Kataja ylivoimainen, finaalit tasan 1-1

2.4.2003 Joensuulainen Kataja ei jättänyt pienintäkään epäselvyyttä siitä, kumpi finalisteista oli kovempi keskiviikkona. Kataja nöyryytti Honkaa 3.627-päisen espoolaisyleisön edessä lukemin 82-57 ollen parempi pelin jokaisella osa-alueella. Finaalisarja on nyt tasan 1-1 ja paljon on liossa lauantaina, jolloin joukkueet kohtaavat kolmannen kerran.

Ottelun alku oli Hongan. Dan Crossin, Maurizio Pratesin ja Marcus Grantin kolmosten turvin espoolaisen pääsivät 20-11-johtoon. Kamppailun kulku sai kuitenkin oleellisen suunnanmuutoksen, kun ensimmäisessä finaalissa varpaansa muljauttanut Pratesi joutui jättämään leikin kesken. Ilman Pratesia Hongan hyökkäyspeli oli puuroa. Hongan hyökkäykset kuluivat kolmen pisteen viivan takana palloa ”pläräillessä”, kunnes joku honkalaisista päätti yrittää ratkaisua – yleisimmin väkinäistä sellaista.

Avausminuutteja lukuunottamatta Kataja oli aivan omaa luokkaansa. Se halusi jokaista irtopalloa enemmän. Se jaksoi pelata hyökkäyksiään ja otti myös parempia hyökkäyspään ratkaisuja. Sen puolustus oli tiiviimpää ja yritteliäämpää. Lisäksi Kataja-luotsi Timo Heinonen oli tehnyt erinomaisesti kotiläksynsä. Honka yritti puolustaa pääasiassa Jukka Toijalan moottoroimaa kuuluisaa pick and roll –peliä tuplaamalla, mutta tästä virheestä Kataja rankaisi armotta. Muutamalla pakitusaskeleella ja roikkusyötöllä Clifton Jones löytyi kerta toisensa jälkeen vapaana korintekoon.

- Lähdimme hakemaan peliin rentoutta. Ensimmäisten viiden minuutin aikana sitä ei ollut, mutta kun pääsimme vaiheen yli, rentous löytyi ja aloimme toteuttaa pelisuunnitelmaa, analysoi Heinonen.

Hongan valmentaja Mihajlo Pavicevic yritti vastata Katajan rynnistykseen hurjalla vaihtoruletilla. Kun pelipaikaa oli kulunut vasta reilut 12 minuuttia, oli Hongalta käynyt kentällä jo yhdeksän miestä. Sekään ei auttanut.

Kataja meni ohi Hongasta aivan avausjakson lopussa, kun Janne Valtonen nakkasi kolmosen sisään. Sen jälkeen Kataja ei enää johtoasemastaan luopunutkaan. Toisen neljänneksen alkupuoli oli Hongalle täyttä myrkkyä. Se teki kuudessa ja puolessa minuutissa vaivaiset neljä pistettä. Puoliajalle mentiin Katajan 44-36-johdossa.

Katajan asenne näkyi 17 hyökkäyslevypallona

Kolmannella jaksolla Hongan toiveet heräsivät hetkeksi. Katajan Jones sai 24 minuutin kohdalla neljännen virheensä ja marssi vaihtoon. Espoolaisten puolikentän ”trap-puolustus” toi hetkellisesti tulosta ja Kataja menetti pallon muutaman kerran peräkkäin. Samanaikaisesti Jukka Hemdahl onnistui hyökkäyspäässä ja nosti kolmosellaan Hongan kuuden pisteen päähän (47-53). Heinonen käytti aikalisänsä hyvään aikaan, Katajan peli rauhoittui ja ottelun lopulliset ratkaisut alkoivat muotoutua. Sami Laaksonen teki Katajalle viisi pistettä peräkkäin ja Juho Terho lisäsi Hongan tuskaa napauttamalla kaksi hyppyheittoa sisään. Kataja vei kolmannen jakson viisi viimeistä minuuttia 14-1.

Hongan tehoton jakso ulottui pitkälle päätösneljännekselle. Espoolaissikermä taapersi ilman pelitilannekoria lähes kahdeksan minuutin ajan, kun lasketaan yhteen kolmannen jakson loppu- ja neljännen jakson alkuminuutit. Sillä välin Kataja oli jo hankkiutunut kauaksi karkuteille.

Pavicevickin heitti pyyhkeen kehään jo kolmannen jakson loppupuolella. Normaalisti villisti kentän laidalla elämöivä montenegrolaiskäskyttäjä vetäytyi vaihtopenkille ja tyytyi seuraamaan pelin kulkua.

- Mitä tässä voi sanoa. Totesin puoliajalla apuvalmentajilleni, että olemme pulassa. Kentällä olimme ongelmissa joka asiassa. Tämä oli helppo voitto Katajalle. Odotimme irtopalloja, odotimme kaikkea. Odotimme voittoakin, mutta tosiasiassa olimme hyvin kaukana siitä, pudisteli Pavicevic päätään.

Kataja murskasi Hongan levypallokahinoissa vieden ne nimiinsä 44-29. Joensuulaiset hakivat peräti 17 hyökkäyslevypalloa, joka kertaa rautaisesta asenteesta. Ryminällä Kataja tilanteisiin menikin.

- 17 hyökkäyslevyriä eivät kommentteja kaipaa. Jos niin paljon antaa vastustajalle mahdollisuuksia, on peliä itse mahdotonta voittaa, ruoti Hongan Heikki Zitting.

- Tarkoitus oli käyttää kotikenttäetu hyväkseen. Toisin kävi ja pettymys on suuri. Kataja oli parempi kaikilla osa-alueilla ja ansaitsi tänään voittonsa, Zitting jatkoi.

Katajan Jones oli mies paikallaan. Hän teki 23 pistettä ja poimi 14 levyriä, joista kymmenen jo ensimmäisellä puoliajalla. Sami Laaksonen väänsi tärkeitä koreja ratkaisuhetkillä ja kokosi kaikkiaan 16 pistettä. Toijala ja Andre Foreman heittivät 15 pistettä mieheen. Tasainen oli siis esitys joensuulaisleirissä, joka olikin yksi ottelun avainasioita. Hongan luokattoman suorituksen ainoat valopilkut olivat hyvät alkuhetket pelannut Pratesi sekä lopussa peliaikaa saanut Juuso Pöyhönen, joka teki Hongan päätösneljänneksen yhdeksästä pisteestä kuusi.

Loppuottelusarja jatkuu lauantaina 5.4. Katajan ja Hongan välinen ottelu alkaa Joensuun Urheilutalolla jo klo 13. Samoin alkaa sunnuntaina 6.4. Espoon LänsiAuto Areenalla pelattava neljäs finaali, joka varmuudella pelataan. Silloin mestaruus on jo katkolla lauantain voittajalle.

Asiat

 
19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

19.4.2024 21:16 Naisten Korisliiga

Kouvottaret päätti kauden pronssijuhliin

Naisten Korisliigan tämän kauden ensimmäinen mitalisti on selvillä. Kouvottaret kaatoi Forssassa pelatussa pronssiottelussa FoA:n 97-85.

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

18.4.2024 09:01 Seurauutinen

Seurauutisia #86: Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa seuroille 3,8 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämiseen

Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

16.4.2024 21:19 Miesten I divisioona B

Lappeenrannan NMKY I divisioona B:n mestaruuteen liki tuhatpäisen kotiyleisön edessä

Lappeenrannan NMKY kaatoi neljännessä finaalissa Karkkilan 81–72 (35-35) ja vei Divari B:n mestaruuden otteluvoitoin 3-1.

Näytä lisää vastaavia