Kisaisäntä Tshekki raastaa, repii ja hidastaa

6.9.2022 09:31 Susijengin Prahan EM-alkulohkon kisaisäntä Tshekki sai kotikisoihinsa painajaisalun kaatumalla perättäisissä otteluissa Puolalle ja Serbialle. Kuparinen rikkoutui viimein kolmantena kisapäivänä, kun Tshekki taivutti Hollannin tahtoonsa kahdeksalla pisteellä. Valmentaja Mikko Larkaksen mukaan Tshekki on haavoittunut, mutta kokenut, fyysinen ja vaarallinen.

Jan Vesely (vas.) ja Tomas Satoransky ovat Tshekin kultaisen sukupolven kärkinimet. Kuva: FIBA Europe.

Tshekki koki puolitoista viikkoa ennen EM-kisojen alkua valtavan takaiskun, kun joukkueen pelin sielu, viimeiset kuusi kautta NBA:ssa pelannut pelinrakentaja Tomas Satoransky joutui nilkkavaivaisena sivuun. Tshekki yritti peluuttaa Satoranskya kisojen avausottelussa, mutta tämän nilkka kesti vain Puola-ottelun ensimmäisen puoliajan.

Tshekin suunnitelmissa oli kruunata EM-kotikisoilla viime vuosien erinomainen voittovire. ”Kultaisella sukupolvellaan” tehokkaasti yhteen hitsautunut Tshekki sijoittui vuoden 2015 EM-kisoissa seitsemänneksi, vuoden 2019 Kiinan MM-kisoissa kuudenneksi ja Tokion olympialaisissa 2021 yhdeksänneksi.

- Tshekki on ollut viime vuosina erittäin hyvä jengi, joka sai etenkin 2017–19 MM-karsinnoissa kilpailuetua siitä, että joukkueen pelaajista vain ani harva pelasi muualla kuin Tshekeissä, ja joukkueen avainpelaajat pääsivät kaikki mukaan karsintaikkunoihin. Tietyllä tapaa tässä on tuon joukkueen ”viimeinen tanssi” meneillään, koska ratkaisupelaajilla alkaa olla ikää, Susijengin valmentaja Mikko Larkas arvioi.

- Satoransky sai ennen kisojen alkua tietää, että nilkan toipumisessa menee kuusi viikkoa. Hän pelasi hetken ensimmäisessä pelissä ja nyt Tshekki menee hänen kanssaan päivä kerrallaan. Vaikka harvemmin korostamme yksittäisen pelaajan poissaoloa, Satoranskyn läsnä- ja poissaolo vaikuttavat kumpikin osaltaan valtavasti heidän hyökkäykseensä.

Larkaksen mukaan Tshekin pelitavassa on paljon samankaltaisuuksia lauantaina Susijengin satimeen joutuneen Puolan kanssa.

- Tshekki on kuin viimeisimpien vastustajiemme Viron ja Puolan sekoitus. Joukkue on todella iso ja fyysinen, hakkaa ja repii ja raastaa. He ovat yhtä raskasjalkaisia kuin puolalaiset, mutta yhtä fyysisiä kuin Viro, ehkä jopa astetta fyysisempiä. Enkä voi olla mainitsematta sitä, että he pelaavat kotiyleisönsä tukemana.

Käsille tulee varmasti ja vihellyksen jälkeen taklataan, Larkas kertoo. Susijengi ei saa perääntyä tätä haastetta vaan sen on pelattava omaa peliään.

- Meidän avaimet ovat samat kuin Puolaa vastaan. Meidän on oltava aktiivisia ja saatava Tshekki pois mukavuusalueeltaan ja laitettava painetta palloon – etenkin, jos Satoransky ei ole kokoonpanossa tai kentällä, Larkas tiivistää.

- Tiedossa on tilanteita, joissa pelataan sääntökirjan lisälehdillä, mutta meillä ei saa painua pää, vaan meidän on otettava kontaktit vastaan ja annettava samalla mitalla takaisin. Avain voittoon on liike.

Coach Larkaksen tärpit – seuraa heitä

Ondrej Balvin (216 cm/29 v): ”Erittäin iso vitospaikan pelaaja, joka donkkaa kaiken, minkä pystyy, mutta pystyy upottamaan kolmosenkin, jos saa sellaisen ihan vapaasti heittää. Tosi raskasjalkainen pelaaja, joka on saatava liikkumaan puolustuksessa.”

Tomas Satoransky (201/30): ”Tshekin pelin sielu, joukkueen ylivoimainen johtaja. Äärimmäisen rauhallinen pelaaja, jonka rauhallisuus korostuu verrattuna muuten aika kuumana käyvään Tshekin joukkueeseen. Erinomainen korille ajaja ja kohtalainen kolmen pisteen heittäjä. Tuo Tshekille kokemusta, jota kukaan muu ei pysty tuomaan.”

Jan Vesely (213/232): ”Todella hyvin liikkuva vitospaikan pelaaja. Hyvä puolimatkan pelaaja sekä heittäjänä että syöttäjänä, mutta ennen kaikkea ääretön alley oop -syöttöjen viimeistelijä. Aikamoinen kuumakalle, jonka kädet leviävät heti, kun peli menee sellaiseksi, josta hän ei tykkää.”

Susijengi ja Tshekki kohtaavat EM-kisojen Prahan lohkon neljäntenä päivänä tiistaina 6.9. klo 17.30 paikallista aikaa (klo 18.30 Suomen aikaa). Ottelu televisioidaan YLE TV2:ssa klo 18.10 alkaen.

Tshekki EM-kisoissa 1.-18.9.2022

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura 2022–23

1

Patrik AUDA

206

1989

Yokohama (JPN)

7

Vojtech HRUBAN

202

1989

London Lions (GBR)

8

Tomas SATORANSKY

201

1991

FC Barcelona (ESP)

12

Ondrej BALVIN

216

1992

Prometey (UKR)

15

Martin PETERKA

203

1995

Braunschweig (GER)

17

Jaromir BOHACIK

197

1992

Brose Bamberg (GER)

19

Ondrej SEHNAL

190

1997

Braunschweig (GER)

24

Jan VESELY

213

1990

FC Barcelona (GER)

25

David JELINEK

197

1990

UCAM Murcia (ESP)

27

Vit KREJCI

199

2000

Oklahoma City Thunder (NBA)

31

Martin KRIZ

200

1993

ERA Nymburk (CZE)

77

Tomas KYZLINK

195

1993

Brose Bamberg (GER)

  • Päävalmentaja Ronen GINZBURG
  • Valmentaja Lubos BARTON
  • Valmentaja Jan POSPISIL
 
22.8.2023 07:41 Susijengi

Prahan hurmos, Kroatian kaatajaiset ja Berliinin puolivälierä – elä uudelleen Susijengin kesän 2022 EM-kisat!

Koripallon EM-kisat järjestettiin pitkäksi venyneen tauon jälkeen jälleen viime kesänä eikä Susijengi aikaillut lyödessään leimaansa kansainväliselle arvokisatasolle. EuroBasket 2022-turnauksen kohokohdat olivat Prahan alkulohkon Puola- ja Tshekki-voitot, Berliinin neljännesvälierävoitto Kroatiasta sekä Espanja-puolivälieräottelu.

19.9.2022 08:10 Susijengi

Susijengin päihittänyt Espanja juhlii Euroopan mestaruutta, Susijengi EM-kisojen 7. sijalle

Susijengin EM-puolivälierissä kukistanut Espanja seppelöitiin Euroopan mestarina myöhään sunnuntai-iltana, kun joukkue päihitti EM-finaalissa Ranskan 88–76 (47–37). Pronssiottelussa Saksa nujersi Puolan, joka jäi puolestaan alkulohkossa Susijengin jalkoihin. Susijengi sijoittui EM-kisoissa lopulta seitsemänneksi, joka on kaikkien aikojen toiseksi korkein suomalaissijoitus.

18.9.2022 14:24 Susijengi

Puola nimetty vuoden 2025 EM-kisojen neljänneksi isännäksi

Suomen, Kyproksen ja Latvian kumppani vuoden 2025 koripallon EM-kisojen neljäntenä isäntämaana on valittu. FIBA Euroopan hallitus vahvisti lauantaina, että kisojen neljännen alkulohkon isäntämaaksi on nimetty Puola, jonka maajoukkue pelaa paraikaa EM-mitalipeleissä ensimmäistä kertaa 51 vuoteen.

16.9.2022 09:33 Susijengi

Elä uudelleen ikimuistoinen susikesä 2022!

Lauri Markkasen paluu maajoukkuepaitaan, Shawn Huffin ja Petteri Koposen viimeinen susikesä, Miro Littlen debyytti. Lassi Tuovin paikka uutena päävalmentajana. Neljä perättäistä MM-karsintavoittoa, ikimuistoinen EM-alkulohko Prahassa ja riemukas neljännesvälierävoitto Berliinissä. Elä ikimuistoinen susikesä 2022 kuvin, tekstein ja videopätkin uudelleen!

15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

13.9.2022 21:28 Susijengi

Susijengi kynnen päässä mitalipelipaikasta, Espanja kiilasi rutiinilla ohi

Susijengin paikka miesten koripallohistorian ensimmäisissä EM-mitalipeleissä oli omissa käsissä. Susijengi vei tiistain puolivälierän avauspuoliskolla Espanjaa mielin määrin, mutta joutui toisella puoliskolla myöntämään Hernangomezin veljesten johtaman ja puolustuksensa intensiteettiä parantaneen Espanjan paremmakseen 100–90 (43–52).

13.9.2022 11:41 Susijengi

Muistoja Espanjasta: Kotikisavoitto 1967, Koposen crossover ja Laurin voittokori

Susijengi ja Espanja ovat historian saatossa kohdanneet miesten maaotteluissa 17 kertaa, joista kaksi ottelua on päättynyt suomalaisvoittoon – viimeksi Helsingin EM-kotikisoissa 1967. Nykyjengiläisillä on jäänyt ennen kaikkea mieleen EM-jatkosarjakohtaaminen Ljubljanassa 2013 sekä 20-vuotiaiden miesten vuoden 2016 EM-kisojen jatkoaikavoitto Helsingissä.

12.9.2022 19:10 Susijengi

Susijengin puolivälierävastustaja, maailmanmestari Espanja pelaa älykoripalloa

Kolme vuotta sitten pelatuissa Kiinan MM-kisoissa maailmanmestaruutta juhlinut Espanja saapuu tiistain puolivälierässä Susijengiä vastaan miehistöllä, joka on nuorentunut ja uudistunut sitten edellisten arvokisojen, mutta pelaa espanjalaisen koripallokoulukunnan hyveiden mukaan: älykkäästi, tehokkaasti ja joukkueella.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

11.9.2022 19:18 Susijengi

Susijengi jyräsi Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 55 vuoden tauon jälkeen!

Jos Kroatia todellakin taktikoi Susijengin EM-neljännesvälierävastustajakseen, olisi sen kannattanut miettiä kahdesti. Lauri Markkanen rynni tauluun 43 pistettä, Sasu Salin ja Edon Maxhuni löysivät heittoranteensa ja roolipelaajat Henri Kantosesta Miro Littleen näyttivät parastaan, kun Susijengi eteni historiallisesti Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon!

Näytä lisää vastaavia