Korisliigan historia julkaistu laajempana kuin koskaan aiemmin

12.4.2013 11:01 Suomen Koripalloliiton monivuotinen historiahanke saavutti perjantaina 12.4. merkittävän virstanpylvään, kun liitto julkaisi Basket.fi-nettipalvelussaan Korisliigan historian esittelevät hakupalvelut, jotka kattavat sarjan vaiheet vuodesta 1939 nykypäivään. Samassa yhteydessä liitto jakoi uudelleen digitaalisesti tuhansia SM-mitaleita sarjan nykyisille ja takavuosien tähdille.

Korisliigan historiasta on julkaistu uusia, kattavia hakupalveluita, jotka tarjoavat mm. SM- ja cup-mitalistit kautta aikain. Kuvassa mestaruutta juhlii ToPo-legenda Kari-Pekka Klinga.

Liigaurallaan Panttereita, ToPoa, Honkaa, KTP:tä ja HNMKY:tä edustanut Greg Joyner tunnettiin kovana puolustajana, mutta voitti myös sarjan syöttötilaston.

Tilastotietojen ohella Korisliigan tietokantoihin on syötetty yli 4000 pelaaja- ja joukkuekuvaa. Kuvassa juhlii Kouvot mestaruutta vuonna 2004.

Historia-osiosta löytyy mm. valmentajatilastot laajempana kuin koskaan aiemmin. Niiden kärjessä on Kari Liimo, joka voitti valmentajana häkellyttävät 15 SM-mitalia ja pelaajana vielä 14.

Historiatiedot on tuotu myös nykypäivän tueksi. Uusi otteluennakko-näkymä summaa mm. joukkueiden keskinäisen liigahistorian. Miten esim. Damon Williamsin Pyrintö on pelannut kautta aikain tulevaa pudotuspelivastustaan Kauhajokea vastaan? Se ja monta muuta, aiemmin ainoastaan manuaalisesti laskemalla saatua faktaa löytyy valmiiksi esitettyinä Korisliigan tilastosivuilta. Kuvat: SKL-arkisto & Pentti Pekkala & Vesa Kuukka/Kuvanmaailma.

Korisliigan tuoreiden hakupalveluiden myötä sarjan kaikkien aikojen tilastot, marathon-taulukot, valmentajatilastot sekä SM-mitalitilastot päivittyvät ja ovat seurattavissa Basket.fi-palvelussa reaaliajassa. Lisäksi pelaajahaun avulla on löydettävissä kaikki Korisliigassa vuosien varrella pelanneiden yli 3000 pelaajan tilastotiedot sekä saavutukset. Ensimmäistä kertaa on kunkin pelaajan kohdalla nähtävissä saavutetut SM-mitalit, joita jaettiin digitaalisesti 981 pelaajalle ja valmentajalle.

- Kyseessä on maailmanlaajuisestikin merkittävä yksittäisen lajin tietopankki. Kun huomioidaan se, että olemme aiemmin julkaisseet täydellisen maaotteluhistorian ja naisten SM-sarjan vastaavat palvelut julkaistaan pian, ei tiedossamme ole kattavampaa kokonaisuutta urheilutilastoinnin syntymaan Yhdysvaltain ulkopuolella, kertoo Koripalloliiton viestintä- ja kehityspäällikkö Mika Mäkelä.

- Suomalaisella koripallolla on rikas historia ja olemme luonnollisesti tyytyväisiä, että olemme saaneet taltioitua sen eri vaiheet muotoon, jota kuka tahansa voi selailla maksutta milloin tahansa.

Koripalloliitto käynnisti historiahankkeensa vuonna 2010, jolloin peräti 41 koripallon vuosikirjaa Koripalloliitolle tehnyt Suomi-koriksen ”Grand Old Man” Pentti Salmi ilmoitti keskittyvänsä ansaittuihin eläkepäiviinsä.

- Tämä on tullut sanottua aiemminkin, mutta Pentti Salmen roolia on mahdotonta ylikorostaa suomalaisen koripallotiedon taltioijana. On hirmuisen tyydyttävää, kun tietää, että hänen elämäntyönsä on nyt turvassa. Samalla kun historiatietojen julkaisu on kunnianosoitus hänen työlleen, on se sitä myös kaikille niille tuhansille SM-sarjapelaajille, sadoille SM-sarjavalmentajille ja kymmenille SM-sarjaseuroille, Mäkelä sanoo.

”Hyödynnettäväksi tarkoitettu”

Koripalloliitto ei hankkeellaan halua kuitenkaan vain katsoa historiaan, vaan myös edistää historiatietojen avulla nykytoimintaa.

- Ajan tasalla oleva tieto avaa valtavasti mahdollisuuksia, erityisesti koripallotapahtumien markkinointiin. Erilaisten rajapyykkien seuranta on tästä lähtien helpompaa ja kun historiatiedot on käytettävissä, luovat ne ikään kuin itsestään lisäjännitteitä.

Sunnuntaina käynnistyvien Korisliigan puolivälieräotteluiden kohdalla on ensi kertaa nähtävissä uudistettu otteluennakko-näkymä, jossa joukkueiden kauden esityksiä vertaillaan kattavasti. Tarjolla näkymässä on myös otteluparin yhteinen liigahistoria, ensimmäisestä kohtaamisesta viimeiseen; voittojen määrät, suurimmat voitot sekä aiemmat playoff-mittelöt.

- Faneille palvelu on varsinainen aarrearkku, mutta toivottavasti niin seurat kuin mediakin tarttuu palvelun tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tiedot on tallennettu hyödyntämistä varten. Koskaan ei ole esimerkiksi ollut median edustajalle helpompi hankkia taustatietoja henkilöjuttua varten tai seuran tehdä otteluennakkoa tulevasta pelistään, Mäkelä vinkkaa.

Koripalloliiton historiaprojekti pähkinänkuoressa

 • Käynnistettiin vuonna 2010 tavoitteena jatkaa 40 vuosikymmentä ilmestyneen Koripallokirjan viitoittamalla tiellä. Tavoitteena kattaa suomalaisen huippukoripallon historia sen alkujuurilta vuodesta 1939 nykypäivään ja saada tiedot päivittymään Internetissä reaaliajassa.
 • Ensimmäisenä julkaistiin vuonna 2011 uusi maajoukkuesivusto, josta löytyy Suomen kaikkien maajoukkueikäluokkien kaikki maaottelut ottelutilastoineen sekä kilpailutietoineen (1939-).
 • Korisliigan kausikohtaiset tiedot (tulokset ja pelaajatilastot) julkaistiin 2012.
 • Naisten SM-sarjan kausikohtaiset tiedot (tulokset ja pelaajatilastot) julkaistiin 2013.
 • Miesten Suomen cup –finaalien historia julkaistiin 2013. Naisten cup-finaalien historia on työn alla.
 • Kausikohtaiset tiedot yhteen niputtavat Korisliigan historiaraportit julkaistiin 12.4. Samassa yhteydessä jaettiin kaikki takavuosien SM-mitalit uudelleen digitaalisesti kullekin henkilölle. Naisten SM-sarjan osalta historiaraporttien julkaisu viikolla 16.

Mitä uutta on tarjolla?

Pikaohje raporttien käyttöön löytyy tämän artikkelin lopusta PDF-tiedostona.

 • Historia-raportti Esittelee sarjan avainlukujen kehityksen, joukkueiden SM-marathon-taulukon, pelaajien ja valmentajien henkilökohtaiset palkinnot ja SM-mitalit, seurojen mitalitilastot, seuran liigahistoriat sijoitusgrafiikkana, valmentaja-tilastot, pelaajien ja joukkueiden ottelu- ja kausiennätykset.
 • Lopulliset sarjasijoituksetVanhojen pelikausien avausnäkymään on lisätty lopulliset sarjasijoitukset, mitalistijoukkueet kertova raportti, jota värittää mahdollisuuksien mukaan mestarijoukkueen kuva.
 • Pelaaja-hakuHakukenttä, jonka avulla löytyy pelaaja kuin pelaaja vuosien varrelta. Näkymästä saatavissa myös lista kaikista Korisliiga-pelaajista kautta aikain sekä seurakohtaiset listaukset.
 • Pelaajien mitalit ja muut saavutuksetPelaajan uratietoihin on lisätty liigatilastojen ja maaottelutietojen rinnalle SM-mitalit, palkinnot sekä tilastot ulkomailla pelatuista kausista.
 • Kaikkien aikojen tilastotPelaajatilastot-näkymä on laajennettu kattamaan kaikki pelikaudet. Historian parhaat ottelukohtaiset suoritukset sekä pelaajaurien yhteismäärät ovat haettavissa sarja- ja seurakohtaisesti. Seurakohtaisissa kaikkien aikojen tilastoissa esitetään nimenomaan pelaajien tilastot ko. seuran väreissä pelatuista otteluista.
 • Otteluennakko Uusittu otteluennakko tarjoaa joukkueiden kuluvan kauden vertailut sekä yhteenvedot ja vertailut joukkueiden liigakohtaamisista vuosien varrella. Tarjolla on myös lista tutuista kasvoista (edustanut aiemmin vastustajaa). Hauskat faktat –välilehden tietosisältö täydentyy lähiaikoina tarjoten mielenkiintoisia faktoja ottelun seuraamista varten.

Mitä liigahistoriasta on kausittain tarjolla?

 • Seuraavassa yhteenveto siitä, mitä Korisliigan pelikausista on Basket.fi-palvelussa tarjolla.  
 • 1940 – 1941 – Sarjataulukot
 • 1944 – 1951 – Ottelutulokset, sarjataulukot
 • 1952 – 1985 – Pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, ottelutulokset, sarjataulukot
 • 1985 – 2006 – Ottelukohtaiset tilastot, pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, ottelutulokset, sarjataulukot
 • 2006 – 2013 – Ottelukohtaiset extra-tilastot (pelitapahtumien kulku, heittokartat), ottelukohtaiset tilastot, pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, ottelutulokset, sarjataulukot

Miten ottelutilastointi on kehittynyt?

Seuraavassa yhteenveto siitä, milloin on aloitettu eri tilastokategorioiden kirjaaminen.

 • 1952 – Pisteet, virheet
 • 1979-80 – Levypallot
 • 1981-82 – Kahden pisteen heitot, vapaaheitot
 • 1984-85 – Kolmen pisteen heitot
 • 1986-87 – Koriin johtaneet syötöt, riistot, torjunnat, menetykset
 • 1992-93 – Peliminuutit
 • 2009-10 – Kohdistuneet virheet, torjunnat

 

Korisliigan historiatiedot löytyvät osoitteesta www.basket.fi/korisliiga. Eri historiatietoja sisältävien raporttien lyhyet esittelyt löytyy alta ladattavasta PDF-ohjeesta.  

Lisätiedot: Korisliigan tilastot 
 

Koripallon pääsarjoissa pelataan Wilson-palloilla 2012-15

Suomen Koripalloliitto ja maailman suurimpiin urheiluvälinevalmistajiin kuuluva Amer Sports ovat solmineet kolmivuotisen yhteistyösopimuksen. Sopimuksen myötä Amer Sportsin Wilson Solution -koripallosta tulee Korisliigan ja naisten SM-sarjan virallinen pelipallo pelikausiksi 2012-15.

5.5.2012 Pohjoinen alue

Koripalloon valmentajien sarjakohtaiset koulutustasovaatimukset

Suomen Koripalloliitto ottaa valtakunnallisissa sarjoissaan käyttöön valmentajien sarjakohtaiset koulutustasovaatimukset. Päätöksen myötä valmentajalta edellytetään kullakin sarjatasolla tietyn koulutustason suorittamista, jonka lisäksi saavutettua koulutustasoa pidetään täydennyskoulutuksella. Vaatimustason nosto koskee niin aikuisten kuin nuortenkin sarjoja.

9.10.2009 11:55 Liittoa koskeva tiedote

Korisliiga ja miesten maajoukkue viiden vuoden sopimuksella URHOtv:lle

Kotimaisen joukkueurheilun TV-markkinoille voimakkaasti panostava URHOtv ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet viiden vuoden mittaisen mediaoikeussopimuksen. Jääkiekon SM-liigan ja jalkapallon Veikkausliigan oikeudet jo aiemmin hankkineelle URHOtv:lle siirtyy tuoreen sopimuksen myötä niin Korisliigan kuin miesten koripallomaajoukkueenkin mediaoikeudet.

30.9.2006 Pohjoinen alue

Koripalloliiton uusi tilastopalvelu julkaistu

Suomen Koripalloliitto on avannut uuden tilastopalvelunsa. Pelikaudella 2006-07 tilastopalvelu kattaa miesten ja naisten kaksi ylimmäistä sarjatasoa eli mestaruussarjat ja I divisioonat. Laajan tilastovalikoiman lisäksi palvelu tarjoaa live-seurannan Korisliigan ja naisten SM-sarjan otteluista.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

30.4.2018 09:00 Susijengi

Susijengi ja Islanti iskevät yhteen Hartwall Arenalla – lipunmyynti käynnissä

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun lipunmyynti on käynnissä.

Seurauutisia #3: Jaa parhaat korishetket ja yhdessä saavutetut onnistumiset

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa Koripalloliiton verkkosivujen kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja hyviksi havaituista toimintamalleista.

EM-kotikisojen alustava tulos vahvasti positiivinen

Helsingissä elo-syyskuussa järjestettyjen EM-kisojen alkulohkon alustava tulos on noin 600 000 euroa positiivinen. Helsingin alkulohkon pääsihteeri Ari Tammivaara esitteli EM-kisojen yhteenvedon Koripalloliiton liittokokouksessa lauantaina.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

24.8.2017 18:00 Liittoa koskeva tiedote

Welcome to Wolf Country – EM-kisojen fanipalvelut 6. pelaaja -sivustolla

Koripalloliiton verkkosivut uudistuvat ja ensimmäisenä osana uutta sivustoa on julkaistu EM-kisojen fanipalvelut yhteen kokoava 6. pelaaja -sivu.

10.6.2017 EM-karsinnat

Yle sopimukseen miesten maajoukkuekoriksen näyttämisestä vuoteen 2021 asti

Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.

Numero 6 jäädytetään faneille koripallon maajoukkuetoiminnassa

Suomen Koripalloliitto jäädyttää pelinumeron 6 maajoukkuetoiminnassa ja omistaa kyseisen pelinumeron faneille sekä suomalaiselle koripalloyhteisölle. Samalla Koripalloliitto julkaisi Susijengin White vs Blue -fanitapahtuman, jonka pääsyliput arvotaan. Tapahtumaan ei voi ostaa lippuja.

17.5.2017 21:01 Ajankohtainen

Rannikko Korisliigan finaalien MVP, Nikkarinen arvokkain pelaaja

Joensuulaisen Kataja Basketin toiseen Suomen mestaruuteen kolmen kauden sisään johdattanut Teemu Rannikko, 36, nimettiin toisen kerran urallaan Korisliigan finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP). Korisliigan arvokkaimpana pelaajana (MVP) palkittiin puolestaan ensimmäistä kertaa urallaan Helsinki Seagullsin Antto Nikkarinen, 26.

17.5.2017 Ajankohtainen

Koriskauden 2016-2017 päätösgaala katsottavissa suorana Fanseatilla

Päättyneen kauden parhaat palkitaan tänään Helsingissä. Päätösgaalaa voi seurata suorana Fanseatin kautta kello 19 alkaen.

17.5.2017 Ajankohtainen

Korisliigoissa rikottiin yleisöennätyksiä – kausi 2016-2017 oli historian paras

Kausi 2016-2017 oli yleisömäärissä mitattuna Korisliigan historian paras. Naisten Korisliigan finaaleissa tehtiin kaikkien aikojen ennätys ja miesten loppuotteluissa nähtiin molempien joukkueiden ennätysyleisöt.

Suomen Koripalloliitto ottaa käyttöön home grown -säännön

Lauantaina Kisakalliossa kokoontunut liittovaltuusto hyväksyi kilpailu- ja kurinpitosäännöt kaudelle 2017-18. Yksi merkittävimmistä muutoksista on ns. home grown -säännöstön käyttöönotto, jolla pyritään tukemaan pitkäjänteistä pelaajien kehitystä.

29.4.2017 Ajankohtainen

Korisliigan finaalien otteluohjelma – Fanseat, TV2 ja Yle Puhe välittävät ottelut

Korisliigakausi huipentuu tiistaina 2.5. käynnistyviin loppuotteluihin, joissa ovat vastakkain Salon Vilpas ja Kataja Basket.

Fanita Susijengiä tyylillä – rennot fanikamat nyt shopissa

Perinteisten maajoukkueen fanituotteiden rinnalle lanseeratun Susijengin streetwear-malliston ensimmäiset tuotteet ovat saapuneet. Uudet katu-uskottavat paidat ovat nyt saatavilla Koripalloliiton virallisesta verkkokaupasta osoitteessa shop.basket.fi.

10.4.2017 Ajankohtainen

Korisliigan välierien ottelupäivät vahvistettu

Korisliigan välierät alkavat torstaina 13.4., kun runkosarjavoittaja Salon Vilpas isännöi Kauhajoen Karhua. Toisessa välieräparissa kohtaavat runkosarjan kakkonen Kataja Basket ja Helsinki Seagulls.

Näytä lisää vastaavia