”Koperin ihme” jäänyt ikiajoiksi Susijengin mieliin

28.2.2022 14:18 Susijengi selviytyi ensimmäisiin EM-kisoihinsa kuuteentoista vuoteen vuonna 2011, jolloin kisat pelattiin Liettuassa. Kaksi vuotta myöhemmin joukkue suuntasi seuraaviin EM-kisoihinsa Slovenian rantakaupunki Koperin alkulohkoon. Susijengille ei ennakkokaavioissa povattu kummoista menestystä, mutta sen sijaan Koperissa nähtiin historiallinen koripalloviikko.

Tuplajatkoaikavoitto Venäjästä on Suomen koripallon lähihistorian ikimuistoisimpia hetkiä. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi aloitti kisansa ottelulla hallitsevaa olympia- ja MM-hopeamitalistia Turkkia vastaan ja osoitti repivällä ja raatelevalla susipuolustuksellaan pystyvänsä kaatamaan jättiläisiäkin.

Vaikka susien ruuti oli märkää (pelitilanneheitot 19/61), kävi sinivalkoinen karkumatka parhaimmillaan yhdeksässätoista pisteessä tilanteessa 28–47. Turkki pelotteli vielä päätösneljänneksellä, kunnes Sasu Salinin and one -kori varmisti 55–61-yllätysvoiton.

- Saattaa olla, että tämä on maajoukkueurani isoin voitto – ainakin yksi isoimmista, ja olen ollut sentään mukana vuodesta 1997, tiivisti ajatuksensa Teemu Rannikko.

Koperin alkulohkon toisessa ottelussa Susijengiä vastaan asettui rakas paikallisvastustaja Ruotsi kahden NBA-miehensä Jonas Jerebkon ja Jeffery Taylorin johdolla.

Jerebko ja Taylor olivat pelin avausneljänneksellä elementissään, kunnes saivat varjoikseen Shawn Huffin ja Tuukka Kotin. Kun Ruotsin tähtikaksikon peli alkoi sakata, rallatteli Susijengi lopulta vaivattomasti 81–60 (48-31) -voittoon Gerald Lee Juniorin johdettua tietä neljällätoista pisteellä ja Kimmo Muurisen raivotessa kaksitoista pistettä.

- Tämä oli ainoa ottelu turnauksessa, jossa meitä voitiin pitää ennakkosuosikkina. Me tulemme jatkamaan samalla mentaliteetilla kuin tähänkin asti kunnioittaen ihan jokaista vastustajaa, päävalmentaja Henrik Dettmann latasi.

Bonifika Arena täyttyi ääriään myöten täyteen, kun Susijengi otti alkulohkon kolmannessa ottelussaan mittaa Italiasta. Paikalle oli saapunut susifanien lisäksi runsain mitoin italialaisia läheisestä Triesten kaupungista.

Liikkuva ja hiertävä Italia keskittyi ottelussa Suomen pelinrakennuksen eliminointiin, ja vaikka susipuolustus toimi mainiosti, hyökkäyspäässä ongelmia kertyikin rutkasti: Susijengin kakkoset upposivat 40% tarkkuudella ja kolmoset vain 11-prosenttisesti. Italia katkaisi Suomen voittokulun luvuin 62–44 (31–28).

- Jengi alkoi nauraa kopissa, kun valmentaja tuli pöytäkirja kädessään sisään ja sanoi, että heitimme tänään kolmoset 3/26. Sellaisia päiviä tulee. Huomenna on uusi päivä ja silloin uppoaa, 22-vuotias Sasu Salin hymyili.

Italia-tappion jälkeen Susijengi lähti raskaalla jalalla fyysistä olympiapronssimitalistia Venäjää vastaan ja oli taipumassa varsinaisella peliajalla, kunnes Shawn Huff löysi heittovireen ja alkoi tuoda joukkuettaan takaisin iskuetäisyydelle.

Hidastempoisesta painimatsista kehkeytyi lopulta kaksine jatkoaikoineen suomalaisen koripallon legenda Hanno Möttölän ja Sasu Salinin viime hetkien kolmosineen ja Gerald Lee Juniorin donkkeineen.

Susijengin riemua 86–83 (31–30, 67–67, 75–75) -voiton jälkeen kuvasti pilke Hanno Möttölän silmissä, kun hän nosti Teemu Rannikon karhunhalaukseensa.

- Tästä syystä minä pelaan koripalloa! Välillä oli vaikeaa, mutta päät eivät painuneet missään vaiheessa. Ihan uskomaton koko joukkueen voitto, kapteeni Hanno Möttölä ylisti.

Koperin alkulohkon viimeisessä ottelussa Susijengi lähti rohkeasti haastamaan selkeää ennakkosuosikkia Kreikkaa. Läpi kisojen heittopelinsä kanssa tuskaillut Petteri Koponen syttyi ottelussa liekkeihin.

”Kangasalan jätin” Antti Nikkilän järeistä skriineistä tilaa hakenut Koponen laukoi kolmen pisteen kaaren takaa sydämensä kyllyydestä. Vaikka Kreikka yritti tuplata ja träpätä Koposta minkä pystyi, NBA-varattu Susijengi-tähti keräsi 29 pistettä ja jätti hallitsevan Euroliigan MVP:n Vassilis Spanoulisin täysin varjoonsa.

Susijengi keräsi neljännen alkulohkovoittonsa pistein 86–77 (36–35).

- Olen henkilökohtaisesti ollut heittopelini kanssa tukossa koko turnauksen ja sain viimein pelini kulkemaan. Olemme onnistuneet voittamaan pari peliä karmeilla heittoprosenteilla, nyt oli kiva voittaa näin, Koponen hymyili.

Susijengi ja Slovenia kohtaavat MM-jatkokarsintaottelussa Koperissa maanantaina 28.2. Suora ottelulähetys käynnistyy Nelosella klo 18.30 Suomen aikaa.

 
15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

13.11.2022 20:25 Susijengi

Susijengi ja Viro vahvistivat maanantain kokoonpanonsa

Lassi Tuovin valmentama Susijengi ja Jukka Toijalan luotsaama Viro ovat nimenneet pelaajatusinansa maanantai-illan MM-karsintaotteluun. Ottelu pelataan Espoo Metro Areenalla klo 18.30 alkaen ja televisioidaan suorana Nelosella klo 18.20 alkaen.

13.11.2022 10:05 Susijengi

Viro juoksee nuorisokaartilla Susijengin kimppuun maanantaina

Jukka Toijalan luotsaama Viro menetti perjantaina mahdollisuutensa selvitä Aasian MM-kisoihin. Joukkueen tähtäimessä on kuitenkin menestys 2020-luvun jälkipuoliskolla, ja lähtee jokaiseen jäljellä olevaan MM-karsintaotteluun kiusaajana, joka härnää, prässää ja juoksee vastustajaltaan jalkoja alta.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 22:20 Susijengi

Fyysinen Saksa järjesti Susijengille klinikan Bambergissa

Saksa ampaisi perjantai-iltana yksin MM-jatkokarsintalohko J:n piikkipaikalle kaatamalla Susijengin pistein 94–80 (44–36). Saksa piti läpi toisen puoliajan vierailleen klinikkaa tehokkaasta eurooppalaisesta joukkuehyökkäyksestä, ja vaikka Susijengi virittelikin loppukiriä, osoittautui Saksan hankkima turvaväli turhan suureksi vieraiden saavuttaa.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

10.11.2022 19:06 Susijengi

Susijengi ja Saksa nimesivät joukkueensa perjantain MM-karsintaotteluun

MM-jatkokarsintalohkon piikkipaikan jakavat Saksa ja Susijengi ovat nimenneet kahdentoista pelaajan miehistönsä perjantai-illan Bambergissa pelattavaan MM-karsintaotteluun. Susijengillä on perjantai-illan ryhmässä mukana kolme ensimmäisiä arvokisakarsintaminuuttejaan odottavaa pelaajaa.

10.11.2022 10:21 Susijengi

EM-pronssimitalisti Saksa isännöi Susijengiä lohkojohtajien kohtaamisessa

Susijengin perättäisten MM-karsintavoittojen määrä on kasvanut jo seitsemään. MM-karsintaurakka jatkuu perjantai-iltana Bambergissa, jossa vastaan saapuu kahden kuukauden takaisissa EM-kisoissa pronssia vienyt Saksa suomalais-kanadalaisen valmentajansa Gordon Herbertin johdolla. Panoksena matsissa on myös lohkon kärkipaikka.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

7.11.2022 09:40 Susijengi

Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

3.11.2022 11:08 Susijengi

Susijengi juhlii Viro-kotiottelussa legendojen iltaa

Susijengi huomioi maanantaina 14.11. Espoo Metro Areenalla pelattavan Viro-maaottelun yhteydessä viime vuosina maajoukkueuransa lopettaneita pitkäaikaisia avainpelaajiaan Tuukka Kottia, Jamar Wilsonia, Shawn Huffia, Mikko Koivistoa, Petteri Koposta ja Matti Nuutista.

28.8.2022 23:12 Susijengi

Ruotsi yllätysvoittoon Israelissa – Susijengi MM-kisoihin yhdeksän vuoden tauon jälkeen!

Susijengin ensimmäinen MM-kisapaikka yhdeksään vuoteen on tosiasia! Ruotsin myöhäisillan 83–95 (38–52) -yllätysvoitto Israelista takasi Susijengille paikan elo-syyskuussa 2023 pelattavissa Filippiinien, Indonesian ja Japanin MM-kisoissa. Susijengi on ensimmäinen joukkue Euroopan MM-karsinnoissa, joka varmisti MM-kisapaikkansa.

28.8.2022 20:59 Susijengi

Sasu Salin heitti häkälöylyt Saku Suurhallissa – Susijengi tuuman päähän MM-kisapaikasta

Isäntäjoukkue Viro repi, puri ja hiersi ja kaivautui naruista takaisin peliin mukaan kotiyleisönsä mylviessä, mutta Susijengi kesti paineet. Susipuolustus nauliutui kohdalleen ratkaisevilla hetkillä ja ninjana varjoista ampaissut Sasu Salin latoi kolmosen toisensa jälkeen, kun Susijengi päätti illan Tallinnassa 68–76 (36–47) -voittoon.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

27.8.2022 12:16 Susijengi

Palloskriinejä, kolmosia ja lihamyllypuolustusta – Viro käy Susijengin kimppuun hyviksi havaituin asein

Jukka Toijalan kolmatta vuotta valmentama Viro pelaa sunnuntaina Tallinnan Saku Suurhallissa kovin panoksin jäätyään MM-jatkokarsintalohko J:n jumboksi. Susijengin valmennusjohtoon kuuluvan Teemu Rannikon mukaan Virolla on koossa nuori ja potentiaalinen miehistö, joka turvautuu virolaisen koripallon ikiaikaisiin vahvuuksiin.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

26.8.2022 09:34 Susijengi

Saksa ja Slovenia vahvistivat asemiaan MM-jatkokarsinnoissa

MM-jatkokarsintalohko J näyttää varhain jakautuvan kahteen kerrokseen. Gordon Herbertin valmentama Saksa jakaa Susijengin kanssa lohkon piikkipaikan kukistettuaan Ruotsin Tukholmassa 50–67 (29–46) ja hallitseva Euroopan mestari Slovenia teki selvää jälkeä Jukka Toijalan Virosta kotikentällään Celjessä 104–83 (56–38).

25.8.2022 21:36 Susijengi

Susijengi rynnisti MM-karsintavoittoputkelle jatkoa, Israel kaatui Tampereella

Susijengin MM-karsintavoittojen putki kasvoi torstaina yhdellä. Periksiantamattomana vastustajana tunnettu Israel kaivautui loppuhetkillä 13 pisteen takaa tasoihin, mutta puolustuspään ryhtiliike ja Elias Valtosen, Lauri Markkasen ja Petteri Koposen viime minuuttien onnistumiset takasivat Susijengille 79–73 (47–37) -voiton 11 554 katsojan hurratessa.

Näytä lisää vastaavia