Lassi Tuovilla raskas ja antoisa kausi Strasbourgissa

2.7.2017 Lassi Tuovilla on monivaiheinen kausi ranskalaisen huippujoukkue SIG Strasbourgin apuvalmentajana. Kauteen mahtui sekä ylä- että alamäkiä ja lopulta kaulaan ripustettiin ProA-liigan hopeamitalit.

Lassi Tuovi toimi menneen kauden SIG Strasbourgin apuvalmentajana.

Lassi Tuovi odottaa jo innolla tulevia EM-kotikisoja. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ranskan ProA:n kausi oli Euroopan pisin, sillä sarja käynnistyi syyskuun lopulla ja viimeinen finaalipeli pelattiin juhannusperjantaina. Strasbourgin kannalta kausi oli vaiherikas, sillä joukkue lähti kauteen Henrik Dettmannin ja Lassi Tuovin ohjaksissa. Joukkueen monivuotinen päävalmentaja Vincent Collet korvasi Dettmannin vaikean alkukauden jälkeen, mutta Tuovi jatkoi tehtävissään koko kauden. Lopulta Collet ja Tuovi johdattivat Strasbourgin finaaliin, jossa se kuitenkin joutui tunnustamaan Elan Chalonin paremmakseen otteluvoiton 3-2.

- Oli yksi raskaimmista kausista mitä on ollut. Siihen kuului epäonnistumisia ja sitten, kun alkoi sujua, niin se samalla antoi myös paljon. Kausi jäi kymmenen minuutin päähän tavoitteesta. Finaalitappio oli itselle kova kokemus. Pelasimme hyvin ja olimme mielestäni finaaleissa parempia, mutta kolmas ottelu oli käänteentekevä finaalisarjan kannalta. Siinä Chalon tuli viimeisen sekunnin korilla ohi. Strasbourg on ollut useana vuotena peräkkäin finaalissa eikä finaalitappioihin näköjään turru. Se oli kova paikka niin pelaajille, valmentajille kuin koko organisaatiolle, Tuovi summaa kauden päättäneitä finaaleita.

Tuovi on tyytyväinen yhteistyöhön Collet’n kanssa. 30-vuotias lappeenrantalainen onnistui kauden aikana vakuuttamaan Ranskan EM-mestariksi, kolminkertaiseksi EM-mitalistiksi sekä MM-pronssijoukkueeksi johdattaneen kokeneen ranskalaisvalmentajan.

- Aika oli todella nousujohteista ja antoi paljon. Löysimme nopeasti saman aaltopituuden ja roolit. Vastuu kasvoi koko ajan kauden edetessä, ja mikä vastuu minulla oli pudotuspeleissä, niin en olisi vielä ennen joulua voinut edes kuvitella sitä. Se osoittaa, että sain ansaittua luottamuksen. Olemme käyneet keskusteluja kauden jälkeen, joissa totesimme yhteistyön toimineen hyvin.

Tuovin ensi kauden suunnitelmat ovat jo selvät. Hän jatkaa Ranskassa, mutta seura vaihtuu. EM-kilpailujen jälkeen hän siirtyy Gravelines-Dunkerquen riveihin uuden päävalmentaja Julien Mahén oikeaksi kädeksi. Seurassa puhaltavat muutosten tuulet, sillä joukkuetta vuodesta 2008 valmentanut Christian Monschau jäi kauden jälkeen sivuun ja 34-vuotias Mahé nousi apuvalmentajan paikalta pääluotsiksi. Monschaun alaisuudessa Gravelines voitti muun muassa Ranskan runkosarjan kausina 2011-12 ja 2012-13 sekä kahdesti Leaders Cupin. Nyt seura lähtee rakentamaan uutta nousua nuorekkaan valmennusjohdon avulla.

- Gravelines on perinteinen seura eikä tästä ole niin montaa vuotta, kun he voittivat runkosarjan kahtena kautena peräkkäin. Siellä on mahdollisuus päästä rakentamaan jotain uutta, kun siellä on uusi valmennus ja seurajohto. Käväisin siellä tutustumassa alkuviikosta ja siellä on hyvä pöhinä päällä, Tuovi kertoo.

Sopimusta tehdessään Tuovi kertoi, että heillä on erilaiset vahvuudet Mahén kanssa. Samalla valmentajat voivat jakaa omaa tietotaitoaan ja kokemuksia toisilleen.

- Se oli yksi syy sopimukseeni, että täydennämme hyvin toisiamme. Lisäksi vastuuta on tulossa enemmän kuin aiemmin ja se on motivoivaa.

EM-kotikisat hyppy tuntemattomaan

Tuovi ei ehdi kauaa hengähtää, kun pitkän seurajoukkuekauden jälkeen ajatukset siirtyvät jo maajoukkueen pariin ja tuleviin EM-kotikisoihin. Susijengi on saanut aiemmissa arvokisoissa taakseen matkaavien fanien lauman, mutta nyt pelit pelataan kotitantereella. Tuovi uskoo elo-syyskuun vaihteessa Helsingissä nähtävän jotain täysin ainutlaatuista.

- Nyt olemme uudenlaisen ajan edessä. Olemme menneet koko ajan nousujohteisesti eteenpäin, mutta nyt meillä kaikilla on edessä hyppy tuntemattomaan. Emme tiedä mitä tulee tapahtumaan. Hype on noussut kovaksi, mutta se mihin hype kasvaa, kukaan ei ole ennen kokenut sellaista.

- Maaottelut kotimaassa ovat olleet ainutlaatuisia tapahtumia ja nyt niitä päästään pelaamaan joka päivä. Kirsikkana kakun päällä olisi jatkopelit sitten vanhassa kotikaupungissani ja kotihallissani. Tässä on tänä kesänä uudenlaista jännitystä, hehkuttaa Tuovi.

Ennen EM-kilpailuja Suomi pelaa kahdeksan kovaa harjoitusottelua ollakseen mahdollisimman valmis pallon noustessa ilmaan 31.8. Ranskaa vastaan. Susijengin harjoitusvastustajat on tarkkaan valittu tulevia EM-vastustajia silmällä pitäen.

- Harjoitusottelut ovat pienoiskoossa meidän lohkomme. Esimerkiksi Slovenia pelaa hyvin erilaista koripalloa kuin mikään muu joukkue. On parempi, että kohtaamme joukkueita jotka pelaavat eri tavalla ja erilaisilla taktiikoilla vastaan.

Tuovi veikkaa, että Suomen vakaan pelitavan päälle saatetaan tuoda myös hieman uusia rakennuspalikoita.

- Meillä on pelitapa mihin luotetaan ja mitä rakennetaan, mutta sen mitä tiedän Henrikistä, niin paikoilleen emme jää polkemaan. Turkkia luodaan aina vähän uudestaan ja sitä aloitettiin jo vähän viime kesänä. Valmentajat ovat olleet vähän eri paikoissa tällä kaudella ja jokaisella on varmasti uusia ajatuksia joita tuoda mukaan, ennakoi Tuovi.

Lisätiedot:

 
29.6.2022 15:54 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo johdattivat Bonnin sensaatiomaiseen kauteen

Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

28.6.2022 21:18 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov selviytyi kaudesta voittajana finaalitappiosta huolimatta

Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

8.6.2022 15:10 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelasi vahvan kauden Italian Serie A2:ssa – ”Oma peli meni yllättävänkin hyvin”

Helmi Tulonen pelasi menneen kauden Italian Serie A2:ssa Carugaten joukkueessa. Tulonen johdatti joukkueensa aivan pudotuspelien kynnykselle, mutta Tulosen vahvoista otteista huolimatta Carugate sijoittui yhdeksänneksi.

4.6.2022 08:39 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen loisti Ranskassa – ”Pelillisesti tämä oli varmasti urani paras kausi”

Annika Holopainen pelasi menneen kauden Ranskan Ligue Feminine 2:n Montbrisonissa. Holopainen pelasi erittäin vahvan kauden, mutta samalla kauteen mahtui myös vaikeuksia.

1.6.2022 15:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestaruus Veera Pirttisen kauden kruunu – ”Kausi oli kokonaisuudessaan hieno”

Veera Pirttinen vietti menneen kauden Slovakiassa Piestanske Cajkyn joukkueessa. Pirttisen ja Cajkyn kausi päättyi Slovakian mestaruuteen.

25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

21.5.2022 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

19.5.2022 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla kokemusten täyteinen kausi

Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.

10.5.2022 10:05 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin kauteen mahtui onnistumisia ja pettymyksiä

Toista kauttaan Saksan Bundesliigassa Herner TC:ssä pelanneen Sofia Pelanderin kauteen lukeutui sekä hyviä että huonoja hetkiä. Kauden ehdottomana kohokohtana oli Saksan cupin voitto.

6.5.2022 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins sai mitä haki Islannista – ”Opettavainen kausi”

Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

24.4.2022 12:21 Suomalaiset ulkomailla

Itävallassa alkavat pudotuspelit – Mirolybovin ja Koskisen Swans Gmunden puolustaa mestaruutta

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.

23.4.2022 11:08 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi johdattaa Strasbourgin Ranskan cupin finaaliin – ”Nämä ovat pelaajille suuria hetkiä”

Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.

Näytä lisää vastaavia