Kimmo Muurinen: ”Ihan turha lähteä laskemaan voittoja”

1.9.2012 Susijengin rynnistys kohti Slovenian EM-kisoja jatkuu jälleen sunnuntaina, kun EM-karsintalohko E:n jumbojoukkue Albania isännöi Suomea Tiranassa. Vaikka Susijengin kisapaikka lähenee kovaa vauhtia, joukkueen laiturikonkari Kimmo Muurinen, 31, lupaa nostaa tassun kaasupolkimelta vasta karsintojen jälkeen.

Susijengi on saanut maanantain Sveitsi-voiton jälkeen kullanarvoista palautumisaikaa pelattuaan kymmenessä päivässä neljä kovatempoista EM-karsintaottelua.

Sunnuntaina alkaa karsintavaiheen toinen kymmenen päivän pelirypistys, johon lähtökohdat ovat herkulliset: takana on neljä voittoa yhtä monesta ottelusta, ja päävastustajista Belgia kaatui näytöstyyliin Helsingissä ja Puola trillerin jälkeen kotonaan Koszalinissa.

– En tiedä, odotimmeko näin selkeitä voittoja, mutta tiesimme, että meillä olisi hyvät mahdollisuudet aloittaa neljän voiton suoralla, miettii Susijengin ikitaistelija Kimmo Muurinen karsintojen ensimmäistä puolikasta.

– Hyvään alkuun on tietysti syytä olla tyytyväinen, mutta niin kuin me kaikki ihan jokaisessa haastattelussa muistetaan kuuluttaa, meillä ei ole mitään syytä hellittää tässä vaiheessa. Emme halua tyytyä siihen, että voitamme tietyn määrän otteluita ja pääsemme kisoihin, vaan haluamme painaa karsintojen viimeisen ottelun loppuun asti niin lujaa kuin jaksamme

Pelitapa tulee selkäytimestä

Kun Muurista pyytää erittelemään Susijengin menestyksen tarkempia syitä, 127 maaottelun ja 817 maaottelupisteen veteraani pyörittelee päätään hymyillen.

– Luulen, että kyse on lopulta vain itseluottamuksesta. EM-kisojen jälkeen on ollut sellainen olo, että meidän ei tarvitse lähteä nöyristelemään yhteenkään matsiin.


– Viimeinen matsi, jonka aloitimme liian varovaisesti, oli kesän ensimmäinen Turkki-maaottelu. Me kunnioitettiin silloin ekalla kymmenminuuttisella vastustajaa liikaa. Sen jälkeen me ollaan lähdetty jokaiseen matsiin sillä fiiliksellä, että me voitetaan tämä peli.


Muurinen kertoo myös, että yhteinen harjoittelu ja pelaaminen ovat vuosien saatossa käyneet alati helpommiksi. Asiat tapahtuvat automaattisesti ja pelitapa on selkärangassa.

– Tässä on jo kuuden vuoden aikana tankattu aika huolella pelitavan erilaisia sääntöjä läpi, mutta nyt on alkanut tuntua siltä, että pelitapa tulee selkäytimestä. Sitä alkaa jo vaistomaisesti esimerkiksi lähteä apupuolustukseen, jos kentällä sellainen tilanne tulee. Ei tarvitse enää erikseen miettiä. 

Makaava puolustus on haaste

Susijengi on neljässä ottelussaan kaatanut molemmat päävastustajansa Belgian ja Puolan kertaalleen. Puolassa Susijengi osoitti käsittämätöntä henkistä kanttia katkaisemalla Puolan kiriyritykset monituhatpäisen kotiyleisön edessä ja varmistamalla kahden pisteen voiton, kun taas Belgia oli täysin aseeton Helsingin Jäähallin kolmosmyrskyssä viime viikolla.

Lohkon kahdesta selkeästi heikoimmasta joukkueesta, Sveitsistä ja Albaniasta, Suomi on hakenut suurinumeroiset voitot, mutta jäänyt suoritustasolla kauaksi parhaastaan. Kun Suomi valmistautuu kohtaamaan Albanian uudelleen, Muurinen osaa arvioida, mikä lohkojumboista tekee hankalia vastustajia.

– Heikompaa vastustajaa vastaan pelatessa pelaajan näkökulmasta hankalinta on se, että vapaata heittotilaa tuntuu olevan koko ajan. Silloin voi alkaa epäröidä, milloin ratkaisu pitää ottaa, eikä heitot silloin oikein tahdo pudota. Jos heitot eivät uppoa, on hankalampaa päästä pelirytmiin mukaan, ja samalla ajatus uhkaa kadota koko joukkueen tekemisestä, Muurinen miettii.

Vaikka Slovenian vuoden 2013 EM-kisat ovat jo varsin lähellä, Muurinen vakuuttaa, että joukkueen fokus on kahdeksan voiton hankkimisessa yksi ottelu kerrallaan.

– On ihan turha lähteä laskemaan voittoja ja miettimään, että kenet meidän nyt pitää voittaa ja kuinka monella pisteellä, että kisapaikka olisi varma. Nämä matsit vedetään niin lujaa kuin pystytään. Seuraavaksi lähdetään Albaniaan ja pidetään huoli siitä, että jatketaan voittoja siellä.

 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

25.11.2016 EM-karsinnat

Naarassusien Sofia Pelander: ”Ei muu auta, kun pistää pää pystyyn”

Suomen naisten koripallomaajoukkueen, Naarassusien, EM-karsintaurakka vuoden 2017 naisten EM-kisoihin päättyi eilen Luulajassa murskatappioon Ruotsille. Naarassusien luottosentterin Sofia Pelanderin, 24, mukaan keskiviikkoinen tappio oli kurja lopetus muuten onnistuneelle kymmenen päivän maajoukkueleirille.

13.6.2014 Maaottelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Montenegroa vastaan pitää vain pelata omaa peliä”

EM-karsintoja pelaavan Suomen naisten maajoukkueen Linda-Lotta Lehtoranta, 22, on ilahduttanut kotiyleisöä Saksan Bundesliigasta kerätyllä pelikovuudella ja jo Naisten Korisliiga -ajoilta tutulla puolustuspelillään. Lehtoranta ja Naarassudet pelaavat sunnuntaina Montenegroa vastaan vieraissa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

10.9.2012 EM-karsinnat

Tuukka Kotti: ”Pitkä matka on kuljettu”

Forssan Koripoikien kasvatti ja tulevalla seurajoukkuekaudella Italian Serie A:n Cremonaa edustava Tuukka Kotti, 31, pelasi lauantaina Belgian Antwerpenissä uransa 150. miesten maaottelun. Vasta kahdeksantena pelaajana kautta aikain rajapyykin rikkonut Kotti toivoo tiistailta voitokasta päätöstä EM-karsintaurakalle ja suuntaa sitten katseensa kohti Slovenian EM-kisoja.

22.8.2012 13:20 EM-karsinnat

Petteri Koponen: ”Voitto Belgiasta olisi iso askel kohti EM-kisoja”

Susijengin tiistai-illan Puola-voitossa 26 pistettä upottanut Petteri Koponen on muun maajoukkuemiehistön tavoin suunnannut katseensa perjantain Belgia-otteluun. ”Maestro Koponen” painottaa, että kahden tappiottoman joukkueen kohtaamisen voittaja ottaa todella ison askeleen kohti Slovenian kesän 2013 EM-kisoja.

19.8.2012 13:44 EM-karsinnat

Mikko Koivisto: ”Tiistaina vastassa on ihan erilainen joukkue”

Suomen Susijengi aloitti EM-karsintaurakkansa rymistelemällä Albanian nurin Helsingin Jäähallissa 35 pisteen erolla. Maajoukkueen raskaan sarjan korintekijäkalustoon kuuluva Mikko Koivisto, 25, kuitenkin arvioi Susijengin jääneen kauaksi parhaastaan Albania-pelissä. Tiistaina vastassa on Puola, jota vastaan lisälatausta ei tarvitse etsimällä etsiä.

Näytä lisää vastaavia