Lassi Tuovi: ”Tämä on ollut pelaajille arvokas kesä”

19.8.2022 10:31 Susijengin MM-karsintoihin ja EM-kisoihin valmistavat viikot tulivat päätökseensä eilen torstaina, kun joukkue peittosi Ukrainan kenraaliharjoituksessaan Jyväskylän LähiTapiola Areenalla. Joukkueen tuoreen päävalmentajan Lassi Tuovin mukaan Susijengi voi olla tyytyväinen valmistaviin viikkoihinsa kesän huipennuksen kynnyksellä.

Lassi Tuovin mukaan susikesä 2022 on palvellut tarkoitustaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi käynnisti loppukesän 2022 leirityksillä Lohjan Kisakallion Susi Training Centerissä ja Helsingin Urhea-hallilla, jonka jälkeen joukkue otti suunnakseen Tampereen ja kohtasi Hakametsässä Belgian kahdesti.

Tampereelta palattuaan Susijengi taipui Liettuassa isäntäjoukkueelle perättäisinä päivinä Kaunasissa ja Vilnassa, jonka jälkeen tie vei Helsingin kautta Jyväskylään ja jatkoaikavoittoon Ukrainasta.

- Tärkein asia leiritykseen tullessa oli saada kesätauon jälkeen joukkueen tekeminen takaisin uomiinsa ja sitä pääsimme harjoittelemaan ensimmäiset kaksi viikkoa. Olemme kierrättäneet näissä otteluissa isoa pelaajarinkiä ja uskon sen olevan vahvuus myös tulevaan, Tuovi summaa.

- Peliviikot olivat vaihtelevia. Liettua-otteluissa olimme raskaiden treeniviikkojen jälkeen puhki emmekä päässeet kilpailemaan haluamallamme tavalla, mutta toisaalta Liettua antoi meille hyvän kokemuksen siitä, mitä priorisoisimme viimeisellä valmistavalla viikolla ennen MM-jatkokarsintoja ja miten lähteä Ukraina-peliin.

Tuovi on ennen kaikkea tyytyväinen siihen, että Susijengi on päässyt jälleen kerran harjoittelemaan. Syksyllä 2017 uuteen uskoon muokattu FIBA:n MM- ja EM-karsintajärjestelmä ja kaksivuotinen pandemia ovat vähentäneet maaotteluiden määrää merkittävästi, mutta tänä kesänä otteluita on ollut jälleen kuin vanhoina, hyvinä aikoina.

- Tämä on ollut pelaajille arvokas kesä. Susijengin kannalta on tärkeää, että olemme päässeet tekemään perusharjoittelua joukkueena yhdessä. On myös pelaajien seurajoukkueuran kannalta erinomaista, että he pääsevät lähtemään syyskauteen vietettyään kesän näin kilpailullisessa ympäristössä.

Tähtipelaajakin vain osa kokonaisuutta

EM-kisoihin huipentuvan maajoukkuekesän aikana suuren yleisön mielenkiinto on kohdistunut ennen kaikkea Lauri Markkaseen, joka on pelannut ensimmäiset maaottelunsa sitten kesän 2018.

Jyväskylän iso vaalea onkin antanut tulosten puhua puolestaan – 22 pistettä ja 11 levypalloa Ruotsia vastaan, 19 pistettä ja ratkaiseva kolmen pisteen heittoa Kroatiassa sekä viimeksi käsittämätön 42 pisteen ja yhdeksän levypallon show kotikaupungissaan Ukrainaa vastaan.

Tuovin mukaan Markkasen arvo parketilla on kiistämätön, mutta hänen vaikutuksensa ulottuu vielä paljon pelikenttää kauemmas.

- Lauri on pelannut erinomaisesti, mutta vielä tärkeämpää on, miten sitoutunut hän on tähän ryhmään, miten uskomattoman hyvällä ilmeellä hän on tässä porukassa. Lauri aidosti rakastaa koripalloa ja pitää kavereiden kanssa kentällä hauskaa. Kun hän menee kentälle, hän sytyttää paitsi taidoillaan, myös peli-ilmeellään ja kollektiivisuudellaan, Tuovi ylistää.

Mutta, kuten jokainen joukkueurheilua koskaan seurannut tietää, tähtipelaajakin on vain osa kokonaisuutta.

- Lauri on pelannut tämän kesän seitsemästä maaottelusta kolme, jonka lisäksi meiltä on ollut vuoroin Sasua (Salin) pois, vuoroin (Mikael) Jantusta, (Alexander) Madsenia, Miro Littleä. Olemme kääntäneet tämän voimavaraksemme kokeilemalla erilaisia viisikoita ja ajamalla vähemmän pelanneita pelaajia sisään, Tuovi arvioi.

Nuoria jalkoja ja kokeneita konkareita

Tuovin esille nostamista tuoreemmista pelaajista otsikoihin on noussut ennen kaikkea Tennesseen yliopiston voimanpesä Olivier Nkamhoua, joka on kerännyt valmistavissa maaotteluissa hurjat 14,8 pistettä ja 5,5 levypalloa ottelua kohden.

Nkamhoua on nopeassa ajassa osoittanut arvonsa Susijengille, mutta muutkin uudemmat kasvot ovat osoittaneet arvonsa – esimerkiksi Henri Kantonen, Perttu Blomgren ja Remu Raitanen ovat kukin osoittaneet pystyvänsä tuomaan susipelaamiseen uusia ulottuvuuksia omilla vahvuuksillaan.

Samalla varttuneemmat herrasmiehet ovat vetristyneet kesän edetessä. Joukkueen viimeiset jäljellä olevat 1980-luvulla syntyneet pelaajat, Shawn Huff ja Petteri Koponen, pääsivät kumpikin elementtiinsä torstain jatkoaikatrillerissä Jyväskylässä.

- Selvää on, että joistain asioista ei kannata kantaa huolta. Vanhoilla herroilla on aika monet arvokisavalmistautumiset ja susikesät takanaan ja tiedämme tasan tarkkaan, että kun tosipaikka tulee, he ovat hyvässä kunnossa ja valmiit iskemään uuden vaihteen silmään.

Susijengi kerääntyy sunnuntaina yhteen hiomaan kollektiivista itseluottamusta ja hakemaan kansainvälistä pelitempoa ensi viikon koitoksia varten. Torstaina Tampereella tiedossa on MM-jatkokarsinnan avaus Israelia vastaan ja sunnuntaina Tallinnan Saku Suurhallissa vastaan asettuu Jukka Toijalan valmentama Viro.

Pitkän kesän kääntyessä syksyyn on uuden päävalmentajan olemus raukea ja täynnä itseluottamusta.

- Keskitytään seuraavaan otteluun, valmistaudutaan siihen ja eletään päivä kerrallaan niin kuin aina.

Susijengi ja Israel kohtaavat MM-jatkokarsintaottelussa Tampereen Nokia Arenalla torstaina 25.8. klo 18.30 alkaen. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruutu-palvelussa.

Lipunmyynti Susijengin ja Israelin väliseen otteluun käynnissä täällä.

Henkilöt

 
15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

10.9.2022 10:58 Susijengi

Elias Valtonen: ”Meillä on upea mahdollisuus sunnuntaina”

Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

8.9.2022 10:46 Susijengi

”Heti ammutaan kun kori näkyy” – Susijengin Hollannin-veteraanit tietävät, mitä torstaina tulee vastaan

Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

6.9.2022 14:59 Susijengi

Sasu Salin: ”Katseet on jo Tshekeissä”

Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.

5.9.2022 14:02 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Jokicilla on uskomaton kyky nähdä kenttä”

Vaikka koripallo kuinka on olemukseltaan joukkuepeli, Susijengin ja Serbian maanantain myöhäisillan kohtaamisessa otsikoihin tulee nousemaan kahden NBA-jätin, Lauri Markkasen ja Nikola Jokicin, kohtaaminen. Markkanen on kohdannut Jokicin jo useasti NBA-urallaan ja uskoo tietävänsä melko hyvin, mitä maanantaina on luvassa.

4.9.2022 16:03 Susijengi

Petteri Koponen Greatest Hits: ”Kenraali” 150 maaottelun rajapyykillä

Pitkän, ansiokkaan ja paikoin uskomattomankin koripallouransa viimeisiä otteluita pelaava Petteri Koponen, 34, saavuttaa maanantaina 150 miesten maaottelun rajapyykin vain kahdentenatoista pelaajana kautta aikain. Ohessa katsaus ”Kenraalin” uran kaikkien aikojen ikimuistoisimpiin otteluihin susipaidassa.

2.9.2022 09:19 Susijengi

Mikael Jantunen ensimmäisistä EM-kisoistaan: ”Onhan tämä hienoa!”

Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

1.9.2022 11:41 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Mä oon valmis tähän haasteeseen”

Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

25.8.2022 11:16 MM-karsinnat

Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

23.8.2022 09:37 Pääjuttu

Ilari Seppälä: ”Suurin kehitys on tullut mentaalipuolella”

Nuorena miehenä Ilari Seppälä, 29, seurasi silmä tarkkana Teemu Rannikon, Jamar Wilsonin ja Petteri Koposen edesottamuksia Susijengin pelinrakentajina. Tällä vuosikymmenellä Lapuan Korikobrien kasvatista on varttunut joukkueelle kokenut ykköspaikan luottomies, joka on maaottelunäyttämöillä onnistunut upottamaan ison heiton toisensa jälkeen.

18.8.2022 10:48 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Siistiä tuoda Susijengi Jyväskylään”

Lauri Markkanen on koripallouransa aikana kokenut monenlaista, mutta torstai-ilta tulee olemaan hänellekin merkkipaalu. Susijengin syömähammas saa tänään ensimmäistä kertaa urallaan vetää Suomi-paidan ylleen kotikaupungissaan.

7.8.2022 11:25 Susijengi

Teemu Rannikko: ”Nostettiin selkeästi tasoa toiseen peliin”

Historian lehdet havisivat loppuviikolla Tampereella, kun Susijengin peliä kolmella vuosikymmenellä, 149 miesten maaottelussa ja neljissä kansainvälisissä arvokisoissa johtanut Teemu Rannikko, 41, siirtyi joukkueen valmennusjohtoon. Rannikko arvioi ensimmäisiä maaotteluitaan valmentajana positiiviseksi kokemukseksi.

6.8.2022 11:10 Susijengi

Henri Kantonen: ”Susijengissä on paljon kokemusta ja tietoa, joista ammentaa”

Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.

5.8.2022 11:29 Susijengi

Hannes Pöllä: “Lähivuosina on tarkoitus sementoida oma rooli joukkueessa”

Namika Lahti junioreiden koripallotalenttien poolista kohoavalla Hannes Pöllällä, 24, menee hyvin. 211-senttinen mörssäri kuittasi Kouvojen kanssa pelatun menestyskauden päätteeksi Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon ja silminnähden nauttii pelaamisesta. Susijengissä Pöllä pelaa ”pitkää peliä”, jonka tähtäimessä on läpimurto rotaatioon lähivuosina.

4.8.2022 10:23 Susijengi

Susidebytantti Perttu Blomgren: ”Tuli sellainen havahtuminen, että mähän oon nyt täällä”

Osoituksena Susijengin alati kohentuvasta kilpailutilanteesta nähdään ringissä kasvavin määrin nuoria, nälkäisiä haastajapelaajia kilpailemassa maajoukkuepaikasta kokeneempia vastaan. Salon Vilppaan Perttu Blomgren, 20, taisteli tänä kesänä tiensä haastajamaajoukkueesta Susijengiin ja kärkkyy Tampereen Scandic Cupissa ensimmäisiä A-maaotteluitaan.

27.7.2022 09:52 Susijengi

Susijengin valmennusjohtoon liittynyt Teemu Rannikko: ”Hienot fiilikset ja upea joukkue”

Susijengin valmennusosasto sai tällä viikolla pitkään odotetun ja tervetulleen vahvistuksen joukkoihinsa, kun ainutlaatuisen uran Euroopan ammattilaiskentillä, maajoukkueessa ja kotimaan pääsarjassa pelannut Teemu Rannikko, 41, siirtyi fläppitaulun varteen.

4.7.2022 10:02 Susijengi

Sunnuntain voittoheiton upottanut Lauri Markkanen: ”Uskoin, että seuraava heitto menee sisään”

Kroatia oli onnistunut jäähdyttämään Lauri Markkasen tulikuuman heittokäden sunnuntain MM-karsintaottelun jälkipuoliskolla, mutta Jyväskylän jätti osui silloin, kun joukkue sitä eniten kaipasi ja johdatti Susijengin kahden pisteen vierasvoittoon. Markkasen mukaan kaksi voittoa oli joukkueen tavoite keskikesän karsintaikkunasta ja MM-kisapaikka täysin omissa käsissä.

Näytä lisää vastaavia