. Meillä olisi loppunut miespuolustuksessa pelaajat toisella puoliajalla kesken, arvioi Toijala.

 

Toijala antoi vielä ennen hallilta poistumistaan kiitoksen koko miehistölleen.

 

– Voittavassa joukkueessa jokaisella pelaajalla on valtava merkitys kokonaisuuden kannalta. Jotkut taistelivat todella vähällä energialla, mutta isolla sydämellä.

 

 

Tampereen Pyrintö – Joensuun Kataja 68–78 (14–19, 27–39, 42–56), miesten Suomen Cupin finaali, Tampere 22.1.2012

 

Pyrintö: Antero Lehto 17/2, Damon Williams 16/17/5 syöttöä/5 riistoa/2 blokkia, Kenneth Lowe 14/3, Antwine Williams 13/3, Olli Ahvenniemi 4/2, Antti Nikkilä 2/4, Osku Heinonen 2/1, Jesse Niemi 0/0, Niko Mattila 0/0, Ville Pekkola.

Kataja: Jared Newson 18/11, Jeremy Price 15/8/3 syöttöä, Petri Virtanen 15/3, B.A. Walker 14/2, Antti Kanervo 10/2, Sami Lehtoranta 3/1/3 syötöä, Ilpo Pehkonen 3/1, Lasse Hintsala.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot


 
30.9.2021 19:55 Suomen Cup

Miesten ja naisten Suomen cup uudistuu, kruununa Final Four -huipennus

Suomen cupin kilpailujärjestelmä uudistuu alkavaksi kaudeksi, kun puolivälierien voittajat pääsevät tammikuussa pelattavaan Final Four -huipennukseen. YLE seuraa Suomen cupia tiiviisti omilla kanavillaan.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

13.2.2021 19:32 Suomen Cup

Seagulls uusi cup-mestaruutensa Kisahallin heittorallissa

Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö kiskoivat vuoden 2021 Suomen cupin finaalissa kolmen pisteen heittoja kahteen pekkaan paitsi enemmän kuin yhdessäkään ottelussa aiemmin, myös erinomaisin tarkkuuksin. Lopussa Seagullsin kylmähermoisuus ratkaisi periksiantamattoman Pyrinnön rynnistyksessä ja cup-pokaali pysyi Helsingissä pistein 97–95 (51–46).

12.2.2021 08:56 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu Seagullsin ja Pyrinnön finaaliotteluun – Yle TV2 televisioi ottelun suorana

Lauantaina 13. helmikuuta klo 17:15 Töölön Kisahallissa pelataan Suomen Cupin finaaliottelu, jossa kohtaavat Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö. Ottelun televisioi suorana lähetyksenä Yle TV2, selostajanaan Antti-Jussi Sipilä.

29.1.2021 09:14 Suomen Cup

Miesten Suomen cupin finalistit ratkaistaan viikonloppuna

Perjantain välierässä Pyrintö kohtaa kotikentällään Kauhajoen. Lauantaina pelattavassa toisessa välierässä sarjakärki Seagulls isännöi BC Nokiaa. Ruutu näyttää suorana lähetyksenä molemmat välierät kanavallaan.

25.1.2020 22:05 Suomen Cup

Suomen Cupin finaali tarjosi huiman jatkoaikatrillerin, Seagullsille seurahistorian ensimmäinen mestaruus

Helsinki Seagulls ja Vilpas Vikings taistelivat Suomen Cupin mestaruudesta pitkän kaavan mukaan Töölön Kisahallissa. Kotijoukkue vei trillerin nimiinsä jatkoajan jälkeen 94-93 huiman koripalloillan pääteeksi.

24.1.2020 13:20 Suomen Cup

Ennakko: Kaksi parasta taistelee mestaruudesta, Vilpas lähtee kiusaamaan Seagullsia cup-finaaliin

Lauantaina pelattavassa Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan kaksi parasta joukkuetta, kun sarjakärki Helsinki Seagulls isännöi viime vuoden cup-mestari Vilpas Vikingsiä.

28.11.2019 14:31 Suomen Cup

Miesten Suomen Cupin puolivälieräparit ovat selvillä

Suomen Cup -joukkueiden valintatilaisuus järjestettiin tänään Helsingissä. Korisliigan runkosarjan kärkinelikon joukkueet valitsivat paremmuusjärjestyksessä vastustajansa joulukuussa pelattavaan puolivälierävaiheeseen.

23.11.2019 20:57 Pääjuttu

Suomen Cupien kahdeksikot selvillä – Puolivälieräparit valitaan torstaina

Sekä naisten että miesten Suomen Cupin finaalin voittaja saa kymmenen tuhannen euron ja hävinnyt kolmen tuhannen euron rahapalkinnon.

18.3.2019 16:53 Pääjuttu

Vilpas-leirissä iloitaan cup-voitosta, katseissa siintää jo Pantteri-jahti

Tuoreen Suomen Cup -mestarin Vilppaan joukkueenjohtaja Keijo Poutiaisen mukaan yksi kauden tavoitteista on saavutettu. Katseet siintävät keväässä ja toukokuussa, kun taistelu Pantteri-patsaasta huipentuu.

16.3.2019 22:08 Korisliiga

Vilpas juhlii historiansa ensimmäistä Suomen Cupin voittoa

Vilpas kaatoi Suomen Cupin finaalissa Tampereen Pyrinnön voittaen seurahistorian ensimmäisen cup-pokaalin lukemin 106-93. Vilppaan Jack Gibbs oli finaalin pistetykki 31 pisteellä.

16.3.2019 10:19 Pääjuttu

Vilpas iskee illalla Tampereen Pyrinnön kimppuun Suomen Cup -finaalissa

Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan ykkönen Vilpas sekä parhaillaan tiukasti kolmatta sijaa miehittävä Tampereen Pyrintö. Joukkueiden tie finaaliin on ollut erilainen, mutta myös yhtäläisyyksiä löytyy.

15.3.2019 07:53 Pääjuttu

Sami Toiviaisen Pyrintö ison haasteen edessä: ”Vilpas on sarjan paras joukkue”

Tampereen Pyrintö ja Vilpas iskevät lauantaina yhteen Suomen Cupin finaalissa. Finaalin kotijoukkueen päävalmentaja Sami Toiviainen on innoissaan, että kauden keskellä on mahdollisuus voittaa jotain suurempaa.

14.3.2019 14:51 Korisliiga

Juho Nenonen odottaa kovaa cup-huipennusta: ”Hienoa päästä pelaamaan finaalia ”

Tampereen Pyrintö isännöi lauantaina pelattavaa Suomen Cup -finaalia, jossa se kohtaa Vilppaan. Vierasjoukkueen Juho Nenonen odottaa finaalista tiukkaa vääntöä ja innostuu mahdollisuudesta pelata cup-pokaalista kesken Korisliigan runkosarjan.

15.11.2018 13:00 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäinen kierros lähes pelattu – tässä ovat toisen kierroksen parit

Koripallon Suomen Cupissa ensimmäinen kierros on pelattu yhtä ottelua lukuun ottamatta. Kaikki 1. kierroksen joukkueet selvisivät 2. kierrokselle, jossa 1. kierroksen voittajat kohtaavat toisensa ja häviäjät toisensa ottelukaavion mukaisesti.

23.10.2018 15:35 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen ohjelma vahvistettu

Miesten I divisioona A:n JBA ja FoKoPo avaavat tämän vuoden Cupin viikon päästä.

11.10.2018 12:00 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen otteluparit arvottu – mukana 16 joukkuetta

Koripallon Suomen Cup palaa ohjelmistoon seitsemän vuoden tauon jälkeen. Ensimmäiset ottelut pelataan 10. marraskuuta mennessä.

18.9.2018 15:48 Suomen Cup

Suomen Cup palaa koriskartalle alkavalla kaudella 2018–19

Osallistuminen Suomen Cupiin on vapaaehtoista ja avoin joukkueille, jotka osallistuvat kuluvalla kaudella Koripalloliiton sarjatoimintaan.

3.2.2013 18:00 Suomen Cup

Pyrintö sai revanssin Bisonsista LiigaCupin finaalissa

Viime keväänä Korisliigan välierässä Nilan Bisonsin jalkoihin jäänyt Tampereen Pyrintö sai maukkaan revanssivoiton loimaalaisista sunnuntaina LiigaCupin finaalissa. Pyrintö piti Bisonsin syömähampaat tehokkaasti aisoissa ja huokui nälkää sekä taistelutahtoa matkallaan maukkaaseen 78–73 (41–37)-voittoon.

2.2.2013 20:45 Suomen Cup

Pyrintö vahvan alun turvin Bisonsin seuraksi LiigaCupin finaaliin

Korisliigan LiigaCupin sunnuntaisessa finaalissa pelataan viime kevään kiihkeän välieräsarjan tunnelmissa, kun Tampereen Pyrintö selvitti tiensä viikonlopun huipentumaan kukistettuaan Kauhajoen Karhun välierässä 78–73 (42–30). Karhu kuroi Pyrinnön 22 pisteen johtoaseman umpeen neljännellä jaksolla, mutta Carl Lindbomin kolmoset palauttivat tamperelaisille tarvittavan turvavälin.

Näytä lisää vastaavia