Kroatian vahvuudet myrkkyä Susijengille

12.9.2013 18:30 Pitkä, vahva ja liikkuva Kroatia oli Suomea vastaan juuri niin hankala jatkosarjavastus kuin etukäteen arvioitiin. Kun Susijengi oli liikkeellä tavallista raskaammalla käpälällä puolustuspäässä ja kaukoheitot hylkivät korirengasta, onnistui levypalloja ja pelitempoa hallinnut Kroatia kasvattamaan voittotiliään loppunumeroin 63–88 (20–39).

Teemu Rannikon ja kumppaneiden tila kävi ahtaaksi jatkosarja-avauksessa Kroatiaa vastaan.

Mikko Koivisto ja kourallinen muita pelaajia onnistui hetkittäin, mutta Kroatia oli joukkueena terävämpi.

Krunislav Simon ja kumppanit hallitsivat pelitempoa hyvällä levypallo- ja heittopelillään.

Henrik Dettmannin suojatit saavat seuraavaksi vastaansa Euroopan mestari Espanjan. Kuvat: Ville Vuorinen.

Vaikean iltapäivän enteet olivat ilmassa jo ensimmäisellä kymmenminuuttisella, kun Kroatia nosti kolme ensimmäistä koriaan hyökkäyslevypalloista ja Susijengin puolustuksen rotaatio oli kerta toisensa jälkeen puoli askelta jäljessä Kroatian syöttäessä palloa mieheltä miehelle.

 

Kroatian puolivapaat ja vapaat heitot kimpoilivat avauskymmenminuuttisella korirenkaista parketille, mutta kun kroatialaisten kolmoset alkoivat toisella jaksolla pudota, joukkue sai pelitemposta alati tukevamman otteen.


Kun Kroatia pääsi käyttämään hyökkäyspäässä liikkuvuuttaan, nopeuttaan ja kokoaan hyödykseen kaikilla mahdollisilla osa-alueilla kaukoheittopelistä levypalloihin ja samalla estämään Susijengin kaikki mahdollisuudet saada helppoja koreja aikaiseksi, Ljubljanan Stozice Areenan tulostauluilla kiiluivat pelin loputtua Kroatian 25 pisteen voittolukemat.

 

– Kroatia on erinomaisesti valmennettu joukkue, joka otti meidän vahvuutemme täysin pois, Susijengin luotsi Henrik Dettmann summasi.

 

– Emme päässeet omalle tasollemme, ja se oli täysin Kroatian hyvyyttä. He tiesivät, kuinka hyökätä puolustustamme vastaan.

 

Kroatialla 30 levypalloa avauspuoliskolla

 

Kisojen paras levypallojoukkue oli maineensa veroinen erityisesti avauspuoliskolla, jonka aikana joukkue kaappasi uskomattomat 30 irtopalloa – joista 12 hyökkäyskorilla. Koko ottelun levypallojakauma kirjattiin Kroatian hyväksi 47–30.

 

Ensimmäisellä kymmenminuuttisella Kroatian kymmenestä kaukoheitosta tiensä koriin löysi vain kaksi, mutta avaushapuilujen jälkeen joukkue kairasi kolmosensa sisään hyvällä 38% tarkkuudella. Erityisen paha piikki suomalaislihassa oli viisi kolmosta säkittänyt Damjan Rudez (17/1).

 

Susipuolustuksen jahdatessa kroatialaisheittäjiä kaarella sai Kroatia nopeilla pallonliikkeillä erinomaisia ratkaisupaikkoja korin läheisyydestä – ja mikäpä ratkoessa, kun kakkosista 68% putosi naruihin. 217-senttinen Ante Tomic näytti mallia pussittamalla kaikki viisi pelitilanneheittoaan.

 

Puolustuksessa Kroatian jättien muuri piti huolen, että Tuukka Kotin avauspuoliskon rohkeiden ratkaisujen jälkeen Suomi jäi korin läheisyydessä vaille tekopaikkoja.

 

Lisäksi vastustaja käytti avauslohkon otteluiden tavoin erityisesti voimavarojaan Petteri Koposen suitsimiseen. Koposen tavallisesti hanakat ajot jäivät harvaan, jonka lisäksi Roko Leni Ukic ja Dontaye Draper saivat Koposen rytmistä heitetyt kaukoheitot olemattomiin.

 

– Kroatia leikitteli kanssamme. Emme olleet tarpeeksi aggressiivisia, eikä puolustus ollut sillä tasolla kuin pitäisi. Passiivisuus ja flegmaattisuus eivät sovi pelityyliimme, Koponen harmitteli.

 

Aktiivisuuden puutteen lisäksi kokenutta Susijengi-pelinrakentaja Teemu Rannikkoa kismitti jääkylmä heittopäivä.

 

– Tullessamme Ljubljanaan me toivoimme, että salinvaihto toisi mukanaan parempia heittopäiviä, mutta sellaista ei tullut ainakaan tänään. Kroatia oli parempi, mutta tulos ei ollut pelkästään heidän hyvyyttään, vaan myös meidän huonouttamme. Jonnekin se taisteluilme jäi, muotoili Rannikko.

 

Huff herätteli joukkuetta lopussa

 

Susijengin parhaat hetket ajoittuivatkin pelin viimeisille minuuteille, kun joukkue kaivautui 23 pisteen takaa-ajoasemasta 23 pisteen päähän. Shawn Huffin pelirohkeus hyökkäyspäässä oli loppuhetkillä rohkaisevaa.

 

Kroatian päävalmentaja Jasmin Repesa antoikin omilleen sapiskaa viimeisen neljänneksen esityksestään.

 

– Olen tyytyväinen joukkueen kuriin ja puolustukseen joitain viime minuutteja lukuun ottamatta. En pidä siitä, että vastustaja pääsee heittämään kolmosia rytmistä huolimattoman puolustuksen ansiosta, Repesa jyrähti.

 

– Suomi voi voittaa isoja koripallomaita, kuten olemme huomanneet. Tänään onneksi olimme hermostuneen alun jälkeen parempi joukkue.

 

Susijengin parhaaksi pistemieheksi nousseen Huffin (10/4) ja alussa kunnostautuneen Kotin (8/4) lisäksi Mikko Koivistolla (8/0), Antti Nikkilällä (4/2) ja ja Teemu Rannikolla (8/2) oli ottelussa omat hetkensä.

 

Seuraavaksi vastassa Euroopan mestari

 

Kroatia-pelin haavojen nuolemiseen Susijengillä ei ole aikaa, sillä kamppailu paikoista Euroopan kahdeksan parhaan joukossa käy kiivaana. Jo ylihuomenna joukkueen mittapuuksi astuu kaksi viimeisintä Euroopan mestaruutta vienyt ja viime kesänä olympiahopeaa napannut Espanja.

 

– Pelit eivät tästä ainakaan helpotu. Nyt meidän on löydettävä keinot päästä tästä yli ja keskityttävä seuraavaan vastustajaan, kuittasi Sasu Salin ottelun jälkeen.

 

Susijengi on voittanut yhden kolmesta puolivälieräpaikat määrittävistä otteluistaan. Suomi voitti alkusarjan päätöspelissään niin ikään jatkosarjaan edenneen Kreikan, kun taas Kroatian lisäksi Italialla on vyöllään voitto Suomesta.


Suomi ja Espanja ottavat toisistaan mittaa lauantaina 14. syyskuuta klo 18:45 Suomen aikaa. Susijengi on saamassa otteluun tuekseen ainakin satapäisen charter-lennolla Ljubljanaan lentävän suomalaiskannattajien lauman.

 

 

Suomi – Kroatia, miesten maaottelu 63–88 (11–17, 20–39, 38–63), EM-kisojen jatkosarjaa, Ljubljana (Slovenia) 12.9.2013

 

Suomi: Shawn Huff 10/4, Tuukka Kotti 8/4, Teemu Rannikko 8/2, Mikko Koivisto 8/0, Gerald Lee jr 7/3, Petteri Koponen 5/1/4 syöttöä, Antti Nikkilä 4/2, Kimmo Muurinen 4/1, Sasu Salin 3/6, Roope Ahonen 3/1, Samuel Haanpää 3/0.

 
9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

2.9.2017 23:50 Maaottelu

Slovenia päihitti Susijengin niukasti EM-jännitysnäytelmässä

Suomen EM-kotikisojen kiihkeä lauantai-ilta jäi palkinnotta Helsinki Areenalla 11 963 katsojan edessä. Ensimmäisellä puoliajalla kymmenen pisteen taakse ajautunut Susijengi äityi kotiyleisön ulvonnan ja Areenan perusteita rymistäneen kannustuksen myötä mielettömään kiriin, mutta kalkkiviivoilla Slovenia oli etevämpi voittaen 78-81 (42-52).

1.9.2017 00:03 Maaottelu

EM-huuma käyntiin ennätysyleisön edessä, Susijengi sensaatiovoittoon Ranskasta

Susijengin EM-kotikisat Helsingissä alkoivat jymypaukulla, kun infernaaliseen kannustukseen äitynyt 12 167 -päinen 6. pelaaja huudatti Suomen ilmiömäiseen jatkoaikavoittoon tähtisikermä Ranskasta 84-86 (33-32, 72-72). Suomen sankarit olivat Jamar Wilson, joka nosti Susijengin voittoon viisi sekuntia ennen summeria ja Sasu Salin, joka onnistui häiritsemään Nando de Colon heittoyrityksen vajaaksi.

1.9.2017 Maaottelu

Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

23.11.2016 Maaottelu

PostNord on Susijengin uusi pääyhteistyökumppani

Pohjoismaiden johtavaan logistiikkakonserniin kuuluva PostNord Oy ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet monivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka myötä PostNordista tulee Suomen koripallomaajoukkueen – Susijengin – uusi pääyhteistyökumppani. Tuore sopimus kattaa laaja-alaisesti myös nuorten ja naisten maajoukkuetoimintoja sekä näkyvyyksiä ensi vuonna Helsingissä järjestettävissä miesten EM-kilpailuissa.

13.9.2015 Maaottelu

Susijengi taisteli Serbiaa vastaan, EM-kisat päätökseen saappaat jalassa

MM-hopeamitalisti Serbia osoittautui liian kovaksi palaksi purtavaksi Susijengille EM-kisojen pudotuspeleissä numeroin 94-81 (48-43). Susijengi taisteli kolme neljännestä tasaisesti, mutta serbialaiset repivät eron päätösneljänneksen alussa heittämällä neljä peräkkäistä kolmosta pussin pohjalle.

10.9.2015 Maaottelu

Kookas Puola jyräsi Susijengin EM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi joutui tyytymään tappioon EM-alkulohko A:n viimeisessä pelissään, kun isokokoinen Puola pakotti Suomen pelaamaan omalla tempollaan. Susijengi oli vielä kiinni kolmannen neljänneksen alussa, mutta kehno heittopeli ei riittänyt takaa-ajoon, vaan Puola nappasi 65-78 (41-42) -voiton. Susijengi eteni EM-kisoissa puolivälieriin, joissa vastaan tulee MM-hopeamitalisti Serbia.

Näytä lisää vastaavia