Koripallon lisenssitutkimus: Kasvupotentiaalia löytyy, vaikka väestöennuste haastaa lajin tulevaisuudessa

22.9.2020 09:03 Koripalloliiton laajassa lisenssiselvityksessä tutkittiin lukuja drop out -ilmiön takaa. Lisäksi lisenssilukuja verrattiin Tilastokeskuksen julkaisemiin lukuihin väestörakenteesta ja piirrettiin lajin tulevaisuuden näkymiä pohjautuen väestömuutoksen ennusteisiin.

Valmistuneen selvityksen tavoitteena oli selvittää koripallon lopettaneiden ja aloittaneiden pelaajien lukumääriä ja osuuksia nuorten ikäluokissa sekä alueittain. Suomen väestöennusteesta esiin nousevat syntyvyyden lasku ja pienevät ikäluokat luovat haasteen myös koripallolle tulevina vuosina. 

Selvityksen ja ennusteen valmistelivat Markku Salmikivi ja Timo Mannonen, jotka ovat tehneet Koripalloliitolle useita tilastoihin pohjautuvia selvityksiä vajaan kolmenkymmenen vuoden ajan.

- Lisenssitutkimus ja -ennuste antavat eväitä ja työkaluja, jotka pohjautuvat puhtaasti numerodataan. Vaikka toinen on faktaa ja toinen ennuste, uskon, että näistä numeroista niin seurat kuin Koripalloliittokin saa tärkeän työkalun itselleen, Markku Salmikivi näkee.

- Koripalloliiton ja seurojen puolesta haluan esittää suuret kiitokset Markulle, Timolle sekä Tiina Karvoselle tämän loistavan aineiston koostamisesta. Yritämme yhdessä ehkäistä drop out -ilmiötä ja näiden dokumenttien avulla tiedämme nyt tarkasti, missä ikäluokissa ja alueilla ongelma on akuutti, sanoo Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara.

Kuinka lisätä jatkavien määrää? 

Selvityksessä selviää, että koripallon harrastajamäärä näyttää olevan suurimmillaan ikäluokissa U9-U12. 

Tutkimus suoritettiin kausien 2017-18, 2018-19 sekä 2019-20 lisenssiaineistojen perusteella ja siinä korostetaan, että yhden kaudenvaihdon drop out -lukuihin tulee suhtautua varauksella. Drop out on ilmiönä kuitenkin tuttu lähes kaikista lajeista. Koripallon osalta näyttää, että U13-ikäluokasta eteenpäin ikäluokkakohtainen pelaajamäärä pienenee kausittain junioriputken loppuun saakka. 

Tarkastelujaksolla U11- ja U15-ikäluokkien välillä viidennes lopetti harrastamisen – drop outin ollessa pienimmillään kyseisessä ikähaarukassa. Suurimpia drop out -piikkejä näyttää prosentuaalisesti muodostavan juniori-iän (U19) päättyminen, jolloin puolet pelaajista lopetti. Tyttöjen lopettaminen jo U17-ja U18-kausien jälkeen oli selvästi poikia yleisempää. 

Alle 8-vuotiaiden kohdalla aloittavien määrä on suurta, mutta myös puolelle heistä koripallo näyttäisi jäävän kokeilun tasolle.

Suurien kaupunkien sisällä tarjolla potentiaalia sitä etsiville

Koripallokuntia (vähintään yksi koripalloseura) Suomessa oli kaudella 2018-19 yhteensä 78, joten koripalloseura löytyi joka neljännestä kunnasta. Koripallokunnissa asui kuitenkin peräti kolme neljäsosaa Suomen väestöstä. Noin puolet koripalloilijoista asui Uudellamaalla. 

Koripallon vetovoima juniori-ikäisten keskuudessa on paras Vimpelissä (13,2%), Forssassa (10,3%) ja Karkkilassa (9,4%). Kymmenen suurimman kunnan osalta paras vetovoima on Espoossa (3,5%) ja Lahdessa (3,3%).

- Väestötutkimuksen mukaan meillä on isoissa kaupungeissa paljon kaupunginosia, joissa on paljon pieniä lapsia ja nuoria, mutta suhteellisesti vähän koripalloharrastajia. Kun emme saavuta lapsia tai lapset joutuvat matkustamaan pitkiä matkoja harrastaakseen, emme saa täyttä potentiaalia irti. Meidän piti keväällä järjestää kiertue, jossa kokoamme seurat yhteen ja käymme yhdessä läpi näitä numeroita ja pohdimme yhdessä korjausliikkeitä. Kun tilanne palaa taas ennalleen maailmassa, jalkaudumme seuroihin näiden numeroiden kanssa, Tammivaara sanoo.

Lisenssiennusteessa paljastuu, että ilman korjaavia liikkeitä, lajin nykyisellä vetovoimalla ja ennustetulla väestökehityksellä koripallon junioripelaajien määrä tulee pienenemään kauteen 2032-33 mennessä lähes 2000 pelaajalla eli 13,6 prosentilla. Samalla mittaristolla Uusimaa näyttäisi olevan ainoa alue, jossa lisenssimäärät pysyvät kasvussa. 

Tutkimusaineisto ja väestöennuste tarjoavat kuitenkin myös useita kasvun mahdollisuuksia.

- Ulkomaalaistaustaisten määrän kasvu ja suhteellinen osuus väestössä on merkittävä. Vuonna 2018 esimerkiksi Espoossa 0-6-vuotiaista liki neljäsosa on ulkomaalaistaustaisia, mikä on 15 prosenttiyksikköä enemmän kuin vielä vuosikymmen sitten. On tärkeää miettiä, miten heidät saadaan lajin pariin. Samalla se haastaa Koripalloliiton ja koko korisperheen miettimään omaa viestintäänsä – tavoitetaanko kaikki halukkaat ja innokkaat pelkällä suomen kielellä, Salmikivi sanoo.  

Pääset tutustumaan selvitykseen sekä ennusteisiin alapuolelta:
Koripallon aloittaminen ja lopettaminen -selvitys >
Väestönmuutokset ja koripallon harrastajamäärät -lisenssiennuste >
Väestönmuutos ja koripallo: katsaus 10 suurimman kaupungin tilastoihin >

 
18.9.2020 13:55 Koripalloliitto tiedottaa

Urheilujärjestöt yhdenmukaistavat sääntöjään vedonlyönnin osalta

Pilottiliitot ovat lähteneet yhdessä päivättämän kilpailusääntöjään. Tavoitteena on, että kaikki urheilujärjestöt yhdenmukaistavat kilpailusääntönsä vedonlyönnin osalta. Toimenpiteellä pyritään torjumaan kilpailumanipulaatiota ja turvaamaan kaikkien oikeus reiluun peliin.

28.4.2020 12:07 Koripalloliitto tiedottaa

Seurojen mahdollisuudet: Avustukset, tuet ja hankkeet -dokumentti julkaistu

Seuratoiminnan tueksi on mahdollista hakea erilaisia avustuksia ja hanketukia. Koripalloliitto on julkaissut seurojen tueksi dokumentin, jossa avataan eri vaihtoehtoja avustuksen ja tukien saamiselle.

6.4.2020 18:00 Koripalloliitto tiedottaa

Studio 6: Uudessa koripallon keskusteluohjelmassa sinä pääset kysymään Suomen koristähdiltä

Koripalloliiton uusi viikoittainen keskusteluohjelma tuo keskiviikkoisin suomalaisen koripallon huippuvieraat sinun ruudullesi. Studio 6 on katsottavissa suorana lähetyksenä YouTubessa sekä Elisa Viihteessä. Ensimmäisen vieras on keskiviikkona 8.4. Shawn Huff.

31.3.2020 13:31 Koripalloliitto tiedottaa

Seurojen kyselytunti livenä YouTubessa 2.4.

Koripalloseuroilla on mahdollista saada askarruttaviin kysymyksiin vastauksia torstaina 2.4. klo 18:00 alkaen, kun Koripalloliitto järjestää Seurojen kyselytunnin YouTubessa.

24.3.2020 08:12 Koripalloliitto tiedottaa

Suden jäljillä -materiaali omatoimiharjoitteluun seurojen ja pelaajien käyttöön

Susijengi-tähtien Sasu Salinin ja Carl Lindbomin Pirkka-yhteistyönä toteutettu Suden jäljillä -treenipaketti on nyt vapaasti käytettävissä kaikille kädenojennuksena karenssiolosuhteiden kanssa painivalle korisperheelle.

23.3.2020 14:48 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloseurat luovat vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun

Koripalloseurat ympäri Suomen ovat koronavirusepidemian aikaan alkaneet jakamaan vinkkivideoita omatoimiseen harjoitteluun. Suomen Koripalloliitto kerää päivittäin omalle sivustolleen uusia mielenkiintoisia harjoitteita, joita voi tehdä kotioloissa.

1.7.2019 09:28 Pääjuttu

Uusi koripallokausi käynnistyy – lisenssit kaudelle 2019-20 myynnissä

Koripallokausi 2019–2020 käynnistyy virallisesti 1.7.2019. Viime kauden aikana koripalloperheemme oli jälleen suurempi kuin koskaan aiemmin. Toissa kaudella rikoimme historiallisen 20 000 haltijan määrän ja kasvu jatkui viime kaudella. Viime kaudella meitä oli yhteensä 20 496.

19.6.2019 09:57 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton kilpailusäännöt pelikaudelle 2019-20 vahvistettu

Koripalloliiton liittohallitus on vahvistanut pelikauden 2019-20 kilpailusäännöt. Tähän alle on kerätty kilpailusääntöjen suurimmat muutokset, joista merkittävimmät ovat uudistunut lisenssijärjestelmä sekä laajentunut nuorten rinnakkaisedustusoikeus. Muitakin muutoksia on tullut, joten kilpailusääntöjen osalta kannattaa aina tarkistaa asia voimassa olevista säännöistä.

3.6.2019 13:15 Koripalloliitto tiedottaa

Tunnetut urheilijat antoivat kasvonsa Et ole yksin -kampanjalle

Tunnetut urheilijat seitsemästä lajista ovat mukana epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaisessa kampanjassa. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa tarjotaan jatkossa urheiluseuroille konkreettisia työkaluja epäasiallisen käytöksen vähentämiseksi.

25.1.2019 12:58 Seurauutinen

Seurauutisia #2: Koripalloliitto hakee pilottiseuroja Et ole yksin -hankkeeseen

Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.

11.1.2019 18:27 Susijengi

Tule tekemään Susijengin MM-karsintaottelua – vapaaehtoisten haku käynnissä

Miesten koripallon MM-karsintaottelu Suomi–Ranska pelataan torstaina 21.2.2019 Espoo Metro Areenalla. Iloiseen ja osaavaan vapaaehtoisten joukkoon haetaan nyt uusia vapaaehtoisia. MM-karsintaottelun järjestämisessä tarvitaan noin 100 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 27.1. saakka.

23.10.2018 14:49 Koripalloliitto tiedottaa

We deliver -rahasto tukemaan korisharrastusta – hae tukea 2.12. mennessä

Uutena osana Koripalloliiton ja PostNordin yhteistyötä avataan We deliver -rahasto, jonka avulla tuetaan vähävaraisten lapsiperheiden koripalloharrastusta. Tukea voi hakea 2.12. asti.

22.8.2018 09:14 Koripalloliitto tiedottaa

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin

Tähän juttuun on koottu FIBA:n sääntömuutoksen tärkeimmät kohdat. Muutokset astuvat Suomessa voimaan 1.9.2018.

17.8.2018 09:09 Seurauutinen

Seurauutisia #17: Fiksu seura -palkinnot haussa

Olympiakomitea ja Sitra kutsuvat seuroja jakamaa arkisia ympäristöä huomioivia fiksuja käytänteitä. Fiksuin idea palkitaan ja kaikki ideoita jakaneet osallistuvat rahapalkinnon arvontaan.

16.8.2018 12:35 Seurat

Nuorten valtakunnallisten karsintojen ranking-listat ja karsintalohkot on julkaistu

19- ja 16-vuotiaiden tyttöjen ja poikien SM-karsintojen lohkot on tehty rankingin mukaisesti ja lohkoille on arvottu järjestäjät. Lisäksi 15-vuotiaiden Robert Petersen Cupin pelaamistapa on vahvistettu syksylle ja keväälle.

24.7.2018 17:10 Pääjuttu

Minivalmennusseminaari Kisakalliossa 21. - 22.9.2018

Koripalloliitto järjestää 21. - 22.9. ensimmäisen Minivalmennusseminaarin Kisakalliossa, Susi Training Centerissä. Seminaarin ensimmäisiksi esiintyjiksi ovat lupautuneet Maikku Miettinen, Juha Oikarinen, Petri Selkee, Petka Lehtinen ja Tristan Fay.

26.6.2018 09:14 Koripalloliitto tiedottaa

Muutoksia ja joustavuutta mini- ja mikroikäisten pelisääntöihin alueellisessa kilpailutoiminnassa

Koripalloliiton Liittohallitus on 18.6. kokouksessaan hyväksynyt Seurapalveluyksikön esityksen mahdollisuudesta poiketa pelisäännöistä alueellisessa kilpailutoiminnassa mini- ja mikroikäluokissa.

18.5.2018 12:16 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallossa jälleen uusi lisenssiennätys – 20 000 lisenssin raja rikki

Suomalaisessa koripallossa on rikottu historiallinen rajapyykki, kun 20 000 lisenssin raja ylittyi toukokuussa 2018. Kuluvalla kaudella uusia harrastajia on löytänyt lajin pariin ennätysmäärä.

Et ole yksin -palvelu vähentämään ja ehkäisemään epäasiallista käytöstä ja häirintää

Koripalloliitto on mukana Et ole yksin -palvelussa, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteishankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.

27.2.2018 3x3

Satelliittitasoinen 3x3-turnaus Helsingissä 2.–3.3.

GoExpo-messujen yhteydessä 2.–3.3. Helsingin Messukeskuksessa järjestetään satelliittitasoinen 3x3 -kutsuturnaus. Lisäksi sunnuntaina 4.3. pelataan amatöörisarjan turnaus, johon ilmoittautuminen on auki 2.3. asti.

Näytä lisää vastaavia