Lappeenrantaan neljäs perättäinen cup-mestaruus

14.12.2008 Lappeenrannan NMKY:lle Suomen cupin voittaminen on muuttunut vuotuiseksi perinteeksi. Sunnuntaina LrNMKY karkasi Vantaan Energia Areenalla finaalivastustajaltaan ToPolta heti puoliajan jälkeen ja juhli lopulta cupin mestaruutta selkein lukemin 98-83 (48-44). Mestaruus meni Lappeenrantaan peräti neljännen perättäisen kerran.

LrNMKY kirjoitutti ottelussa historiankirjat uusiksi. Aikaisempi perättäisten Suomen cupin mestaruuksien ennätys on kolme, jonka ovat LrNMKY:n (2005-2008) lisäksi saavuttaneet Espoon Playboys (1973-1975) ja Kotkan Työväen Palloilijat (1983-1985).

- Joka jätkästä näkyi tänään aivan suunnaton halu voittaa. Kaikkien miehistönvaihdosten ja muiden ongelmien jälkeen mestaruuden juhliminen tuntuu aina vain paremmalta, hehkui kaiken nähnyt LrNMKY-kapteeni Pasi Riihelä (17/12) neljäs cup-kultamitali kaulassaan.

Vaikka menestyminen on viime vuosina ollut LrNMKY:lle arkipäivää, joukkueen peräsimeen kesällä Tampereen Pyrinnöstä värvätty Jarmo Laitinen, 54, voitti vasta ensimmäisen kultamitalinsa aikuisten pääsarjatasolla. Haastavan tilanteen edessä uuteen työpaikkaan siirtynyt Laitinen jakoi avokätisesti kiitoksia hurjasti taistelleelle ryhmälleen.

- Me olemme viimeisen kuukauden aikana kasvaneet joukkueeksi. Viime vuosina vähille minuuteille jääneet pelaajat tiesivät tasan tarkkaan, mitä heidän täytyy tehdä kentällä ja jälki oli sen mukaista, veisteli Laitinen.

ToPo haastoi, mutta ei hallinnut

LrNMKY näytti jo ottelun alkuvaiheessa, mitä tuleman pitää. Chanan Colmanin (24/4/4 syöttöä) johtama lappeenrantalaispuolustus keskittyi ToPon pelinrakentajien Ilpo Pehkosen (8/0) ja Jarkko Kyllösen (3/2) painostamiseen. Kun ToPo yritti organisoida hyökkäyspeliään järkeväksi, LrNMKY juoksi koko miehistöllään 15-6-johtoon.

ToPo palasi kuitenkin peliin mukaan ja käväisi vielä ennen puoliaikaa johdossakin Timo Heinosen (19/3) ja Eero Lehtisen (8/3) päästyä heittovireeseen. Kolmas neljännes oli kuitenkin Namikan juhlaa. Colmanin ja Riihelän lisäksi Demetrius Brown (18/2), HL Coleman (14/9) ja röyhkeitä läpiajoja ToPon puolustuksen siimekseen tehnyt Jouko Järvinen (14/0) piiskasivat lappeenrantalaiset parhaimmillaan 19 pisteen johtoon. ToPo käväisi 2:30 ennen ottelun loppua vielä yhdeksän pisteen päässä, mutta LrNMKY sinetöi voiton viime hetkillä vapaaheittoviivalta.

- Lappeenranta tuli ihan eri sykkeellä matsiin kuin me. Heidän vaihtopenkkinsä tuotanto oli sellaista, mihin me emme olleet valmistautuneet. Puolustuksemme oli paikoin luokatonta, huokaili ToPon valmentaja Tomi Kaminen hopeamitali kaulassaan.

- Me oltiin harjoiteltu erilaisia keinoja, joilla saisimme painetta ToPon pelinrakentajiin. Painostus teki heistä varovaisia. Meille oli tärkeää saada ToPon peli hidastettua, koska jos olisimme antaneet Isaac Spencerin ja Panu Majalan kaltaisten pelaajien möyriä korin alla, siitä ei olisi seurannut hyvää, analysoi Laitinen.

Viisi kolmosta upottaneen Heinosen lisäksi ToPolta kunnostautuivat E.J. Drayton (18/9) sekä Isaac Spencer (17/7). Tyypillisesti tehokas James Allen (8/3) oli vain varjo itsestään LrNMKY:n puolustuksen puristuksessa. Allenin kuudesta pelitilanneheitosta upposi vain kaksi.

Kasvanut rooli sopii Colmanille

LrNMKY:n mestaruuden kannalta ehkä tärkein pelaaja oli vasta kaksi viikkoa sitten Tanskasta Suomeen palannut 24-vuotias pelinrakentaja Chanan Colman. Tanskan maajoukkueessakin pelaava Colman oli mukana juhlimassa LrNMKY:n Suomen mestaruutta vuosina 2005 ja 2006. Sunnuntaina yksikään ToPon pelaaja ei saanut kunnolla otetta sähäkästä ja vahvasta Colmanista, jonka ratkaisuvalmius on kehittynyt selkeästi vuosikymmenen puolivälistä.

- Chananin tulo joukkueeseen on johtanut siihen, että kaikkien kavereiden itseluottamus on noussut. Jätkät eivät enää pelkää tehdä virheitä. Jos yhdessä tilanteessa mokataan, toisessa yritetään kahta kauheammin, kuvaili Laitinen uuden pelinrakentajansa luomaa ilmapiiriä.

- Kun kyseessä on tärkeä ottelu, Namika pelaa aina vahvasti. Näytimme sen jälleen kerran tänään. Joukkueessa on positiivinen henki, uhkui Colman.

Muutama vuosi sitten Colmanin rooli LrNMKY:ssä oli luoda korintekopaikkoja Riihelän, Jussi Kumpulaisen, Andre Foremanin ja Matt Williamsin kaltaisille konkareille. Colman kuitenkin osoitti pystyvänsä tarpeen tullen kantamaan myös suuremman vastuun joukkueen korinteosta.

- Tämä on hyvin erilainen tilanne kuin pari vuotta sitten. Minulta odotetaan johtajuutta, ja yritän vastata kavereiden odotuksiin. Tänään kokeneiden pelaajien usko tarttui kaikkiin muihin – Jokke Järvinen, Tuukka Kulha (6/2), Viljami Vanjoki (5/4) ja Janne Rekola (0/0) kaikki pelasivat loistavasti mahdollisuuden saatuaan.

Laitinen: ”Osoitimme ansaitsevamme paikkamme liigassa”

Viimeisen puolen vuoden aikana talousvaikeuksiensa johdosta otsikoissa ollut LrNMKY on rakentanut uutta nousua puhtaalta pöydältä. Laitinen näkee, että neljäs perättäinen cupin kultamitali on Lappeenrannan koripallon kannalta ensiarvoisen tärkeä.

- Kun kesällä lähdimme talkoovoimin rakentamaan liigajoukkuetta, niin joukkueen kuin taustojenkin tehtävänä oli osoittaa, että pystymme pelaamaan pääsarjatasolla. Mielestäni olemme nyt kuuden kuukauden aikana osoittaneet ansaitsevamme paikkamme liigassa. Organisaatio pitää kiinni luvatuista asioista ja sekä pelaaja että taustaryhmä ovat kaikki sitoutuneita yhteiseen työhön, kehui Laitinen uutta työympäristöään.

Vuodesta 2001 asti Lappeenrannassa viihtynyt Riihelä yhtyy Laitisen kehuihin.

- Viime kevät oli vaikea, mutta nyt on alkanut taas näyttää hyvältä. Meillä on joukkueet A-poikien mestaruussarjassa ja B-poikien divarissa, ja nuoremmissa ikäluokissa on yhtä lailla potentiaalisia pelaajia ja hyviä valmentajia. Lappeenrannan koriksella on tulevaisuutta.

Eräs osoitus Lappeenrannan koripallokulttuurista on joukkueen äänekäs faniryhmä. Punapaitoihin sonnustautuneiden fanien kannustus ja juhlinta oli suomalaisittain terävintä kärkeä. Useammasta sadasta hengestä koostunut väkijoukko eli koko sydämellään ottelun käänteissä mukana.

- Tällaisen fanijoukon edessä tuntui kuin olisi kotisalissa pelannut, toisti Riihelä jo kahtena edellisenä vuonna lausumansa kiitokset joukkueensa kannattajille.

LrNMKY palaa joulutauon jälkeen Korisliigaparketeille 28. joulukuuta Karkkilassa Team Componentaa vastaan.

- Me ollaan ainoa joukkue Suomessa, jolla on yhä mahdollisuus voittaa tuplamestaruus, laukaisi Laitinen pilke silmäkulmassaan kysyttäessä joukkueen jatkosuunnitelmista.

Suomen cupin finaalin täydelliset ottelutilastot sekä paljon muita tilastoja löytyy Koripalloliiton tilastopalvelusta, osoitteesta www.basket.fi.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_suomen_cup/
 
15.1.2023 19:14 Suomen Cup

ToPo on naisten Suomen Cupin mestari

Torpan Pojat jatkoi siitä mihin eilen jäi ja kaatoi finaalissa neljä edellistä Suomen Cupia nimiinsä vieneen PeKa:n. Mestaruuspokaali jäi Helsinkiin 76-51.

15.1.2023 12:06 Suomen Cup

Peli-Karhut ja Torpan Pojat kohtaavat naisten Suomen Cupin finaalissa klo 17

Naisten Suomen Cupin mestari 2022 ratkeaa sunnuntaina, kun Peli-Karhut ja Torpan Pojat kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. PeKa tavoittelee neljättä perättäistä cup-mestaruutta.

14.1.2023 19:41 Korisliiga

Kataja vei kultamitalit Hirvosen hurjien syöttötilastojen siivittämänä – miesten Suomen Cup -finaalia jännitettiin jatkoajalle asti

Kataja Basket kaatoi Helsinki Seagullsin jatkoajalla miesten Suomen Cup -finaalissa.

14.1.2023 15:36 Suomen Cup

PeKa ja ToPo ratkaisevat naisten Suomen Cupin voiton

Naisten Suomen Cupin finaalissa nähdään uusinta viime vuodelta, kun Peli-Karhut ja ToPo kohtaavat finaalissa. Ottelu alkaa huomenna sunnuntaina klo 17 ja on nähtävissä Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

14.1.2023 09:21 Suomen Cup

Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Suomen Cupin finaalissa klo 17

Miesten Suomen Cupin mestari 2022 ratkeaa lauantaina, kun Helsinki Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Seagulls tavoittelee neljättä perättäistä cup-mestaruutta.

13.1.2023 21:57 Pääjuttu

Seagulls ja Kataja miesten Suomen Cup -finaaliin – Tuomas Hirvosella tehokas ilta välierävoitossa

Kumpikin miesten Suomen Cup -välieristä ratkesi selkeällä erolla. Huomiseen finaaliin etenevät Kataja Basket ja Helsinki Seagulls.

13.1.2023 14:57 Naisten Korisliiga

Naisten Suomen Cupin välierät lauantaina Helsingissä - luvassa kova taistelu mestaruudesta

Naisten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan lauantaina ja sunnuntaina Urhea-hallissa Helsingissä. 10 000 euron rahapalkinnosta mittelevät Peli-Karhut, Vimpelin Veto, Torpan Pojat ja Tampereen Pyrintö.

12.1.2023 13:00 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina luvassa kaksi huimaa välierää

Miesten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan perjantaina ja lauantaina Urhea-hallissa Helsingissä. 10 000 euron rahapalkinnosta mittelevät BC Nokia, Helsinki Seagulls, Kataja Basket ja Kauhajoki.

28.12.2022 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin mestaruudet ratkeavat tammikuussa, liput nyt myynnissä

Naisten ja miesten koripallon Suomen Cup huipentuu tammikuun 13.–15. päivä Urhea-hallissa Helsingissä pelattavaan Final Fouriin. Koriksen superviikonloppu pitää sisällään sekä naisten että miesten välierät sekä finaalin.

17.12.2022 20:05 Korisliiga

Korihait kauden kolmanteen voittoon Trey Niemen johdolla – Kauhajoelle pisteet poikkeuksellisesta yhdistelmäottelusta

Miesten Korisliigassa pelattiin niin runkosarjaotteluita kuin Suomen Cupiakin – yhdessä ottelussa jopa kumpaakin samaan aikaan.

11.12.2022 19:33 Pääjuttu

Severi Kaukiainen loisti illan Korisliiga-ottelussa – Seagulls puolestaan jatkoon Suomen Cupissa

Illan aikana pelattiin kaksi miesten ottelua. Korisliigan puolella Kauhajoki haki sarjapisteet vieraista, kun taas Helsinki Seagulls selvitti Suomen Cupin puolivälierät.

10.12.2022 20:59 Pääjuttu

Kataja kirkkaasti välieriin miesten Suomen Cupissa

Kataja Basketin ja Salon Vilppaan puolivälieräkohtaaminen päättyi Katajan roimaan voittoon.

10.12.2022 20:11 Suomen Cup

Final Four joukkeet selvillä – Pyrintö vastasi päivän suurimmasta yllätyksestä

Naisten Suomen Cupin välieräjoukkueet ovat selvillä. Tiensä jatkoon selvittivät ToPo, PeKa, Pyrintö sekä ViVe. Lopputurnaus pelataan 14-15.1.2023.

9.12.2022 20:32 Korisliiga

Nokia vei Suomen Cupin ensimmäisen puolivälierän – kapteeni Lehto vedossa

BC Nokia eteni ensimmäisenä joukkueena miesten Suomen Cupin välieriin.

28.11.2022 11:45 Suomen Cup

Suomen Cupin valintatilaisuus maanantaina suorana YouTubessa klo 13

Molempien Korisliigojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta selvittivät tiensä Suomen Cupin puolivälieriin. Yksiosaiset puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella.

24.11.2022 13:30 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat ratkenneet

Korisliigan ja naisten Korisliigan tulevan talven Suomen Cupin rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä. Joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä. Valintatilaisuus järjestetään 28.11. ja se näytetään suorana YouTubessa.

16.1.2022 20:33 Suomen Cup

Suomen Cup jälleen Kotkaan

Kotkan Peli-Karhut uusi Suomen Cupin voittonsa, kun se kukisti jännittävien vaiheiden jälkeen ToPo:n 77-64.

15.1.2022 19:35 Korisliiga

Suomen Cup -finaali äityi jännäriksi, mutta Seagulls otti jälleen voiton

Helsinki Seagulls saalisti kolmannen perättäisen Suomen Cup -mestaruutensa, vaikka Salon Vilpas antoi loistavan vastuksen.

15.1.2022 16:36 Suomen Cup

ToPo ja Peli-Karhut Suomen Cupin finaaliin, ToPon Bronson hurjasteli tripla-tuplan

Sunnuntaisessa naisten Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Torpan Pojat ja hallitseva cup-mestari Peli-Karhut. Välierät tarjosivat kaksi jännää ottelua, jotka ratkesivat vasta päätösneljänneksellä.

14.1.2022 11:15 Suomen Cup

Suomen Cup -ennakko: Lahti ja Seagulls mittelevät finaalipaikasta

Miesten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan tänään Helsingin uudessa Urhea-hallissa, vaikka valitettavasti asetelma onkin tiivistynyt vain final threeksi.

Näytä lisää vastaavia