Lappeenrantaan neljäs perättäinen cup-mestaruus

14.12.2008 Lappeenrannan NMKY:lle Suomen cupin voittaminen on muuttunut vuotuiseksi perinteeksi. Sunnuntaina LrNMKY karkasi Vantaan Energia Areenalla finaalivastustajaltaan ToPolta heti puoliajan jälkeen ja juhli lopulta cupin mestaruutta selkein lukemin 98-83 (48-44). Mestaruus meni Lappeenrantaan peräti neljännen perättäisen kerran.

LrNMKY kirjoitutti ottelussa historiankirjat uusiksi. Aikaisempi perättäisten Suomen cupin mestaruuksien ennätys on kolme, jonka ovat LrNMKY:n (2005-2008) lisäksi saavuttaneet Espoon Playboys (1973-1975) ja Kotkan Työväen Palloilijat (1983-1985).

- Joka jätkästä näkyi tänään aivan suunnaton halu voittaa. Kaikkien miehistönvaihdosten ja muiden ongelmien jälkeen mestaruuden juhliminen tuntuu aina vain paremmalta, hehkui kaiken nähnyt LrNMKY-kapteeni Pasi Riihelä (17/12) neljäs cup-kultamitali kaulassaan.

Vaikka menestyminen on viime vuosina ollut LrNMKY:lle arkipäivää, joukkueen peräsimeen kesällä Tampereen Pyrinnöstä värvätty Jarmo Laitinen, 54, voitti vasta ensimmäisen kultamitalinsa aikuisten pääsarjatasolla. Haastavan tilanteen edessä uuteen työpaikkaan siirtynyt Laitinen jakoi avokätisesti kiitoksia hurjasti taistelleelle ryhmälleen.

- Me olemme viimeisen kuukauden aikana kasvaneet joukkueeksi. Viime vuosina vähille minuuteille jääneet pelaajat tiesivät tasan tarkkaan, mitä heidän täytyy tehdä kentällä ja jälki oli sen mukaista, veisteli Laitinen.

ToPo haastoi, mutta ei hallinnut

LrNMKY näytti jo ottelun alkuvaiheessa, mitä tuleman pitää. Chanan Colmanin (24/4/4 syöttöä) johtama lappeenrantalaispuolustus keskittyi ToPon pelinrakentajien Ilpo Pehkosen (8/0) ja Jarkko Kyllösen (3/2) painostamiseen. Kun ToPo yritti organisoida hyökkäyspeliään järkeväksi, LrNMKY juoksi koko miehistöllään 15-6-johtoon.

ToPo palasi kuitenkin peliin mukaan ja käväisi vielä ennen puoliaikaa johdossakin Timo Heinosen (19/3) ja Eero Lehtisen (8/3) päästyä heittovireeseen. Kolmas neljännes oli kuitenkin Namikan juhlaa. Colmanin ja Riihelän lisäksi Demetrius Brown (18/2), HL Coleman (14/9) ja röyhkeitä läpiajoja ToPon puolustuksen siimekseen tehnyt Jouko Järvinen (14/0) piiskasivat lappeenrantalaiset parhaimmillaan 19 pisteen johtoon. ToPo käväisi 2:30 ennen ottelun loppua vielä yhdeksän pisteen päässä, mutta LrNMKY sinetöi voiton viime hetkillä vapaaheittoviivalta.

- Lappeenranta tuli ihan eri sykkeellä matsiin kuin me. Heidän vaihtopenkkinsä tuotanto oli sellaista, mihin me emme olleet valmistautuneet. Puolustuksemme oli paikoin luokatonta, huokaili ToPon valmentaja Tomi Kaminen hopeamitali kaulassaan.

- Me oltiin harjoiteltu erilaisia keinoja, joilla saisimme painetta ToPon pelinrakentajiin. Painostus teki heistä varovaisia. Meille oli tärkeää saada ToPon peli hidastettua, koska jos olisimme antaneet Isaac Spencerin ja Panu Majalan kaltaisten pelaajien möyriä korin alla, siitä ei olisi seurannut hyvää, analysoi Laitinen.

Viisi kolmosta upottaneen Heinosen lisäksi ToPolta kunnostautuivat E.J. Drayton (18/9) sekä Isaac Spencer (17/7). Tyypillisesti tehokas James Allen (8/3) oli vain varjo itsestään LrNMKY:n puolustuksen puristuksessa. Allenin kuudesta pelitilanneheitosta upposi vain kaksi.

Kasvanut rooli sopii Colmanille

LrNMKY:n mestaruuden kannalta ehkä tärkein pelaaja oli vasta kaksi viikkoa sitten Tanskasta Suomeen palannut 24-vuotias pelinrakentaja Chanan Colman. Tanskan maajoukkueessakin pelaava Colman oli mukana juhlimassa LrNMKY:n Suomen mestaruutta vuosina 2005 ja 2006. Sunnuntaina yksikään ToPon pelaaja ei saanut kunnolla otetta sähäkästä ja vahvasta Colmanista, jonka ratkaisuvalmius on kehittynyt selkeästi vuosikymmenen puolivälistä.

- Chananin tulo joukkueeseen on johtanut siihen, että kaikkien kavereiden itseluottamus on noussut. Jätkät eivät enää pelkää tehdä virheitä. Jos yhdessä tilanteessa mokataan, toisessa yritetään kahta kauheammin, kuvaili Laitinen uuden pelinrakentajansa luomaa ilmapiiriä.

- Kun kyseessä on tärkeä ottelu, Namika pelaa aina vahvasti. Näytimme sen jälleen kerran tänään. Joukkueessa on positiivinen henki, uhkui Colman.

Muutama vuosi sitten Colmanin rooli LrNMKY:ssä oli luoda korintekopaikkoja Riihelän, Jussi Kumpulaisen, Andre Foremanin ja Matt Williamsin kaltaisille konkareille. Colman kuitenkin osoitti pystyvänsä tarpeen tullen kantamaan myös suuremman vastuun joukkueen korinteosta.

- Tämä on hyvin erilainen tilanne kuin pari vuotta sitten. Minulta odotetaan johtajuutta, ja yritän vastata kavereiden odotuksiin. Tänään kokeneiden pelaajien usko tarttui kaikkiin muihin – Jokke Järvinen, Tuukka Kulha (6/2), Viljami Vanjoki (5/4) ja Janne Rekola (0/0) kaikki pelasivat loistavasti mahdollisuuden saatuaan.

Laitinen: ”Osoitimme ansaitsevamme paikkamme liigassa”

Viimeisen puolen vuoden aikana talousvaikeuksiensa johdosta otsikoissa ollut LrNMKY on rakentanut uutta nousua puhtaalta pöydältä. Laitinen näkee, että neljäs perättäinen cupin kultamitali on Lappeenrannan koripallon kannalta ensiarvoisen tärkeä.

- Kun kesällä lähdimme talkoovoimin rakentamaan liigajoukkuetta, niin joukkueen kuin taustojenkin tehtävänä oli osoittaa, että pystymme pelaamaan pääsarjatasolla. Mielestäni olemme nyt kuuden kuukauden aikana osoittaneet ansaitsevamme paikkamme liigassa. Organisaatio pitää kiinni luvatuista asioista ja sekä pelaaja että taustaryhmä ovat kaikki sitoutuneita yhteiseen työhön, kehui Laitinen uutta työympäristöään.

Vuodesta 2001 asti Lappeenrannassa viihtynyt Riihelä yhtyy Laitisen kehuihin.

- Viime kevät oli vaikea, mutta nyt on alkanut taas näyttää hyvältä. Meillä on joukkueet A-poikien mestaruussarjassa ja B-poikien divarissa, ja nuoremmissa ikäluokissa on yhtä lailla potentiaalisia pelaajia ja hyviä valmentajia. Lappeenrannan koriksella on tulevaisuutta.

Eräs osoitus Lappeenrannan koripallokulttuurista on joukkueen äänekäs faniryhmä. Punapaitoihin sonnustautuneiden fanien kannustus ja juhlinta oli suomalaisittain terävintä kärkeä. Useammasta sadasta hengestä koostunut väkijoukko eli koko sydämellään ottelun käänteissä mukana.

- Tällaisen fanijoukon edessä tuntui kuin olisi kotisalissa pelannut, toisti Riihelä jo kahtena edellisenä vuonna lausumansa kiitokset joukkueensa kannattajille.

LrNMKY palaa joulutauon jälkeen Korisliigaparketeille 28. joulukuuta Karkkilassa Team Componentaa vastaan.

- Me ollaan ainoa joukkue Suomessa, jolla on yhä mahdollisuus voittaa tuplamestaruus, laukaisi Laitinen pilke silmäkulmassaan kysyttäessä joukkueen jatkosuunnitelmista.

Suomen cupin finaalin täydelliset ottelutilastot sekä paljon muita tilastoja löytyy Koripalloliiton tilastopalvelusta, osoitteesta www.basket.fi.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_suomen_cup/
 
26.1.2020 21:03 Naisten Korisliiga

Naisten Suomen Cupin mestaruus Kotkaan

Yli tuhatpäinen yleisö oli saapunut seuraamaan naisten Suomen Cupin finaalia Kouvolan Jatke Areenalle. Kotijoukkueen fanit joutuivat kuitenkin pettymään, kun Peli-Karhut pääsi juhlimaan mestaruutta 96-82.

25.1.2020 22:05 Suomen Cup

Suomen Cupin finaali tarjosi huiman jatkoaikatrillerin, Seagullsille seurahistorian ensimmäinen mestaruus

Helsinki Seagulls ja Vilpas Vikings taistelivat Suomen Cupin mestaruudesta pitkän kaavan mukaan Töölön Kisahallissa. Kotijoukkue vei trillerin nimiinsä jatkoajan jälkeen 94-93 huiman koripalloillan pääteeksi.

24.1.2020 13:20 Suomen Cup

Ennakko: Kaksi parasta taistelee mestaruudesta, Vilpas lähtee kiusaamaan Seagullsia cup-finaaliin

Lauantaina pelattavassa Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan kaksi parasta joukkuetta, kun sarjakärki Helsinki Seagulls isännöi viime vuoden cup-mestari Vilpas Vikingsiä.

24.1.2020 13:14 Suomen Cup

Ennakko: Naisten Suomen Cupin finaalissa luvassa huima Kymenlaakson paikalliskamppailu

Kouvottaret kohtaa sunnuntaina Kouvolan Jatke Areenalla Peli-Karhut. Ottelu alkaa kello 19.00 ja se on nähtävissä YLE TV2:ssa suorana lähetyksenä. Voittajajoukkueelle on luvassa 10.000 euron pääpalkinto.

9.1.2020 20:12 Suomen Cup

Naisten Suomen cupin finaali selvillä - Peli-Karhut kohtaa finaalissa Kouvottaret

Peli-Karhut voitti Suomen cupin välierässä kotonaan Forssan Alun 92-81. Finaalissa nähdään Kymenlaakson paikalliskamppailu.

11.12.2019 21:10 Suomen Cup

Miesten Suomen Cupin välieräjoukkueet ovat selvillä – Keskiviikkona paikkansa varmistivat Vilpas ja Seagulls

Vilpas saa välierissä vastaansa Pyrinnön. Seagullsin finaalipaikan tiellä on BC Nokia.

10.12.2019 20:14 Suomen Cup

BC Nokia eteni Suomen Cupin välieriin kukistettuaan KTP:n Kotkassa

BC Nokian välierävastustaja on joko Helsinki Seagulls tai Lahti Basketball.

9.12.2019 20:31 Suomen Cup

Pyrintö eteni Suomen Cupin välieriin kaatamalla Karhu Basketin

Pyrinnön vastustaja välieriin selviää puolivälieräparista Vilpas–Kouvot.

28.11.2019 14:31 Suomen Cup

Miesten Suomen Cupin puolivälieräparit ovat selvillä

Suomen Cup -joukkueiden valintatilaisuus järjestettiin tänään Helsingissä. Korisliigan runkosarjan kärkinelikon joukkueet valitsivat paremmuusjärjestyksessä vastustajansa joulukuussa pelattavaan puolivälierävaiheeseen.

23.11.2019 20:57 Pääjuttu

Suomen Cupien kahdeksikot selvillä – Puolivälieräparit valitaan torstaina

Sekä naisten että miesten Suomen Cupin finaalin voittaja saa kymmenen tuhannen euron ja hävinnyt kolmen tuhannen euron rahapalkinnon.

18.3.2019 16:53 Pääjuttu

Vilpas-leirissä iloitaan cup-voitosta, katseissa siintää jo Pantteri-jahti

Tuoreen Suomen Cup -mestarin Vilppaan joukkueenjohtaja Keijo Poutiaisen mukaan yksi kauden tavoitteista on saavutettu. Katseet siintävät keväässä ja toukokuussa, kun taistelu Pantteri-patsaasta huipentuu.

16.3.2019 22:08 Korisliiga

Vilpas juhlii historiansa ensimmäistä Suomen Cupin voittoa

Vilpas kaatoi Suomen Cupin finaalissa Tampereen Pyrinnön voittaen seurahistorian ensimmäisen cup-pokaalin lukemin 106-93. Vilppaan Jack Gibbs oli finaalin pistetykki 31 pisteellä.

16.3.2019 10:19 Pääjuttu

Vilpas iskee illalla Tampereen Pyrinnön kimppuun Suomen Cup -finaalissa

Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan ykkönen Vilpas sekä parhaillaan tiukasti kolmatta sijaa miehittävä Tampereen Pyrintö. Joukkueiden tie finaaliin on ollut erilainen, mutta myös yhtäläisyyksiä löytyy.

15.3.2019 07:53 Pääjuttu

Sami Toiviaisen Pyrintö ison haasteen edessä: ”Vilpas on sarjan paras joukkue”

Tampereen Pyrintö ja Vilpas iskevät lauantaina yhteen Suomen Cupin finaalissa. Finaalin kotijoukkueen päävalmentaja Sami Toiviainen on innoissaan, että kauden keskellä on mahdollisuus voittaa jotain suurempaa.

14.3.2019 14:51 Korisliiga

Juho Nenonen odottaa kovaa cup-huipennusta: ”Hienoa päästä pelaamaan finaalia ”

Tampereen Pyrintö isännöi lauantaina pelattavaa Suomen Cup -finaalia, jossa se kohtaa Vilppaan. Vierasjoukkueen Juho Nenonen odottaa finaalista tiukkaa vääntöä ja innostuu mahdollisuudesta pelata cup-pokaalista kesken Korisliigan runkosarjan.

5.3.2019 20:10 Suomen Cup

Vilpas kaatoi Lahti Basketballin, eteni Pyrinnön finaalivastustajaksi

Vilpas kaatoi vieraskentällä Lahti Basketballin Suomen Cupin välierässä ja eteni finaaliin 104-79-vierasvoitolla. Cup -finaalin isännäksi arvottiin Tampereen Pyrintö.

23.2.2019 09:49 Suomen Cup

Pyrintö ilotellen jatkoon Suomen Cupissa

Tampereen Pyrintö oli odotetun kova isäntä Forssan Koripojille Suomen Cupin perjantai-illan kotiottelussaan Pyynikillä. Ennen taukoa jo 66 pistettä tulostauluun latonut Pyrintö karkasi vierailtaan kolmannella jaksolla ja eteni Cupin välieriin pistein 115-90 (66-57).

6.2.2019 21:30 Suomen Cup

Vilpas ja MuKi Suomen Cupin välieriin

Suomen Cupissa pelattiin keskiviikkona kaksi puolivälieräottelua, joissa Salon Vilpas kaatoi KTP-Basketin ja Munkkiniemen Kisapojat Raidersin.

29.1.2019 20:49 Suomen Cup

Lahti Basketball selvitti tiensä Suomen Cupin välieriin

Suomen Cupin puolivälierät käynnistyivät Lahti Basketballin 102–83 (45–45) -voitolla BC Lepistä.

29.1.2019 09:52 Suomen Cup

Suomen Cupin puolivälierät käynnistyvät

Suomen Cupin puolivälierissä kohtaavat Lahti Basketball–BC Lepi, Pyrintö Liiga–FoKoPo, Raiders–Muki sekä Vilpas–KTP. Ensimmäinen ottelu pelataan tänään, kun Lahti isännöi BC Lepiä.

Näytä lisää vastaavia