Kolumni: Leipää ja sirkushuveja

15.9.2007 Maamme koripalloväki on tottunut viimeisen vuosikymmenen aikana siihen, että ilmaisu "suomalainen koripallojuhla" on käsitteenä vähintäänkin yhtä absurdi kuin "Sörnäisten raittiusseura." Kuten kaikissa pitkissä prosesseissa on tapana, suhdanteet muuttuvat, kun aika saa tehdä tehtävänsä. Vantaan Energia Areenalla 15. syyskuuta 2007 pelatut koripallomaaottelut saattavat hyvinkin olla merkki Suomi-koriksen uudesta aamunkoitosta.

Naisten maajoukkueella ei ollut edessään helpoin mahdollinen savotta. Välttääkseen putoamiskarsinnat Suomen piti voittaa Slovenia kuudellatoista pisteellä. Vielä kuusi minuuttia ennen loppua ero oli Suomelle vaivaiset kolme pistettä. Taru Tuukkasen ja Reetta Piiparin tähdittämän loppuhurmoksen myötä Suomi mätki kuitenkin taululle 18 pisteen johtolukemat ja säilytti suoraan paikkansa A-divisioonassa.

Miesten ottelussa panokset eivät olleet piiruakaan pienemmät. Romanian oli kaaduttava vähintään kahdeksalla pisteellä, jotta portit Euroopan A-divisioonaan aukenisivat. Startti oli paras mahdollinen; 90 sekunnin tehokkaan peliajan jälkeen taululla loistivat lukemat 8-0. Energia Areenan 2760-päinen kotiyleisö syttyi railakkaaseen mekkalaan Suomen kasvattaessa johtoaan hiljalleen, mutta joukkueurheilun realiteetit painoivat kuitenkin päälle. "Ei tämä hurmos voi pitkään kestää", kuiskivat ihmiset toisilleen.

Ero kasvoi kuitenkin kasvamistaan. Suomelle näytti olevan täysi mahdottomuus heittää ohi. 40-15, 53-19, 67-29. Kun kuuluttaja totesi ottelun kolmannen jakson puolessavälissä: "Suomi johtaa kuudellakymmenellä pisteellä", kokonaiskuva lähenteli surrealismia. Petri Virtasen Säynätsalo-Tirgu Mures-pikalinja kuljetti palloa koriin kiertämättä lähtöruudun kautta. Teemu Rannikko ja Petteri Koponen sävelsivät kilpaa toinen toistaan kauniimpia korintekotilanteita. Jukka Matinen olisi heittotarkkuutensa puolesta osunut Mannerheimintieltä Pasilan TV-torniin ritsalla ja pikkukivellä. Shawn Huff ja Tuukka Kotti täyttivät donkeillaan lentolupakirja-anomuksia. Antti Nikkilä oli yksinkertaisesti niin iso, että Catalin Burlacu olisi tarvinnut motorisoidut tikapuut pysyäkseen kyydissä.

Suomen maajoukkue onnistui. Mihinkään muuhun verbiin lauantai-illan suoritusta ei voi kiteyttää paremmin. Suomi pelasi sen tason koripalloa, että Euroopan koripallojäteilläkin olisi ollut vaikeuksia pysyä kyydissä. Ottelua seuranneet loivat toisiinsa hämmentyneen onnellisia katseita, kun viimeinen minuutti naksahti käyntiin. Juha Sten täräytti 44 sekuntia ennen loppua kolmoskaaren takaa lukemiksi 111-59 ja soitti ilmakitaralla rajuimman hevisoolon, joka pääkaupunkiseudulla on nähty sitten Twisted Sisterin viimeisimmän kiertueen. Virgil Stanescu kaunisteli lukemia vielä kahdella pisteellä, mutta mikään ei voinut kumota sitä tosiasiaa, että Suomi ei ainoastaan lunastanut paikkaansa A-divisioonassa, vaan teki sen näytöstyyliin - kukistaen lähimmän kilpakumppaninsa kuudenkymmenen pisteen erolla.

Vielä kaksi tuntia ottelun taukoamisen jälkeen on monella paikallaolijalla vaikeuksia ymmärtää, mitä Suomi todella saavutti. ToPo-guru Aleksi Valavuori hoki henkeään haukkoen yhtä, tyhjentävää sanaa: "Uskomatonta." Ilkka Alanko muisteli partaansa raapien nähneensä vastaavaa viimeksi 1970- ja 1980-lukujen taitteessa, kun Carl Byrd tähditti Joensuun Katajaa. Suomi-koriksen legendoihin lukeutuva Leon Huff totesi: "Olin varma, että Suomi voittaa vähintään kahdellakymmenellä pisteellä, mutta tällaista voittoa en olisi uskonut näkeväni." Useimmat paikallaolijat eivät muista koskaan olleensa suomalaisessa koripallo-ottelussa, jossa olisi ollut vastaavanlainen tunnelma. Ja jos sellainen ottelu on ollutkin, se on käyty ennen kuin sähkö, automobiili ja kristinusko rantautuivat Suomi-neidon aitan liepeille.

Pelaajilla ei ollut vaikeuksia ottaa iloa irti. Siniset "kohti unelmia"-lippalakit löysivät omistajansa vain muutamaa hetkeä päätössummerin soimisen jälkeen. Kimmo Muurisen voitonhuudosta olisi voinut päätellä miehen hakeneen roolia spartalaisena sotilaana elokuvassa "300". Hanno Möttölä yritti vaivoin pidätellä suupieliltään esiin valuvaa hymyä koko päätösneljänneksen ajan. Juha Sten yritti viritellä nuorisoa "Petteri on ihana"-rytmihuutoihin Koposen kirjoittaessa nimikirjoituksia ihailijoilleen. Edes Sami Lehtoranta ei kulkenut pää painuksissa, vaikka tuomarit palkitsivat häntä viidellä virheellä yhdeksässä minuutissa. "Tämä on kansainvälinen Lehtorannan vastainen salaliitto!", mies hymyili.

Suomalainen koripalloväki saa lauantai-illan jälkeen olla hyvin ylpeä omiensa suoritukseen. Kuten maajoukkueen pelaajat ja valmennusjohto yhteen ääneen totesivat, äänekäs kotiyleisö oli elintärkeässä asemassa kotijoukkueen suorituksen takana. Tai kuten Leon Huff asian totesi: "They are getting into the game." Ensi vuonna Suomi saa kotisaliinsa Islannin ja Luxemburgin sijaan Kreikan, Italian, Ranskan ja Espanjan kaltaisia joukkueita. Kotiyleisön tuki on tuolloin jälleen kerran arvossa arvaamattomassa. Ja jos murskaava Romania-voitto kylvi vähänkin siementä Suomi-koriksen buumille, Energia Areenan lehterit täyttyvät uudelleen tuolloin.

Tulevaisuus näyttää hyvältä. Meillä on mahdollisuus riisua ennakkoluulomme ja käydä yhdessä rakentamaan Suomesta todellista koripallomaata. Kiitos kaikille teille, jotka olitte mukana tekemässä lauantaista 15. syyskuuta 2007 Suomi-koriksen suurta päivää. Ilonaiheita on luvassa jatkossakin.

 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

10.6.2017 EM-karsinnat

Yle sopimukseen miesten maajoukkuekoriksen näyttämisestä vuoteen 2021 asti

Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.

18.9.2016 EM-karsinnat

Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia EM-kisoihin

EM-karsinnat huipentuivat lauantai-iltana, ja kuusi uutta joukkuetta leimasivat lippunsa vuoden päästä Turkissa, Suomessa, Israelissa ja Romaniassa pelattaviin vuoden 2017 EM-kisoihin. Jo aiemmin kisapaikkansa varmistaneiden maiden lisäksi arvokisoihin pelasivat tiensä Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia.

15.9.2016 EM-karsinnat

Belgia, Slovenia, Montenegro ja Unkari varmistivat EM-kisapaikkansa

Neljä joukkuetta varmisti paikkansa vuoden 2017 EM-kisoissa voittamalla keskiviikkoillan EM-karsintaottelunsa. Jo viime viikonloppuna EM-kisalippunsa leimanneen Venäjän lisäksi EM-kisamatkansa varmistivat Belgia, Slovenia, Montenegro sekä Unkari. EM-karsinnat huipentuvat lauantaina.

22.1.2016 18:01 EM-karsinnat

Nuorisomaajoukkueiden EM-lohkot arvottu, 20-vuotiailla miehillä kivenkova alkulohko kotikisoissa

Sudenpentujen superkesän EM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin tänään Saksan Münchenissä. 20-vuotiaiden miesten kesän kotikisojen alkulohkossa pelaavat Suomen lisäksi huippumaat Espanja, Ranska ja Israel. 20-vuotiaiden EM-kisat pelataan Helsingissä 16.-24.7.2016.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

16.1.2014 EM-karsinnat

Susijengi ja fanit tulisilla hiilillä 1.-3.2.

Tiistaina Vuoden joukkueena Urheilugaalassa palkitulla Susijengillä ja niin ikään Uuno-pystin pokanneilla Susijengi-faneilla on luvassa jännityksentäyteiset kolme päivää, kun tammikuu vaihtuu helmikuuksi. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus kokoontuu Barcelonaan tekemään päätöksiä MM-kisojen villeistä korteista lauantaina 1.2. Maanantaina 3.2. koripalloperhe jännittää jo joko MM-kisojen alkulohkojen tai EM-karsintalohkojen arvontoja.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

30.7.2013 EM-karsinnat

Susijengin kesän maaotteluavaus Ranskassa

Suomen koripallomaajoukkue eli Susijengi avaa maaottelukesänsä Ranskassa alkaneella viikolla. Vastus on heti huippuluokkaa, kun Susijengi testaa viime EM-kisoissa hopeaa voittaneen ja Lontoon olympialaisissa kuudenneksi venyneen isäntämaan. Susijengi matkasi pelipaikalle Pauhun 15 pelaajan voimin.

7.6.2013 Pohjoinen alue

Naisten EM-karsinnat käynnistävät 27 kotimaaottelun kesän

Suomen koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisölle tiuhaan alkaneen kesän aikana. Ohjelmassa on peräti 27 kotimaassa pelattavaa maaottelua, joista ensimmäiset pelataan naisten EM-karsintojen muodossa Töölön Kisahallissa tulevana viikonloppuna. Maajoukkueiden kotipelit on ladattavissa älypuhelimiin Calmighty-sovelluksen avulla.

28.3.2013 09:47 EM-karsinnat

Lipunmyynti kesän maaotteluihin käynnistynyt!

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisön edessä ensi kesänä. Lipunmyynti Susijengin valmistaviin maaotteluihin Hartwall Areenalle sekä Naarassusien EM-karsintoihin on käynnistynyt.

11.11.2012 19:13 EM-karsinnat

MM-kisat laajenee, maajoukkueille MM-karsinnat ikkunoineen, EM-kisat 4 vuoden välein

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on Kuala Lumpurissa pitämässään kokouksessa päättänyt merkittävistä miesten maajoukkuekilpailujen järjestelmäuudistuksista. FIBA on päättänyt laajentaa MM-kisoja, aloittaa erilliset MM-karsinnat, avata maajoukkueille sarjakaudelle karsintaikkunoita sekä siirtää maanosien mestaruuskilpailut pelattavaksi neljän vuoden välein nykyisen kahden vuoden asemesta.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

12.9.2012 11:36 EM-karsinnat

Koripallon EM-karsinnat kiinnostivat suomalaisyleisöä

Susijengin pirteät otteet tiistaina päättyneissä koripallon EM-karsintapeleissä kiinnostivat kotimaista urheiluyleisöä. Susijengin laukkaa seurasi Helsingin Jäähallissa neljässä ottelussa keskimäärin 4478 katsojaa ottelua kohden. Suomen katsojakeskiarvo oli koko EM-karsintojen kahdeksanneksi paras.

12.9.2012 10:10 EM-karsinnat

Susijengi EM-karsintojen paras kaukoheittojoukkue, Koponen ja Huff pelaajatilastojen aatelia

Vuoden 2012 EM-karsinnat tiistain Sveitsi-voittoon päättänyt Suomen miesten maajoukkue esiintyi edukseen karsintojen joukkuetilastoissa ollen koko karsintavaiheen paras kaukoheittojoukkue. Susijengin yksittäisistä pelaajista Petteri Koponen ja Shawn Huff löivät leimansa Euroopan eliittiin tilastovertailussa.

12.9.2012 09:29 EM-karsinnat

Serbia ja Turkki puristivat viime hetkellä EM-kisoihin

EM-karsintojen päätöskierroksella tiistaina selkä seinää vasten pelanneet koripallojättiläiset Serbia ja Turkki puristivat viimeisellä mahdollisella hetkellä EM-kisoihin. Suomen naapurimaista Ruotsi leimasi kisapassinsa rökittämällä Luxemburgin, mutta Viro jäi kuudesta voitostaan huolimatta nipin napin rannalle.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

10.9.2012 EM-karsinnat

Helsinki on todistanut EM-karsintojen ratkaisuhetkiä vuosikymmenien mittaan

Suomen koripallomaajoukkue petasi tiensä EM-kisoihin helsinkiläisyleisön edessä viime vuoden elokuussa kaatamalla EM-karsintojen ratkaisupeleissä Portugalin ja Unkarin. Helsingissä pelatut maaottelut ovat siivittäneet ”Susijengin” arvokisoihin myös vuosina 1977 ja 1993-94. Helsinkiin Suomi päättää karsintansa myös tiistaina ottelulla Sveitsiä vastaan varma kisapaikka hallussaan.

10.9.2012 EM-karsinnat

Susijengin tiistaisessa Sveitsi-ottelussa vielä paljon pelissä

Suomen maajoukkue varmisti paikkansa vuoden 2013 Slovenian EM-kisoissa käytännössä jo aloittamalla päättymäisillään olevat karsinnat viiden ottelun voittoputkella. Karsinnat päättyvät tiistaina Helsingissä, ja pelissä on vielä paljon: voittamalla Sveitsin ”Susijengi” pelaisi tiensä tulevien EM-kisojen lohkoarvonnoissa suotuisampaan arvontakoriin.

Näytä lisää vastaavia