Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

16.12.2020 12:38 KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

Tomi Kaminen valmentaa Korisliigassa KTP-Basketia. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga

KTP-Basket on avannut kauden 2020–21 tasaisesti 5–5-voittotilastolla. Kotkalaisjoukkue rynnisti kentälle aluksi kovaa pääsemällä kolmen ottelun voittoputkeen, mutta viimeisimmät kolme ottelua ennen taukoa kääntyivät päinvastoin kolmeksi perättäiseksi tappioksi.

– Tunnelma on toki hieman kaksijakoinen, koska aloitimme niin kivasti mutta Joonas Lehtorannan loukkaantumisen jälkeen tekemisemme lopahti. Pelinjohtoon ei löytynyt samanlaista varmaa suorittajaa, vaan se rooli hieman eli, kertoo päävalmentaja Tomi Kaminen.

Kaminen ei kuitenkaan ole millään tavalla synkissä tunnelmissa joukkueensa tilasta vaan pikemminkin päinvastoin, sillä joukkue on nyt ottelutauon aikana saanut kaikki pelaajansa terveiksi ja harjoittelemaan ensimmäistä kertaa kentällä niin, että kokoonpanosta ei puutu ainuttakaan jäsentä. Hän kertoo innoissaan, että joukkueesta paistaa nyt todella kova into harjoitella, ja koronaongelmien aiheuttamaan limbomaiseen tilanteeseen nähden tunnelma on erittäin hyvä.

– Meillä on viime viikolta takana koko kauden parhaita harjoituksia. Tämä on ollut vuoristorataa, mutta nyt näyttää selkeästi siltä, että suuntaa kääntyy taas ylöspäin.

 

Kamisen mainitsema pelinjohtaja Joonas Lehtoranta on siis myös palannut mukaan kokoonpanoon. Vaikka KTP ei pelaakaan perinteistä ainoastaan ykköspaikalta johdettua koripalloa – vaan heidän hyökkäyksessään pallon voi tuoda ylös tarvittaessa jopa etukentänkin pelaaja – Lehtorannan arvo kentällä on käynyt valmentajalle selväksi.

– Puute näkyi varsinkin nimenomaan puolustuspäässä. Näiden kolmen Kotkassa viettämäni vuoden aikana Joonas on kasvanut johtajahahmona huomattavasti, ja pelkällä sillä läsnäolon puutteella on yllättävän suuri vaikutus, Kaminen toteaa.

Hiljaisena miehenä tunnettua Lehtorantaa valmentajan täytyy silti aina välillä muistuttaa hänen roolistaan kentällä.

– Sanoin hänelle juuri pari päivää sitten, että nyt, kun hän palaa kentälle, hänen on otettava se sama rooli, joka hänellä oli silloin ensimmäisissä otteluissa. Hän ei voi vain sulautua massan mukaan.

 

Kokoonpanoon Kaminen on olosuhteisiin nähden tyytyväinen. Roolit ja pelipaikat ovat hyvässä tasapainossa, ja remmistä löytyy niin nuoria lupauksia kuin kokeneita suunnannäyttäjiäkin.

– Talouden ehdoilla tässä kuitenkin mennään, ja ymmärrän hyvin, että tämä ei todellakaan ole helppoa aikaa pyörittää urheiluseuraa. Siihen nähden meillä on parhaillaan erittäin monipuolinen kokoonpano.

KTP on tähän asti pyörittänyt peliään kahden ison pelaaja voimin, ja Kaminen toteaa, että se on hieman poikkeuksellinen lähestymistapa sarjassa, jossa yleensä korinaluspelaajatkin ovat verrattain pieniä ja liikkuvia. KTP:n avausviisikossa on usein nähty yhtä aikaa sekä Gregory Mangano että Joseph Burton.

– Hyökkäyspäässä systeemimme toimii niiltä osin aivan loistavasti, mutta välillä puolustuksessa on olut vaikeuksia esimerkiksi skriinien vaihtamisen kanssa.

Kaminen kuitenkin muistuttaa, että nyt, kun vanha tuttu DeAndre Daniels liittyy taas joukkueeseen, hyvin peliä lukeva laitahyökkääjä avaa uusia mahdollisuuksia ja tasapainottaa varmasti myös puolustuspelaamista.

 

Kaminen on Korisliigassa verrattain kokenut valmentaja, sillä hän on luotsannut pääsarjatasolla jo viittä eri joukkuetta. Viime aikoina hän on kuitenkin tullut tunnetuksi täysin yksilöllisestä meriitistä, jonka kanssa ei kukaan toinen valmentaja ole edes yrittänyt ryhtyä kilpailemaan.

Hän on Korisliigan innokkain riimittelijä.

– Riimittelyharrastus tulee isäni kautta. Hän on eläkkeellä nykyään mutta oli kynämiehiä eli toimittaja ammatikseen. Aina, kun perheessämme oli merkkipäiviä, valmistujaisia tai mitä tahansa muuta, niin isäni aina sitten riimitteli onnittelunsa. Olen aina tykännyt siitä ja seurannut esimerkkiä, Kaminen nauraa.

Harrastus näkyy KTP:n jokaisena pelipäivänä Basket.fin otteluennakoissa. Kamisen ottelua edeltävät kommentit on poikkeuksetta kirjoitettu loppusointuja noudattelevan runon muotoon.

­– Ei sitä jaksa päivästä toiseen turvautua perusjargoniin, niin on ollut hauskaa kuluttaa aikaa ja verrytellä aivoja harrastamalla pientä riimittelyä työn ohessa.

Henkilöt

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

Näytä lisää vastaavia