Korisliigan puolivälierien ennakkokatsaus 2/3: Kouvot ja Vilpas taistelevat pääsystä mitalipeleihin

30.3.2016 Korisliigan puolivälierät polkaistaan käyntiin perjantaina. Etukäteen kenties mielenkiintoisimmasta ja tasaisimmasta puolivälieräsarjasta vastaavat Kouvolan Kouvot ja Salon Vilpas. Kouvojen kotietu avaa joukkueelle mahdollisuuden välieriin ja jopa finaaliin asti, mutta runkosarjan ottelut lukemin 3-1 vienyt Vilpas on kovassa kevätkunnossaan valmis haastamaan ja jopa tiputtamaan Kouvot.

Kuudes kausi Kouvojen peräsimessä jää ainakin tältä erää Jyri Lehtosen viimeiseksi. Puolivälieräsarjaan Vilpasta vastaan Lehtonen ja...

...Susijengin paidastakin tuttu Ville Kaunisto lähtevät ennakkosuosikkeina.

Tuota ennakkosuosikin asemaa Vilpas lähtee horjuttamaan kapteeninsa Juho Nenosen...

...ja sarjan eliittipuolustajiin lukeutuvan Ilmari Kallion johdolla. Kuvat: Francois Perthuis & Kai Kilappa

Runkosarjan likimain ennennäkemättömän dominoivalla otteella aloittanut Kouvolan Kouvot kohtasi vaikeita aikoja marras-joulukuun aikana loukkaantumisten tuomien huolien vuoksi, mutta päätti kaikesta huolimatta runkosarjataipaleensa sarjataulukon kolmannelta sijalta. Eroa toisen sijan saalistaneeseen Kauhajoen Karhuun jäi vain keskinäisten otteluiden tulosten tuoma etu joka nosti samaan voittomäärään päätyneen Karhun Kouvojen edelle.

Puolivälieräsarja Salon Vilpasta vastaan on Kouvoille suuri mahdollisuus edetä aina finaaleihin asti. Välierissä Kouvoja odottaisi varmuudella joku muu joukkue kuin runkosarjan suvereenisti voittanut Kataja ja vaikka Korisliiga on täynnä hyviä joukkueita, olisi tie finaaleihin Kouvoille helpompi kuin miltä se on vuosiin näyttänyt.

Suurena syynä Kouvojen menestykseen voidaan nostaa päävalmentaja Jyri Lehtosen pitkäjänteinen työ joukkueen peräsimessä. Pestinsä tähän kauteen päättävä Lehtonen viettää kuudetta sesonkiaan Manskarin kotiyleisön suosikkien luotsina ja sen huomaa. Kouvojen päivittäisen tekemisen taso on mennyt eteenpäin vuosi vuodelta, eikä Kouvojen menestystä voida pitää tässä vaiheessa enää yllätyksenä.

Siinä missä työnteon laatu on kenties kehittynyt, on Lehtonen saanut muokattua Kouvoista itsensä näköisen joukkueen. Liikkuvaa, kurinalaisesti Lehtosen hyökkäyspelikirjaa toteuttava Kouvot pyssytti runkosarjassa karvan alle 86 pistettä ottelua kohden. Vain hallitseva mestari ja runkosarjan voittanut Kataja pystyi parempaan. Mutta edes Katajalla ei välttämättä ole yhtä hyvin palloa liikuttavaa hyökkäystä.

Lehtonen on onnistunut myös jenkkihankinnoissaan. Ratkaisuvalmiin takakentän johtajina hyökkäyspäässä toimivat joukkueen pistekärki D.J. Richardson (15,7/3,5) ja Namika Lahdesta Korisliigayleisölle tutuksi tullut David Gonzalvez (14,4/3,6/2,1). Kaksikon tueksi jenkkimarkkinoilta haettiin kokenut, monipuolinen ja tunnollisesti töitä tekevä sekä joukkuekavereistaan parempia tekevä Kyle Shiloh (11,4/5,3/3,0).

Jo entuudestaan vahva takakenttä sai vahvistusta siirtorajan kynnyksellä Ilari Seppälän (8,3/3,4) muodossa. Bisonsista Kouvojen riveihin palannut Seppälä tekee Kouvoista entistä vaikeamman pysäytettävän 1-2 paikoilla ja muodostaa yhdessä nuoren Tuomas Hirvosen (8,8/2,9) kanssa yhden parhaista kotimaisista takamiespareista.

Pelkästään takakenttänsä varassa Kouvot ei kuitenkaan ole. Susijengin paidastakin tuttu Ville Kaunisto (12,8/9,3) ei ole ehkä enää parhaiden päiviensä iskussa, mutta muodostaa väkivahvan sentterin Thomas Gipsonin (14,1/8,3) kanssa etenkin levypallopelaamisessa vertaansa vailla olevan etukentän. Gipson tuo myös erikoisosaamisellaan korirenkaan läheisyyteen uhkaa, jota Kouvojen hyvin liikkuva hyökkäys kaipaa.

Kaksikon takana nelospaikkaa miehittää 21-vuotias Alexander Madsen. Äärimmäisen urheilullinen ja räjähtävä 207-senttinen Madsen on ikäisekseen todella vakuuttava viimeistelijä korirenkaan lähellä ja tuo 32,5% kolmostarkkuudellaan riittävästi uhkaa kaarelta pitääkseen puolustajat nöyrinä. Kouvojen vahva etukenttä onkin kouvolalaisten selkein etu puolustussuuntaan heikon etukentän omaavaa Vilpasta vastaan.

Kouvot ei ole tullut tunnetuksi 2010-luvulla liigan kestomenestyjänä, mutta nyt jos koska on joukkueella mahdollisuus edetä aina finaaliin asti. Se vaatii kuitenkin likimain täydellistä onnistumista heti puolivälierissä, sillä vastaansa joukkue saa sarjan kovakuntoisimpiin joukkueisiin kuuluvan Salon Vilppaan.

Vilppaalla, kuin myös Kouvoilla, on päävalmentajan pallia hallinnut pitkään sama mies. Mikko Tupamäen viides kausi joukkueen peräsimessä tulee jäämään miehen viimeiseksi viikinkilaivan peräsimessä, mutta ainakin Tupamäki osaa järjestää asialliset läksiäiset.

Parasta koripalloaan Tupamäen alaisuudessa pelaava Vilpas on ollut koko sarjan vahvimpia joukkueita sentteri Sherman Gayn (17,4/6,6) liityttyä joukkueeseen ailahtelevasti esiintyneen Cavell Johnsonin tilalle. Gayn kanssa kahdeksan ottelua 11:stä voittanut Vilpas voitti runkosarjassa Kouvoja vastaan neljästä ottelusta kolme ja vaikka ennakkosuosikin asema on ansaitusti Kouvoilla, ei Vilpasta sovi aliarvioida tässä puolivälieräsarjassa.

Suuri rooli Vilppaan paketin toimivuudella on luonnollisesti Tupamäellä, mutta samalla myös pelaajiston rekrytoinnin onnistumisella. Kapteeni Juho Nenonen (11,6/5,3) on tuonut etukentälle kotimaisen profiilipelaajan jonka perässä Vilpas on ollut aikaisempinakin vuosina. Samalla jenkkinelikko täydentää loistavasti suomalaisen rungon vahvuuksia, sekä myös toinen toistensa osaamista.

Jenkkinelikon isoin pelaaja on sen pienin yksilö. Takamies Doug Wiggins (15,6/4,3/5,6 syöttöä/2,3 riistoa) on nopea, räjähtävä urheilija sekä äärimmäisen fiksu pelinrakentaja. Vilpas hyökkää todella paljon Wigginsin kautta, eikä syyttä, joten mies on varmasti Kouvojen papereissa pysäytettävä pelaaja numero yksi. Wigginsin päästessä hyökkäämään palloskriinitilanteisiin vauhdista, on mies yksi koko sarjan hankalimmin pysäytettävistä pelaajista.

Kun Vilpas voittaa, kirjauttaa Wiggins keskimäärin 6,5 koriin johtanutta syöttöä. Tappioon päättyvissä otteluissa vastaava numero on noin kaksi pykälää huonompi. Vilppaan jouhevasti liikkuva hyökkäys on suunniteltu Wigginsille otolliseksi. Rimaa kohti aggressiivisesti rullaava Gay pakottaa itseensä ainakin yhden apupuolustajan lähes poikkeuksetta ja heittäjät levittävät kentän jotta jenkkitakurilla on mahdollisimman helppo työ löytää oikeat syöttövalinnat hyökkäyksen sisällä.

Monipuolisuutta Vilppaan jenkkinelikossa edustaa joukkueen puolustuksen moottori, laituri Monyea Pratt (11,3/9,0/3,1 syöttöä/2,0 riistoa). Pratt luo myös ongelmia vastustajan puolustukselle riittävän kokonsa ja ulottuvuutensa ansiosta. Austin Dufault tuo 4-5 paikoille korintekovoimaa omintakeisen, mutta tarkan heittonsa kanssa. Laiturin lailla kentällä liikkuva 205-senttinen Dufault ei loista puolustuspäässä parkettia, mutta aiheuttaa vastustajalle kuin vastustajalle ongelmia hyökkäyspäässä.

Sarjasta on monellakin tapaa tulossa erittäin mielenkiintoinen ja moniulotteinen. Siinä missä Vilpas joutuu keksimään keinoja pysäyttääkseen vahvan Gibsonin korirenkaan lähellä ja huolehtimaan Kouvojen useista takakentän aseista, luo Vilpas vastaavasti Kouvoille isoja ongelmia hyvin liikkuvien ja aktiivisten isojen miestensä kanssa. Nenonen ja Dufault pystyvät levittämään kenttää ja jälkimmäisen tapauksessa myös hyökkäämään lähestyviä puolustajia vastaan ajamalla, Gayn ollessa jalalla riittävän vikkelä pystyäkseen hyökkäämään tehokkaasti naama koria kohti niin Gibsonia kuin Kaunistoakin vastaan.

Suomalaisten runkopelaajien osalta vaaka kallistuu paperilla Kouvoille, mutta ei Vilpas nöyristelemään joudu tälläkään osa-alueella. Ärhäkkänä puolustajan tunnettu, tarkkakätinen Ilmari Kallio (3,9/2,0 3p 43,7%) on saanut osakseen huomiota jopa Vuoden Puolustaja –ehdotusten kautta ja miehen laituriparina toimiva Okko Järvi (7,5/2,0 3p 39,2%) on alkanut löytämään parasta pelivirettään kevätauringon pilkistäessä pilvien takaa.

Takakentällä Wigginsille huiliminuutteja antaa Pyrinnöstä lainalla oleva, Salohallin yleisölle menneiltä vuosilta tuttu Alex Vaenerberg (5,4/2,1 syöttöä) ja kakkospaikan Ville Hänninen on tuttu esimerkiksi viime kesän U20 –maajoukkueesta. Vilpas on tulostaulun puolesta paljolti Wigginsin johtaman viisikon varassa, mutta roolipelaajat ovat hoitaneet Tupamäen alaisuudessa työnsä likimain moitteetta.

Kouvojen kotietu kallistaa sarjan lähtökohtia Kouvolan suuntaan. Yksi vierasvoitto kuitenkin heilauttaa sarjan voimasuhteet heti päälaelleen, eikä ole kaukaa haettua väittää ensimmäisen vierasvoiton ottavan joukkueen matkaavan välieriin. Kummatkin joukkueet saavat kotiyleisöstään virtaa hurjat määrät, Manskarin asiantuntevan kotiyleisön kannustaessa omiaan syksyn kaltaiseen liitoon ja Vilppaan mainetta niittäneen faniryhmän revitellessä äänijänteitään entisestään pudotuspelien alkaessa.

Kyseessä on etukäteisarvioiden ja lähtökohtien puolesta tasaisin puolivälieräsarja. Varmaa on kuitenkin se, että välieriin etenevä joukkue saa mukaansa sellaisen määrän itseluottamusta, ettei se karise joukkueen yltä ennen kesäkuun lomahelteitä, kävi tulevassa välieräsarjassa miten tahansa.

Tämäkin sarja käynnistyy perjantaina, Mansikka-Ahon Urheiluhallilla, kello 18.30.

 
23.9.2022 20:32 Mestarien liiga

Vaisu heittopäivä vesitti Kauhajoen haaveet Mestarien liigan karsinnassa

Slovakian mestari Levice kaatoi Kauhajoen toisella karsintakierroksella 57-81 (25-37). Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden koki tappion Bakken Bearsille 65-83 (28-45).

23.9.2022 08:38 Mestarien liiga

Kauhajoki aloittaa Mestarien liigan karsinnan perjantaina

Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki aloittaa oman Mestarien liigan urakkansa perjantaina, kun se kohtaa toisella karsintakierroksella Slovakian mestarin Patrioti Levicen. Kauhajoki tarvitsee kaksi voittoa selvitäkseen lohkovaiheeseen. Ottelut ovat katsottavissa suorana Mestarien liigan YouTube-kanavalta.

22.9.2022 08:36 Korisliiga

Max Besselink vahvistaa nousija-Honkaa

Viime kaudella vahvaa näyttöä osaamisestaan BC Nokian paidassa antanut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, on solminut yksivuotisen sopimuksen Korisliigan nousijajoukkueen Tapiolan Hongan kanssa. Besselinkin lisäksi Honkaan saapuu 21-vuotias Samppa Mäki.

22.7.2022 09:57 Korisliiga

Kolminkertainen Korisliiga-mestari René Rougeau Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen 36-vuotiaan yhdysvaltalaisen René Rougeaun kanssa. Kolminkertainen Korisliiga-mestari on edustanut aiemmin urallaan Kauhajoen Karhu Basketia yhteensä 139 ottelussa.

21.7.2022 08:24 Korisliiga

Katajalle kaksi uutta pelaajaa: Christian Keeling vahvistukseksi, Thomas Exaucia Korisliiga-tulokkaaksi

Kataja Basket on tehnyt kaksi uutta pelaajasopimusta, kun joukkuetta täydentävät yhdysvaltalainen Christian Keeling, 24, ja Suomen nuorisomaajoukkueista tuttu Thomas Exaucia, 21.

19.7.2022 19:44 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 10.5.2023. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

15.7.2022 17:00 FIBA Europe Cup

FIBA Europe Cup -arvonnat suoritettu – Kataja Basketin ensimmäinen karsintavastus on israelilainen Hapoel Haifa

FIBA Europe Cupin syyskuun lopussa pelattaviin karsintaturnauksiin ja alkulohkoihin suoritettiin eilen Münchenissä. Joensuulainen Kataja Basket eteni suoraan välierävaiheeseen, jossa vastustajaksi arvottiin israelilainen Hapoel Haifa.

13.7.2022 16:49 Korisliiga

Quin Cooper tuo heittovoimaa Korihaihin

Korisliigaa pelaava Uudenkaupungin Korihait on tehnyt pelaajasopimuksen 30-vuotiaan yhdysvaltalaislaituri Quin Cooperin kanssa. Cooper tulee Uuteenkaupunkiin Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelaavasta Aris Leeuwardenista.

13.7.2022 16:41 Susijengi

Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom vahvistaa Tapiolan Honkaa

Viimeiset viisi vuotta Puolan, Ranskan, Liettuan, Kroatian ja Islannin sarjoissa viihtynyt Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom, 30, palaa kotimaan kentille. 206-senttinen Lindbom on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueen kanssa.

11.7.2022 20:26 Susijengi

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson lyö pelitossut naulaan

Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.

8.7.2022 10:16 Mestarien liiga

Mestarien liigan karsintaparit arvottu – Kauhajoki suoraan toiselle kierrokselle

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaparit arvottiin torstaina. Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki kohtaa karsinta-avauksessaan voittajan parista Egis Körmend (HUN) – Patrioti Levice (SVK).

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

20.6.2022 10:41 Korisliiga

Finaalien MVP Cameron Jones jatkaa Kauhajoella – Jeffrey Crockett uutena oranssipaitoihin

Viime kauden parhaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä finaalien arvoikkaamksi valittu Cameron Jones ja hallitseva Suomen mestari Kauhajoki ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

10.6.2022 16:57 Korisliiga

Tuukka Kotti vahvistamaan Tapiolan Honkaa

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen 226 miesten maaottelua pelanneen Tuukka Kotin, 41, kanssa, joka tuo suuren annoksen kokemusta joukkueeseen.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

31.5.2022 15:03 Susijengi

Max Besselink pitkällä sopimuksella Würzbürgiin

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.

26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

Näytä lisää vastaavia