Lahti tyylitteli Cup-voittoon

17.12.2000 Namika Lahti oli omaa luokkaansa miesten Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina. Raivoisan kotiyleisönsä kannustamana lahtelaiset säilyttivät Final Fourin kotikenttätaian ja nappasivat ylivoimaisella esityksellä Cup-kannun Pyrbasketin nenän edestä lukemin 96-75.

Suomen Cup -mestaruus on nyt matkannut neljänä vuonna peräkkäin lopputurnausta isännöinneelle joukkueelle. Namika Lahdelle Cupin voitto oli historian kolmas ja tyylikäs jatke viime keväänä saavutetulle Suomen mestaruudelle.

Tapa, jolla Lahti mestaruuden sunnuntaina itselleen ratkaisi oli vakuuttava. Se ei jättänyt jossittelun varaa suuntaan eikä toiseen. Namika Lahti oli kaikessa yksinkertaisuudessaan tamperelaisvastustaan parempi.

Pelin ratkaisut nähtiin toisen neljänneksen alussa, kun Lahti vei reilun minuutin jakson 7-0 ja karkasi 11 pisteen johtoon (37-26). Darrell Waters kavensi hetken päästä eron yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Pyrbasketilla ei enää loppupelissä ollut asiaa.

Lahden paikka myrkkyä Williamsille

Lauantaina Hongan tolalleen saanut Pyrbasket joutui sunnuntaina katsomaan sivusta kuinka vastustaja käänsi sen aseet omikseen. Ärhäkällä puolustuksellaan menestystä hankkineen Pyrbasketin prässi ei purrut lahtelaisiin. Lahti oli liian iso, liian liikkuva ja liian hyvin valmistautunut siihen.

- En muista ottelua, jossa olisin kokeillut noin monta eri kikkaa. Aina, kun saimme jostain kohtaa paikattua, alkoi jostain taas vuotaa. Lahti oli pykälää parempi molemmissa kenttäpäädyissä, harmitteli Pyrbasketin päävalmentaja Jarmo Laitinen.

Iloisen hyökkäyspelin lisäksi Namika Lahti esitti raudanlujaa puolustustyöskentelyä. Lahti pysäytti hyvin liikkuneella paikkapuolustuksellaan Pyrbasketin tehomiehen Damon Williamsin, joka lahtelaispuristuksessa joutui tyytymään 14 pisteeseen. Nekin syntyivät luokattomalla 35,3 prosentin tarkkuudella (6/17). Muutkin Pyrbasket-pelaajat olivat aseettomia, kun Lahden puolustus pakotti tamperelaiset 16 pallonmenetykseen. Itse se menetti pelivälineen ainoastaan kahdeksan kertaa.

- Kerrankin peli meni täysin käsikirjoituksen mukaan. Pelaajat olivat erittäin motivoituneita ja keskittyneitä ja he toteuttivat pelisuunnitelmaamme erinomaisesti, kiitteli Lahden luotsi Timo Hakamaa kultainen mitali kaulassaan.

Luhtanen ja Grant loisteliaita

Lahti olikin onnistujia täynnä. Marcus Grant (27/10), Charles Edmonson (22/10) ja Sami Lehtoranta (10/3) tekivät työjuhdan lailla töitä paitsi hyökkäyspäässä myös Williamsin ja Watersin pysäyttämisessä. Grant ihastutti kylmähermoisilla heitoillaan, Edmonson ilmavilla donkeillaan. Ottelun päätteeksi kapteenin oikeudella Cup-kannun pokanneen Grantin tilille merkittiin myös kuusi riistoa.

Teemu Laine, Jari Vekkilä ja lauantaiseen tapaan loistanut Antti-Jussi Sipilä toivat takuuvarmasti palloa ylös ja rakensivat peliä. Erityisesti Sipilän panos oli ilahduttava. 20-vuotias Sipilä tuli kentälle 15 minuutin pelin jälkeen, upotti heti kaksi kovaa koria, hankki pari virhettä tamperelaisille ja riisti pallon kertaalleen Williamsin hyppysistä.

Suuren sydämensä lahtelaisista osoitti jälleen kerran maajoukkuekapteeni Juha Luhtanen. Edelleen akillejännetoipilaana pelaava Luhtanen naulasi viidestä kolmosyrityksestään neljä, keräsi 23 minuutissa 17 pistettä, pelasi erinomaista puolustusta ja haki käsiviidakon keskeltä seitsemän irtopalloa.

- Tilanne oli minulle hankala, sillä jalka ei oikein tahdo kestää täysiä pelejä. Onneksi se nyt kesti ja sain ylimääräistä latausta muutenkin. Tällainen peli sytyttää - tämä oli minulle ensimmäinen Cup-mestaruus, Luhtanen kertoi muikea hymy kasvoillaan. Kaiken kaikkiaan Namika Lahti näytti eheältä joukkueelta, joka nautti täysin siemauksin pelaamisesta.

- Olemme todella hyvässä formissa niin henkisesti kuin fyysisestikin ja pelaamme kauden parasta koripalloa. Cup oli syksyn syksyn kohokohta ja tästä on hyvä lähteä kohti kevättä, päätti Hakamaa.

Asiat

 
2.12.2022 14:09 Suomen Cup

Naisten ja miesten Suomen Cupin puolivälierien aikataulu on vahvistettu

Naisten ja miesten Suomen Cupin puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella. Voittajat selviytyvät Urhea-hallissa tammikuussa pelattavaan Final Four -huipennukseen.

28.11.2022 11:45 Suomen Cup

Suomen Cupin valintatilaisuus maanantaina suorana YouTubessa klo 13

Molempien Korisliigojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta selvittivät tiensä Suomen Cupin puolivälieriin. Yksiosaiset puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella.

24.11.2022 13:30 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat ratkenneet

Korisliigan ja naisten Korisliigan tulevan talven Suomen Cupin rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä. Joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä. Valintatilaisuus järjestetään 28.11. ja se näytetään suorana YouTubessa.

16.1.2022 20:33 Suomen Cup

Suomen Cup jälleen Kotkaan

Kotkan Peli-Karhut uusi Suomen Cupin voittonsa, kun se kukisti jännittävien vaiheiden jälkeen ToPo:n 77-64.

15.1.2022 19:35 Korisliiga

Suomen Cup -finaali äityi jännäriksi, mutta Seagulls otti jälleen voiton

Helsinki Seagulls saalisti kolmannen perättäisen Suomen Cup -mestaruutensa, vaikka Salon Vilpas antoi loistavan vastuksen.

15.1.2022 16:36 Suomen Cup

ToPo ja Peli-Karhut Suomen Cupin finaaliin, ToPon Bronson hurjasteli tripla-tuplan

Sunnuntaisessa naisten Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Torpan Pojat ja hallitseva cup-mestari Peli-Karhut. Välierät tarjosivat kaksi jännää ottelua, jotka ratkesivat vasta päätösneljänneksellä.

14.1.2022 11:20 Naisten Korisliiga

Suomen Cup -ennakko: naiset lähtevät mestaruusjahtiin kutkuttavista asetelmista

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina. ToPo:n ja HBA:n kohtaaminen alkaa 11:15 ja PeKa sekä EBT iskevät yhteen kello 14:30 alkaen. Finaali pelataan sunnuntaina kello 17:15 alkaen. Ottelut ovat nähtävissä Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

14.1.2022 11:15 Suomen Cup

Suomen Cup -ennakko: Lahti ja Seagulls mittelevät finaalipaikasta

Miesten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan tänään Helsingin uudessa Urhea-hallissa, vaikka valitettavasti asetelma onkin tiivistynyt vain final threeksi.

14.1.2022 11:00 Suomen Cup

Kauhajoki ei pääse osallistumaan Suomen Cupiin

Syynä on Kauhajoen joukkueessa kiertävä koronavirus, jonka myötä joukkueella ei ole riittävästi terveitä pelaajia. Kauhajoen välierävastustaja Salon Vilpas etenee lauantaina pelattavaan finaaliin.

12.1.2022 20:50 Suomen Cup

Miesten Suomen Cupin aikataulu muuttuu

Perjantaina 14.1. pelattavat miesten Suomen Cupin välierät vaihtavat paikkaa toistensa kanssa.

20.12.2021 07:39 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti käynnistyy maanantaina klo 10

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 14.–16. tammikuuta uudessa Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyy tänään maanantaina klo 10.

11.12.2021 18:07 Pääjuttu

Lahti ja Vilpas venyivät yllätyksiin Suomen Cup -puolivälierissä – Jeremiah Wood tilastoi voitossa triplatuplan

Miesten Suomen Cupin puolivälierät saatiin päätökseen. Jatkoon etenivät Lahti Basketball, Salon Vilpas ja Kauhajoki.

11.12.2021 16:47 Suomen Cup

HBA leimasi viimeisenä joukkueena lippunsa välieriin

Viimeisessä puolivälierässä HBA sai vieraakseen Vimpelin vedon. Helsinkiläisjoukkue otti jo toisen voiton Vimpelistä tämän viikon aikana ja varmisti samalla paikkansa Suomen Cupin välierissä. Ottelu päättyi 86-75.

10.12.2021 21:04 Naisten Korisliiga

PeKa, EBT ja ToPo välieriin

Kolme joukkuetta selvitti tiensä välieriin naisten Suomen Cupissa. Pokaalin metsästystä jatkavat PeKa, EBT ja ToPo.

10.12.2021 20:19 Pääjuttu

Suomen Cupin puolivälierä muuttui Petteri Koponen Show'ksi – Seagulls matkaa välieriin

Helsinki Seagulls eteni miesten Suomen Cupin välierään reippaalla voitolla. Loput otteluparit ratkaistaan huomenna.

10.12.2021 12:00 Suomen Cup

Suomen Cupin puolivälierät vauhtiin perjantaina

Molempien sarjojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta yrittävät selvittää tiensä 14.-16.1.2022 pelattavaan Final Four –turnaukseen. Loppuhuipennus järjestetään Urhea-hallissa Helsingissä. Puolivälieriä pelataan perjantaina ja lauantaina.

30.11.2021 12:20 Suomen Cup

Suomen Cupin puolivälierien aikataulut selvillä

Naisten ja miesten Suomen Cupin puolivälierät pelataan 10.-12. joulukuuta. Voittajat selviytyvät Urhea-hallissa tammikuussa pelattavaan Final Four -huipennukseen.

22.11.2021 15:11 Suomen Cup

Miesten ja naisten Suomen Cupin puolivälieräparit on valittu

Suomen Cup -joukkueiden valintatilaisuus järjestettiin tänään. Korisliigojen runkosarjan kärkinelikon joukkueet valitsivat paremmuusjärjestyksessä vastustajansa joulukuussa pelattavaan puolivälierävaiheeseen.

22.11.2021 12:15 Suomen Cup

Suomen Cupin valintatilaisuus tänään suorana YouTubessa klo 13

Molempien Korisliigojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta selvittivät tiensä Suomen Cupin puolivälieriin. Yksiosaiset puolivälierät pelataan joulukuussa.

17.11.2021 22:18 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat selvillä

Korisliigan ja naisten Korisliigan keskiviikon kierroksesta muodostui dramaattinen tulevan talven Suomen Cupin osallistumisoikeuksien suhteen. Rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä ja joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä.

Näytä lisää vastaavia