Koripalloliitto nostaa valmentajien vaatimustasoa, tarjoaa peruskoulutuksen

7.8.2009 Suomen Koripalloliitto tarjoaa syksyllä 2009 koripallovalmentajan peruskoulutuksen kaikille nuorten koripallovalmennustoimintaan osallistuville maksutta. Samalla liitto kiristää valmentajien kouluttautumiseen kohdistuvaa vaatimustasoa.

Koripalloliitto tarjoaa syksyllä 2009 koripallovalmennuksen peruskoulutuksesta leijonanosan ilmaiseksi. Hanketta tukee Opetusministeriö.

Samalla liitto nostaa valmentajien vaatimustasoa ja ottaa käyttöön portaittain valmentajalisenssijärjestelmän. Kuvat: Tomi Kaminen.

Kaikilta henkilöitä, jotka toimivat Koripalloliiton alaisissa sarjoissa säännöllisesti nuorten koripallovalmentajana tullaan edellyttämään 1.9.2010 pakollinen koripallovalmennuksen peruskoulutus (taso I), jonka perusosan (45 h) Koripalloliitto tarjoaa siis maksutta. Osallistujien maksettavaksi jää ainoastaan mahdolliset matka- ja majoituskulut sekä kurssin valinnainen osa (15 h).

Nuorten SM-sarjoissa ja I divisioonissa vaaditaan 1.9.2011 alkaen vähintään tason II valmentajatutkinto tai suunnitelma koulutukseen hakeutumisesta pelikauden 2011-12 aikana.

Jo aiemmin Koripalloliitto on linjannut, että miesten Korisliigassa toimivan päävalmentajan ja nuorten maajoukkuevalmentajan tulee olla huippukoripallovalmentajatutkinnon (taso III) suorittanut.

Nuorten maajoukkueissa linjaus toteutuu jo tällä hetkellä. Korisliiga-valmentajiin vaatimus kohdistuu pelikaudesta 2010-11 lähtien.

Opetusministeriön tuki takana

Koripalloliiton tarjoama peruskoulutus koostuu neljästä koulutuskokonaisuudesta; ohjaajan peruskurssista (15 h), taidon opettaminen koripallossa (15 h) ja koripalloharjoittelun fyysiset perusteet (15 h). Lisäksi koulutukseen kuuluu yksi vapaavalintainen 15 tunnin tason I koulutuskokonaisuus.

Eri tasoilla käyty koulutus on ”voimassa” kolme vuotta viimeisestä koulutusjaksosta, jonka jälkeen valmentajan on osallistuttava erilliselle Koripalloliiton järjestämälle ikäkausivalmennukseen keskittyvään, 15 tunnin mittaiseen, päivityskoulutustapahtumaan.

Koripalloliitto on kuljettanut uudistustaan provosoivalla kysymyksellä ”Lähettäisitkö lapsesi hammaslääkärille, jolla on timpurin koulutus?”, jolla on haluttu korostaa valmennustoiminnassa mukana olevien koulutuksen merkitystä.

- Päätavoitteemme on nostaa koulutukseen ja kouluttautumiseen kohdistuvaa kiinnostusta. Koulutus on paras tapa lisätä sivistystä ja ymmärrystä. Hyvin tyypillistä koripallon parissa on kiinnostua valmennustehtävistä pelaajauran jälkeen. Vanhojen pelureiden mukaan saaminen on välttämätöntä, mutta yhtälössä koulutuksella on tärkeä rooli. Varsinkin nuorten valmennuksessa korostuu lajin perusasioiden opettaminen sekä tietysti kaikkein tärkeimpänä ihmissuhdekyvyt. Valmentajan kyky kommunikoida valmennettaviensa kanssa on ensiarvoisen tärkeää, luonnehtii Koripalloliiton päävalmentaja Henrik Dettmann.

Koripalloliitto on saanut uudistukselleen tukea Opetusministeriöltä.

- OPM:n mukanaolo pilottihenkisessä hankkeessamme on hienoa. Olemme ylpeitä, että saamme olla edelläkävijöitä. Toisaalta lajimme perinteet yliopistourheiluna jopa velvoittavat siihen, Dettmann muistuttaa.

- Hanke on meille paitsi hieno kehitysaskel myös kova haaste. Vaikka peruskoulutus tulee olemaan ilmaista, on sen oltava laadukasta samalla tavalla kuin suomalaisen kouluyhteisön tarjoama peruskoulutus, Dettmann linjaa.

Huomioitavaa tason I koulutuksista 2009

  • Syksyn 2009 aikana järjestetään 15 tason I koulutustapahtumaa: 7 kpl Ohjaajan peruskurssia, 5 kpl Ohjaajan jatkokurssi 1:stä ja 3 kpl Ohjaajan jatkokurssi 2:sta.
  • Koulutukset löytyvät Koripalloliiton koulutuskalenterista ja ilmoittautuminen koulutuksiin käynnissä Basket.fi-palvelun koulutusosiossa.
  • Taso I:een kuuluva valinnainen 15 h osuus esim. Nuorisovalmennusseminaari, Erotuomarin peruskurssi tai Naperopallokoulun ohjaajakurssi ei kuulu ilmaiskoulutukseen
  • Vuoden 2010 koulutuskalenterin koulutukset ovat (ainakin toistaiseksi) maksullisia. Koripalloliitto hakee projektille jatkorahoitusta, joka voi muuttaa tilanteen.
  • Alla olevassa liitteessä on valmentajalisenssijärjestelmää ja sen käyttöönottoa esitelty tarkemmin.

Henkilöt

 
1.7.2015 Pohjoinen alue

Koripallolisenssit pelikaudelle 2015-2016

Koripallokausi 2015-2016 käynnistyy 1.7.2015 ja samalla tulevat myyntiin uuden kauden koripallolisenssit. Seuraavassa pikaohjeet lisenssin lunastamiseen.

27.10.2010 Pohjoinen alue

Koripalloliitto julkaisi Hae Harrastus –hakupalvelun

Suomen Koripalloliitto on julkaissut Basket.fi-verkkopalvelussaan Hae Harrastus –hakupalvelun. Nimensä mukaisesti palvelussa voi hakea harrastusmahdollisuuksia, joita Koripalloliiton jäsenseurat tarjoavat.

22.5.2010 Pohjoinen alue

Koripallon C-nuorten SM-kilpailu tekee paluun

Suomen Koripalloliitto palauttaa Suomen mestaruuskilpailun 13-14-vuotiaille eli C-nuorille 15 vuoden tauon jälkeen. C-nuorten SM-tittelistä kilpaillaan jo pelikaudella 2010-11. Edellisen kerran kyseisen ikäluokan Suomen mestaruudesta on pelattu vuonna 1996.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

19.5.2008 Pohjoinen alue

Koripallosääntöihin tarkennuksia 2008, suurremontti 2012

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on hyväksynyt historiallisia muutoksia pelisääntöihin. Syksyllä 2008 sääntöihin tulee lähinnä tulkintatarkennuksia, mutta vuonna 2012 voimaan astuu muutoksia, jotka muuttavat pelikenttää oleellisesti. FIBA on päättänyt mm. siirtää kolmen pisteen viivaa puolella metrillä taaksepäin.

1.2.2005 Pohjoinen alue

Loimaalle ja Kaarinaan ensimmäiset Koripalloliiton laatupalkinnot

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt historiansa ensimmäiset seuratason laatupalkinnot ja -sertifikaatit. Laatupalkinnot saivat esimerkillisen nuorisokoripallotyönsä ansiosta Kaarinan Ura sekä Loimaan Korikonkarit.

1.9.2004 Pohjoinen alue

Pelisääntöihin pieniä muutoksia – uudet sääntökirjat myynnissä

Koripallon pelisääntöihin tehtiin kansainvälisen koripalloliiton toimesta pieniä muutoksia ja tarkennuksia kaudelle 2004-05. Uusi Koripallon viralliset pelisäännöt –kirja on käännetty suomeksi ja myynnissä entistä yksinkertaisemmassa muodossa. Saatavana on myös Suomen Koripalloliiton Säännöt ja määräykset 2004-05 –kirjanen.

10.12.2003 Pohjoinen alue

Naisille pienempi pallo 1.7.2004 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

16.3.2016 11:02 Pohjoinen alue

Tule vapaaehtoiseksi tekemään koripallon suurta kansainvälistä tapahtumaa – 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016 Helsingissä

20-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisat pelataan Helsingissä, Helsingin jäähallissa ja Pasilan urheilutalolla 16.-24.7.2016. Kisaorganisaatio etsii n. 200 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 8.4. saakka.

25.1.2016 23:59 Pohjoinen alue

Koripallo uuteen lisenssiennätykseen

Suomalainen koripalloperhe on kasvanut lisenssimäärillä mitattuna isommaksi kuin koskaan aiemmin. Pelikaudella 2015-16 on lunastettu tähän mennessä 17 110 koripallolisenssiä, jonka myötä lähes 20 vuotta vanha ennätys siirtyi historiaan.

26.11.2015 Pohjoinen alue

Seurakysely: Koripalloliiton ydinpalveluihin ollaan erittäin tyytyväisiä

Suomen Koripalloliiton seurakenttä on tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen liiton tarjoamiin ydinpalveluihin, sarjatoimintaan ja koulutukseen. Erityisen tyytyväisiä seurat ovat sarjatoimintaan liittyviin palveluihin, tulospalveluun ja sarjailmoittautumiseen, käy ilmi seurojen tyytyväisyyskyselystä, jonka Koripalloliitto teetti Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksella (KIHU).

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

3.3.2015 Pohjoinen alue

Kausi 2014-15 päätetään korisperheen risteilyllä 27.5.

Loistava koripallokausi viimeistellään palkintogaalassa MS Baltic Queenillä 27.5. Koripalloperhe kokoontuu risteilylle palkitsemaan kauden parhaita ja juhlimaan yhdessä. Risteilyn järjestää Suomen Koripalloliitto yhteistyökumppaninsa Elämysmatkojen kanssa.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

3.2.2011 21:34 Pohjoinen alue

Basket.fi-otsikot upotettavissa widgetillä, seurattavissa RSS-syötteillä

Suomen Koripalloliitto on julkaissut nettipalvelussaan uutiswidgetin, jonka avulla Basket.fi-otsikot voi upottaa helposti omille nettisivuille. Otsikoiden seuraamista helpottamaan Basket.fi on avannut myös RSS-syötteiden tilaussivun, jolta voi tilata uutisia aihealueittain.

10.1.2011 Pohjoinen alue

Koripalloliiton toimisto on muuttanut

Suomen Koripalloliiton Helsingin toimisto on muuttanut uusiin toimitiloihin. Liiton uusi toimisto sijaitsee Käpylässä, Amer Sportsin talossa, osoitteessa Mäkelänkatu 91, 00610 Helsinki. Koripalloliitto on samalla avannut uuden asiakaspalvelun puhelinnumeron.

18.11.2010 08:22 Pohjoinen alue

Koripalloliiton koulutuskalenteri keväälle 2011 julkaistu

Suomen Koripalloliiton valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen kalenteri kevään 2011 osalta on julkaistu. Liiton koulutuksessa sisällöt pysyvät entisellään ja tasojen suorittamismahdollisuuksia näyttökokeiden kautta jatketaan. Koripalloliitto haluaa tarjota valmentajille ja ohjaajille selkeän koulutuksenpolun.

13.9.2010 Pohjoinen alue

Koripallon uudet pelisäännöt, pelikentän muutokset ja niiden voimassaolo

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät sääntömuutokset astuivat voimaan Suomessa kaikilla sarjatasoilla 1.7.2010. Kauden kynnyksellä ja otteluiden käynnistyessä on aika kerrata muutokset. Tähän artikkeliin on koottu tuhti paketti, johon koottu niin koosteet kuin yksityiskohtaisemmatkin tiedot.

16.6.2009 Pohjoinen alue

Koris.net + tilastopalvelu = nyt Basket.fi

Suomalainen koripalloperhe on saanut näyttävästi uudistuneen tukikohdan Internetin käytölleen, kun Koripalloliitto julkaisi uuden nettipalvelunsa osoitteessa www.basket.fi. Uusi Basket.fi kokoaa yhteen entisen verkkojulkaisun Koris.netin parhaat palat sekä suuren suosion saavuttaneen tilastopalvelun.

Näytä lisää vastaavia