Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

6.7.2017 12:15 Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

Lauri Markkanen allekirjoitti keskiviikkona ensimmäisen NBA-sopimuksensa.

Minnesota Timberwolves varasi Markkasen kesän 2017 NBA-draftin seitsemännellä sijalla.

Markkanen on saanut neuvoja NBA:n haasteisiin mm. komissaari Adam Silveriltä.

Läpimurtonsa Susijengiin Markkanen teki viime kesänä. Kuvat: Oma Design, NBA/Getty Images ja Ville Vuorinen.

Markkanen piipahti huhtikuussa kotimaansa kamaralla sukuloimassa ja vetämässä tovin henkeä ennen pitkää, NBA:n varaustilaisuuteen johtanutta kevättä. Sitä seuraavat viikot menivätkin kuin sumussa.

Markkanen harjoitteli intensiivisesti kuukauden päivät agenttitoimistonsa järjestämissä harjoitusolosuhteissa Marylandissa, jonka jälkeen häntä vietiin NBA-joukkueesta toiseen antamaan näyttöjä.

- Se oli rankkaa aikaa. Kuitenkin samalla oli todella hauskaa saada vain keskittyä koripalloon ja tavata paljon uusia ihmisiä joukkuevierailujen yhteydessä, Markkanen tiivistää.

Matkallaan varaustilaisuuteen Markkanen piipahti vierailulla Suomen suurlähetystössä Washington D.C.:ssa, tutustui Players Tribune -median puitteisiin sekä tapasi NBA-komissaari Adam Silverin ja sentterilegenda Alonzo Mourningin kaltaisia koripallomaailman kiintokasvoja NBA:n lottery-arvonnassa.

Markkasen kohtaamien elävien legendojen kategoriaan kuuluu myös New Jerseyssä, Bostonissa ja Chicagossa pelannut Brian ”White Mamba” Scalabrine, jolta Markkanen kysyi henkilökohtaisesti lupaa käyttää pelinumeroa #24 Chicagossa.

Eikä kommelluksiltakaan vältytty.

- NBA-joukkueiden workout-jaksoni alkoi vähän tahmeasti, kun myöhästyin heti ensimmäisellä joukkuevierailullani lennoltani muutamista syistä. Annoin tuskin parasta mahdollista ensivaikutelmaa, Lauri naurahtaa.

Chicagossa käynnissä tuuletus
 

Markkasen varausiltaan mahtui roppakaupalla dramatiikkaa, kun Chicago Bulls lähetti keulakuvakseen kovalla työnteolla kohonneen Jimmy Butlerin Minnesotaan vaihdossa Markkaseen, Zach LaVineen ja Kris Dunniin.

Bulls-fanit suhtautuivat pelaajakauppaan väkevällä someraivolla, joka kuohui Facebookissa ja Twitterissä päiväkausien ajan. Markkanen piti kuitenkin päänsä kylmänä ja oli oma, hymyilevä itsensä joukkueen esitellessä uudet pelaajansa chicagolaismedialle.

- Tiedostin kyllä tilanteen, mutta se oli joukkueen päätös, eikä minun. Koska en pystynyt itse vaikuttamaan tapahtuneeseen, päätin olla murehtimatta asiaa.

Markkanen matkusti Chicagoon kolme päivää ennen joukkueen tiedotustilaisuutta, kohtasi Minnesotasta saapuneet Dunnin ja LaVinen ja keskusteli alustavasti ensi kaudesta päävalmentaja Fred Hoibergin sekä johtoportaan John Paxsonin ja Gar Formanin kanssa.

Luudat ovat lakaisseet Chicagossa myös Butler-kaupan jälkeen. Takakentän avainpelaajat Michael Carter-Williams ja Rajon Rondo eivät jatka Bullsissa, joten seurajohdon mainostama uudelleenrakennusvaihe on alkamassa toden teolla. Kaikki merkit viittaavat siihen, että Markkasella on Bullsin uudessa tulemisessa suuri rooli.

- Joukkuetreenit alkoivat keskiviikkona ja uskon hahmottavani pikku hiljaa yksityiskohtaisemmin, mitä valmennusjohto minulta tulokaskaudellani odottaa.

Aivan kaikki ei kuitenkaan muutu: vuosi sitten suuren kohun saattelemana Miami Heatista Chicagoon siirtynyt kolminkertainen NBA-mestari Dwyane Wade lunasti jatkosopimusoptionsa ja tulee pelaamaan Markkasen joukkuetoverina kaudella 2017-18. Asetelmasta tekee kutkuttavan se, että Markkanen on monesti maininnut Waden ja LeBron Jamesin nuoruusvuosiensa kahdeksi suosikkipelaajakseen.

- Emme ole vielä ehtineet tavata. Odotan kyllä tilaisuutta, Lauri kuittaa.

Kesäliigaa ja pelikassien kanniskelua


Butler-kauppaa seurannut someraivo osoittautui puolestaan vain pintakuohuksi. Jyväskylän pitkä jätti on kokenut olonsa tervetulleeksi Michigan-järven rannalla sijaitsevassa tuulisessa tehdas- ja teurastamokaupungissa.

- Minut kyllä tunnistetaan kadulla. Lähes kaikki toivottavat kaikkea parasta ja kertovat, kuinka eivät malta odottaa kauden alkua, hymyilee Markkanen.

Suuri yleisö saa ensimmäisen vilkaisunsa turkkinsa harjanneesta sonnilaumasta loppuviikolla, kun vuotuinen Las Vegasin kesäliiga pyörähtää käyntiin.

- Vegasin liiga tuntuu varmasti alkuun vähän erilaiselta, kun pelaan uusien pelikavereiden kanssa ja uusia pelaajia vastaan. Uskon kuitenkin tottuvani vauhtiin nopeasti ja pystyväni nauttimaan kokemuksesta.

Markkasen urakoidessa hartiavoimin Chicagossa ja Las Vegasissa on Susijengi aloittanut Helsingissä valmistautumisensa EM-kotikisakesään.


Markkanen teki Susijengi-läpimurtonsa viime kesänä takomalla kuudessa ottelussa 12,8 ja 5,5 levypalloa ottelua kohden. Kaikki tietävät jyväskyläläisen taitotason kentällä, mutta hänelle on tiedossa suuri rooli myös kentän ulkopuolella – ovathan Susijengin kuopukset perinteisesti vastuussa kokeneempien pelaajien urheilukassien kantamisesta pelimatkoilla.

- Perinteitä ei pysty muuttamaan. Tiedostan tilanteen ja teen sen, mitä minun täytyy tehdä, Markkanen nauraa viitattaessa susikuopusten kunniatehtävään.

Las Vegasin kesäliiga käynnistyy Chicago Bullsin osalta lauantaina 8.7.

Henkilöt

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

1.7.2011 Haastattelu

Samuel Haanpää: "Tavoitteina ehjä kesä ja EM-kisat"

Miesten maajoukkueen tarkka-ampujajaostoon kuuluvan Samuel Haanpään, 24, valmistautuminen maajoukkuekesään on täydessä vauhdissa. Rikkonaisen pelikauden 2010/11 jälkeen keravalaislähtöinen Haanpää on asettanut kesälle 2011 kaksi päätavoitetta: pelata ehjä kesä sinivalkopaidassa ja auttaa Suomi kuudentoista vuoden tauon jälkeen aina EM-kisoihin asti.

25.1.2011 Haastattelu

Huippukuntoinen Rannikko nauttii isyydestä

Aloitusviisikon pelinrakentajan tehtävät Italian Serie A:n pudotuspeleihin tähtäävän Cimberio Varesen riveissä ovat pitäneet Teemu Rannikon kiireisinä pelikentällä. Kentän ulkopuolella maajoukkueen takamiesveteraani nauttii laatuajasta vajaat kaksi kuukautta vanhan Lilja-tyttärensä kanssa.

14.7.2010 Haastattelu

Antti Nikkilä odottaa EM-karsintojen korinaluspaineja

Keväällä 2009 Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi äänestetty Antti Nikkilä, 31, on palannut maajoukkueen matkaan vietettyään kauden Espanjan kakkosliigassa Sant Josep Gironan riveissä. Kokenut korinaluspelaaja suuntaa nyt katseensa elokuun EM-karsintoihin, joissa hän saa korin alle painitovereita Euroopan huipulta.

7.7.2010 Haastattelu

Bundesliigaan siirtyvän Muurisen tulevaisuus näyttää valoisalta

Italian kakkosliigasta Saksan Bundesliigan Frankfurt Skylinersiin siirtyvä maajoukkuelaituri Kimmo Muurinen, 29, on tyytyväinen mies. Kevätkautta varjostaneet loukkaantumiset ovat tiessään, toipuminen elokuun EM-karsintoihin aikataulussa ja ammattilaisuran tulevaisuus näyttää valoisalta.

14.9.2009 Haastattelu

Petteri Koponen valmistautuu toiseen ammattilaiskauteensa

Petteri Koponen ei jäänyt lepäämään laakereillaan kiireisen maajoukkuekesän päätyttyä, vaan liittyi välittömästi Italian Porto San Giorgiossa pelatun EM-karsintaottelun jälkeen seurajoukkueensa Virtus Bolognan kokoonpanoon. Alkavalla Serie A -kaudella Koponen odottaa entistä suurempaa roolia uudistuneessa joukkueessaan.

23.7.2009 Haastattelu

Shawn Huff: "Peli peliltä lähdetään kehittymään"

Viime kesän EM-karsinnoissa maajoukkueen parhaaksi pistemieheksi nousseella Shawn Huffilla on meneillään tapahtumarikas kesä. 198-senttistä takamiestä ovat viimeisten kuukausien aikana työllistäneet varusmiespalvelus, seurajoukkueen vaihto ja maajoukkueleiritys. Elokuussa alkavat EM-jatkokarsinnat pitävät huolen siitä, että Huff ei ehdi lepäämään laakereillaan loppukesästäkään.

23.6.2009 Haastattelu

Samuel Haanpäällä takanaan värikäs ammattilaiskausi

Suomen maajoukkueen nuoreen kaartiin kuuluva 203-senttinen Samuel Haanpää joutui heti päättyneen pelikauden alussa kasvotusten ammattilaisurheilun realiteettien kanssa, kun suomalaislaiturin listoilleen värvännyt Capo D'Orlando joutui luopumaan sarjapaikastaan Italian liigassa talousvaikeuksien vuoksi. Sopimuksen kariuduttua Haanpää siirtyi loppukauden kestävällä sopimuksella Ranskan kolmosliigan Fos Quest Provenceen käynnistämään ammattilaisuraansa.

18.6.2005 EM-karsinnat

Möttölä täynnä virtaa maajoukkueeseen

Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä, 28, on tavallaan oudon, mutta samalla mieluisan tilanteen edessä.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

Näytä lisää vastaavia