Kirjaennakko: Indy 2002 – Maailman huippujen joukossa

10.11.2003 Suomen Urheilumuseosäätiö julkaisi 10.11.2003 Mikko Simonin kirjoittaman koripallokirjan "Enemmän kuin peli - menestystä elämässä ja koripallossa". Koris.net tarjoaa lukijoille ennakko-otoksia kirjasta. Neljäntenä ja viimeisenä ote, jonka aiheena Indianapoliksessa pelatut MM-kisat 2002, joissa Henrik Dettmannin valmentama Saksa saavutti MM-pronssia.

Elokuun 29. päivänä 2002 lämpötila Indianapolisissa läheni 40 celsius-astetta, mutta jatkuvasti puhaltaneet ilmastointilaitteet pitivät huolen siitä, ettei kukaan tuntenut oloaan lämpimäksi RCA Domen kolkoilla betonikäytävillä tai tyhjinä ammottavissa katsomon osissa. Koripallon MM-kisojen avauspäivänä yleisö ei ollut löytänyt areenoille. Lehdistökatsomo olikin ainoa paikka, jossa tunnelma oli edes puolitiivis.

Henrik Dettmannin valmentama Saksan joukkue oli ollut Indianapolisissa kolme päivää. Viimeistelyharjoitukset olivat sujuneet hyvin. Joukkue oli säästynyt suuremmilta loukkaantumisilta, ja tunnelma saksalaisten leirissä oli korkealla. Nuori joukkue ei tuntunut ottavan paineita edessäolevasta urakasta. Päävalmentajakin oli valmis tulevaan koitokseen.

"Joukkueen itseluottamus on ihan toista kuin aikaisemmin," Dettmann analysoi. "Viimeisen vuoden aikana olemme voittaneet muun muassa Kroatian, Ranskan ja Liettuan. Kaikki maita, joita saksalaiset koripallojoukkueet eivät ole koskaan ennen voittaneet. Nämä kaverit ovat tottuneet voittamaan."

"Vaikka meillä on pitkälti samankaltainen joukkue kuin viime kesän EM-kisoissa, ryhmässä on viisi uutta pelaajaa," hän jatkoi. "Esimerkiksi Henrik Rödl oli viime vuonna loukkaantunut. Suurin haasteeni on saada viisi oikeaa pelaajaa oikeaan aikaan kentälle. En kuitenkaan koskaan tiedä, kenellä tulee olemaan hyvä päivä. Valmentaja tottuu pelaajiinsa vain pelien kautta, ja meillä on tänä kesänä ollut vain vähän pelejä. Nowitzki on pelannut vain viisi harjoitusmatsia. Kun joukkueeseen tulee uusi pelaaja, joka hoitaa 30 prosenttia joukkueen ratkaisuista, se voi sekoittaa joidenkin pelin vähäksi aikaa."

Ensimmäisessä pelissään Saksa kohtaisi Kiinan maajoukkueen. Kiinan joukkueen tähti oli 225-senttinen NBA-varaus Yao Ming ja toinen tärkeä pelaaja "vain" 213-senttinen Denver Nuggetsin sentteri Menk Batere. Kiina olisi voinut saada joukkueeseensa kolmannenkin NBA-pelaajan, 216-senttisen Zhi Zhi Wangin, mutta riita Kiinan koripalloliiton kanssa esti Wangin pelaamisen. Tätä kolmikkoa kutsutaan "Käveleväksi Kiinan Muuriksi," mutta jo yhden pelaajan poissaolo heikensi joukkuetta merkittävästi.

Saksan taktiikka Kiinaa vastaan oli alusta asti selvä: hyökätä korille. Kiinan joukkueen vahvuus oli korinaluspeli, joten Dettmannin tavoite oli saada nämä pelaajat virhevaikeuksiin ja pois kentältä. Heti ensimmäisessä hyökkäyksessä Saksa pelasi pallon korin läheisyyteen sentteri Patrick Femerlingille, joka teki vahvan liikkeen kohti koria pakottaen Mingin rikkomaan. Pari minuuttia myöhemmin Ming sai toisen virheensä ja siirtyi nopeasti vaihtoon. Tilalle tullut Batere oli härkämäisillä liikkeillään hyökkäyspäässä vaikeasti pysäytettävissä, mutta puolustuksessa hänelle kävi yhtä köpelösti kuin Mingille: hän sai nopeaan tahtiin kaksi virhettä ja joutui varomaan liikkeitään koko puoliajan.

Dettmann sanoi ennen turnausta, että kaikista tyhmin juttu, jonka vastustaja voi tehdä, on antaa tähtipelaaja Dirk Nowitzkille avoin kolmen pisteen heittoyritys heti ottelun alussa.

"Se on kuin vapaaheitto muille pelaajille," hän sanoi. "Jos se kolmonen uppoaa, häntä on todella vaikea pysäyttää."

Kiina koki juuri tämän kohtalon. Femerlingin avattua saksalaisten pistetehtailun vapaaheittoviivalta joukkueen seuraavat pisteet upotti Nowitzki kolmen pisteen heitolla. Nowitzki teki ensimmäisellä jaksolla yhdeksän pistettä, puoliaikaan mennessä hänellä oli kasassa jo 22 ja kolmen jakson jälkeen 30 pistettä. Kolmannen jakson puolivälissä Yao sai neljännen virheensä. Pari minuuttia myöhemmin takamies Mithat Demirel upotti kolmosen, ja Saksan johto kasvoi yli 20 pisteeseen.

Vaikka ottelun voittajasta ei ollut enää epäselvyyttä, pelin huippuhetki koettiin viimeisellä viisiminuuttisella.

Saksan tuotua pallon hyökkäyspäähän nuori ja lupaava takamies Misan Nikagbatse pääsi ajamaan laidasta ohi vartijastaan ja iski mahtavan donkin yli 30 senttiä pitemmän Yao Mingin päähän. Suorituksensa innoittamana Nikagbatse veti itsensä nopealla leuanvetoliikkeellä entistä ylemmäksi ja pamautti molemmilla käsillään korilevyyn. Yleisö piti näkemästään ja Saksan penkki ratkesi riemuhuutoihin, mutta tuomarit päättivät muistaa häntä tästä mielenilmauksesta teknillisellä virheellä.

"Yao oli blokannut yhden heitoistani ottelun alussa, joten minun piti päästä kostamaan," Nikagbatse veisteli ottelun jälkeen.

"Kyllä Misan on aikamoinen peluri," Dettmann hykerteli ottelun jälkeen. "NBA-pelaajat vielä unelmoivat Yaon yli donkkaamisesta, ja tämä 19-vuotias saksalais-nigerialais-suomalainen teki sen jo! Levyyn taputukset hän olisi voinut jättää väliin, mutta kyllä hän osoitti, että hänessä on potentiaalia."

Muutenkin Dettmann oli tyytyväinen joukkueensa avauspeliin.

"Valmentajana en voi tehdä kovin paljon ottelun aikana," hän sanoi. "Minusta olimme tehneet kotiläksymme hyvin. Koripallo on aaltoliikettä. Joskus tulee hyviä, joskus huonoja hetkiä. Meillä oli tässäkin matsissa vaihe, jolloin emme saaneet palloa koriin edes aivan alta! Osittain tämä johtuu siitä, että vaihdamme pelaajia paljon. Koska peluutamme koko pelaajistoamme, kylmiä miehiä tulee kentälle usein. Pelirytmin löytäminen voi olla vaikeata. Mutta minusta koripallo on joukkuepeli. En luovu konseptistani."

Nowitzkin lisäksi Stefano Garris, joka seurajoukkueessaan Alba Berlinissä kulutti kaudella 2001-02 lähinnä vaihtopenkkiä, esiintyi Kiinaa vastaan edukseen tehden 16 pistettä kovalla prosentilla.

"Garrisin hyökkäyspään osaaminen puolen kentän pelissä voi olla vähän rajattua, mutta avoimessa järjestelmässämme hänen tyyppisille lahjakkuuksille on enemmän tilaa," Dettmann painotti.

Garris on erityisen kiitollinen Dettmannin luottamuksesta. Albassa Garris pelasi kaudella 2001-02 vain 11,8 minuuttia per ottelu, mutta maajoukkueessa Garris kuuluu Dettmannin aloitusviisikkoon.

Erityisesti Garrisin puolustuspeli on tänä kesänä ollut Dettmannin mieleen. Harjoitusottelussa USA:ta vastaan hän piti heittokone Reggie Millerin täysin pimennossa. Dettmannin mukaan Miller nyrjäytti ottelussa nilkkansa, koska uskoi eräässä tilanteessa pääsevänsä Garrisin ohi, muttei ehtinyt.

"Dettmann ja (Saksan apuvalmentaja Rolando) Blackman ovat antaneet meille paljon itseluottamusta," Garris kertoi Kiina-pelin jälkeen. "Dettmann rakastaa tätä peliä ja sanoo meille aina: ‘jos kerran osaat pelata, mene kentälle ja hoida hommasi’. Hän ei anna liikaa ohjeita tai käskyjä. Niin kauan kuin pelaamme yhdessä ja joukkueena uskon, että voimme pärjätä täällä."

Lisätietoja Enemmän kuin peli -kirjasta

Mikko Simonin kirjoittama Enemmän kuin peli -kirja on myynnissä 10.11. lähtien kirjakaupoissa ja osoitteessa www.urheilumuseo.fi. Kirjan normaalihinta on 16,50 euroa. Kirja on myynnissä alennettuun 12 euron kappalehintaan vain seuraavissa koripallo-otteluissa. Saavu ajoissa paikalle, niin voit myös saada joidenkin kirjan avainhenkilöiden allekirjoitukset!

ma 10.11.

PuHu-LrNMKY

18.30

Myyrmäen Urheilutalo

ti 11.11.

Honka-Hapoel
Tel Aviv (ISR)

18.30

Tapiolan Urheiluhalli

ke 12.11.

KTP-Namika Lahti

18.30

Karhuvuoren Urheilutalo

Mikko Simonin kirjoittamassa teoksessa suomalaiset koripalloihmiset kertovat ikimuistoisista saavutuksista, katkerista epäonnistumisista ja lajin opettamista elämänohjeista. Nämä parkettien pioneerit ovat halunneet jakaa tarinansa, koska he ovat kaikki ainakin yhdestä asiasta samaa mieltä: koripallo on ollut heille enemmän kuin peli.

Kirjassa tarinoitaan jakamassa mm. Hanno Möttölä, Henrik Dettmann, Kari Liimo, Monni Sarkalahi, Ville Vainio, Lea Hakala, Timo Saarelainen, Kallu Tuominen, Heli Toikka, Antti Jokinen ja suomalaisen koripallon edesmennyt isähahmo Robert "Petteri" Petersen.

 
7.11.2003 Haastattelu

Kirjaennakko: Timo Makkonen – Michael Jordanin bisneskumppani

Suomen Urheilumuseosäätiö julkaisee 10.11.2003 Mikko Simonin kirjoittaman koripallokirjan "Enemmän kuin peli - menestystä elämässä ja koripallossa". Koris.net tarjoaa lukijoille ennakko-otoksia kirjasta. Kolmantena ote, jonka aiheena Timo Makkonen – Michael Jordanin bisneskumppani.

5.11.2003 Haastattelu

Kirjaennakko: Hanno Möttölä – Käpylän kundi

Suomen Urheilumuseosäätiö julkaisee 10.11.2003 Mikko Simonin kirjoittaman koripallokirjan "Enemmän kuin peli - menestystä elämässä ja koripallossa". Koris.net tarjoaa lukijoille ennakko-otoksia kirjasta. Toisena ote, jonka aiheena Hanno Möttölä – Käpylän kundi.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

31.7.2015 Pohjoinen alue

Elokuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

17.4.2015 Pohjoinen alue

Huhtikuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

3.3.2015 Pohjoinen alue

Kausi 2014-15 päätetään korisperheen risteilyllä 27.5.

Loistava koripallokausi viimeistellään palkintogaalassa MS Baltic Queenillä 27.5. Koripalloperhe kokoontuu risteilylle palkitsemaan kauden parhaita ja juhlimaan yhdessä. Risteilyn järjestää Suomen Koripalloliitto yhteistyökumppaninsa Elämysmatkojen kanssa.

22.10.2014 Yhteistyökumppanit

Susijengin Petteri Koponen haastaa korisyhteisön Movemberiin

Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin Petteri Koponen haluaa aktivoida koko suomalaisen koripalloyhteisön mukaan Movemberiin. Movember on kansainvälinen hyväntekeväisyyskampanja, joka kerää varoja eturauhas- ja kivessyövän tutkimukseen sekä miesten terveyden edistämiseen.

15.10.2014 Korilehti

Lokakuun KORI-lehti luettavissa netissä

Tiistaina (14.10.) Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Tuore numero sisältää Korisliiga-joukkueiden esittelyt sekä jutut liigaseurojen sosiaalisen median käytöstä ja 24.10. toimintansa käynnistävästä KorisliigaTV:stä.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

Näytä lisää vastaavia