Lappeenrannalle suosikin rooli sopii

27.3.2008 Perjantaina käynnistyvistä Korisliigan pudotuspeleistä voisi runkosarjan perusteella ennustaa neljän kauppaa Lappeenrannan NMKY:n, helsinkiläisen ToPon, Kouvojen ja Espoon Hongan karattua sarjataulukossa muilta. Suurimpana suosikkina matkaan lähtee kuitenkin kuuden ottelun voittoputkessa oleva, Suomen cupin jo tällä kaudella vallannut ja eurokenttien koulima Lappeenranta.

Lappeenrantalaisleirissä ei suosikin viittaa kavahdeta.

- Ei runkosarjan voitto tuonut ylimääräisiä paineita. Töitä on tehty kovasti, olemme päässeet harjoittelemaan sekä pelaamaan terveenä ja loppukautta uusi pakettimme on alkanut toimia, kertoi LrNMKY:n pitkäaikainen kapteeni Pasi Riihelä, joka on ainoana pelaajana jäljellä Suomen mestaruudet 2005 ja 2006 vallanneista Lappeenrannan joukkueista.

- Joukkue on hitsautunut yhteen ja nyt joukkueessa keskitytään oikeisiin asioihin. Keskittyminen näkyy erityisesti puolustuspelissä. Ainoa tavoite on voittaa Suomen mestaruus, lisää LrNMKY:n valmentaja Mika Turunen.

Runkosarjan perusteella selvää kaikille lienee, että Lappeenrannan lyödäkseen on vastustajan onnistuttava puolustuspelissään. Huippuvireensä löytäneen Riihelän lisäksi joukkueesta kun löytyy mm. Adrian Henningin, Petri Virtasen, Juha Stenin ja Ivan Harrisin muodossa tulivoimaa. Lappeenranta teki runkosarjassa joukkueista eniten pisteitä, peräti 93,6 ottelua kohden.

Puolivälierissä mestarikandidaatti Lappeenranta saa haastajakseen Tampereen Pyrinnön, jolle runkosarjan viimeiset kierrokset olivat kaukana ruusuilla tanssimisesta. Pyrintö voitti seitsemästä viime pelistään vain yhden.

Tamperelaisten konkarivalmentaja Jarmo Laitinen näki joukkueensa nousevan vuodenvaihteen hetkeksi yhdeksi sarjan kuumimmista joukkueista. Hyvää jaksoa seurasi kuitenkin heikko jakso. Molemmat juontavat juurensa hetkeen, jolloin Pyrintö luopui takamiehen tontilla viihtyvästä Eric Washingtonista ja kiinnitti hänen tilalleen pysyvästi M.C. Maziquen, toisen korinaluspelurin Damion Dantzlerin sekä korikuninkuuden voittaneen laiturin Damon Williamsin rinnalle.

- Teimme muutoksia ja joukkue sopeutui niihin hyvin, oppi nopeasti pelaamaan yhdessä ja tulosta syntyi isolla kokoonpanolla. Kun aloimme kohdata joukkueita toiseen kertaan, olivat aseemme jo tiedossa, selvitti Laitinen näkemystään loppukauden tappioille.

- Pelistämme puuttuvat vaihtoehdot ja rytminvaihdokset, kun joukkueen liikkuvuus on kärsinyt. Vaikka Damon Williams on varmasti sarjan monipuolisin hyökkäyspelaaja, on hänen puolustamisensa helpompaa, kun eräänlainen jatkuvuus on kadoksissa.

Vaikeuksista huolimatta Laitinen valaa uskoa omiinsa.

- Lähdemme levänneillä jaloilla pudotuspeleihin ja olemme aiemmin osoittaneet osaavamme pelata. Itse asiassa Lappeenrannan kanssa voitot menivät 1-1 ja voitimme runkosarjassa enemmän pelejä, joten meidänhän tässä ennakkosuosikkeja pitäisi olla, naurahti Laitinen viitaten LrNMKY:n euroedustuksen vuoksi puolitettuun sarjaohjelmaan.

Riittääkö aika Hongalle ja ToPolle?

Helsinkiläinen ToPo sekä hallitseva mestari Espoon Honka näyttivät molemmat runkosarjan aikana olevansa mestarikandidaatteja siinä missä Lappeenrantakin. Molemmat joukkueet joutuivat muutoksien tielle alkuvuodesta tapahtuneiden huumekäryjen vuoksi. Sekä ToPo että Honka pystyivät hankkimaan hyvät pelaajat korvaajiksi, mutta oppimisprosessi on vielä kesken niin Helsingissä kuin Espoossakin.

Riittääkö aika ToPon ja Hongan pelaajille sekä valmentajille oppia toistensa metkut, hioa hyökkäyskuviot ja puolustukset mestaruuden edellyttämään kuntoon? Siinä on kysymys, johon vain pudotuspelit pystyvät edetessään vastaamaan.

- Pelillinen muutos on ollut todella suuri. Kauteen lähdettiin kahdella isolla miehellä, jotka osasivat heittää. Nyt mennään kahdella isolla, jotka murjovat koreja metrin päästä. Kyllähän tällainen muutos vaikuttaa kaikkeen, pohdiskeli ToPo-luotsi Tomi Kaminen.

- On kuitenkin turha voivotella asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Toivon, että kaikki vastoinkäymiset ovat vahvistaneet joukkuetta. Julkisuudessa näyttää siltä, että meillä menee huonosti, mutta sieltä on hyvä nousta läpsyttelemään muita poskille, Kaminen naurahti.

Alkavien pudotuspelien menestynein valmentaja, Hongan neljä kertaa Suomen mestariksi ohjannut, Mihailo Pavicevic näkee oman tilanteensa hyvin samanlaisena kuin naapuriseurassa.

- Yhdessä pysynyt joukkue ja yhteispeli olivat etumme muihin nähden. Sitä etua ei enää ole. Mutta minä rakastan paitsi pelaajiani myös haastetta rakentaa näin lyhyessä ajassa voittava joukkue. Filosofiani on yksinkertainen: jos ole kakkonen, olet huono, Pavicevic latasi keskiviikkona järjestetyssä pudotuspeli-infossa.

Kokematon ja kokenut haastaja

ToPo saa omassa puolivälieräsarjassaan vastaansa Porvoon Tarmon, joka tarjoaa helsinkiläisille haasteen erityisesti levypallopelissä ja alleviivatusti, mikäli ToPon Takais Brownin polvivamma estää miestä pelaamasta. Tarmo oli runkosarjan paras levypallojoukkue.

- Siihenhän taktiikkammekin perustuu. Tarkoituksemme on ToPoa vastaan kävellä hitaasti, keskittyä levypalloihin ja antaa ToPon hallita tempoa, irvaili Tarmon valmentaja Lars Ekström.

Pelaajien yhteenlasketulla pudotuspelien määrällä mitattuna Tarmo on Pantteri-jahdissa tänä vuonna mukana olevista joukkueista kokemattomin.

- Niinhän ne sanoo, että pudotuspelit ovat oma maailmansa. Vaikea ottaa kantaa, kun koskaan ei ole aiemmin mukana ollut. Nälkää ja intoa meiltä kuitenkin löytyy, tiivisti Tarmon Esa Mäki-Tulokas joukkueensa tuntoja.

- Mitä pidemmälle ottelusarjassa ja pudotuspeleissä päästään, sen parempi meille. Silloin suosikeille alkaa muodostua mitä erilaisimpia ajatuksia, avasi Ekström henkisen sodankäynnin.

Jos on Tarmo joukon kokemattomin, on Hongan haastava Namika Lahti puolestaan katraan kokenein. Peräti yhdeksältä lahtelaiselta löytyy aiempaa playoff-kokemusta ja heiltäkin yli 30 ottelun edestä pelaajaa kohden.

- Tuohan kokemus jonkinlaista rauhallisuutta. Tiedetään, että pudotuspeleissä ei tarvitse mitään ihmeellistä esittää, vaan keskittyä siihen mitä osaa, tehdä suunnitelma ja pysyä sen toteuttamisessa, jakoi Lahden kapteeni Teemu Laine lähes 80 pudotuspeliottelun kokemustaan.

Lahti vahvistui pudotuspelien kynnyksellä konkari Tom Gustafssonilla ja Yhdysvalloista palanneella Sami Pekkolalla. Laineen mukaan kaksikko on tuonut joukkueeseen lisävirtaa ja myös Lahden päävalmentaja Sami Toiviainen on pannut lisääntyneen energian merkille.

- Kyllähän joukkueen kokeneimmasta kaartista näkyy positiivinen energia tosipelien lähestyessä. Se on heijastunut luonnollisesti myös harjoituksiin.

Lahden tavoitteena puolivälierissä on maksaa kalavelkoja mm. viime kevään finaaleista, joissa Honka veti pidemmän korren.

- Vastassa on minun kirjoissani suurin mestarisuosikki. Tarkoitus olisi ottaa Petteri Koponen ja Jukka Matinen pelistä pois, katsotaan sitten kuinka isoja tähtiä Hongan uudet amerikkalaiset ovat, Toiviainen paljasti heittäen painetta vasta helmikuun lopussa Honka-vahvuuteen liittyneiden Akeem Scottin ja Ben Perkinsin suuntaan.

Hongan Koponen ja Matinen olivat runkosarjassa liigan kaksi parasta kotimaista korintekijää.

Kuntopuntarin kärkeä

Runkosarjan voittoon kiilanneen Lappeenrannan ohella viimeisten kierrosten kuumimmat joukkueet Kouvot ja UU-Korihait ovat vastakkain neljännessä puolivälieräparissa. Kouvot voitti 13 viimeisestä ottelustaan peräti 12. Korihait puolestaan sai tililleen viisi voittoa kuudelta viime kierrokselta, joka nosti joukkueen pudotuspeleihin.

Oman mielenkiintonsa ottelupariin tuo se, että vastakkain on kaksi valmennustehtäviin hypännyttä ex-huipputakamiestä Kouvojen Jukka Toijalassa ja Korihaiden Jyri Lehtosessa.

Toijala myhäili tyytyväisyyttään Kouvojen viimeaikaisiin esityksiin, vaikka hänen tuoreimpana murheena oli sitkeästi joukkuetta vaivannut flunssa.

- Runkosarja meni paremmin mukiinmenevästi. Käsittääkseni voittoprosentilla mitattuna kyseessä oli Kouvojen historian toiseksi paras runkosarjakausi. Matkalle mahtui ongelmia kuten muillakin joukkueilla. Me pystyimme silti pitämään tasomme ja jopa nostamaan sitä loppua kohden.

Runkosarjassa Kouvojen aseeksi nousi toimiva joukkuepuolustus, jolla se piti vastustajansa sarjan pienimmissä lukemissa sallien vain vajaat 74 pistettä ottelua kohden.

- Puolustus on mielestäni avain niin pitkässä sarjassa kuin pudotuspeleissä. Toimivalla joukkuepuolustuksella voitetaan pelejä ja mestaruuksia, Toijala puntaroi.

Pyydettäessä arvioimaan joukkueensa mahdollisuuksia, Toijala haki vertauskuvia "siviilielämän ja viihteen" puolelta.

- Hyvät pohjat tuntuisi olevan ja kovasti oltaisiin baariin menossa. Saa nähdä käännyttääkö ovimies heti kotimatkalle, nauratti Toijala kuulijoitaan.

Jos Toijala pysyi varovaisella linjalla, Korihaiden leirissä ollaan pudotuspelihuumassa. Joukkueen pieni suuri mies Glenn Stokes ennätti julkisuudessa ilmoittaa, että "tänä vuonna on minun vuoro voittaa jotain". Tervettä itseluottamusta löytyy myös valmentaja Lehtoselta.

- Lähdemme Kouvolaan varastamaan Kouvojen kotietua, eikä sitä sen jälkeen enää takaisin anneta. Joukkueen kanssa ollaan päätetty, että yhtään ottelua ei Pohitullissa enää tänä keväänä hävitä. Maksimitavoitteemme on luonnollisesti mestaruus, Lehtonen listasi.

Kouvot on historian valossa ollut Korihaille ylitsepääsemätön este pudotuspeleissä. Vuonna 1995 Kouvot vei mestaruuden Korihaiden nenän edestä voitoin 3-1 ja kaksi vuotta myöhemmin Korihaiden kausi päättyi 3-0 hävittyyn puolivälieräsarjaan Kouvoja vastaan. Tilastollinen erikoisuus joukkueiden välillä onkin se, että Korihait ei ole vielä kyennyt kotivoittoa pudotuspeleissä Kouvoista ottamaan, sillä vuoden 1995 finaalisarjan ainoa voitto tuli sekin vieraskentällä. 

Korisliigan puolivälierät käynnistyvät perjantaina (28.3.) otteluilla LrNMKY-Pyrintö, ToPo-Tarmo ja Kouvot-Korihait. Hongan ja Namika Lahden muodostama pari pelaa avausottelunsa Espoossa lauantaina (29.3.).

Lue myös ”Kissajahti alkaa” – Korisliigan tuhti pudotuspelipaketti.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
10.10.2018 21:07 Korisliiga

Pyrintö tulitti Ura Basketin nurin – KTP vei Kymenlaakson derbyn

Helsinki Seagulls aloitti kautensa vahvasti Korihaiden kustannuksella.

6.10.2018 11:13 Korisliiga

Korisliiga 2018-19 ennakko 1/3: Viime kauden finalistit ottavat varaslähdön kauteen – Ottelu sunnuntaina suorana Yle TV2:lla

Muutoksia kokenut Karhu Basket ja hyvin kasassa pysynyt Salon Vilpas hakevat jälleen paikkaa loppuotteluissa.

4.10.2018 14:59 Ajankohtainen

Kotimainen koriskausi vahvasti esillä Elisa Viihde Sportilla

Uutuutena katsottavissa on myös suomalaisia vilisevä Saksan Bundesliiga.

Rene Rougeau vei Karhu Basketin Korisliigan finaaleihin

Kauhajoen Karhu Basket selvitti ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana tiensä Korisliigan finaaleihin, joukkueen kaadettua BC Nokian välierissä otteluvoitoin 4-1. Ratkaisevassa ottelussa Kauhajoen liikuntahallilla BC Nokia johti ottelua vielä päätösjakson puolivälin jälkeen, mutta Karhu Basket käänsi ottelun nimiinsä Rene Rougeaun viime hetken korilla numeroin 84-82 (34-42).

Karhu Basket venyi jatkoajan kautta 3-1 -johtoon

Kauhajoen Karhu Basket nousi voiton päähän Korisliigan finaaleista, joukkueen kairattua jatkoajan kautta tiensä voittoon perjantai-illan neljännessä välieräottelussa BC Nokiaa vastaan. Takamatkalta neljännelle jaksolle lähtenyt Karhu Basket voitti varsinaisen peliajan viimeisen neljänneksen yhdeksällä pisteellä ja venyi jatkoajan jälkeen 105-102 (42-46, 93-93) -vierasvoittoon.

Vilpas suorin 4-0 voitoin finaaleihin

Salon Vilpas suoritti tyylipuhtaan lakaisun, viikinkipurren selvittäessä tiensä Korisliigan finaaleihin 4-0 -voitoin ohi Helsinki Seagullsin. Torstai-illan ottelussa lokkipaidat hallitsivat tapahtumien kulkua avausjakson, mutta viimeiset kolme neljännestä menivät salolaismerkeissä, Vilppaan juostua lopulta 86-69 (33-29) -vierasvoittoon.

25.4.2018 22:22 Huippu- ja kilpaurheilu

Karhu Basket jatkoi kotivoittojen sarjaa

Karhu Basketin ja BC Nokian välinen välieräsarja jatkoi keskiviikkona tutulla kaavalla, joukkueiden ottaessa kolmannen kerran mittaa toisistaan. Kauhajoen liikuntahallin 1147-päinen kotiyleisö sai todistaa Karhu Basketin karatessa vierailijoilta päätösjaksolla, mesikämmenten venyessä lopulta kotivoittoon lukemin 78-72 (38-34). Karhu Basket johtaa ottelusarjaa voitoin 2-1.

Salon Vilpas voiton päähän finaalipaikasta

Salon Vilpas kaatoi tiistaina Helsinki Seagullsin jo kolmatta kertaa peräkkäin välieräsarjassa. Vilpas kaatoi helsinkiläisvieraat numeroin 79–71.

BC Nokia tasoitti välieräsarjan

Sunnuntai-illan välieräkamppailu pelattiin Nokian palloiluhallissa, jossa näätäpaitainen BC Nokia onnistui tasoittamaan välieräsarjan Kauhajoen Karhu Basketia vastaan. Tasaisen avauspuolikkaan jälkeen BC Nokia nousi kuskin paikalle kolmannella jaksolla, pysytellen loppuun asti kuskin paikalla matkalla 89-84 (38-37) -voittoon.

Vilpas venyi jatkoajan kautta 2-0 -johtoon

Salon Vilpas otti tuiki tärkeän vierasvoiton lauantai-iltana, joukkueen matkattua välieräsarjan toisessa ottelussa Helsinki Seagullsin vieraaksi Töölön Kisahalliin. Kisiksen parketilla tahtipuikkoa heilutti pitkään Seagulls, mutta jatkoajalle venynyt Vilpas otti kuskin paikan ylimääräisellä viisiminuuttisella ja karkasi 77-86 (35-35, 72-72) -vierasvoittoon.

Lapuan Kobrat liigakarsinnan voittoon – jatkaa Korisliigassa kaudella 2018/19

Lapuan Kobrat päihitti HBA-Märskyn suoraan kahdessa ottelussa kuluvan vuoden liigakarsinnoissa. Paikka ensi kauden Korisliigassa varmistui Kobrien perjantaisella 84–72-voitolla.

Karhu Basket säilytti kotiedun

Kauhajoen Karhu Basket otti komealla tavalla välieräsarjan avausvoiton BC Nokiaa vastaan perjantai-iltana Kauhajoen liikuntahallilla. Jokaisen jakson nimiinsä vieneet mesikämmenet karkasivat lopulta 92-78 (39-31) -voittoon, kauhajokisten pitäessä täten tiukasti kiinni sarjasijoituksen tuomasta kotiedusta.

BC Nokia ja Karhu Basket vääntämään finaalipaikasta

Korisliigan toinen välieräsarja käynnistyy perjantai-iltana, kun runkosarjan kolmanteen sijaan päättänyt BC Nokia matkustaa sarjataulukon toisen sijan valloittaneen Karhu Basketin vieraaksi. Molemmat joukkueet selvittivät tiensä puolivälierien läpi suoraan kolmessa ottelussa ja ottelusarjasta onkin ennakoitavissa äärimmäisen tasainen.

Timo Heinonen kaikkien aikojen ykkönen pudotuspeliotteluissa

Helsinki Seagullsin ja Kouvolan Kouvojen välisen puolivälieräsarjan ratkaisuottelussa tehtiin viime sunnuntaina liigahistoriaa. Lokkipaitojen laituri ja puolustuspelaamisen kulmakivi Timo Heinonen siirtyi nimittäin kaikkien aikojen listalla ykköseksi pelatuissa pudotuspeliotteluissa.

Vilppaalle ensimmäinen kiinnitys finaalipaikkaan

Salon Vilpas otti ensimmäisenä välieräjoukkueena askeleen kohti finaalipaikkaa, joukkueen aloittaessa välieräsarjan Helsinki Seagullsia vastaan torstai-iltana Salohallissa. Päätösjakson alkupuolella vielä tasoissa ollut ottelu kääntyi lopulta Vilppaan aavistuksen leveämmän materiaalin ansiosta isännille lukemin 78 -71 (37-38).

Seagulls haastaa Vilppaan taistelussa finaalipaikasta

Korisliigan välierät polkaistaan käyntiin torstaina, kun Salon Vilppaan ja Helsinki Seagullsin välinen ottelusarja saa alkunsa Salohallin täpötäysien lehtereiden edessä. Runkosarjan ykkösjoukkue Vilpas eteni 3-1 -otteluvoitoin finaaliin, kuten myös lokkipaitainen runkosarjan nelonen.

Korisliigan välierien otteluohjelma

Miesten Korisliiga on edennyt välierävaiheeseen. Salon Vilpas saa vastaansa Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen Karhu Basket kohtaa BC Nokian. Kotiedut itselleen runkosarjassa pelasivat sarjataulukon ykkönen Vilpas ja kakkonen Karhu Basket. Välierät alkavat Salohallissa torstaina 19.4.

Seagulls Korisliigan välieriin

Helsinki Seagulls selvitti tiensä neljäntenä joukkueena Korisliigan välieriin, lokkipaitojen tiputtaessa Kouvolan Kouvot kesälomille otteluvoitoin 3-1. Ottelusarjan katkaisuottelu Kouvolassa suoritti ratkaisevan irtioton kolmannella jaksolla, matkaten lopulta 83-74 (35-33) -vierasvoittoon.

Näytä lisää vastaavia