Lassi Tuovi ei anna vaikean harjoituskauden vaivata – ”Mietin mieluummin huomista kuin eilistä”

25.9.2020 14:12 Lassi Tuovi aloittaa ensimmäisen kautensa ranskalaisen SIG Strasbourgin päävalmentajana. Maailmalla vallitseva koronapandemia on vaikuttanut myös Strasbourgin valmistautumiskauteen, mutta Tuovi keskittyy mieluummin asioihin joihin voi itse vaikuttaa.

Lassi Tuovi aloittaa ensimmäisen kautensa Strasbourgin päävalmentajana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Koronapandemia keskeytti Ranskan liigan maaliskuussa eikä sarjaa pelattu loppuun kesän aikana. Tuovi käytti ajan hyväkseen rakentaessaan tämän vuoden joukkuetta.

- Lähtökohtaisesti valmentajat pyrkivät välttää sattumia ja epätietoisuutta, mutta nyt ne ovat joka päivä läsnä. Se tuo tietenkin oman lisänsä. Keväällä ja kesällä pääsin kuitenkin valmistautumaan hyvin ja keskittymään rekrytointiin huolella, ja tein paljon töitä pelaajarekrytoinnin kanssa, Tuovi kertoo.

Nykytilanne on kuitenkin aiheuttanut vaikeuksia valmistautumiseen. Harjoituspelejä on jouduttu perumaan muun muassa koronaepäilyjen takia ja se on luonnollisesti vaikuttanut joukkueen toimintaan.

- Tässä on tapahtunut kaikenlaista eikä harjoituskausi ole mennyt suunnitelmien mukaan, muttei se ole varmaan mennyt muillakaan. Meiltä peruttiin kahdeksasta harjoitusottelusta neljä, joten valmistautuminen on ollut vähän vajaa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Pelaajilla oli pitkä tauko epeleistä, mutta Tuovi oli positiivisesti yllättynyt pelaajien tunnollisuudesta pitkän tauon aikana.

- Ensiksi piti ottaa huomioon se, että pelaajilla oli erilainen lähtökohta harjoituskauteen, kun joillakin saattoi olla lähes puolen vuoden tauko peleistä. Moni oli kuitenkin pitänyt kunnostaan tosi hyvää huolta. He olivat motivoituneita pitämään pitkän tauon aikana itsensä kunnossa, kun usein kesälomalla he ottavat vain rennosti. Parketilla oli sitten eri asia ja koripalloon totuttautuminen vie aina hetken.

Vallitsevat olosuhteet ovat iskeneet kovalla kädellä seurojen talouteen ja se on näkynyt myös Strasbourgissa. Kun ennen joukkueeseen hankittiin kokeneita Ranskan maajoukkuepelaajia ja sarjan tähtikategorian taitureita, täksi kaudeksi Tuovi lähti rakentamaan budjetin raameissa nuorekkaampaa, mutta samalla nälkäisempää joukkuetta.

- Meilläkin budjetti tippui valtavasti emmekä voi enää hankkia sellaisia tähtipelaajia joihin täällä on totuttu. Nyt meidän oli etsittävä kehityskelpoisia ja potentiaalisia pelaajia, jotka tulevat meille kehittymään ja näkevät meidät ehkä välietappina isompiin seuroihin. Meillä on muutama erittäin potentiaalinen nuori pelaaja, jotka saattavat tulevaisuudessa yltää Euroliiga-tasolle saakka.

Strasbourg eteni viitenä vuotena peräkkäin Ranskan liigan finaaliin kausina 2012-17, mutta pari edelliskautta ovat olleet joukkueelle vaikeampia. Menestysvuosina Strasbourgissa oli vahva ydinryhmä, joka kantoi joukkuetta. Parina edelliskautena joukkueessa on kuitenkin ollut liikehdintää totuttua enemmän ja se on samalla näkynyt myös tuloksissa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Täksi kaudeksi Strasbourg muutti strategiaansa uuden urheilutoimenjohtajan ja Tuovin johdolla.

- Menestysvuosina Strasbourgilla oli aina tiivis runko, mutta nyt viimeiset kolme vuotta pelaajia on tullut ja mennyt. Sellaisen päälle on vaikea rakentaa pitkällä tähtäimellä. Myös faneille on vaikea samaistua joukkueeseen ja pelaajiin, kun ne vaihtuvat koko ajan. Siksi teimme kolmen ranskalaispelaajan kanssa heti kolmen vuoden sopimukset, että saamme heidät sitoutettua tähän.

Tuovi sai lähes kaikki haluamansa pelaajat joukkueeseen ja on tyytyväinen miehistönsä koostumukseen.

- Meillä on työteliäitä pelaajia, jotka ovat valmiina tekemään hommia ja pelaamaan taistelevaa korista. He ovat valmiita tekemään töitä mennäkseen eteenpäin, eivätkä tule hallilla vain odottamaan seuraavaa peliä.

Tuovi toivoo näkevänsä joukkueeltaan vauhtia ja atleettista koripalloa sekä kovaa työntekoa.

- Meillä on aika fyysinen jengi ja tulemme pelaamaan sellaista altavastaajakorista puolustamalla intensiivisesti ja fyysisesti. Puolustuksemme erikoisuus on se, ettei meillä ole oikein isoa pelaajaa, muttei meillä ole myöskään yhtään hidasta pelaajaa. Meillä on nopea ja urheilullinen joukkue ja pystymme pelaamaan liikkuvaa koripalloa. Hyökkäyksessä vahvuutenamme on todella kova laituriosasto. Faniemme pitää ymmärtää, ettemme ole aina peleihin lähdettäessä suosikkeja edes kotikentällä, vaan meidän pitää pystyä tekemään enemmän töitä kuin vastustaja.

Lassi Tuovi ajattelee asioista positiivisesti. (Kuva: Ville Vuorinen)

Viime kaudella Strasbourg oli jäämässä ulos pudotuspeleistä ollen sarjassa kymmenentenä kauden keskeytyshetkellä. Tällä kaudella Tuovin tavoitteena on nostaa joukkue takaisin sinne minne se kuuluukin.

- Saa nähdä miten kausi lähtee käyntiin, kun ei hirveästi tiedä näistä voimasuhteista vielä. Strasbourgin pitää taistella kuitenkin aina vähintään pudotuspelipaikoista, eli kyllä me ylemmästä kahdeksasta paikasta haluamme taistella mieluummin kuin kahdeksasta alemmasta. Lähiviikkojen tärkein tavoite on kuitenkin pysyä terveenä.

Tuovi aloitti kauden päävalmentajana viimeksi vuonna 2014, kun hän toimi LrNMKY:n pääkäskijänä Korisliigassa. Sen jälkeen hän on kartuttanut valmentajakokemustaan apuvalmentajana ennen kuin nousi viime talvena Strasbourgin päävalmentajaksi. Hän myöntää paineiden olevan eri luokkaa päävalmentajana, mutta kääntää asian mieluummin positiiviseksi haasteeksi.

- On siinä kieltämättä eroa, mutta samalla tämä on ollut unelmana, ja olen halunnut painetta ja vastuuta. Olen elämäntyyliltäni sellainen ihminen, että elän tässä ja nyt ja mietin mieluummin huomista kuin eilistä, Tuovi heittää.

Strasbourgin kausi alkaa lauantaina Le Mansin vieraana.

Henkilöt

 
23.1.2021 22:44 Suomalaiset ulkomailla

Koponen palasi pelikentille – Valtoselle 30 pistettä Saksassa

Petteri Koponen debytoi lauantai-iltana uuden seuransa Pallacanestro Reggianan riveissä. Muitakin ilonaiheita nähtiin, sillä Elias Valtonen tykitti peräti 30 pistettä Saksan ProA:ssa ja Roope Ahonen on hiljalleen tekemässä paluuta tositoimiin.

17.1.2021 23:19 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin pelaajat hyvässä vireessä Euroopan kentillä

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä osoittivat tasoaan Ranskassa ja Alexander Madsen sekä Edon Maxhuni jatkoivat vahvoja esityksiään Virossa ja Latviassa. Myös Sasu Salin ylsi kaksinumeroisille pisteille viikonlopun otteluissa.

15.1.2021 15:35 Susijengi

Petteri Koponen palaa Italiaan – uutena osoitteena Pallacanestro Reggiana

Pitkän ja vaiherikkaan kansainvälisen uransa syksyllä 2008 Italian Serie A:sta aloittanut Susijengi-ikoni Petteri Koponen, 194 cm ja 32 v., palaa Italiaan. Viimeisen runsaan puolivuotisen seurajoukkuekentiltä sivussa ollut MaSu-Basketin kasvatti on solminut loppukauden kattavan sopimuksen Serie A:ta pelaavan Pallacanestro Reggianan kanssa.

14.1.2021 14:10 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni tykitti 31 pistettä Virossa - Tuovin Strasbourg jatkoon Mestarien liigassa

Edon Maxhuni aloitti vuotensa räväkästi, kun hän upotti peräti 31 pistettä Viron ja Latvian yhteisliigassa. Ilari Seppälä oli pirteänä Ranskassa ja Mestarien liigassa nähtiin suomalaistrilleri, kun Lassi Tuovin luotsaama SIG Strasbourg varmisti lohkovoiton kaadettuaan Alexander Madsenin VEF Riian.

14.1.2021 09:40 Susijengi

Samuel Haanpään ansiokas pelaajaura päätökseen

Ikäpolvensa ansiokkaimpiin suomalaisiin koripalloilijoihin lukeutuva Keravan Kori-80:n kasvatti Samuel Haanpää, 34, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. Haanpää ehti pitkän uransa aikana edustaa Suomea EM-kisoissa, rikkoa yliopistonsa kolmen pisteen heittoennätyksen ja pelata ammattilaisena mm. Espanjassa, Kyproksella ja Argentiinassa.

13.1.2021 13:55 Susijengi

Lauri Markkasen putki vuoden koripalloilijana jatkuu

Jyväskyläläisestä HoNsU:sta HBA-Märskyn kautta maailmalle lähtenyt Susijengin ja Chicago Bullsin Lauri Markkanen, 213 cm ja 23 vuotta, on nimetty neljännen perättäisen kerran vuoden koripalloilijaksi Suomen urheilutoimittajien liiton vuotuisessa äänestyksessä.

7.1.2021 09:25 Suomalaiset ulkomailla

Salin, Dolenc ja Valtonen loistivat loppiaisena

Sasu Salin, Daniel Dolenc ja Elias Valtonen olivat loistovireessä loppiaisena pelatuissa otteluissa.

4.1.2021 09:08 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen säväytti Saksassa – Erik Murphy vauhdissa Japanissa

Elias Valtonen väläytteli osaamistaan, kun hän lähenteli tupla-tuplaa Saksan ProA:n ottelussa. Erik Murphy juhlisti uutta vuotta kahdella tupla-tuplalla Japanissa.

30.12.2020 21:43 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin Teneriffa päätti vuoden voittoon – Tuomas Iisalon luotsaama Merlins liitää Saksassa

Suomalaisia oli vielä Euroopan korisparketeilla tulessa ennen vuodenvaihdetta. Sasu Salinin Teneriffa pääsee hyvistä asemista ensi vuoteen, Carl Lindbom teki alkukauden piste-ennätyksensä ja Tuomas Iisalon päävalmentama Merlins Crailsheimin hurja alkukausi sai jatkoa Saksassa.

28.12.2020 09:02 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi juhli maukasta voittoa

Topias Palmin Cremona selätti hieman vaikeamman ajanjakson palaamalla voittojen tielle Italian liigassa. Saksan Bundesliigassa Tuomas Iisalon johtaman Merlins Crailsheimin upea alkukausi sai jatkoa ja Daniel Dolenc väläytti Itävallassa.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

23.12.2020 23:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen lähenteli tupla-tuplaa – Elias Valtonen hyvässä iskussa

Mestarien liigassa Alexander Madsenin edustama VEF Riika ja Lassi Tuovin valmentama SIG Strasbourg ottivat tiukan otteen jatkopaikasta. Muutenkin useat suomalaispelaajat ja –valmentajat pääsivät voittotunnelmissa viettämään joulua.

20.12.2020 23:04 Suomalaiset ulkomailla

Erik Murphy hurjasteli taifuunin lailla Japanissa

Erik Murphy oli hurjalla pelipäällä Japanin B2-liigassa, kun hän iski taululle 29 pisteen ja 16 levypallon tupla-tuplan.

16.12.2020 12:29 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin tykitti hurjat 34 pistettä Mestarien liigassa

Sasu Salinin hurja vire sai jatkoa, kun hän heitti uskomattomat 34 pistettä Teneriffan voittaessa Mestarien liigassa Galatasarayn.

13.12.2020 22:55 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin loisti jälleen Teneriffan voitossa

Sasu Salinin ja Teneriffan loisto-otteet saivat jatkoa Espanjan liigassa ja Ranskan ProB:ssä Henri Kantonen sekä Ilari Seppälä pääsivät pitkästä aikaa pelaamaan.

10.12.2020 09:57 Suomalaiset ulkomailla

Tuovi ja Madsen voittojen makuun Mestarien liigassa

Lassi Tuovin valmentama SIG Strasbourg ja Alexander Madsenin joukkue VEF Riika ottivat tärkeät voitot Mestarien liigassa.

6.12.2020 23:08 Suomalaiset ulkomailla

Salin tarkka-ampujana – Valtonen ja Maxhuni kuumina

Sasu ”Francotirador” Salinin sihti oli kohdillaan Espanjan liigassa, kun Teneriffa jatkoi upeaa alkukauttaan. Edon Maxhunin vauhti vain yltyy Virossa ja Elias Valtosen vahva vire kestää.

5.12.2020 10:03 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni jatkoi tehokkaita otteitaan

Erinomaisesti Serbiaa vastaan EM-karsintaottelussa esiintynyt Edon Maxhuni jatkoi kovaa virettään Viron ja Latvian yhteisliigassa. Erik Murphy urakoi Japanissa kovilla tehoilla.

23.11.2020 09:54 Suomalaiset ulkomailla

Erik Murphy teki tupla-tuplan – Daniel Dolenc myös tehokkaana

Erik Murphy pääsi Japanissa juhlimaan viikonlopun toista voittoaan ja Daniel Dolenc jatkoi vahvoja otteitaan Itävallan liigassa. Teneriffa ei tarvinnut Sasu Salinin tehoja jatkaakseen vahvaa alkukauttaan Espanjassa ja Saksassa Iisalon veljesten sekä Juho Kailion valmentama Merlins Crailsheim otti komean voiton.

21.11.2020 21:35 Suomalaiset ulkomailla

Salin ja Murphyt koville pisteille – Madsenille tupla-tupla

Susijengin pelaajat olivat loistovireessä, kun Sasu Salin sekä Alex ja Erik Murphy heittivät kaikki yli 20 pistettä. Alexander Madsen murjoi sitä vastoin tupla-tuplan.

Näytä lisää vastaavia