Lassi Tuovilla raskas ja antoisa kausi Strasbourgissa

2.7.2017 Lassi Tuovilla on monivaiheinen kausi ranskalaisen huippujoukkue SIG Strasbourgin apuvalmentajana. Kauteen mahtui sekä ylä- että alamäkiä ja lopulta kaulaan ripustettiin ProA-liigan hopeamitalit.

Lassi Tuovi toimi menneen kauden SIG Strasbourgin apuvalmentajana.

Lassi Tuovi odottaa jo innolla tulevia EM-kotikisoja. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ranskan ProA:n kausi oli Euroopan pisin, sillä sarja käynnistyi syyskuun lopulla ja viimeinen finaalipeli pelattiin juhannusperjantaina. Strasbourgin kannalta kausi oli vaiherikas, sillä joukkue lähti kauteen Henrik Dettmannin ja Lassi Tuovin ohjaksissa. Joukkueen monivuotinen päävalmentaja Vincent Collet korvasi Dettmannin vaikean alkukauden jälkeen, mutta Tuovi jatkoi tehtävissään koko kauden. Lopulta Collet ja Tuovi johdattivat Strasbourgin finaaliin, jossa se kuitenkin joutui tunnustamaan Elan Chalonin paremmakseen otteluvoiton 3-2.

- Oli yksi raskaimmista kausista mitä on ollut. Siihen kuului epäonnistumisia ja sitten, kun alkoi sujua, niin se samalla antoi myös paljon. Kausi jäi kymmenen minuutin päähän tavoitteesta. Finaalitappio oli itselle kova kokemus. Pelasimme hyvin ja olimme mielestäni finaaleissa parempia, mutta kolmas ottelu oli käänteentekevä finaalisarjan kannalta. Siinä Chalon tuli viimeisen sekunnin korilla ohi. Strasbourg on ollut useana vuotena peräkkäin finaalissa eikä finaalitappioihin näköjään turru. Se oli kova paikka niin pelaajille, valmentajille kuin koko organisaatiolle, Tuovi summaa kauden päättäneitä finaaleita.

Tuovi on tyytyväinen yhteistyöhön Collet’n kanssa. 30-vuotias lappeenrantalainen onnistui kauden aikana vakuuttamaan Ranskan EM-mestariksi, kolminkertaiseksi EM-mitalistiksi sekä MM-pronssijoukkueeksi johdattaneen kokeneen ranskalaisvalmentajan.

- Aika oli todella nousujohteista ja antoi paljon. Löysimme nopeasti saman aaltopituuden ja roolit. Vastuu kasvoi koko ajan kauden edetessä, ja mikä vastuu minulla oli pudotuspeleissä, niin en olisi vielä ennen joulua voinut edes kuvitella sitä. Se osoittaa, että sain ansaittua luottamuksen. Olemme käyneet keskusteluja kauden jälkeen, joissa totesimme yhteistyön toimineen hyvin.

Tuovin ensi kauden suunnitelmat ovat jo selvät. Hän jatkaa Ranskassa, mutta seura vaihtuu. EM-kilpailujen jälkeen hän siirtyy Gravelines-Dunkerquen riveihin uuden päävalmentaja Julien Mahén oikeaksi kädeksi. Seurassa puhaltavat muutosten tuulet, sillä joukkuetta vuodesta 2008 valmentanut Christian Monschau jäi kauden jälkeen sivuun ja 34-vuotias Mahé nousi apuvalmentajan paikalta pääluotsiksi. Monschaun alaisuudessa Gravelines voitti muun muassa Ranskan runkosarjan kausina 2011-12 ja 2012-13 sekä kahdesti Leaders Cupin. Nyt seura lähtee rakentamaan uutta nousua nuorekkaan valmennusjohdon avulla.

- Gravelines on perinteinen seura eikä tästä ole niin montaa vuotta, kun he voittivat runkosarjan kahtena kautena peräkkäin. Siellä on mahdollisuus päästä rakentamaan jotain uutta, kun siellä on uusi valmennus ja seurajohto. Käväisin siellä tutustumassa alkuviikosta ja siellä on hyvä pöhinä päällä, Tuovi kertoo.

Sopimusta tehdessään Tuovi kertoi, että heillä on erilaiset vahvuudet Mahén kanssa. Samalla valmentajat voivat jakaa omaa tietotaitoaan ja kokemuksia toisilleen.

- Se oli yksi syy sopimukseeni, että täydennämme hyvin toisiamme. Lisäksi vastuuta on tulossa enemmän kuin aiemmin ja se on motivoivaa.

EM-kotikisat hyppy tuntemattomaan

Tuovi ei ehdi kauaa hengähtää, kun pitkän seurajoukkuekauden jälkeen ajatukset siirtyvät jo maajoukkueen pariin ja tuleviin EM-kotikisoihin. Susijengi on saanut aiemmissa arvokisoissa taakseen matkaavien fanien lauman, mutta nyt pelit pelataan kotitantereella. Tuovi uskoo elo-syyskuun vaihteessa Helsingissä nähtävän jotain täysin ainutlaatuista.

- Nyt olemme uudenlaisen ajan edessä. Olemme menneet koko ajan nousujohteisesti eteenpäin, mutta nyt meillä kaikilla on edessä hyppy tuntemattomaan. Emme tiedä mitä tulee tapahtumaan. Hype on noussut kovaksi, mutta se mihin hype kasvaa, kukaan ei ole ennen kokenut sellaista.

- Maaottelut kotimaassa ovat olleet ainutlaatuisia tapahtumia ja nyt niitä päästään pelaamaan joka päivä. Kirsikkana kakun päällä olisi jatkopelit sitten vanhassa kotikaupungissani ja kotihallissani. Tässä on tänä kesänä uudenlaista jännitystä, hehkuttaa Tuovi.

Ennen EM-kilpailuja Suomi pelaa kahdeksan kovaa harjoitusottelua ollakseen mahdollisimman valmis pallon noustessa ilmaan 31.8. Ranskaa vastaan. Susijengin harjoitusvastustajat on tarkkaan valittu tulevia EM-vastustajia silmällä pitäen.

- Harjoitusottelut ovat pienoiskoossa meidän lohkomme. Esimerkiksi Slovenia pelaa hyvin erilaista koripalloa kuin mikään muu joukkue. On parempi, että kohtaamme joukkueita jotka pelaavat eri tavalla ja erilaisilla taktiikoilla vastaan.

Tuovi veikkaa, että Suomen vakaan pelitavan päälle saatetaan tuoda myös hieman uusia rakennuspalikoita.

- Meillä on pelitapa mihin luotetaan ja mitä rakennetaan, mutta sen mitä tiedän Henrikistä, niin paikoilleen emme jää polkemaan. Turkkia luodaan aina vähän uudestaan ja sitä aloitettiin jo vähän viime kesänä. Valmentajat ovat olleet vähän eri paikoissa tällä kaudella ja jokaisella on varmasti uusia ajatuksia joita tuoda mukaan, ennakoi Tuovi.

Lisätiedot:

 
21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

12.5.2018 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Iisalo siirsi finaalitappion jälkeen katseet jo kohti Bundesliigaa

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentaman Crailsheim Merlinsin upea kausi Saksan ProA:ssa jäi ilman lopullista kirsikkaa kakun päältä, kun Crailsheim taipui kahden ottelun finaalisarjassa Vechtalle yhteistuloksin 158-165. Finaalipaikka kuitenkin riitti jo nostamaan Crailsheimin ensi kaudeksi Bundesliigaan ja valmentajakaksikon katseet ovat jo tiukasti tulevassa

5.5.2018 20:59 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisella kasvattava kausi

Annika Holopaisen, 25, debyyttikausi ammattilaiskentillä päättyi ikävästi Saksan Bundesliigan finaalitappioon. Karvaasta kauden päätöksestä huolimatta Holopainen katsoi kautta positiivisin mielin.

4.5.2018 15:00 Haastattelu

Huffin Frankfurt yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Shawn Huffin ja Gordon Herbertin Frankfurt Skyliners selvitti tiensä Saksan Bundesliigan pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena. Pudotuspeleissä vastaan asettuu kovin mahdollinen haaste, kun se kohtaa runkosarjan ykkösjoukkue Bayern Münchenin.

3.5.2018 15:16 Suomalaiset ulkomailla

Nousu ei tyydyttänyt Iisalon joukkueen menestysnälkää – finaalit edessä viikonloppuna

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins juhli viikonloppuna nousua Saksan ProA-liigasta Bundesliigaan. Edessä siintää kuitenkin vielä viikonloppuna pelattava finaalisarja Vechtaa vastaan.

30.4.2018 Haastattelu

Ahosen ja Madsenin kaudet jättivät hampaankoloon

Roope Ahosen kausi Ourensen joukkueessa Espanjan LEB Orossa ja Alexander Madsenin urakka Tshekin liigan USK Prahassa tulivat päätökseen viikonloppuna. Sekä Ahosen että Madsenin kaudesta löytyi sekä hyviä että mieltä kaihertaneita asioita.

26.4.2018 Haastattelu

Holopainen valmiina finaaleihin – Iiskolalle jäi kaudesta paljon oppia

Annika Holopaisen kausi jatkuu viikonloppuna Bundesliigan finaaleilla, kun Wasserburg jahtaa kuudetta peräkkäistä Saksan mestaruuttaan. Evita Iiskolan kausi sen sijaan päättyi viime viikonloppuna, kun joukkue hävisi Kakkosbundesliigan finaaleissa Wolfenbüttelille. Pettymyksestä huolimatta Iiskolalle jäi käteen kaudesta paljon positiivisia asioita.

12.4.2018 Haastattelu

Mäkitalon ja Grönbergin kaudet päättyivät pettymykseen

Saksan Bundesliigassa pelaavan Anni Mäkitalon kausi Donau-Riesin joukkueessa päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja sarjaporrasta alempana pelaavan Camilla Grönbergin taival Bad Homburgin kanssa päättyi välierissä.

9.4.2018 Haastattelu

Salinille ja Koposelle jäi jossiteltavaa Euroliigasta

Petteri Koposen ja Sasu Salinin urakka Euroliigassa päättyi runkosarjaan, kun sekä Barcelona että Malaga jäivät pudotuspelien ulkopuolelle. Molemmille jäi Euroliigasta hieman hampaankoloon.

6.4.2018 Haastattelu

Iisalon ja Vertion Crailsheim taistelee noususta Bundesliigaan – Mirolybovilla ja Janssonilla opettavainen kausi

Saksan ProA-liigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja suomalaisittain runkosarja oli varsin monimuotoinen. Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins ylsi seurahistorian parhaaseen runkosarjasuoritukseen, Anton Mirolybovin käskyttämä Kirchheim Knights jäi niukimmalla mahdollisella tavalla ulos pudotuspeleistä ja Daniel Janssonin luotsaaman OrangeAcademy Ulmin kohtaloksi tuli pudota sarjasta.

Näytä lisää vastaavia