Kirjaennakko: Hanno Möttölä – Käpylän kundi

5.11.2003 Suomen Urheilumuseosäätiö julkaisee 10.11.2003 Mikko Simonin kirjoittaman koripallokirjan "Enemmän kuin peli - menestystä elämässä ja koripallossa". Koris.net tarjoaa lukijoille ennakko-otoksia kirjasta. Toisena ote, jonka aiheena Hanno Möttölä – Käpylän kundi.

Kun Namikan vuonna 1976-syntyneet pojat alkoivat lähestyä maajoukkueikää, oli selvää, että moni joukkueen pojista kuuluu maan parhaimmistoon. Mutta olisiko Hanno Möttölä tässä ryhmässä?

"Olin katsomassa jotain juniorimatsia (Helsingin Sanomien toimittajan) Jarmo Färdigin kanssa, ja sanoin Jarmolle, ‘katso tuota kaveria, hänestä tulee kova pelaaja’," Henrik Dettmann kertasi ensimuistoaan Hannosta. "Minua viehätti silloin Hannon liikkuvuus suhteessa pituuteen, vaikka ei hän ylipitkä ollutkaan. Hanno kasvoi pituutta vasta myöhemmin, mutta minun silmissäni hän oli jo pitkä. Valmentajan silmäni oli kehittynyt sen verran, että kun katsoin hänen jalkojaan, käsiään ja raajojaan veikkasin, että kroppa kasvaa kyllä perässä."

"Siinä vaiheessa oli jo selvää, että valmiimmat pelaajat kuten Oljen Ville ja Urpolan Kalle olivat pääsemässä maajoukkueisiin, mutta Hanno oli ehkä niin ja näin," Dettmann jatkoi. "Sanoin silloin 1976-ikäluokan päävalmentajalle, Jokelan Harrille, että Hanno täytyy pitää mukana koko ajan. Mutta ei Hanno ollut ainoa tällainen tapaus. Samassa ikäluokassa oli myös Kumpulaisen Jussi, jonka suhteen sanoin samaa. Silloin oli selvää, että kaikki kaverit, joista voi tulla pitkiä, on pidettävä mukana. Eikä Harri vastustanut sitä ollenkaan."

Omien puheidensa mukaan Hanno oli myös hieman ymmällään ensimmäisestä maajoukkuekutsusta.

"En tuntenut, että kuuluin alussa maajoukkueryhmään," hän sanoi. "Lukion ensimmäisenä vuonna menimme B-junioreiden maajoukkueen kanssa Ruotsiin pelaamaan, ja olin tosi yllättynyt, että pääsin edes joukkueeseen. Ainoa asia, jossa testasin parhaiten, oli rasvaprosentti, koska olin niin alirasvainen! En silloin saanut vedettyä edes yhtä leukaa."

Jokelan apuna maajoukkueen valmennustehtävissä olivat Pasi Järvinen ja Jarmo Laitinen.

"Meillä oli aika hyviä pelaajia siinä ryhmässä," tamperelaista Pyrbasketia monta vuotta valmentanut ja itsekin miesten maajoukkueessa esiintynyt Laitinen muisteli. "Ensimmäisten leirien aikaan Hanno ei ollut edes niin pitkä. Kumpulainen ja Hemdahl olivat kumpikin 199-senttisiä, ja Hanno oli alle 190. Kaikissa fyysisissä testeissä hän oli leirin huonoimman 15 % joukossa, eli käytännössä hän oli voimaton ja hidas. Muistan, kun pojille laitettiin papereihin plussia ja miinuksia, niin Hannon kohdalla oli vain kysymysmerkki. Hän oli täysi raakile."

"Kun kävimme läpi jatkoonpääseviä, Hanno oli niitä rajatapauksia," Laitinen jatkoi. "Enemmänkin meillä taisi olla tuntumaa siitä, että poika osaa, ja näyttää siltä, että hän kasvaisi. Hanno oli loppuvuodesta syntyneitä, ja siinä ikävaiheessa syntymäajalla on iso merkitys. Harjoituksissa kuitenkin näki, että kun teimme henkilökohtaisia tekniikkaharjoituksia, Hanno osasi kaiken hyvin. Toisin sanoen, kun teimme harjoitteita ilman puolustajaa, Hanno oli yksi parhaista, mutta kun yritimme puolustajien kanssa, hän ei ehtinyt mihinkään tai hänet tönittiin pois tilanteesta."

Yllättävän pikaisesti tilanne alkoi muuttua.

"Hannon kehitys oli hämmästyttävän nopeaa," Laitinen muisteli. "Kaikki alkoi näyttää helpolta, kun mies yhtäkkiä kasvoi ja fysiikka alkoi parantua."

Pentti Salmi todisti myös Möttölän ja muiden 1976-syntyneiden poikien lahjakkuuden Demari-lehdelle keväällä 1993 kirjoittamassaan artikkelissa.

"Suomella on tavallista parempi vuosikerta 1976-syntyneissä pojissa koripallossa. Joukkue on pelannut kuusi maaottelua ja voittanut kaikki murskaavin numeroin. Erikoisesti 200-senttinen Hanno Möttölä voi olla tulevaisuuden suurpelaaja. Hänellä on pehmeä kosketus palloon, hyvä koordinaatio ja tilanneoivallus."

Samana keväänä pelatussa kansainvälisessä Albert Schweizer -turnauksessa yliopistovärvärit tulivat kysymään Laitiselta Suomen korinalustriosta Markus Hemdahl-Möttölä-Jussi Kumpulainen. Turnauksen aikana Suomi kohtasi muun muassa USA:n joukkueen, jonka kolmantena sentterinä oli Tim Duncan, joka valittiin kausien 2001-02 ja 2002-03 päätteeksi NBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi.

"Mannheimin turnaus oli aika kovastikin odotettu joukkueen keskuudessa, koska meillä oli hyvä joukkue kasassa. Kuulimme myös, että Magic Johnsonkin oli pelannut aikoinaan siellä," Möttölä muisteli. "Duncan oli meitä vastaan aika kova. Pelasin itse ihan hyvän turnauksen: tein jenkkejä vastaan 17 pistettä, ja Ville (Olki) taisi olla koko turnauksen tarkin kolmosten heittäjä. Kun pelit alkoivat sujua maajoukkueessa, itseluottamusta alkoi löytyä myös seurapeleihin."

Lisätietoja Enemmän kuin peli -kirjasta

Mikko Simonin kirjoittama Enemmän kuin peli -kirja on myynnissä 10.11. lähtien kirjakaupoissa ja osoitteessa www.urheilumuseo.fi. Kirjan normaalihinta on 16,50 euroa. Kirja on myynnissä alennettuun 12 euron kappalehintaan vain seuraavissa koripallo-otteluissa. Saavu ajoissa paikalle, niin voit myös saada joidenkin kirjan avainhenkilöiden allekirjoitukset!

ma 10.11.

PuHu-LrNMKY

18.30

Myyrmäen Urheilutalo

ti 11.11.

Honka-Hapoel Tel Aviv (ISR)

18.30

Tapiolan Urheiluhalli

ke 12.11.

KTP-Namika Lahti

18.30

Karhuvuoren Urheilutalo

Mikko Simonin kirjoittamassa teoksessa suomalaiset koripalloihmiset kertovat ikimuistoisista saavutuksista, katkerista epäonnistumisista ja lajin opettamista elämänohjeista. Nämä parkettien pioneerit ovat halunneet jakaa tarinansa, koska he ovat kaikki ainakin yhdestä asiasta samaa mieltä: koripallo on ollut heille enemmän kuin peli.

Kirjassa tarinoitaan jakamassa mm. Hanno Möttölä, Henrik Dettmann, Kari Liimo, Monni Sarkalahi, Ville Vainio, Lea Hakala, Timo Saarelainen, Kallu Tuominen, Heli Toikka, Antti Jokinen ja suomalaisen koripallon edesmennyt isähahmo Robert "Petteri" Petersen.

 
7.11.2003 Haastattelu

Kirjaennakko: Timo Makkonen – Michael Jordanin bisneskumppani

Suomen Urheilumuseosäätiö julkaisee 10.11.2003 Mikko Simonin kirjoittaman koripallokirjan "Enemmän kuin peli - menestystä elämässä ja koripallossa". Koris.net tarjoaa lukijoille ennakko-otoksia kirjasta. Kolmantena ote, jonka aiheena Timo Makkonen – Michael Jordanin bisneskumppani.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

31.7.2015 Pohjoinen alue

Elokuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

17.4.2015 Pohjoinen alue

Huhtikuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

3.3.2015 Pohjoinen alue

Kausi 2014-15 päätetään korisperheen risteilyllä 27.5.

Loistava koripallokausi viimeistellään palkintogaalassa MS Baltic Queenillä 27.5. Koripalloperhe kokoontuu risteilylle palkitsemaan kauden parhaita ja juhlimaan yhdessä. Risteilyn järjestää Suomen Koripalloliitto yhteistyökumppaninsa Elämysmatkojen kanssa.

22.10.2014 Yhteistyökumppanit

Susijengin Petteri Koponen haastaa korisyhteisön Movemberiin

Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin Petteri Koponen haluaa aktivoida koko suomalaisen koripalloyhteisön mukaan Movemberiin. Movember on kansainvälinen hyväntekeväisyyskampanja, joka kerää varoja eturauhas- ja kivessyövän tutkimukseen sekä miesten terveyden edistämiseen.

15.10.2014 Korilehti

Lokakuun KORI-lehti luettavissa netissä

Tiistaina (14.10.) Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Tuore numero sisältää Korisliiga-joukkueiden esittelyt sekä jutut liigaseurojen sosiaalisen median käytöstä ja 24.10. toimintansa käynnistävästä KorisliigaTV:stä.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

3.2.2011 21:34 Pohjoinen alue

Basket.fi-otsikot upotettavissa widgetillä, seurattavissa RSS-syötteillä

Suomen Koripalloliitto on julkaissut nettipalvelussaan uutiswidgetin, jonka avulla Basket.fi-otsikot voi upottaa helposti omille nettisivuille. Otsikoiden seuraamista helpottamaan Basket.fi on avannut myös RSS-syötteiden tilaussivun, jolta voi tilata uutisia aihealueittain.

Näytä lisää vastaavia