Kausiennakko: BC Nokia ensimmäistä kertaa mukana pyörätuolikoripallon SM-sarjassa

8.1.2020 08:37 Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Vaikka BC Nokia on ensimmäistä kertaa mukana sarjassa, on sillä koossa kokenut pelaajarunko. Kausi käynnistyy 11.1.

BC Nokiassa tällä kaudella pelaava Anwar Fadhal etsii vapaata pelaajaa. Kuva: Sinikka Makonen

BC Nokian rungon muodostavat kokeneet pelaajat

Pyörätuolikoripallon SM-sarjassa on kaudella 2019-2020 mukana kolme joukkuetta: PuHu, Tapiolan Honka ja BC Nokia. BC Nokialla on koossa pääasiassa kokenut porukka entisiä Tampereen NMKY:n pelaajia, jotka voittivat viime kaudella suomenmestaruuden. 

-Koossa on pääasiassa kokeneita konkareita, mutta olemme saaneet mukaan myös yhden uuden naispelaajan, kertoo joukkueenjohtaja Pia Heinonen.

Tällä kaudella joukkue pelaa ensimmäistä kertaa BC Nokian alla. Ennen kuin joukkue asettaa varsinaisia pelillisiä tavoitteita on tarkoitus luoda yhteiset tavat toimia ja päästä osaksi seuran toimintaa. 

-Lähdemme liikkeelle siitä, että löydämme meidän yhteiset tavat toimia vastuullisesti ja urheilullisesti. Sen jälkeen on vuorossa pelilliset tavoitteet. Vaikka pelaajat ovat pääasiassa entuudestaan toisilleen tuttuja, on toimintaympäristö heille uusi, toteaa joukkueenjohtaja Pia Heinonen. 

-Uskon, että meillä on nyt BC Nokiassa kasassa vielä parempi joukkue kuin viime kaudella Tampereella. Haluamme varmasti voittaa pelejä, ennakoi tulevaa kautta viime kauden päätteeksi vuoden pyörätuolikoripalloilijana palkittu Anwar Fadhal. 

Koripallo on ollut tärkeässä roolissa maahanmuuttajataustaiselle Anwar Fadhalille 

Anwar Fadhal tutustui pyörätuolikoripalloon ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 2011 ja siitä lähtien koripallo on ollut tärkeässä osassa hänen ja perheensä elämää. 

-Tutustuin koripalloon kaverin kautta. Alussa kieli oli vaikeaa ja ajattelin, että ilman kielitaitoa en voi mennä harjoituksiin. Mutta kaikki olivat heti kivoja. Valmentaja auttoi perhettäni kaikessa, ei vain pelaamisessa. Harrastus antoi minulle myös jotain muuta, eikä se ollut vain peliä, kertoo kiintiöpakolaisena perheensä kanssa vuonna 2009 Suomeen tullut Anwar.

Anwar Fadhal palkittiin vuoden pyörätuolikoripalloilijana viime kauden päätteeksi. Kuva: Ville Vuorinen
Anwar Fadhal palkittiin vuoden pyörätuolikoripalloilijana viime kauden päätteeksi. Kuva: Ville Vuorinen

Pyörätuolikoripalloa voivat pelata myös henkilöt, jotka eivät arjessa käytä pyörätuolia. Anwar kuuluu tähän joukkoon. 

-Alussa pyörätuolilla liikkuminen oli minulle hankalaa, sillä käytän proteesijalkaa enkä kulje pyörätuolilla arkisin. Muut kuitenkin auttoivat ja sain neuvoja kavereilta ja valmentajilta, kiittää Anwar. 

-Kannustan muutkin kokeilemaan pyörätuolikoripalloa, vaikka arjessa ei käytä pyörätuolia. Aina alussa on vaikeaa, mutta siinä voi pärjätä, jos itse haluaa, toteaa kolme kertaa suomenmestaruuden voittanut ja kaksi kertaa vuoden pyörätuolikoripalloilijaksi valittu Anwar. 

Uusia seurojen lajin pariin 

Pyörätuolikoripallon pariin kaivataan uusia seuroja. BC Nokian pyörätuolikoripallojoukkueen joukkueenjohtajan Pia Heinosen mukaan on tärkeää integroida pyörätuolikoripallo osaksi seuratoimintaa. 

-Pyörätuolikoripallotoiminnan käynnistäminen vaatii taakseen jonkun aktiivisen henkilön – jonkun, joka on kiinnostunut siitä. Seuroilta se vaatii halua ja tahtotilaa. Seuran tuki on tärkeää, kiteyttää Pia Heinonen seurojen roolia. 

Jos jossain seurassa kiinnostutaan pyörätuolikoripallotoiminnan käynnistämisestä, toiminnan suunnittelun kanssa ei tarvitse olla yksin. Pia Heinonen lupaa, että valtakunnallinen työryhmä tukee lajin viemisessä eteenpäin. 

-Olemme varmasti tukemassa kaikkia kiinnostuneita. Meillä kaikilla on yhteinen tavoite pitää pyörätuolikoripallo elinvoimaisena. Koris kuuluu kaikille, toteaa Pia Heinonen.  

Pyörätuolikoripallon SM-sarja käynnistyy 11.1.2020. Ensimmäinen turnaus pelataan Honkahallilla.

 
23.9.2023 17:43 Pyörätuolikoripallo

Suomelle mieluisa päänahka pyörätuolikoriksen EM-kisojen päätösottelussa

Suomi kukisti Tanskan pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa 61-51 (24-23). Voiton myötä Suomi sijoittui viidenneksi ja samalla sen ranking tulee nousemaan.

22.9.2023 16:43 Pyörätuolikoripallo

Suomi kaatoi Unkarin pyörätuolikoriksen EM-kisoissa - pelaa lauantaina viidennestä sijasta

Suomi kukisti perjantaina Unkarin pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa 61-19 (31-9). Voiton myötä Suomi pelaa turnauksen päätöspäivänä lauantaina kisojen viidennestä sijasta Tanskaa vastaan.

21.9.2023 15:44 Pyörätuolikoripallo

Suomi taipui Portugalin käsittelyssä pyörätuolikoriksen EM-kisoissa

Suomi kohtasi turnauksen kolmantena päivänä Portugalin, joka kukisti suomalaiset 65-44 (36-20). Suomen turnaus jatkuu Sarajevossa perjantaina, kun se pelaa sijoista 5-8. toisen lohkon joukkueita vastaan.

20.9.2023 21:36 Pyörätuolikoripallo

Suomelle avausvoitto pyörätuolikoripallon EM-kisoissa, Armenia kaatui selvänumeroisesti

Suomi otti avausvoiton miesten pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa kukistamalla Armenian 72-26 (41-8).

19.9.2023 21:04 Pyörätuolikoripallo

Suomi taipui Irlannille pyörätuolikoripallon EM-avauksessa

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen EM-kisoihin palannut Suomi roikkui pitkään Irlannin mukana, mutta joutui lopulta taipumaan 48–62 (22–30) miesten C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa.

18.9.2023 10:00 Pyörätuolikoripallo

Miesten pyörätuolimaajoukkue aloittaa EM-kisat tiistaina

Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa kansainväliselle tasolle kahdeksan vuoden tauon jälkeen, kun joukkue aloittaa Sarajevossa käytävät C-sarjan EM-kisat tiistaina Irlantia vastaan.

1.9.2023 14:52 Pyörätuolikoripallo

Joni Laine: ”Joukkuehenki on ollut todella hyvä ja porukka on valmistautunut kovaa koko kesän ajan”

Suomen pyörätuolikoriksen maajoukkue valmistautuu parhaillaan syyskuussa käytäviin C-sarjan EM-kisoihin. Edellisen kerran joukkue nähtiin EM-tasolla kahdeksan vuotta sitten. Joni Laineen mukaan joukkueen valmistautuminen EM-paluuseen on mennyt suunnitelmien mukaan.

22.8.2023 12:30 Pyörätuolikoripallo

Suomi tekee paluun pyörätuolikoripallon EM-kisoihin: ”Pitkäntähtäimen tavoite on tulevaisuudessa”

Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa kansainväliselle tasolle kahdeksan vuoden tauon jälkeen, kun joukkue osallistuu Sarajevossa käytäviin C-sarjan EM-kisoihin syyskuun puolenvälin tiennoilla.

1.7.2022 08:50 Pyörätuolikoripallo

Suomen pyörätuolikoriksen nuorten maajoukkue hakemassa tärkeää kokemusta Pajulahdessa järjestettävässä EPYG:ssä

Uutta tulemista tekevä Suomen pyörätuolikoripallon maajoukkueen nuoret saavat tulevana viikonloppuna tärkeitä kansainvälisiä otteluita, kun joukkue osallistuu Suomessa järjestettävin European Para Youth Gamesiin. Loppuviikon ottelut ovat katsottavissa BasketFinlandin Youtube-kanavalta.

2.3.2022 08:30 Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripalloilijoille tavoitteellista leiritystä

Pyörätuolikoripallon valmennusryhmä kokoontui tammikuussa harjoitusleirille Helsingissä. Päivän kestävä leiri piti sisällään kahdet lajiharjoitukset ja fysiikkatreenin. Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tulevana viikonloppuna.

Näytä lisää vastaavia