Koripallosääntöihin tarkennuksia 2008, suurremontti 2012

19.5.2008 Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on hyväksynyt historiallisia muutoksia pelisääntöihin. Syksyllä 2008 sääntöihin tulee lähinnä tulkintatarkennuksia, mutta vuonna 2012 voimaan astuu muutoksia, jotka muuttavat pelikenttää oleellisesti. FIBA on päättänyt mm. siirtää kolmen pisteen viivaa puolella metrillä taaksepäin.

FIBA:n päätösten taustalla on halu yhtenäistää koripallosäännöt ympäri maailmaa.  

Alla yhteenveto sääntömuutoksista, jotka sisältävät mm. kolmen pisteen siirron ja kolmen sekunnin alueen muutoksen neliskulmaiseksi. Muutokset ovat historiallisia, sillä nykyinen kolmen pisteen heittoviiva on ollut käytössä vuodesta 1984 ja kolmen sekunnin alue 1950-luvulta.  

Suomen Koripalloliitto tekee muutosten voimaanastumisesta Suomessa erillisen päätöksen.

Pelisääntömuutokset 2008 

Kaikki alla mainitut sääntömuutokset astuvat kansainvälisesti voimaan 1.10.2008 Pekingin olympialaisten jälkeen. Suomen Koripalloliitto tekee muutosten voimaanastumisesta Suomessa erillisen päätöksen.  

Peliasut (sääntöpykälä 4.3)

Mahdollisuus käyttää T-paitaa peliasun alla poistuu. Aiemmin peliasun väristä T-paitaa on saanut käyttää esittämällä lääkärintodistuksen sen tarpeellisuudesta.  

Kaatuva tai lattialla makaava tai istuva pelaaja (25.2.3) 

Pallo hallussaan kaatuneen pelaajan liukuminen lattialla on sallittua. Aiemmin liukuminen on tulkittu askelrikkomukseksi. 

Pallon tuleminen etukentälle (28.1.3) 

Pallo tulee joukkueen etukentälle, kun palloa takakentältä etukentälle kuljettavan pelaajan molemmat jalat sekä pallo koskettavat etukenttää. 

Pallon palautuminen takakentälle (30.1.2) 

Jatkossa ei ole enää rikkomus, mikäli pelaaja hyppää etukentältä, saa ilmassa pallon haltuunsa ja tilanteessa syntyy uusi joukkueen pallonhallinta sekä laskeutuu tämän jälkeen takakentälle. Aiemmin kyseisestä suorituksesta on seurannut palautus-rikkomus.

Pallon kielletty torjunta ja korin häirintä (31) 

Mikäli pelaaja työntää kättään korin läpi alapuolelta ja koskettaa palloa, tulkitaan se korin häirinnäksi (ei pelkäksi rikkomukseksi) sovellettavine rangaistuksineen.  

Epäurheilijamainen virhe (36.1.4) 

Mikäli puolustava pelaaja aiheuttaa kontaktin vastustajaan takaa- tai sivustapäin pysäyttääkseen nopean hyökkäyksen tilanteessa, jossa hyökkäävän pelaajan ja korin välissä ei ole vastustajia, tuomitaan kontaktista epäurheilijamainen virhe.  

Em. pykälä on lisäys sääntöihin.  

Tekninen virhe (38.3.1) 

Tekninen virhe voidaan tuomita pelaajalle liiallisesta kyynärpäiden heiluttamisesta, vaikkei kontaktia syntyisikään.  

Em. pykälä on lisäys sääntöihin. 

Pelisääntömuutokset 2010/2012 

Kaikki alla mainitut sääntömuutokset astuvat kansainvälisesti voimaan seuraavasti:  

  • FIBA:n pääkilpailuissa 1.10.2010 eli vuoden 2010 MM-kisojen jälkeen. Pääkilpailut ovat olympialaiset, aikuisten ja nuorten MM-kilpailut ja maanosien aikuisten mestaruuskilpailut.
  • Kansallisissa pääsarjoissa ja FIBA:n muissa kilpailuissa 1.10.2012 eli Lontoon olympialaisten jälkeen.  

Suomen Koripalloliitto tekee muutosten voimaanastumisesta Suomessa erillisen päätöksen.  

Vapaaheittoviivat ja kolmen sekunnin alueet (2.2.3) 

Kolmen sekunnin alueet muuttuvat neliskulmaisiksi (kolmiomallisista) ja tulee merkitä pelikenttään kaavion 1 mukaisesti.  

Kolmen pisteen heittoalue (2.2.4) 

Kolmen pisteen heittoviivan etäisyys muuttuu 6,75 metriin nykyisestä 6,25 metristä.  

Sisäänheittoviivat (2.2.6) 

Toimitsijapöydän ja joukkuepenkkialueiden vastakkaiselle puolelle merkitään kenttään kaksi pientä viivaa siten, että viivojen ulkoreuna on 8,325 metrin päässä päätyrajan sisäreunasta; toisin sanoen, samalle tasolle kolmen pisteen viivan kanssa.  

Neljännellä jaksolla ja jatkoajalla kahden viimeisen peliminuutin aikana pidetyn aikalisän jälkeen, sisäänheitto suoritetaan uusien sisäänheittoviivojen kohdalta toimitsijapöydän vastakkaiselta puolelta, jos aikalisä on myönnetty joukkueelle, jolla on oikeus pallonhallintaan takakentällään. Aiemmin sisäänheitto on suoritettu ko. tilanteessa keskiviivan jatkeen kohdalta.

Törmäysvapaa alue (2.2.7)  

Kenttään merkitään puoliympyrät (englanninkielinen termi: no-charge semicircle) korien alle kuvaamaan törmäysvapaata aluetta. Puoliympyröiden sisäreunan etäisyys tulee olla 1,25 metriä korin keskipisteestä (kentän pinnassa).  

Pallolliselle pelaajalle ei tule tuomita törmäämisvirhettä tilanteessa, jossa pallollinen pelaaja aiheuttaa kontaktin puoliympyrän sisäpuolella olevaan puolustavaan pelaajaan. 

Em. pykälä on lisäys sääntöihin. 

24 sekunnin sääntö (29.) 

Mikäli sisäänheitto tapahtuu takakentällä ja säännöt niin edellyttävät, asetetaan 24 sekunnin laitteeseen uusi 24 sekunnin jakso. 

Mikäli sisäänheitto tapahtuu etukentällä ja säännöt niin edellyttävät, asetetaan 24 sekunnin laitteeseen uusi hyökkäysaika seuraavasti:  

  • Mikäli 24 sekunnin jaksosta on jäljellä pelin keskeytyshetkellä 14 sekuntia tai enemmän, säilyy 24 sekunnin laitteessa oleva hyökkäysaika samana kuin keskeytyshetkellä.
  • Mikäli 24 sekunnin jaksosta on jäljellä pelin keskeytyshetkellä 13 sekuntia tai vähemmän, asetetaan 24 sekunnin laitteeseen hyökkäysajaksi 14 sekuntia.  

Selventävä ja yksityiskohtainen kaavio pelikentän viivoista FIBA:n tekemien sääntöuudistusten jälkeen: Lisätietoja: http://www.fiba.com/

Henkilöt

 
26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

10.12.2003 Pohjoinen alue

Naisille pienempi pallo 1.7.2004 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

1.9.2004 Pohjoinen alue

Pelisääntöihin pieniä muutoksia – uudet sääntökirjat myynnissä

Koripallon pelisääntöihin tehtiin kansainvälisen koripalloliiton toimesta pieniä muutoksia ja tarkennuksia kaudelle 2004-05. Uusi Koripallon viralliset pelisäännöt –kirja on käännetty suomeksi ja myynnissä entistä yksinkertaisemmassa muodossa. Saatavana on myös Suomen Koripalloliiton Säännöt ja määräykset 2004-05 –kirjanen.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

13.9.2010 Pohjoinen alue

Koripallon uudet pelisäännöt, pelikentän muutokset ja niiden voimassaolo

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät sääntömuutokset astuivat voimaan Suomessa kaikilla sarjatasoilla 1.7.2010. Kauden kynnyksellä ja otteluiden käynnistyessä on aika kerrata muutokset. Tähän artikkeliin on koottu tuhti paketti, johon koottu niin koosteet kuin yksityiskohtaisemmatkin tiedot.

1.7.2015 Pohjoinen alue

Koripallolisenssit pelikaudelle 2015-2016

Koripallokausi 2015-2016 käynnistyy 1.7.2015 ja samalla tulevat myyntiin uuden kauden koripallolisenssit. Seuraavassa pikaohjeet lisenssin lunastamiseen.

27.10.2010 Pohjoinen alue

Koripalloliitto julkaisi Hae Harrastus –hakupalvelun

Suomen Koripalloliitto on julkaissut Basket.fi-verkkopalvelussaan Hae Harrastus –hakupalvelun. Nimensä mukaisesti palvelussa voi hakea harrastusmahdollisuuksia, joita Koripalloliiton jäsenseurat tarjoavat.

22.5.2010 Pohjoinen alue

Koripallon C-nuorten SM-kilpailu tekee paluun

Suomen Koripalloliitto palauttaa Suomen mestaruuskilpailun 13-14-vuotiaille eli C-nuorille 15 vuoden tauon jälkeen. C-nuorten SM-tittelistä kilpaillaan jo pelikaudella 2010-11. Edellisen kerran kyseisen ikäluokan Suomen mestaruudesta on pelattu vuonna 1996.

15.3.2007 Pohjoinen alue

Koripalloliitto valmistelee uudistuksia kilpailusääntöihin

Suomen Koripalloliiton hallitus on pystyttänyt työryhmän valmistelemaan tukun pelikaudesta 2007-08 voimaantulevia uudistuksia kilpailusääntöihin, sarjamääräyksiin ja ohjeistuksiin, joilla mm. estettäisiin pääsarjajoukkueiden suuri pelaajavaihtuvuus sekä varmistettaisiin nuorten suomalaispelaajien entistäkin joustavampi siirtyminen sarjatasolta toiselle.

16.3.2016 11:02 Pohjoinen alue

Tule vapaaehtoiseksi tekemään koripallon suurta kansainvälistä tapahtumaa – 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016 Helsingissä

20-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisat pelataan Helsingissä, Helsingin jäähallissa ja Pasilan urheilutalolla 16.-24.7.2016. Kisaorganisaatio etsii n. 200 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 8.4. saakka.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

3.3.2015 Pohjoinen alue

Kausi 2014-15 päätetään korisperheen risteilyllä 27.5.

Loistava koripallokausi viimeistellään palkintogaalassa MS Baltic Queenillä 27.5. Koripalloperhe kokoontuu risteilylle palkitsemaan kauden parhaita ja juhlimaan yhdessä. Risteilyn järjestää Suomen Koripalloliitto yhteistyökumppaninsa Elämysmatkojen kanssa.

23.6.2008 Pohjoinen alue

Pelisääntöjen tarkennukset Suomessa voimaan 1.7., muutokset vuonna 2012

Suomen Koripalloliitto on vahvistanut kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemien sääntömuutosten käyttöönottoaikataulun Suomessa. Tulkintatarkennukset astuvat voimaan kotimaan parketeilla 1.7.2008, koripallokentän viivoja oleellisesti muuttavat sääntömuutokset puolestaan 1.7.2012.

30.9.2006 Pohjoinen alue

Koripalloliiton uusi tilastopalvelu julkaistu

Suomen Koripalloliitto on avannut uuden tilastopalvelunsa. Pelikaudella 2006-07 tilastopalvelu kattaa miesten ja naisten kaksi ylimmäistä sarjatasoa eli mestaruussarjat ja I divisioonat. Laajan tilastovalikoiman lisäksi palvelu tarjoaa live-seurannan Korisliigan ja naisten SM-sarjan otteluista.

5.6.2003 Pohjoinen alue

Nuorten valtakunnallisten sarjojen 2003-04 tietopaketti ja ilmoittautuminen

Nuorten SM-sarjojen pelitavat ja –aikataulut kaudelle 2003-04 on hyväksytty. Suurimmat muutokset kokivat A- ja B-nuorten SM-sarjat, joissa pelaa tulevalla kaudella entistä enemmän joukkueita kokonaan uudistetulla formaatilla. Nuorten SM-sarjoihin ja valtakunnallisiin I divisiooniin tulee ilmoittautua 1.8.2003 mennessä.

25.1.2016 23:59 Pohjoinen alue

Koripallo uuteen lisenssiennätykseen

Suomalainen koripalloperhe on kasvanut lisenssimäärillä mitattuna isommaksi kuin koskaan aiemmin. Pelikaudella 2015-16 on lunastettu tähän mennessä 17 110 koripallolisenssiä, jonka myötä lähes 20 vuotta vanha ennätys siirtyi historiaan.

26.11.2015 Pohjoinen alue

Seurakysely: Koripalloliiton ydinpalveluihin ollaan erittäin tyytyväisiä

Suomen Koripalloliiton seurakenttä on tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen liiton tarjoamiin ydinpalveluihin, sarjatoimintaan ja koulutukseen. Erityisen tyytyväisiä seurat ovat sarjatoimintaan liittyviin palveluihin, tulospalveluun ja sarjailmoittautumiseen, käy ilmi seurojen tyytyväisyyskyselystä, jonka Koripalloliitto teetti Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksella (KIHU).

31.7.2015 Pohjoinen alue

Elokuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

17.4.2015 Pohjoinen alue

Huhtikuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

Näytä lisää vastaavia