Lassi Tuovi: ”Tämä on ollut pelaajille arvokas kesä”

19.8.2022 10:31 Susijengin MM-karsintoihin ja EM-kisoihin valmistavat viikot tulivat päätökseensä eilen torstaina, kun joukkue peittosi Ukrainan kenraaliharjoituksessaan Jyväskylän LähiTapiola Areenalla. Joukkueen tuoreen päävalmentajan Lassi Tuovin mukaan Susijengi voi olla tyytyväinen valmistaviin viikkoihinsa kesän huipennuksen kynnyksellä.

Lassi Tuovin mukaan susikesä 2022 on palvellut tarkoitustaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi käynnisti loppukesän 2022 leirityksillä Lohjan Kisakallion Susi Training Centerissä ja Helsingin Urhea-hallilla, jonka jälkeen joukkue otti suunnakseen Tampereen ja kohtasi Hakametsässä Belgian kahdesti.

Tampereelta palattuaan Susijengi taipui Liettuassa isäntäjoukkueelle perättäisinä päivinä Kaunasissa ja Vilnassa, jonka jälkeen tie vei Helsingin kautta Jyväskylään ja jatkoaikavoittoon Ukrainasta.

- Tärkein asia leiritykseen tullessa oli saada kesätauon jälkeen joukkueen tekeminen takaisin uomiinsa ja sitä pääsimme harjoittelemaan ensimmäiset kaksi viikkoa. Olemme kierrättäneet näissä otteluissa isoa pelaajarinkiä ja uskon sen olevan vahvuus myös tulevaan, Tuovi summaa.

- Peliviikot olivat vaihtelevia. Liettua-otteluissa olimme raskaiden treeniviikkojen jälkeen puhki emmekä päässeet kilpailemaan haluamallamme tavalla, mutta toisaalta Liettua antoi meille hyvän kokemuksen siitä, mitä priorisoisimme viimeisellä valmistavalla viikolla ennen MM-jatkokarsintoja ja miten lähteä Ukraina-peliin.

Tuovi on ennen kaikkea tyytyväinen siihen, että Susijengi on päässyt jälleen kerran harjoittelemaan. Syksyllä 2017 uuteen uskoon muokattu FIBA:n MM- ja EM-karsintajärjestelmä ja kaksivuotinen pandemia ovat vähentäneet maaotteluiden määrää merkittävästi, mutta tänä kesänä otteluita on ollut jälleen kuin vanhoina, hyvinä aikoina.

- Tämä on ollut pelaajille arvokas kesä. Susijengin kannalta on tärkeää, että olemme päässeet tekemään perusharjoittelua joukkueena yhdessä. On myös pelaajien seurajoukkueuran kannalta erinomaista, että he pääsevät lähtemään syyskauteen vietettyään kesän näin kilpailullisessa ympäristössä.

Tähtipelaajakin vain osa kokonaisuutta

EM-kisoihin huipentuvan maajoukkuekesän aikana suuren yleisön mielenkiinto on kohdistunut ennen kaikkea Lauri Markkaseen, joka on pelannut ensimmäiset maaottelunsa sitten kesän 2018.

Jyväskylän iso vaalea onkin antanut tulosten puhua puolestaan – 22 pistettä ja 11 levypalloa Ruotsia vastaan, 19 pistettä ja ratkaiseva kolmen pisteen heittoa Kroatiassa sekä viimeksi käsittämätön 42 pisteen ja yhdeksän levypallon show kotikaupungissaan Ukrainaa vastaan.

Tuovin mukaan Markkasen arvo parketilla on kiistämätön, mutta hänen vaikutuksensa ulottuu vielä paljon pelikenttää kauemmas.

- Lauri on pelannut erinomaisesti, mutta vielä tärkeämpää on, miten sitoutunut hän on tähän ryhmään, miten uskomattoman hyvällä ilmeellä hän on tässä porukassa. Lauri aidosti rakastaa koripalloa ja pitää kavereiden kanssa kentällä hauskaa. Kun hän menee kentälle, hän sytyttää paitsi taidoillaan, myös peli-ilmeellään ja kollektiivisuudellaan, Tuovi ylistää.

Mutta, kuten jokainen joukkueurheilua koskaan seurannut tietää, tähtipelaajakin on vain osa kokonaisuutta.

- Lauri on pelannut tämän kesän seitsemästä maaottelusta kolme, jonka lisäksi meiltä on ollut vuoroin Sasua (Salin) pois, vuoroin (Mikael) Jantusta, (Alexander) Madsenia, Miro Littleä. Olemme kääntäneet tämän voimavaraksemme kokeilemalla erilaisia viisikoita ja ajamalla vähemmän pelanneita pelaajia sisään, Tuovi arvioi.

Nuoria jalkoja ja kokeneita konkareita

Tuovin esille nostamista tuoreemmista pelaajista otsikoihin on noussut ennen kaikkea Tennesseen yliopiston voimanpesä Olivier Nkamhoua, joka on kerännyt valmistavissa maaotteluissa hurjat 14,8 pistettä ja 5,5 levypalloa ottelua kohden.

Nkamhoua on nopeassa ajassa osoittanut arvonsa Susijengille, mutta muutkin uudemmat kasvot ovat osoittaneet arvonsa – esimerkiksi Henri Kantonen, Perttu Blomgren ja Remu Raitanen ovat kukin osoittaneet pystyvänsä tuomaan susipelaamiseen uusia ulottuvuuksia omilla vahvuuksillaan.

Samalla varttuneemmat herrasmiehet ovat vetristyneet kesän edetessä. Joukkueen viimeiset jäljellä olevat 1980-luvulla syntyneet pelaajat, Shawn Huff ja Petteri Koponen, pääsivät kumpikin elementtiinsä torstain jatkoaikatrillerissä Jyväskylässä.

- Selvää on, että joistain asioista ei kannata kantaa huolta. Vanhoilla herroilla on aika monet arvokisavalmistautumiset ja susikesät takanaan ja tiedämme tasan tarkkaan, että kun tosipaikka tulee, he ovat hyvässä kunnossa ja valmiit iskemään uuden vaihteen silmään.

Susijengi kerääntyy sunnuntaina yhteen hiomaan kollektiivista itseluottamusta ja hakemaan kansainvälistä pelitempoa ensi viikon koitoksia varten. Torstaina Tampereella tiedossa on MM-jatkokarsinnan avaus Israelia vastaan ja sunnuntaina Tallinnan Saku Suurhallissa vastaan asettuu Jukka Toijalan valmentama Viro.

Pitkän kesän kääntyessä syksyyn on uuden päävalmentajan olemus raukea ja täynnä itseluottamusta.

- Keskitytään seuraavaan otteluun, valmistaudutaan siihen ja eletään päivä kerrallaan niin kuin aina.

Susijengi ja Israel kohtaavat MM-jatkokarsintaottelussa Tampereen Nokia Arenalla torstaina 25.8. klo 18.30 alkaen. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruutu-palvelussa.

Lipunmyynti Susijengin ja Israelin väliseen otteluun käynnissä täällä.

Henkilöt

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

10.2.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla isoja otteluita edessä - "Vähän etuoikeutettu olo"

Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.

7.2.2023 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä palannut vahvasti loukkaantumisesta – ”Koris on tällä hetkellä tosi kivaa”

Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.

3.2.2023 10:47 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Tunteet nousivat pintaan"

Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.

27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

7.11.2022 09:40 Susijengi

Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

Näytä lisää vastaavia